:: Forums ›
detaljno
Kefir
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#16: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: LjubinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 6:36 pm
    ----
Aleksa i ostali zainteresovani -obicno sam skrta u pisanju ali sada moram.
Pecurka [gljiva ] kefir precnika tri santimetra isprana mlakim i blagim mlazem vode, najbolje je izvaditi iz predhodne smese cediljkom za caj, i spustiti je u jedan litar skuvanog i prohladjenog mleka, posle 24 sata ponoviti. a da, mleko se sipa u siroku[naravno cistu teglu] zbog svetlosti. Kada pucurku izvadite obavezno sada dobijeni kefir procediti. Pozeljno je popiti ne vise od dve case-solje dnevno. Ko ima nizak pritisak nije uredu.
A sada nesto nebitno ali istinito : Kefir je pecurka sa Kavkaza i jedino je pravi kada se pravi sa mlekom od Kamile. {Tvrdnja od veterinara}.
Ja sam licno pravila pre otprilike dvadesetak god. jedno dobrih pet godina ali sa mlekom iz samoposluge. Pila sam ga zbog malokrvnosti. I danas otkako ga ima obavezno ga kupujem. Kada ga kupite a folija nije naduvena znaci da je tek svez pripremljen, ostavite ga da odradi svoje, barem dva do tri dana.Da dobije svoju kiselinu i miris kvasca, ako hocete pravi efekat.

#17: Re: Sta znate o gljivama sa Kavkaza Autor: okianerLokacija: Bijela. Boka Kotorska PošaljiPoslato: Uto Jun 13, 2006 10:36 pm
    ----
hvala
evo i slika

#18: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Jun 16, 2006 3:17 am
    ----
A ja procitah ovo Arrow
....poznata gljivica saceharomyces kefir u zajednici sa nekim bakterijama upotrebljava se za proizvodnju narocitog napitka pod nazivom"kefir". Ovo je beo, malo gust, vrlo penusav, alkoholno-kiseo, osvezavajuci, lako svarljiv napitak.
Iz kravljeg ili kozijeg mleka i pomocu specijalnih fermenata, koji se u trgovinama prodaju pod nazivom "kefirova jaja" ili "kefirova zrnca" dobijaju se tri vrste kefira
-slabi kefir (dobijen posle 24 casa vrenja)
-srednji kefir (dobijen posle 48 casova vrenja)
-jaki kefir (dobijen posle tri dana vrenja).
U medicini se upotrebljava srednji kefir...Daje se osobama koje boluju od crevnih i stomacnih obolenja, poremecaja varenja, zapalenja creva...

Kod nas je u prodaji jedno vreme bio kefir, ne secam se cije mlekare. Ne znam koliko je bio po standardima, ali je bio ukusan.

#19: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: BibilianLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 8:33 pm
    ----
zao mi je sto sam se tek nedavno prikljucila... i tako natrcala i na ovu temu, kojom sam se i sama dugo bavila i dosta istrazivala.

naime, pre vise od godinu dana sam dobila kulturu sa lepim uputstvom i toplom preporukom, a sve pod nazivom Vodeni kristali kefira. naravno, prvo sam pocela da uzgajam, a onda da se raspitujem detaljnije sta je to. napitak je izuzetno prijatan, rekla bih po ukusu nesto izmedju limunade i boze (malo kisi, malo rezi) i zdrav. do duse, pripisuju mu se lekovitija svojstva (kako se ispostavilo) nego sto ih zaista poseduje, ali vredi u svakom slucaju.

