:: Forums ›
detaljno
Zacinsko bilje
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#46: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: JacquelineLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Apr 05, 2006 12:23 am
    ----
Devojke, djumbir je stvarno odlican zacin.Ja sam koristila samo prah , koji sam kupila u prodavnici. Nisam koristila svez proizvod .Ali svez djumbir je sigurno mnogo bolji!



Ovako izgleda biljka , tj nadzemni deo - stablo sa cvetom djumbira.Dakle to treba da vam izraste ako ste posadili korencic!

#47: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: bjankaneveLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Apr 05, 2006 10:50 am
    ----
milla citat:
ja se nisam usudila da probam da ga stavim u bilo koje jelo, moj muz ne voli mnogo zacinjeno. elem, ono sto me zanima (malo me je sramota) kakav ukus daje jelu, i kako ga "obradite" za stavljanje, samo se isecka ili nesto drugo. i javite kako je uspeo "eksperiment" sa sadjenjem. Smile


Do sada sam đumbir koristila kao začin iz kesice. Daje predivan ukus šampinjonima, a ja dodajem po malo u skoro svako jelo. Čaj do sada nisam kuvala , o tome će Sara....

#48: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: bjankaneveLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Apr 05, 2006 10:53 am
    ----
Jacqueline hvala na slici, predivna je biljkica đumbir. Čekam da iznikne pa javljam svakako!!! Very Happy

#49: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: SarahKeyLokacija: Beograd, Visnjica PošaljiPoslato: Sre Apr 05, 2006 11:27 am
    ----
Ovo je samo jedan od recepata koji mi je delovao egzoticno, pa sam se za njega odlucila:

- 5 zrna crnog bibera
- 3-4 karanfilica
- komad svezeg djumbira iseckan na tanke listice, )ja ga ne gulim)
Velicina komada za 1/2 L vode je recimo jedan pipak precnika 1.5 do 2 cm, pa isto toliko dugacko.

Sve to odmah stavim u pola litra hladne vode i kad prokljuca kuvam poklopljeno na tihoj vatri jos 10-15 min, sve dok boja ne bude vidljivo limun zuta.
Pijem cim se malo prohladi, bez secera, naravno, djumbir i karanfilic daju prirodnu slast.
Za prvu solju odlijem iz serpe, pa ostatak caja stoji jos neko vreme sa svim sastojcima, ali cim popijem prvu solju, odmah odlijem i ostatak caja jer u protivnom postane jako ljuto.
Popijem pola litre ovakvog caja pre podne i pola litre uvece. To traje poslednjih 7 dana. DO sada jedino vidljivi efekat je diuretski, tj. trckam u WC saki cas, ali je valjda to dobro zbog elimincaije toksina, pa se ne bunim.
Evo, dok ovo pisem, srčem svoju drugu šolju, ima još malo i za treću.

Ima recept i za karamelizirani djumbir, to jos nisam proucila, valjda cu uskoro. Ovako spremljeni djumbir daje mogucnost da se unosi u preciznoj dozi, npr. 1g 3x dnevno, sto vec lici na pravu terapiju, pa stoga na Internetu postoje prave preporuke doza za lecenje raznih poremecaja.

Inače, postoje čak i strogo naucne studije u efikasnosti djumbira za suzbijanjee postoperatvnih mučnina.

Inace djumbir je na engleskom Ginger tj. Džindžer kao igračica Džindžer Rodžers, ili kao osvežavajuće piće Ginger ALe, koje se pravi od djumbira sa sodom, nesto kao klakeri i kabeza, ko se seca toga naravno.

U svakom slučaju, djumbir je beskrajno lekovit.

#50: Re: uzgoj u kuhinji, pomoc Autor: bjankaneveLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Apr 05, 2006 12:40 pm
    ----
Da da neki to zovu i pivo od đumbira. Hvala za recept, probaću sigurno jer mnogo volim miris đumbira.
Evo kad dođe leto, pa naš đumbir stigne Very Happy

Sladoled od đumbira

Sastojci:
4 žumanceta
2 kašike meda
50 grama svežeg đumbira
3 kašičice sirupa od đumbira ( ima u prodavnicama zdrave hrane)
2.5 dl mleka
2.5 dl slatke pavlake

Mikserom mutiti žumanca dok ne postanu svetla i penasta. U sud pokvašen toplom vodom zagrejati mleko s medom, a kad počne da vri, skloniti i ostaviti da se ohladi.Sipati umućena žumanca, pomešati i vratiti na vatru. Na tihoj vatri i uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne, pazeći da ne počne da vri.
Masu ostaviti da se ohladi, zatim staviti sitno narendan đumbir, sirup od đumbira i umućenu slatku pavlaku.Pomešati i sipati u mašinu za pravljenje sladoleda (to kod mene znači staklene činijice pa u friz).
Ukrasiti čokoladnim mrvicama.

Evo još malo o đumbiru kao leku: Pomaže kod prehlade jer zagreva, a povećava i imunitet. Od davnina se koristi protiv mučnine svih porekla,
unapređuje zdravlje srca i povećava lučenje žuči. Koristan je i kod reumatizma, artroze, migrene i kako reče Sarah ima antioksidativna svojstva.

