#871: Re: Paradajz Autor: krinka, Lokacija: Banja LukaPoslato: Čet Apr 14, 2011 4:16 pm ---- Wizardica, za one ljepotane imaš naš forum (Svet Životinja), a rajčice su ti super.
#872: Re: Paradajz Autor: Eminaa, Lokacija: ZenicaPoslato: Čet Apr 14, 2011 4:27 pm ---- i da ponovim ,kako sjeme pripremas za sljedecu godinu? ja volim konje bas su lijepi
#873: Re: Paradajz Autor: wizardica, Poslato: Čet Apr 14, 2011 5:08 pm ---- Krinka, evo samo za tebe jedna ideja za sadnju rajčica! Hvala za preporuku
#874: Re: Paradajz Autor: wizardica, Poslato: Čet Apr 14, 2011 5:17 pm ---- Eminaaa, ovako!
Kad rajčica do kraja dozori, izvadi sjemenke zajedno sa sokom i mesom u veču posudu, nadoli malo vode i poklopi odozgora gazom i ostavi da stoji 3 dana. Mora fermrntirati--malo če imati gadan miris a to mora tako. iza rečeg ili treći dan dobro isperi u d+situ i suši na gazi ili platnenoj krpi. takovo sijeme ima kad se osuši svoje sitne prirodne dlačice i očiščeno je fermentacijom od potencionalnih bakterija i bolesti. Vidjet češ razliku u spremljenom sjemenu.To je profesionalno i ispravno spremanje sjememkiSvaka povrtnica ima drugačiji tretman spremanja al mislim da sam i previše svima otkrila, dalje se snalazite sami. Dobra vam potraga svima koji ovo čitaju.
#875: Re: Paradajz Autor: Eminaa, Lokacija: ZenicaPoslato: Čet Apr 14, 2011 6:06 pm ---- po meni to je idealno kada hoces da sacuvas sjeme nekoliko godina.kod nas narod samo izvuce sjemenke,opere i stavi da se suse na neki papir.eto otkrila sma i ja previse
zanimame tako spremljeno sjeme kako si navela da li je otpornije od ostalog?
hajd otkrij nam trik sta je sve dobro za paradajze pri sadnji,okopavanju,vezanju,branju?
#876: Re: Paradajz Autor: wizardica, Poslato: Čet Apr 14, 2011 6:27 pm ---- Mislim da sam dovoljno rekla i to za đabe, a mene je moje znanje koštalo.Malo tipkaj po internetu i možda nađeš.
#877: Re: Paradajz Autor: wizardica, Poslato: Čet Apr 14, 2011 6:31 pm ---- Jako stara rajčica iz 1800 i neken godine i potiće od cherokeee indijanaca.
kažu da je mrak okus, pa ,vidjeti ćemo.