dakle, u pitanju je simbioza odredjene kulture bakterija i gljivica. ta njihova zajednica zahteva secer, vodu (svetlost i naravno, toplotu) i limun (koji svojom kolicinom sprecava prekomeran razvoj bakterija). suvo grozdje (ili neko drugo suvo voce, smokve i sl.) je tu potrebno da bi ubrzalo proces fermentacije.
sve ovo zajedno je vrlo slicno kombuhi, s tim sto su u pitanju razlicite kulture gljivica i bakterija, jedna varijanta je aerobna, a druga anaerobna. i kombuha ispade podosta zdravija (mada sam ja navijala za kefir!!!)
sto se hranljivosti tice, mislim da je poenta (u ne znam kako tacno nastalom) vitaminu C i B, a to bi mogao neko drugi da objasni mozda, ali svakako treba voditi racuna da se prilikom tog vrenja stvara i izvesna kolicina alkohola ( ne bas zanemarljiva). kako kaze objasnjenje do kog sam stigla, taj alkohol se nakon drugog dana (koji je i najpreporucljiviji za procedjivanje, stavljanje u frizider - kako bi se prekinulo vrenje - i konzumaciju) pretvara u mlecnu kiselinu, pa nakon jos par dana, alkohola vise ni nema, ali napitak onda dobija uzasan ukus (i miris).

toliko o tome. u svakom slucaju, nema govora ni o kakvim pecurkama. u pitanju je sadjestvo bakterija i gljivica koja fizicki najvise lici na zrnca nara, ali providno-belicaste boje. mogu se prilagoditi i mlecnoj sredini, ali tek nakon par razvojnih perioda se preporucuje da se piju (dok se ne prilagode). kada se jednom naviknu na mleko, ne treba ih vracati na vodeni rezim.

i, da ne zaboravim: iako se mogu praviti i sa mlekom, NISU mlecni kefir. mlecni kefir (onaj koji se prodaje i po radnjama) je nesto potpuno drugo, i on zaista lici na male karfiole.

ovi kristali pojavljuju se pod nazivom: japanski kristali, kristali sa kavkaza, kristali kefira i vodeni kefir. i na engleskom i na nemackom su isti nazivi.

za one koji vole domace spravljane napitke veoma toplo preporucujem, ali ne preko pola litra dnevno!

#20: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Sre Jul 05, 2006 11:58 pm
    ----
Ja ima kako kazes vodeni kefir ali ja sam prije imala i zvali su kristalne alge.Ponovo sam prijei nekoliko dana dobila i evo cu vam napisati upustvo:
Upustvo_ 6 kasika kefira
-6 supenih kasika secera
-1-2 smokve ili 10 kom.suvog grozdja
-1-4 limuna (optimalno)
U staklenu teglu sa zatvaracem(2,5 lit) stavi 6 supenih kasika kefira ispranog u gustom cijedilu hladnom vodom.Dodaj secer, raspolovljeno grozdje ili smokve, dobro opran i raspolpvljen limun.Sadrzaj zali hladnom vodom do vrha, promjesaj i stavi na svjetlo mjesto.Svakih 24h, sadrzaj dobro promjesaj.Vrijeme fermetacije je 2-3 dana( kada se grozdje podigne do vrha posude.Kada dobijes zeljenu fermataciju odstrani grožđe, iscijedi limun i sadržaj procijedi u flašu i stavi u frižider.Kefir u cijedilu dobro isprati hladnom vodom i ponoviti postupak.Poslije svakog postupka kefir se namnoži približno za dvije kasike.Dok god ne dobijes viška 6 kašika koristi svu količinu kwfira.Kefir se može držati par dana i u zalađenoj vodi.

NE BACAJ GA, jer se tesko nabavlja i veoma je dragocjen.Kefir kao napitak pomaže u liječenju i produžavanju života, ne uzimaj ga zajedno sa hranom kakoo bi učinak bio bolji.Za teže bolesti koje traju duže vremena piju se po pola litra ujutero, u podne i uveče.Napitak kefira u 24h djeluje pročišćavajući i pomaže pri težem zatvoru, pije se svako veče najmanje 4 nedelje.

LIJEČI SLEDEĆE BOLESTI:
-žučne bolesti-1litar
-unutrašnji čir 1 litar dnevno( za 2 mjeseca čir nestaje.)
-asma, bronhijalni latar 1 l dveno
-snižava pritisak i tejelesnu težinu
-anemoju i leukeminju 1 l( u težim slučajevima2 l dnevno)
-upala žučnog mjehura 1 l dnevno(2-3 mjeseca se ozdravi9
ALERGIJSKI OSIP, EKCEM-0,5 L dnevno(obolele dijelove masirati kefirom za 2-4 nedelje koža se normalizuje.)
-problem sa bubrezima i mjehurom 1 l dnevno
pri bolesti želudca, unutrašnjih organa i akutne upale jetre TBC karcinom, zatvor za djecu je dobar kao zamjena za mlijeko.(Na Kavkazu ga djeca piju umjesto vode-100 godina star recept.)