#51: Re: zacinsko bilje Autor: JacquelineLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Apr 06, 2006 4:26 am
    ----
Ja sam bas pisala o ovome , pa da ne bih ponavljala i zvolite pogledati!
domacica.proboards19.c...1143755604

#52: Re: Začinsko bilje Autor: jaca78Lokacija: sarajevo PošaljiPoslato: Čet Maj 04, 2006 11:13 am
    ----
evo bosiljak u saksiji na prozoru Smile

#53: Re: Začinsko bilje Autor: SofijaBLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 04, 2006 11:28 am
    ----
Ja vec godinama gajim bosiljak iz rasade (Kalenic pijac) u saksiji na terasi koja je po ceo dan (bukvalno) na suncu. Ne izgleda nesto narocito, ali zato imam svez zacin za spagete. Jednom sa ga pustila da cveta, i posle toga mi se osusio. Od tada mu stalno strickam vrhove, bez obzira da li mi treba u kuhinji ili ne. Ne voli da mu se zemlj osusi, sav se sparusi i obesi, ali se lepo oporavi ako se na vreme intervenise. Bas laka biljka.

S obzirom koliko cesto kuvam, meni je dovoljno 2-3 biljke, pa se nikad nisam baktala semenom.

#54: Re: Začinsko bilje Autor: milla PošaljiPoslato: Čet Maj 04, 2006 2:51 pm
    ----
probala, i nista... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad pametni ljudi sa sajta mi pbjasnili, da im treba bas puuunnoo svetla, inace se desi da niknu i polegnu posle par dana... cak probala sa persunom i origanom u saksiji, persun se osusio posle mesec a origano je jos uvek ziv... Confused

#55: Re: Začinsko bilje Autor: mepiLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Čet Maj 04, 2006 11:51 pm
    ----
Meni je najpre mirodjija iznikla. I bas sam joj se obradovala. Onda se par dana kasnije pojavio i persun, a onda je presao najpre u lagano pa u veoma izrazeno vodjstvo. Nije los, poslacu fotku uskoro da cujem vasu ocenu, ali mirodjija se obesila. Iznikle su cini mi se visoke a suvise tanke biljcice pa kao da nisu mogle da se odrze u vertikali. Neke su i propale a neke su jos zive, medjutim, mislim da samo jedna ili dve stoje uspravno. Ima dovoljno svetla, redovno je zalivam i ne znam da li je to to, je li zvrsila karijeru, ili jos ima nade da se oporavi i pridigne!?!? Confused
Pre par dana sam zasejala i lavandu. Ako uspe bice to divna i slika i miris na mom balkonu. Samo jos da nikne!!!!

#56: Re: Začinsko bilje Autor: mepiLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pet Maj 05, 2006 11:32 am
    ----
Posto je svanulo uslikala sam moju vajnu bastu, koju sam inace juce preselila na balkon. Da se neko slucajno nije smejao!!!!!
Sledi persun a onda i ostaci mirodjije!

#57: Re: Začinsko bilje Autor: mepiLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pet Maj 05, 2006 11:33 am
    ----
Odustala sam od slanja fotke mirodjije. PA OVO JE LES!

#58: Re: Začinsko bilje Autor: jaca78Lokacija: sarajevo PošaljiPoslato: Pet Maj 05, 2006 11:50 am
    ----
mepi ne odustaj Wink

#59: Re: Začinsko bilje Autor: C-3PO PošaljiPoslato: Pet Maj 05, 2006 12:09 pm
    ----
na jugoistočnoj terasi svake godine imam po 3-4 žardinjere bosiljka i nane i po nekoliko saksija peršuna. kao što reče SofijaB Bye Bye baš lake biljke. i divno mirišu. samo pripazite ako imate kućne ljubimce. Laugh ja sam imala par puta prevremenu žetvu :ahaha zamislite situaciju gde sedim u sobi sa gostima, a moja milica baštovanka (aljaski malamut) prati prolaznike sa terase. ma idila. odjednom, soba se ispuni predivnim mirisom bosiljka sa karakterističnom notom nane. ozariše se lica ljudi Very Happy pa krenuše pohvale, ma samo da se uspijaš od sreće. mi, onako ponosni, povedemo drage ljude da vide naš nadasve divan vrt... kad tamo... umal se ne šlogirah, :ahaha moja milica brsti ostatke nekad bujnog lišća mojih začina. šta da vam kažem. ostale samo grančice. :ahaha mada, iskrena da budem, brzo su se povratile.

pozdravče vredni ljudi Bye Bye Bye Bye Bye Bye

#60: Re: Začinsko bilje Autor: najmilaLokacija: frankfurt PošaljiPoslato: Sre Maj 10, 2006 11:27 pm
    ----
hehe joj mepi i mislila sam bas to, kad sam procitala tvoj prvi post sa fotkom, jer i ja sam isto pokusala da gajim mirodjija ali bez uspeha. Bosiljak sam lani celo leto potkastrivala, imam ga jos dan danas u zamrzivacu, ove godine sam opet posadila, ali mi nekako sporo raste, mozda zbog hladnog vremena. Imam ruzmarina i mente ( menta se kod mene u Makedonija upoitrebljava bas kao i persun a najcesce sa pasuljem bas je mmmmm) ali nekako joj slabo fura na istocnu stranu, ona vise voli sunce ceo dan. Lepo je narasla, samo sto su joj listovi nekako slabasni,deluju kao da rastu samo u vodi Sad premalo svetla.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
Strana 4 od 12