:: Forums ›
detaljno
Kefir
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: Kefir Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Jun 08, 2006 8:39 pm
    ----
NAŠA NARODNA MEDICINA
NJEGOVO VELIČANSTVO (KEFIR) - PEČURKA SA KAFKAZA ili SALSOLA COLLINA

1 recet za napitak od kefira:
6 supenih kašika pečurkica od kefira,
6 supenih kašika šećera,
desetak grožđica.
2 limuna opranih i na pola presečenih.
staklena tegla sa zatvaračem, zapremina 2,5 litara.
fermentacija 2-3 dana. Na svetlo mesto.
Procediti kroz plasticnu cediljku. Raditi samo plastičnom kašikom.
Kefir se razmnožava. Za ovu zapreminu potrebno je 6 kašika kefira. Posle svake fermentacije ono što se razmnožilo ubacimo u cistu teglu čiste hladne vode, pa poklonimo uz recept kojeg smo dobili od našeg prethodnog darodavca.
Za mršavljenje upotrebljava se čista voda, bez šešera i bez grožđa. Voda tokom fermentacije postane kao mineralna, jer je kefir mineral.
Ako nekome ne treba može da ga pokloni onome kome je potreban.
Od kefirovih pečurkica može da se pravi mlečni napitak.
U skoro hladno mleko se ubace pečurkice,ostavi se da se
fermentiše. Kada je gotovo vidi se po gustini. Pečurkice ostanu na dnu tegle. Odvojimo ih, operemo kroz čistu plastičnu cediljku pa ih stavimo u hladnu vodu, I tako te iste pečurkice, upotrebljavamo koliko god hoćemo.
Imala sam i perlica koje su pogodnije za mleko, a ovo što sada imam, je nešto drugo. Ja mislim da su perlice iz unutrašnjeg dela kefirove pečurke, a ove druge su gornji deo. I jedne i druge vrste sačinjavaju pečurku koja se zove Kefir. Izmenila sam par puta jer sam proučavala, korak po korak. Odavno sam gledala traganje za Kefirom.Pošto odlično znam Nemački jezik nepromakne mi ni delić bilo čega. Gledala sam da je pečurka slična šampinjonu. Zbog čega je slana znaju eksperti za istraživanje komponenata.
Veljanović Slavka - Kragujevac
Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow


Poslednji put izmenio Veljanovic dana Sre Jul 05, 2006 4:18 pm, izmenio ukupno 10 puta

#2: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Čet Jun 08, 2006 10:08 pm
    ----
Perlice koje nam ne trebaju mozemo odloziti u teglu napunjenu vodom i dodati 2 kasike secera, tada ce se razmnozavati!

#3: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2006 12:03 am
    ----
E, moj sinko gdje da nabavim keforove perlice?

#4: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2006 4:07 pm
    ----
Potrazi ima li ih neko u komsiluku! Dovoljno ti je da uzmes dvije kasike, i da ih razmnozis!

#5: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Pet Jun 09, 2006 5:14 pm
    ----
To garant znam da nema.Kao djevojcica ja sam ga pila to mi je moja majke spravljala i ja sam pila, ali to je davno bilo ihaa zaboravilo se.

#6: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Sub Jun 10, 2006 8:13 am
    ----
Ne ulazeci u lekovita svojstva kefira mislim da se u ovom tekstu radi o zameni nekih pojmova.

Salsola collina je biljka sa odredjenim lekovitim svojstvima, u Rusiji poznata kao soljanka. Nije mi poznato da ona ima bilo kakve veze sa kristalima koji se navode u ovoj temi.

Kefir je mlecni napitak koji potice sa Kavkaza i poznat je kao pice stogodisnjaka. Sada se i na nasim prostorima proizvodi i prodaje kao i drugi mlecni proizvodi - jogurt, kiselo mleko i sl.

U domacim uslovima kefir se moze proizvoditi na nacin koji je opisan ovde. Napominjem da bakerioloska kultura za proizvodnju kefira nema oblik kristala.

Napitak i kristali koji su ovde pominju mene podsecaju na tzv. japanske kristale jer se oni pripremaju na nacin koji je ovde opisan. Vise o japanskim kristalima mozete naci ovde.

#7: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: bradpit PošaljiPoslato: Pon Jun 12, 2006 3:27 pm
    ----
Veljanovic citat:
NAŠA NARODNA MEDICINA
NJEGOVO VELIČANSTVO (KEFIR) - PEČURKA SA KAFKAZA ili SALSOLA COLLINA
Voda tokom fermentacije postane kao mineralna, jer je kefir mineral.
.
Veljanović Slavka-Kragujevac
Kefir nije mineral nego je to živa kultura mezofilnih bakterija u simbiozi s kvascima; koji frementacijom daju ljekovit napitak koji se tradicionalno konzumira u japanu. pa stoga i naziv Japanski kristali jer uistinu podsjeća na kristale iako to nije. ovdje se inače radi vodenom kefiru koji se donekle razlikuje od onog mliječnog.

#8: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 12, 2006 4:09 pm
    ----
Mlijecni kefir je bijel, i izgleda kao mali karfiol, iliti "mozak"! Smile

#9: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: LjubinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 1:45 am
    ----
Bravo Aleksa, jeste kefir pecurka kao sitan karfiol i brzo se siri tako da se na dva do tri dana razdeljuje. Stroga higijena i pogodni uslovi u toku 24 -sata. Okreni obrni u samoposluzi ocas.

#10: Sta znate o gljivama sa Kavkaza Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 1:04 pm
    ----
Dobila sam teglu sa komadicima zelatinaste mase koja se mnozi,navodno je to gljiva sa Kavkaza i uspjesno se koristi za lijecenje.
Sta znate vise o njoj,voljela bih da znam prije nego pocnem da konzumiram.

#11: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 1:43 pm
    ----
okianer citat:
...navodno je to gljiva sa Kavkaza i uspjesno se koristi za lijecenje...

oki, liječenje čega? nemaš baš nikakvih informacija?

#12: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza Autor: IraKo PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 1:50 pm
    ----
Da nije to gljiva koja se dodaje mlijeku pa nastaje cuveno pice KEFIR? (sa Kavkaza )
Pitacu komsiju Rusa, on je sa Urala, to je blizu Kavkaza Embarassed
(nemoj da mi se ko smije, geografija mi je slaba strana)

#13: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 5:03 pm
    ----
Da li su "kristali" providni? Imas o njima u "lekovitom bilju"

#14: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: AleksaLokacija: Bar-Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 5:07 pm
    ----
Da, da, oni se mijesaju sa mlijekom, za njega vaze nesto drugaciji uslovi nego za ovaj "vodeni"! Znam da on pomaze u smanjenju krvnog pritiska! Ja sam ga drzao u epruveti napunjenoj mlijekom nekoliko mjeseci, poslije nedelju dana je epruveta bila skoro puna "pecurki"!

#15: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 5:58 pm
    ----
Ovde imas dosta o tome:
www.svetbiljaka.com/in...amp;t=3239



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 23