#21: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 12:58 am
    ----
Izvinjavam se nisam vidjela da je vec napisan recept o kefiru, malo kasnim.

#22: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 4:24 pm
    ----
Sada ču vam objasniti i zbog čega kažem da je mineral.Na Kavkazu žive ljudi koji se bave stočarstvom,t.j.gaje ovce.Ovcama bacaju soli koji su im potrebni za odrzavanje organizma.So je mineral.
Njihovim đubrivom nastaje plodno i toplo zemljište.Na tom tlu nikne slana pečurka,koja je od samog nastanka slana.Eto zbog čega je mineral.Kefir-Sallsola ili soljanka je prirodno lekovita pečurka koja nema ni malo alkohola u sebi.Razmnožava se raspadanjem cele pečurke u sitne delove u našim teglama.Ponekad se pribojim da mi neće nestati slanost,ali dodatkom malo šečera opet funkcioniše.
Ljudi gde je imaju,nije kao ova naša upotrebljavana i ispirana hiljadu puta,nego cela lepa pečurka.
Gledala sam kako Belorusi prave napitak kefir.Od perlica.


Poslednji put izmenio Veljanovic dana Čet Dec 13, 2007 11:23 am, izmenio ukupno 6 puta

#23: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: cimbiLokacija: Niš PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 4:50 pm
    ----
Veljanovic citat:
Ovoga puta sam vam stvarno zamerila jer pišete već pisane recepte i dajete odgovore i komentare koji stvarno ne pripadaju forumu. Ono što pišem je istinito i tačno. Svi oni komentari ispod mog recepta su nevažeći. Jeste da ste zaslužni članovi, ali neke stvari vređaju. Ono što sam odavno gledala i proučila ne može da se naziva onako kako nije. Zbog takvih komentara mogu da prestanem sa saradnjom. Veljanović Slavka Exclamation
Ovo sam shvatila kao -kad neko nešto napiše nisu dozvoljeni drugi komentari, niti protivrečno mišljenje i iskustva, niti je dozvoljena ikakva diskusija, trud pri pisanju dugačkih tektova ISKLJUČIVO iz dobre namere da se svoje iskustvo, znanje i recepti DOBRONAMERNO podele sa drugima -BACITI U VODU, jer je bitno mišljenje samo jednog člana i njegovo iskustvo i apsolutno ništa više! OVO JE KOLKO JA ZNAM FORUM I RAZMENA MIŠLJENJA JE SLOBODNA DOK GOD TO NIKOG NE VREĐA A JA U PREDHODNIM PSTOVIMA NE PROČITAH AMA BAŠ NI JEDNU JEDINU UVREDU! SVE SAMA SOPSTVENA ISKUSTVA I ONO ŠTO SU LJUDI PRONAŠLI I PRENELI U ŽELJI DA POMOGNU! Uostalom svi članovi ovog foruma su ovde isključivo svojom voljom i došli i ostali!!!

#24: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: BibilianLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 5:39 pm
    ----
Cimbi, APSOLUTNO SI U PRAVU!

podržavam stav da je ovo mesto na kome SVI mogu da pitaju, odgovaraju ravnopravno. samo, tanka je linija između znanja (nekog pouzdanog) i (subjektivnog) iskustva (na koje mogu uticati razni faktori - pa i sreća) i lako dovesti ljude u zabludu.

ja sam na temu gospodje Veljanović odgovorila, bez namere da vređam ikoga (što mislim da i nisam učinila - a ni ostali posle mene), ali ne mogu da dozvolim da neke stvari ostanu nedorečene niti pogrešno rečene, zbog svih onih budućih čitalaca koji u potrazi za novim znanjima mogu doći do pogrešnih informacija.

