:: Forums ›
detaljno
Kefir
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#136: Re: Kefir The End Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Nov 15, 2008 1:23 am
    ----
Kako se poruke brisu sa foruma?

Poslednji put izmenio savamansas dana Uto Feb 24, 2009 9:25 pm, izmenio ukupno 2 puta

#137: Re: Kefir Prvo iskustvo Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Nov 15, 2008 6:32 pm
    ----
savamansas citat:
Ostavicu Teglu sa "kefirom" jos 24h bez "grombuljica" da jos malo sazri. Mozda nakraju i bude nesto ...Ljudi Pomagajte. I posle 36 sati nista. U tegli je obicno mleko kao i kad sam ga sipao. Mrvice kefira u drugoj tegli su se pretvorile u kiselo mleko i nestale.

Na onu prvu teglu u kojoj se fermentacija nije desila sam skoro i zaboravio. Kad sam jutros pogledao posle 68 sati verovatno od sitnih mrvica koje su prosle kroz cediljku su se stvorile ponovo mozda cak i vise nego sto sam imao na pocetku.
Stvar je spasena.
Sada sam odlozio u dve tegle. Jedna hermeticki zatvorena a druga pokrivena gazom. Videcu kooje ce preziveti.
Prijatno.

#138: Re: Kefir Autor: Bambi_eye PošaljiPoslato: Ned Nov 16, 2008 10:06 pm
    ----
Ove na slici su mlječne gljive i to je Tibetanska gljiva, a one koje se koriste u čaju ili zašećerenoj vodi su druge (Kombuša gljiva). Tvoj problem s neuspjehom rekla bih da je u količini. Na dvije ravne žličice gljiva ide 2,5 dl mlijeka i to je za jednu osobu.
Ako su gljive zdrave udvostruče se u 17 dana (mislim da sam tako pročitala)

#139: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Nov 16, 2008 10:35 pm
    ----
i ove zadnje dve su mi se ukiselile. Odvojila se tecnost (sirutka) od mleka. Neke mrvice kefira su poprimile nesto tamniju boju. Juce smo poceli da lozimo sporet u kuci. Mozda je toplota dovela do toga. Sad sam ih stavio u hladnu sobu. Videcemo sutra.

#140: Re: Kefir Autor: mirhaLokacija: BiH PošaljiPoslato: Sre Nov 19, 2008 2:00 pm
    ----
Izvinjavam se što ranije nisam mogla da se javim, konekcija mi nije u redu.
Ovakve su kod mene kao na ovim slikama i radim sve onako kako sam vam ranije poslala, i ono stvarno bude kiselo mlijeko - jogurt - kefir, zavisno sve od temperature prostorije. Baš su takve identične "Tibetanske gljive". Tako da ti nemoram slati sliku, jer je to to. Bar sam je ja pod tim nazivom dobila i takvim uputstvom. Veliki pozdrav svima. Bye Bye

#141: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Nov 19, 2008 3:27 pm
    ----
Mirha sve je u redu samo sto ja do sada nisam nikad pio kefir pa nisam ni prepoznao da je to normalno da se sirutka odvoji od mleka. Juce sam popio prvu casu kefira. Sve vreme sam imao kefir a da to nisam ni znao. Od danas nijedan jogurt ne moze da se uporedi sa kefirom i vise nebi mogao da pijem nista drugo.

#142: Re: Kefir Autor: mirhaLokacija: BiH PošaljiPoslato: Pet Nov 21, 2008 11:30 am
    ----
Samo se drži uputstva i sve će biti OK. Redovno ih prepiraj.

#143: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Nov 21, 2008 4:22 pm
    ----
ja naso negde da se ispiraju samo jednom nedeljno a neki to ne rade uopste.

Nego naiso sam na jedan forum na kome covek kaze da vec tri godine pije kefir bas original iz rusije. Kad sam mu pokazao slike on to nije prepoznao. on kaze da on na litar mleka stavlja nesto na vrh kafene kasicice. Ocekujem slike pa da vidimo o cemu se radi.

#144: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 6:14 pm
    ----
Menjam mlecni kefir i kombuhu za Tibicos = vodeni kefir

#145: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Nov 30, 2008 10:41 pm
    ----
Bibilian citat:

dakle, u pitanju je simbioza odredjene kulture bakterija i gljivica. ta njihova zajednica zahteva secer, vodu (svetlost i naravno, toplotu) i limun (koji svojom kolicinom sprecava prekomeran razvoj bakterija). suvo grozdje (ili neko drugo suvo voce, smokve i sl.) je tu potrebno da bi ubrzalo proces fermentacije.
sve ovo zajedno je vrlo slicno kombuhi, s tim sto su u pitanju razlicite kulture gljivica i bakterija, jedna varijanta je aerobna, a druga anaerobna.

