savamansas citat: |
Ostavicu Teglu sa "kefirom" jos 24h bez "grombuljica" da jos malo sazri. Mozda nakraju i bude nesto ...Ljudi Pomagajte. I posle 36 sati nista. U tegli je obicno mleko kao i kad sam ga sipao. Mrvice kefira u drugoj tegli su se pretvorile u kiselo mleko i nestale. |
Bibilian citat: |
dakle, u pitanju je simbioza odredjene kulture bakterija i gljivica. ta njihova zajednica zahteva secer, vodu (svetlost i naravno, toplotu) i limun (koji svojom kolicinom sprecava prekomeran razvoj bakterija). suvo grozdje (ili neko drugo suvo voce, smokve i sl.) je tu potrebno da bi ubrzalo proces fermentacije. sve ovo zajedno je vrlo slicno kombuhi, s tim sto su u pitanju razlicite kulture gljivica i bakterija, jedna varijanta je aerobna, a druga anaerobna. |
savamansas citat: | ||
Ovaj vodeni kefir (providni kristalici) dali se tegla hermeticki zatvara kao kod mlecnog kefira ili se stavlja gaza kao kod kombuhe? i jos jedno pitanje u vezi svetla (tama, polutama ili zasenak, svetlost, sunceva svetlost ...) Ako neko nesto zna otome neka javi. Ako nista drugo barem za ovaj vodeni kefir. |
Sva vremena su GMT + 1 sat