dakle, sve je i dalje sa najboljom namerom, i verujem da je zamisao da onaj ko ne zna - pita, a svi odgovaramo, a onaj ko zna puno treba najglasnije da se čuje. pretpostavkama treba ostaviti prostora, ali na njih se čovek ne može osloniti(samo u nedostatku boljeg pokušati).

ne znam da li ovde smem da iznosim linkove za sajtove sa kojih sam podatke o kristalima vodenog kefira iznosila, ali ću privatno sa svakim podeliti to.

i... nemojmo biti ''na kraj srca'' i tako se lako vređati, ljutiti. pa svima nam je cilj da nešto naučimo, podelimo i tako učinimo ovaj svet lepšim, plemenitijim ... življim!

pozdrav svima i ne zamerite na iskrenosti!

ps (uostalom, i pored toga što je ovaj forum po mom mišljenju najprijateljskiji i najtopljiji koji sam do sada posetila, ni poneka rasprava nije na odmet. na kraju krajeva, ovo se i zove ''diskusija'' Laughing )

#25: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Čet Jul 06, 2006 10:40 pm
    ----
Gospodjo veljanovic! ja se izvinila za dupli recept, nisam vas primjetila, a ja tek dobila pa sam zeljela da ga napisem.Nije nista zlonamjerno i nisam vas recept prepisala.Molim vas danas ne ucjenjujete da ne cete da sarasdjujete, mi smo svi ovdje dobrovoljno i ne postavljamo nikome uslove.Ako sam greskom napisala nisam nista zlo ucinila, svaki covjek grijesi, ovo je bilo nenamjerno.

#26: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: ANASTAZIALokacija: Pivnice;Vojvodina PošaljiPoslato: Pon Sep 18, 2006 9:13 am
    ----
I ja sam pre petnaest godina koristila napitke od japanskih kristala i kombuhe.Opet bi to koristila samo nemogu da nabavim.Molim nekoga da mi se javi ko ima japanske kristale ili kombuhu ali da je iz Vojvodine: Novi Sad,Bačka Palanka...ili bliža okolina.Hvala unapred Skakucu

#27: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: parezan PošaljiPoslato: Uto Sep 19, 2006 3:40 pm
    ----
Postovani ucesnici ovog foruma, molio bih vas o necemu diskutujete da se prthodno dobro informisete. Tema kristalni kefir. Kristalni ili japanski ili vodeni kefit kako je u evropi iz 30tih g. poznat nije "pecurkica" ili slicno nego jedna vrsta vodenih algi (u kristalnom obliku) a predpostavlja se da potice iz Jonskog mora (zato japanski) a prvi su ga otkrili i upotrebljavali meksikanci.
sa postovanjem Parezanovic iz nemacke. Rolling Eyes

#28: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Uto Sep 19, 2006 5:41 pm
    ----
evo izbi tuča Rolling Eyes
lepo se bre igrajte Smile

#29: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Sep 19, 2006 10:23 pm
    ----
Kakvi japanski kristali,ne dirajte beloruske vrhunske specijalitete.
I ja bih se zaplakala,jer sam ja povela tu temu. vot mne dejstvitel'no xochetsja plakat' kogda ja vizhu chto 6-i letnii malysh vmesto ... Yesli 90% naroda govorit chto Kefir Belii to te komu voobshe nechem ...

#30: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Nov 13, 2006 4:37 pm
    ----
Evo i ja da se pohvalim da mi se razmnožio kefir.Ne male pečurkice, nego nešto slično kombuhi. Ovako:Pred da idemo na odmor ovog leta,zatvorila sam teglu sa kefirom plastičnim original poklopcem. Ostavila sam ga u regalu u ostavi. Zaboravila sam ga jedno 2 nedelje, po povratku sa odmora. Pa kad otvorim imam šta da vidim. Koliko je veliki poklopac toliko široka debela 1 sm.kora. Uzmem drugu teglu,pa ubacim onu koru plastičnom kašikom.Napunim je kupovnom vodom,dodam kašiku šećera, ostavim je na svetlo mesto. Kad ono posle 2 nedelje kisela voda, isto kao iz kefira.Ovo mi liči na lepu belu kombuhu, a ne onu u kojoj dodaju indijski čaj, koju ja ne volim.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 23