:: Forums ›
detaljno
Paradajz
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#556: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam PošaljiPoslato: Sre Jul 14, 2010 7:20 pm
    ----
...







...
malo od svega, 7 vrsta, Jabucar i dalje vodi trku na moj ukus, al' ocekujem da ga ovaj Crni Princ pretekne, makar po pričama.

p.s.

i ova kruškica je stvarno njam njam.

#557: Re: Paradajz Autor: ruzza PošaljiPoslato: Pet Jul 16, 2010 8:55 am
    ----
Biodinamika,seme crnog Rusa sam kupila od Manusa.Bilo je i u SB prodavnici,kao i jos sest predivnih nehibridnih vrsti.Seme je ekstra kvalitetno.
Njam njam,svaka cast,prelep paradajz.Da li su u pitanju hibridi?

#558: Re: Paradajz Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Pet Jul 16, 2010 12:47 pm
    ----
Nsam nasao u prodavnici - samo cvece!

#559: Re: Paradajz Autor: ruzza PošaljiPoslato: Pet Jul 16, 2010 3:50 pm
    ----
Nema sada,bilo je zimus,a kasnije cak i rasad.Kontaktiraj Manusa. Bye Bye

#560: Re: Paradajz Autor: tabakovLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jul 16, 2010 4:56 pm
    ----
Paradajz kod mene trenutno izgleda ovako:

Beremo, jedemo, a danas smo ručali paradajz paprikaš od NAŠEG paradajza sa domaćim rezancima. :R

#561: Re: Paradajz Autor: tabakovLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jul 16, 2010 5:03 pm
    ----
A vanredni paradajz izgleda ovako.
VANREDNI znači da sam, po Manusovom uputstvu, posadila zaperak kraj jednog redovnog koga sam slučajno ODSEKLA Tease
(druga slika je uvećan kadar prve)

#562: Re: Paradajz Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 17, 2010 7:49 am
    ----
Tabakov moram da te pofalam za tvojata ubava bavca za merak e se. Pozdrav do tvojata mila majka. Slikata so domati e prekrasna ,samo da gi gledas ke dobies apetit, odlicni ste, uspesni .
Ubavo mesto ste odbrale pokraj ograda .Na zdravje jadenjeto.

#563: Re: Paradajz Autor: giulioLokacija: Becej Stari ,Vojvodina PošaljiPoslato: Sub Jul 17, 2010 6:37 pm
    ----
andjelaasta citat:
da li neko zna nesto o grapollo sorti paradajza?
hvala Smile

Andjelaasta evo ti link do tvog pitanja ,inace je salatara slicna je "mobilu" ,uostalom pogledaj sama:
italianfood.about.com/...appolo.htm

#564: Re: Paradajz Autor: kameliaLokacija: srpska republika PošaljiPoslato: Sub Jul 17, 2010 6:59 pm
    ----
Tabakov !
sve akurat , super!

#565: Re: Paradajz Autor: KirkovLokacija: Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jul 18, 2010 10:14 am
    ----
Dali mozda neko zna zasto se javlja ovo:

#566: Re: Paradajz Autor: tabakovLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Jul 18, 2010 6:58 pm
    ----
Kirkov citat:
Da li mozda neko zna zasto se javlja ovo:

I ja nestrpljivo čekam odgovor (Manusov Very Happy ) na to pitanje. Ove godine toga još nije bilo, (Nana to zove žilave kandže), ali se dešavalo prošle godine na ponekim plodovima, iako su svi bili iste sorte,.... ma, sa iste stabljike!

Za pohvale Cmok , a i Nana se hvalila na svoj način. Nabrala u torbu, pa po selu. Nosi rođaki, ali baš mora usput da svrati u poštu, prodavnicu, ... Naravno da im je merila i težinu - najteži izmereni 650 grama.

#567: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam PošaljiPoslato: Pon Jul 19, 2010 9:54 am
    ----
ruzza citat:
...
Njam njam,svaka cast,prelep paradajz.Da li su u pitanju hibridi?

Hvala, ruzzo.

Pogriješih ranije, ima 8 sorti a ne 7. Dvije su hibridi, MEDENO SRCE F1 ( Superior, Srbija ) i LUSTRO F1 ( Clause, Francuska ). Inače se paradajzom zanimam samo zbog ukusa i ne gajim hibride, ali za ova dva su mi rekli da su skroz njam-njam, i nisu me slagali.
Evo neko moje iskustvo sa sortama:

LUSTRO F1, klasičan hibrid, otporan na sve živo, visok k'o Ajfelov toranj ako mu ne zakidate vrhove, rodnost odlična, 5-6 ujednačenih plodova po cvasti, u prosjeku mi je davao oko 200g po plodu iako u opisu kažu da bi trebao da je oko 180g, ukus mu je stvarno odličan k'o domaćem paradajzu, tvrd, kiselkast blago, ali traži malo više sunca i malo suše da dostigne njam-njam fazu. Gajio sam ga na dva stabla, po četiri cvjetne grane, pun je kao pijaca u petak prije zore.

