#166: Re: Zacinsko bilje Autor: Gilvazi, Lokacija: BečejPoslato: Sub Okt 17, 2009 11:36 am ---- Temperatura sigurno oko 20, može i manje, ali nemoj seme zatrpavati ,stavi gore i poprskaj, jer njemu treba svetlo za klijanje, inače neće.
Ja u vrtu imam lovor, ruzmarin, koromac, majcinu dusicu, melisu, kamilicu, bosiljak, mentu, timjan, planinsku mentu, rutu, kadulju, vlasac, persin, celer, oregano. Mozda i jos nesto a da ni neznam da je tu?!
moze li nesto malo vise o planinskoj menti?
#168: Re: Zacinsko bilje Autor: spartakuss, Lokacija: BeogradPoslato: Ned Jun 10, 2012 6:10 pm ---- gde mogu naci informacije o potrebama i zahtevima topola za hranljivim materijama?
#169: Re: Zacinsko bilje Autor: Dragana81, Poslato: Uto Apr 22, 2014 9:48 am ---- Juče sam bila kod babe i kaže kako joj je mirođija jako mnogo nikla i da berem, da čupam koliko god hoću, da se malo proredi. I, uzmem ja tako da čupam... Kao bez duše . Onda sam primetila da su se neke izvukle zajedno sa korenčićima, dugim nekih 1-2cm. Pitam ja nju jel vredi da probam da ga tako nekako ukopam tj.kao presadim u saksiju ili žardinjeru. Kaže da nema pojma, da probam. I tako ja sve njih pozabadala u žardinjeru na terasi, zalila, još ih i kiša noćas pofajtala... Vidim da su se stabljikice ocmoljile, što i ne smatram loše, bitnije mi je da se uopšte primi taj moj eksperiment.
Da li da ostavim ja njih tu, bojim se jer je tu em jako sunčano em dosta vetrovito, a biljke su baš mlade i nežne. Ili da ih sad na vreme prebacim u saksiju pa unutra ili napolje negde gde je manje vetra?
#170: Re: Zacinsko bilje Autor: znakpitanja, Lokacija: BeškaPoslato: Uto Apr 22, 2014 9:56 am ---- Mirodjiji je naj bolje u sosu
Lepo ti nju iseckaj pa u hladnjak .
Pa kad budes opet isla kod babe , pokupi seme , pa onda sej u zardinjere
Btw , sta ce ti Mirodjija u zardinjerama ?
#171: Re: Zacinsko bilje Autor: Dragana81, Poslato: Uto Apr 22, 2014 10:10 am ---- Pa u sosu je juče već bila, nego sam kontala da malo zapatim i kod mene, da je imam uvek pri ruci. A u žardinjeru sam je tutnula privremeno, da se ne suši, dok se ne raspitam kako joj najbolje odgovara.
#172: Re: Zacinsko bilje Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Pet Apr 25, 2014 3:43 pm ---- Mirodjija je ćudljiva biljka kao i prkos, naročito seme koje neke godine niče a neke ne. Presadjivanje teško podnosi ali je moguće. Treba je seći dok je mlada i sušiti ili zaledjivati jer brzo baci cvet i onda nema listova, mada i seme moze da se koristi za začin ali ima potpuno drugi ukus.
#173: Re: Zacinsko bilje Autor: Dragana81, Poslato: Sub Apr 26, 2014 9:44 am ---- Obzirom da sam je već onog dana presadila u žardinjeru, sad se razmišljam da li ipak da posečem nadzemni deo i iseckam ga pa u zamrzivač, a da koren ostavim pa kako bude. Ima li neke teoretske šanse da nekad iz korena istera, ako odradim ovo što mi je najnovije palo na pamet ?
U principu, ništa od ovoga ne moram da radim, imam kod babe u bašti koliko duša hoće, nego "budala sebi uvek nađe posla" !
#174: Re: Zacinsko bilje Autor: alfica, Lokacija: BeogradPoslato: Pon Dec 15, 2014 12:12 pm ---- Kod mene na pijaci sam kupila bosiljak koji ima široke listove i kaže mi oa što prodaje da je on jestiv. Takodje sam kupila kod nje mali žbunasti kao loptica. Neki dugački zeleni i dugački koji je sav bordo boje. Sem onog jednog za ove druge mi nije znala reći dali su jestivi. Interesuje me pošto sam videla da bosiljka ima mali milion vrsta koji su jestivi a koji ne?