:: Forums ›
detaljno
Zacinsko bilje
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#16: Re: zacinsko bilje Autor: JekaLokacija: Kraljevo PošaljiPoslato: Pet Nov 11, 2005 11:23 am
    ----
Ja obozavam grcki bosiljak, mali je i sladak ali retko kad ga koristim u jelu. Od ostalog imam majcinu dusicu, maticnjak u ogromnim kolicinama grana se ko lud, nanu. Kaloper mi uginuo i sad ne mogu da ga pronadjem. Kazu da je odlican za alergije. Kad sam ga imala nije mi trebao. Sad kad mi treba nemam. Znate kako to vec ide.

#17: Re: zacinsko bilje Autor: krcetaLokacija: Mali izvor PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 11:22 pm
    ----
Zdravo drustvo.
Napravih i ja svoju galeriju pa je mozete pogledati i komentarisati. Naravno tu su razne slike nevezane za ovu temu ali cu se truditi da napravim i strogo tematske slike.
Pozdrav

#18: Re: zacinsko bilje Autor: krcetaLokacija: Mali izvor PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 11:25 pm
    ----
bas lepo a kako ja mogu da nabavim grcki bosiljak???

#19: Re: zacinsko bilje Autor: krcetaLokacija: Mali izvor PošaljiPoslato: Ned Nov 13, 2005 11:31 pm
    ----
bosiljak obozavam i obicno ga nabavljam u prolece na pijaci od zena koje donose rasad. Do sada sam imala samo dve velicine ali ne znam koje naravno. jedan je bio sitnijeg lista a jedan krupnijeg. nisam imala tu trecu sortu.

#20: Re: zacinsko bilje Autor: krcetaLokacija: Mali izvor PošaljiPoslato: Pon Nov 14, 2005 12:00 am
    ----
ima li neko mirisljavi jasmin?

#21: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: milla PošaljiPoslato: Pon Feb 27, 2006 11:53 am
    ----
gledali ste,verovatno, sve one gole ruckove i sl. emisije i tamo svi gaje persun, bosiljak i ostale zacine na prozorskoj dasci! i to me je odusevilo! i tako ti ja pre jedno dvadesetak dana odem i kupim jedno pet, sest kesica raznog semena, i odlucim da za pocetak zasadim dve vrste persuna, kao mislim on je najjednostavniji za uzgoj za jednu neznalicu...kad ono nakon sada vec dvadesetak dana, u jednoj posudi NISTA...mozete misliti mog soka, sve sam se nadala da ono sto pise na kesici da mu treba 15-20 dana za nicanje da to i bukvalno jeste tako..al sve nesto mislim da sam negde omanula, mada sam i drugu posudu "tretirala" na isti nacin kao i ovu koja izgleda kao da je spremna za dosuti u neku drugu saksiju. i da skratim, uglavnom, ni ova u kojoj kao nesto i ima nije bas reprezentativna, zato sto iznikli izdanci zahvataju 1/8 posude otprilike. i tako se pitam koliko je zapravo gajenje zacina u sobnim uslovima komlikovano? i sta im za ime sveta rade kada se samo okrenu i iseku iz citavog ZBUNA malo persuna za rucak!?

#22: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: AleksandarLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Pon Feb 27, 2006 3:22 pm
    ----
milla citat:
gledali ste,verovatno, sve one gole ruckove i sl. emisije i tamo svi gaje persun, bosiljak i ostale zacine na prozorskoj dasci! i to me je odusevilo! i tako ti ja pre jedno dvadesetak dana odem i kupim jedno pet, sest kesica raznog semena, i odlucim da za pocetak zasadim dve vrste persuna, kao mislim on je najjednostavniji za uzgoj za jednu neznalicu...kad ono nakon sada vec dvadesetak dana, u jednoj posudi NISTA...mozete misliti mog soka, sve sam se nadala da ono sto pise na kesici da mu treba 15-20 dana za nicanje da to i bukvalno jeste tako..al sve nesto mislim da sam negde omanula, mada sam i drugu posudu "tretirala" na isti nacin kao i ovu koja izgleda kao da je spremna za dosuti u neku drugu saksiju. i da skratim, uglavnom, ni ova u kojoj kao nesto i ima nije bas reprezentativna, zato sto iznikli izdanci zahvataju 1/8 posude otprilike. i tako se pitam koliko je zapravo gajenje zacina u sobnim uslovima komlikovano? i sta im za ime sveta rade kada se samo okrenu i iseku iz citavog ZBUNA malo persuna za rucak!?

