#1: Boranija Autor: najmila, Lokacija: frankfurtPoslato: Pon Maj 15, 2006 10:11 am ---- Ja sam ove godine posejala boranija u saksijama, posto imam samo balkon. Saksije su duboke plasticne sudove koje se koriste u gradeznistvu (70x40 dubina oko 30), nadam se da ce da uspe :). Stavila ih uzazid, pored zida posadila boranija koja se penje, a sa prednje strane niska boranija. Sada drzim fige da uspe, pa da se gostim svojom BIO boranijom.
#2: Re: boranija u saksije Autor: najmila, Lokacija: frankfurtPoslato: Pon Maj 15, 2006 10:53 am ---- Hm... zaboravila da pitam , dali neko ima takvo iskustvo, i dali je uspelo?
#3: Re: boranija u saksije Autor: BornaZG, Lokacija: ZagrebPoslato: Ned Jun 11, 2006 11:33 pm ---- Super si to napravila, javi nam kad bude mahuna.
#4: Re: boranija u saksije Autor: najmila, Lokacija: frankfurtPoslato: Pet Jun 16, 2006 5:30 pm ---- Evo mesec dana nakon sejanja, boranija je pocela tu i tamo da cvati :). Valjda cu da jedem... bar jedanput od nje pre no sto krenem na godisnji (avgust) . Inace obadva tipa boranije su se spojila, bas izgleda ko jedan veliki zbun koji se penje uzazid
#5: Re: boranija u saksije Autor: Pljoska, Lokacija: KanadaPoslato: Pet Jun 16, 2006 8:26 pm ---- A sto nam ne posaljes koju fotku da vidimo kako je uznapredovala?
#6: Re: boranija u saksije Autor: najmila, Lokacija: frankfurtPoslato: Čet Jun 22, 2006 5:07 pm ---- Pa hocu :), ali posto nisam bas jaka sa digitalcem, moracu da sacekam da mi to muz sredi :(.
#7: Re: Boranija Autor: Jasbi, Lokacija: BeogradPoslato: Uto Dec 16, 2008 1:21 am ---- Boranija
"Boranija potiče iz meksika. Za narode starih civilizacija Novog sveta, ona je pored kukuruza
i tikava bila glavna hrana. U Evropu su je doneli Španci, gde se gaji od XVI veka, da bi se
kasnije raširila po celom svetu, kao veoma hranjljivo i korisno povrće.
U ishrani i kulinarstvu razlikujemo boraniju od pasulja, iako se radi o istoj biljci. Mladi nedozreli plodovi mahune nazivaju se boranijom, dok plodovi posle sazrevanja daju seme koje nazivamo pasulj. Između boranije i pasulja postoje razlike, kako u energetskoj tako i
u hranjljivoj vrednosti. Boranije ima mnogo vrsta, međutim ono na šta treba obratiti pažnju
prilikom kupovine je da mahune budu čvrste, glatke, bez mrlja, a kada se prelome treba da se
pojavi sok. Zrno ne sme biti veće od zrna pšenice. Za korišćenje boranije u ishrani
važno je napomenuti da sveža boranija sadrži protein fazin koji je otrovan i koji se sušenjem
ne uništava ali se zato kuvanjem potpuno razara."
Nadjoh ovaj tekst na netu....Tačno li je ovo?
#8: Re: Boranija Autor: Veca71, Lokacija: RatkovoPoslato: Ned Apr 26, 2009 4:49 pm ---- Imam crvenu boraniju čije su mahune blizu 1 metra,interesuje me da li neko može da mi nešto više kaže o njoj mislim na čuvanje u zamrzivaču njenoj hranljivosti i da li je stvarno tako zdrava koliko mi je prodavac semena nahvalio?