Ovaj vodeni kefir (providni kristalici) dali se tegla hermeticki zatvara kao kod mlecnog kefira ili se stavlja gaza kao kod kombuhe?
i jos jedno pitanje u vezi svetla (tama, polutama ili zasenak, svetlost, sunceva svetlost ...)
Ako neko nesto zna otome neka javi. Ako nista drugo barem za ovaj vodeni kefir.

#146: Re: Kefir Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Pon Dec 01, 2008 6:56 pm
    ----
savamansas citat:
Bibilian citat:

dakle, u pitanju je simbioza odredjene kulture bakterija i gljivica. ta njihova zajednica zahteva secer, vodu (svetlost i naravno, toplotu) i limun (koji svojom kolicinom sprecava prekomeran razvoj bakterija). suvo grozdje (ili neko drugo suvo voce, smokve i sl.) je tu potrebno da bi ubrzalo proces fermentacije.
sve ovo zajedno je vrlo slicno kombuhi, s tim sto su u pitanju razlicite kulture gljivica i bakterija, jedna varijanta je aerobna, a druga anaerobna.

Ovaj vodeni kefir (providni kristalici) dali se tegla hermeticki zatvara kao kod mlecnog kefira ili se stavlja gaza kao kod kombuhe?
i jos jedno pitanje u vezi svetla (tama, polutama ili zasenak, svetlost, sunceva svetlost ...)
Ako neko nesto zna otome neka javi. Ako nista drugo barem za ovaj vodeni kefir.
Ja sam taj vodeni kefir pila pre nekoliko godina i super je. Koliko se secam nisam ga hermeticki zatvarala, samo gazom (jel to ono sa suvim grozdjem?).
Ako imas viska mlecnog ili vodenog kefira posalji mi-mada neme sta da ti ponudim za razmenu

#147: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Dec 06, 2008 6:38 pm
    ----
imam i vodeni i mlecni kefir. Kombuhu imam neku staru braon boje. Stoji u tegli vec deset dana. Cekam da prodje pet nedelja da vidim dali ce da se stvori nova na povrsini.

Svi zainteresovani za vodeni (providni kristalici "Tibicos") i mlecni kefir (nalik karfiolu) i koji su iz Nis-a ili okoline mogu da mi se jave da podelim sa njima.
Srdjan
gsavaman @ gmail.com
063 88 68 939

#148: Re: Kefir Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Jan 25, 2009 12:22 am
    ----
Zdravo opet ja tvoj zemljak odkude Leskovac. Da znas u potpunosti si u pravu . Citam ovamo sta pisu pojedinci. Za sve je dobar Kefir. Najbolji je kad se razvija u kobiljem mleku[u mleko od kobilu]. To ti je prosta stvar ,kazes da si godinama imao kefir a da nisi znao . Odmah sam teo da ti kazem .Izglaeda samo ti i ja znamo kako se dobija i kako nastaje . Vrlo prosto zar ne .I ja sam to godinama pio a da nisam imao pojma sta je to . I mene na kraju interesuje vodeni kefir gde mogu da ga nadjem [treba mi licno meni]. Kombuha se razmnozava tako sto se razdvaja jedna od druge po sirini. Neznam kako da ti objasnim pa moram po naski a i ti ga koristis u Nisu. Izvadi ,operi, pa kao da gu ljustis ,ako si gu drzao u teglu ona je okrugla . Znaci imas jedan krug u saci ,uzmi i oljusti je polako tako da imas 2 komada . Ako gu turis u mleko dobices izvanredno ukrasnu stvar u kucu. Pozdrav i laku noc po drugi put moj zemo.

#149: Re: Kefir Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Jan 25, 2009 1:01 am
    ----
E nista ne kontam,vodeni,mlijecni,pa sa gljivicama, kristalima.Ja godinama pravim nekakav kefir (mozda to nije ispravno,neznam) koristeci kupovni kefir(sarajevski Milkos) i punomasno mlijeko iz prodavnice.1l mlijeka prokuham i dok je jos toplo sipam casicu kefira.Poklopim i ostavim dva dana da odstoji.Na vrhu se odvoji zelenkasta voda koju iscjedim i ostane kefir sa grudvicama.Grudvice izvadim cjediljkom i ponovo ubacim u sljedecu turu mlijeka i sve tako...Sta sam to zabrljala Unsure

#150: Re: Kefir Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Ned Jan 25, 2009 8:50 am
    ----
E sarajko to je pravi mlijecni kefir.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
Strana 10 od 23