Skoknu pre emisije do lokalne pijace i kupe od prodavaca persun u saksiji Wink

#23: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: PinkiLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Pon Feb 27, 2006 3:54 pm
    ----
Ma moguće je. Samo ja mislim da je sad prehladno. Ja imam bosiljak, peršin, matičnjak i još nešto, ne mogu se sjetiti. ne budu baš žbunovi, ali bude dovoljno da mogu ubaciti u ručak. Nikakvi posebni uvjeti. Treba možda malo više vremena da nikne jer je hladno, no ne bi trebalo biti problema. Wink

#24: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: kuchlarLokacija: tetovo makedonija PošaljiPoslato: Pon Feb 27, 2006 7:56 pm
    ----
Evo sta se desilo meni sa persunom...

prosle godine kupio sam jednu kesicu Francuskog persuna...rekoh lepo izgleda i bice dobra kombinacija sa cvecem....

i posijao sam u jedan cosak celu kesicu a posto je bilo puno semena, posijao sam skoro 2 metara kvadratnih (a imam malu bastu) planirao sam da presadim kasnije i do podelim u komsiluku visak.... Smile

i za 45 dana nista nije niklo, mislio sam nekvalitetno seme i na isto mesto sam posijao rasad cveca....kad posle nedelju dana pocelo je sve da nice i celu godinu sam odkornjivao persun.....

uhhhh ama sam se raspisao.....conclusion...imaj strpljenja nici ce on... Laughing

#25: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Pon Feb 27, 2006 8:18 pm
    ----
"Tamo" ima svih tih začina već posadjenih u praktične posude i stvarno se kupe u supermarketu. Sa kompletnim uputstvom za gajenje na prozoru. Posle se samo zalivaju i šišaju po potrebi Wink
Ali, nemoj da te brine, ni njima ne uspeva na svim prozorima Confused Vlažnost vazduha i svetlost su ipak najvažniji.
I ja sam probala onaj peršun-lišćar u kućnim uslovima... Sav se, još nedorastao, izduži, savije i istrune, ili osuši. Imam još semena, ali neći ga sejati. Više volim da gajim ono što može radosno da raste u mojoj kući, a peršunovo lišće kupim u sezoni, iseckam i stavim u zamrzivač, pa imam cele zime.

#26: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: milla PošaljiPoslato: Uto Feb 28, 2006 2:52 pm
    ----
hvala na savtima, nista mi ne preostaje nego da cekam, al me nekako nervira sto ovde ne mozemo kupiti takve neke fine stvari, nego se ovako "patimo". elem ako uspe javljam Bye Bye

#27: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: AleksandarLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Uto Feb 28, 2006 3:07 pm
    ----
Kako rece Slada, svetlost je odlucujuci faktor za razvoj zacinskih biljaka pa one kod nas u kuhinjama cesto izgledaju etiolirano, izduzeno i bledo jer nemaju dovoljno svetlosti. U svakom slucaju vredi potruditi se i probati.

#28: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Feb 28, 2006 3:42 pm
    ----
I kod nas se masovno prodaju u teglicama začini. Ja isto, kao što kaže Slada šibnem u vrtu jednu vrečicu peršina, oberem, nasjeckam i u škrinju. To mi je super, ovako, imam malo svjetlosti u kuhinji i ne bi mi uspjelo....

#29: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: kica777Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Mar 06, 2006 4:56 pm
    ----
Sladolež citat:
"Tamo" ima svih tih začina već posadjenih u praktične posude i stvarno se kupe u supermarketu. Sa kompletnim uputstvom za gajenje na prozoru. Posle se samo zalivaju i šišaju po potrebi Wink

I ovde u Merkatoru u hipermarketu mogu da se kupe na odeljenju voca i povrca saksijice sa raznim zacinima, ali bez uputstva za gajenje. Jedini je problem sto iz nekog razloga na svim saksijicama pise "timijan", a i slep bi video da su sve biljke razlicite i po obliku lista i po mirisu... Naravno, prodavci nemaju pojma sta je sta i za njih je sve to timijan.
I ja planiram da ih zasadim ove godine na kuhinjskom prozoru, pa pisite ko ima kakva iskustva.

#30: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: milla PošaljiPoslato: Uto Mar 07, 2006 2:03 pm
    ----
koja je cena kod nas u merkatoru?



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 12