MEDENO SRCE F1, još otporniji od prethodnog- plamenjaču nije osjetio ove godine iako je vrijeme bilo kataklizma u nastavcima, oduševio me ovaj paradajz, ujednačena visina i nevjerovatna rodnost, čini mi se da na kraju dobijam u prosjeku oko 6kg po korijenu, plodovi ujednačeni oko 250g u prosjeku, da nije ponio toliko čini mi se da ide i veći, ukus definitivno odličan- jako me podsjeća na Jabučar, za razliku od prethodnog plod mu nije toliko tvrd. I njega sam gajio na dva stabla, četiri cvasti, prezadovoljan sam.

NOVOSADSKI JABUČAR, njam-njam-njam-njam, moj omiljeni ukus oduvijek, vjerovatno znate koje sve muke idu sa gajenjem ovog starca, od sunčanice do plamenjače, ali definitivno se isplati.

SAINT PIERR, doobar paradajz odličnog ukusa, lak za gajenje, vrlo krupan ove godine, prethodnih baš i nije bio takav u našoj džungli, nije nešto pretjerano nosiv, sočan i dobar za kuvanje, zlatni standard ali po mom ukusu daleko od platinastog.

RED PEAR, kruškicu čini me ne klasifikuju kao čeri, i jeste nešto krupnija od klasičnih trešnjaša, nevjerovatnaaaa rodnost- cvasti ne mogu da pobrojim, a sve što je cvalo to je i ponijelo, sunčanica mu i nije baš omiljeno stanje ali drži se, plamenjaču lako prima ali i solidno podnosi, ukus mu je totalno ono što zovu 'paradajz što mi je nekad baba davala', ovo je uh-uh-uh-njam-njam sorta, skroz moram da ga imam i sledeće godine, jedina mana je što brzo i lako 'oće da se razdivlja jer ima tri biliona zaperaka koje pušta nevjerovatnom brzinom a teško se uočavaju jer je sorta baš bujna. Gajen na dva stabla i šest cvasti, ali skroz imam utisak da sam mogao da ga pustim čak i više ( iako je standard manje ) jer sve živo s njega zanosi i stiže.

VOLUJSKO SRCE, klasika, krupan, mesnat, meni lično mrvicu slatkast na ukus, neotporan na sve živo, uporno mi se ponavlja ista boljka sa sjemenom kod svih proizvođača- 70% mi stigne oxheart, 30% beef, u svakom slučaju traži jaku potporu i pažljivost sa cvjetnim granama, jako zasušivanje pred berbu, sunce mu prija, treba ga brati dok je tvrd, makar meni je tako najukusniji.

MARMANDE, sađen kasnije, uopšte malo kasnija sorta, kod nas na primorju klima dopušta da ga jedemo u septembru i oktobru bez problema, solidno otporan, ujednašen, vrlo lijepo je ponio a vidjećemo kako će da završi.

BLACK PRINCE, vrlo kasno zasađen, ako mi se poklopi septembar i oktobar bez kiša kao prošle godine ima da ga krckamo do pola zime, za sibirski paradajz poprilično voli sunce, iznenadilo me koliko je otporan na sve živo, bujan, za sad mi se baš dopada kako izgleda, a ako je istina makar polovina onog što su mi pričali o ukusu onda je uhuhuhuhu-njam-njam!


Poslednji izmenio Njam-Njam dana Pon Jul 19, 2010 10:08 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#568: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam PošaljiPoslato: Pon Jul 19, 2010 10:00 am
    ----
Kirkov citat:
Dali mozda neko zna zasto se javlja ovo:

Kakva je situacija sa stablom i listovima?

U svakom slučaju, čini mi se da nećeš da pogriješiš ako mu brzinskom brzinom dodaš kalijuma i kalcijuma na list ( za hitnu pomoć ), ali i u zemlju ako misliš da održiš plodove. Sve ovo što si slikao su klasični sipmtomi nedostatka ovih elemenata.

Takođe, pogledaj listove i stabla, ne vidi se baš najbolje sa fotografija, ali i plamenjača na plodovima ima isti izgled.

#569: Re: Paradajz Autor: Njam-Njam PošaljiPoslato: Pon Jul 19, 2010 12:41 pm
    ----
p.s.

Kirkov, ni fosfor nemoj da štediš, tek sad vidjeh da imaš nešto i blago praznih plodova.

#570: Re: Paradajz Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Pon Jul 19, 2010 8:51 pm
    ----
@ruzza, izvinjavam se zbog kasng odgovora, ali sqam danas stigao kuci posle 10 dana odmora.

na manji broj plodova u "prvom talasu" je verovatno uticalo jako vlazno vreme, nize temperature i manjak sunca koji nas je pratgio dobar deo proleca. takodje, sa dosta strana sam cuo da se odgajivace zale na primetno manje oprasivanje. srecom Crni rus je sorta cija sezona je dosta duga, tako da verujem da ce se na gornjim spratovima pojaviti vise cvetova i plodova.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147  Sledeća  :| |:
Strana 38 od 147