#631: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Pet Avg 27, 2010 10:25 pm ---- malo mi se kanda posrecilo
meni najdraza sorta, Persimon, danas ubran - 805 grama cetiri godine pozitivne selekcije pocinje da daje rezultate (prve godine su bili izmedju 400 i 430gr)
#632: Re: Paradajz Autor: ruzza, Poslato: Sub Avg 28, 2010 9:33 am ---- Bravo.Persimon se mora naci i kod mene.Pravite mi zazubice.
#633: Re: Paradajz Autor: SanjaMD, Lokacija: Beograd-AvalaPoslato: Sub Avg 28, 2010 9:10 pm ---- prelepo ... pravi kapitalac
evo i malo plodova naseg rada...
cherry
tiny tim...nadam se da ce da sazri na vreme
mljac mljac
#634: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Sub Avg 28, 2010 9:33 pm ---- ovaj Tinny Tim bas i nije nesto Tinny? malo mu se previse dopada Avalska klima izgleda, prerastao
#635: Re: Paradajz Autor: SanjaMD, Lokacija: Beograd-AvalaPoslato: Ned Avg 29, 2010 7:44 pm ---- prvi put smo ga posejali... definitivno je mnogo veci od onog sa slike na kesici ... ali sta je tu...samo neka bude ukusan
#636: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Ned Avg 29, 2010 8:07 pm ---- Imao sam Tinny Tim pre par godina, mislim da mu ni jedan plod nije bio veci od 10-12mm, ali su svi do jednog bili vrelo ukusni. na kraju krajeva, u pravu si, samo nek je ukusan, pa kako god se zvao i izgledao
#637: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Pon Avg 30, 2010 3:11 pm ---- Paradajz sorte CARBON. poslednju deceniju stalno u vrhu na (ne)zvanicnim takmicenjima paradajza po ukusu u USA ( www.finegardening.com/...g00125.asp nije da se hvalim, ali imam prva dva sa ove liste ).
E sad, po izgledu, lici na nesto izmedju Cherokee purple i Crnog rusa. Tezina je uglavnom kao ova na slici, a pukotine su nastale kao posledica prevelikih oscilacija vlaga/suvo kod mene (i kod dosta ljudi po srbiji), nije sortna odlika.
Ali zato ukus,... eeeee, nadam se da ce jednog dana tehnologija tako napredovati da cemo na forume moci da stavimo i uzorke mirisa i ukusa. Ovako, mogu samo da nabacujem opise koji mi padaju na pamet i verovatno ni jedan nece u potpunosti opisati ukus ovog paradajza.Socan ali ne previse "mokar" kakvo zna da bude npr Volovsko srce, blago kiseo, skoro neprimetno, taman onoliko koliko treba da da osvezenje. Definitivno ulazi u mojih TOP 5.
#638: Re: Paradajz Autor: SanjaMD, Lokacija: Beograd-AvalaPoslato: Pon Avg 30, 2010 4:57 pm ---- super izgleda...ostavljas seme verovatno...pa da pazarimo od tebe da vidimo sta ameri vole
#639: Re: Paradajz Autor: ruzza, Poslato: Pon Avg 30, 2010 5:05 pm ---- Manus,koja je ovo sorta?
#640: Re: Paradajz Autor: ruzza, Poslato: Pon Avg 30, 2010 5:09 pm ---- Imam i ja jos ponesto:
#641: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Pon Avg 30, 2010 5:22 pm ---- na gornjoj slici mi lici na mtaciju izmedju crvene kruske i san marzano lungo, a mozda i big plum, a ovo dole, zut bi mogao da bude Ildi, a ovaj crveni *** (*** = bilo koja od bar100 sorti koje imaju takav izgled )
#642: Re: Paradajz Autor: ruzza, Poslato: Pon Avg 30, 2010 8:17 pm ---- Manus,ja sam seme kupila samo od Vas.Za ovo dole znam,zuti i crveni biser.Imam 7 sorti i to je sve bilo na mnogo tacni u casicama,posle pikiranja.Jednom je bila oluja,a paradajzcici napolju,oznake odletele i ja nisam znala sta gde sadim,ali sam se trudila da ih bar okupim po sorti na jednom mestu.
#643: Re: Paradajz Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Pon Avg 30, 2010 8:55 pm ---- na ovoj donjoj slici zuto paradajz mi deluje malo izduzen, zato mi je licio na Ildi, ana ovoj gornjoj je sigurnop doslo do otvorenog oprasivanja 2 ili cak 3 sorte, pa su i plodovi takvi.
#644: Re: Paradajz Autor: ruzza, Poslato: Sre Sep 01, 2010 1:05 pm ---- Jeste Manus ima dve vrste zutog,jedan je biser,a drugi ukrsten.A za ovaj nema veze,ukusan je,pa nek nema ime.
#645: Re: Paradajz Autor: agro-dima, Lokacija: StojakovoPoslato: Ned Okt 24, 2010 5:46 pm ---- Vo vrska so slikite na MILOVAN TPA ... citajki gi postovite i analizirajki gi simptomite,mojata dijagnoza e deka se raboti za bakterijalna plamenica(bakterijalen rak) na domatot.
Pricinite e bakterijata Clavibacter michiganensis.