#181: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Sre Avg 19, 2009 11:39 pm ---- CAO svima prisutnim,,ovdje sam kao novi cla, a kao i novi korisnik vodenog kefira ,vjerovatno nisam dobijo pravu uputu za koristenje tako da imam problem sa razmnozavanjem, cuje da se brzo razmnozava ali kod mene ne, u cemo grijesim,, molim za savjet,unaprijed Hvala..
#182: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Čet Avg 20, 2009 10:11 pm ---- Dali je neko procitao moju poruku?
#183: Re: Kefir Autor: enadajana, Lokacija: ZrenjaninPoslato: Čet Avg 20, 2009 11:07 pm ---- ja jesam, snasao si se vidim
#184: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Pet Avg 21, 2009 9:06 pm ---- da li mi vi mozete pomoci
#185: Re: Kefir Autor: Žabica, Poslato: Pet Avg 21, 2009 10:25 pm ---- Probaću da odgovorim Za razmnožavanje gljivica potreban je šećer. Da li stavljaš dovoljnu količinu šećera i suvog voća? Evo, iskopirala sam proceduru odnapred pa proveri:
Upustvo:
- 6 kasika kefira
-6 supenih kasika secera
-1-2 smokve ili 10 kom.suvog grozdja
-1-4 limuna (optimalno)
U staklenu teglu sa zatvaracem(2,5 lit) stavi 6 supenih kasika kefira ispranog u gustom cijedilu hladnom vodom.Dodaj secer, raspolovljeno grozdje ili smokve, dobro opran i raspolpvljen limun.Sadrzaj zali hladnom vodom do vrha, promjesaj i stavi na svjetlo mjesto.Svakih 24h, sadrzaj dobro promjesaj.Vrijeme fermetacije je 2-3 dana( kada se grozdje podigne do vrha posude.Kada dobijes zeljenu fermataciju odstrani grožđe, iscijedi limun i sadržaj procijedi u flašu i stavi u frižider.Kefir u cijedilu dobro isprati hladnom vodom i ponoviti postupak.Poslije svakog postupka kefir se namnoži približno za dvije kasike.Dok god ne dobijes viška 6 kašika koristi svu količinu kefira.
#186: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Ned Avg 23, 2009 1:10 am ---- Da secera stavljam ,ali kefira imam jednu kasiku,i naravno toliko secera,vode pola litre ,narevno dobro operem vodom kroz cediljku ,ostalo mi je poznato .Dali je obavezno suvo grozdje ili smokve i limun?
#187: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Ned Avg 23, 2009 1:12 am ---- Cao Dajana ,mozes li mi ti pomoci u vezi ovoga?
#188: Re: Kefir Autor: Žabica, Poslato: Ned Avg 23, 2009 1:49 pm ---- Suvo voće je obavezno, jer je ono izvor hrane, a limun mislim da je više zbog ukusa, jer sam ja te kristale gajila pre nekoliko godina, i nisam stavljala limun
#189: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Pon Avg 24, 2009 10:30 pm ---- Zabice srce si.hvala puno ta mi je informacija trebala,ponovo Hvala....
#190: Re: Kefir Autor: Žabica, Poslato: Uto Avg 25, 2009 10:12 pm ---- Zar baš niko nema malo "karfiolčića" da da nama željnima zdravog napitka
#191: Re: Kefir Autor: milxdj, Poslato: Pon Avg 31, 2009 12:15 am ---- ima li neko iskustvo sa vodenim kefirom, da je upotrebljavao ostalo voce:narandze banane kivi ,,,,,itd
#192: Re: Kefir Autor: zamurovic, Lokacija: ZrenjaninPoslato: Pet Okt 16, 2009 9:13 pm ---- Rado cu se prikljuciti redu za dobijanje "viska" kristala "vodenog" kefira ili kako se vec zove "ono" sto ide u vodu sa susenim vocem.
#193: Re: Kefir Autor: D-e-n-i, Lokacija: BeogradPoslato: Sub Okt 24, 2009 2:20 pm ---- Cao svima, novi sam clan na forumu.Zna li neko gde se u Beogradu moze naci kefir (onaj sto lici na karfiol)?
#194: Re: Kefir Autor: TanjaBG, Lokacija: BeogradPoslato: Ned Okt 25, 2009 2:11 pm ---- Hocu i ja karfiol!
Ako neko ima da nam podeli (udeli) malo, nek javi kad i gde, i eto nas...juriiiis...
#195: Re: Kefir Autor: jadranka68, Lokacija: Novi SadPoslato: Ned Okt 25, 2009 9:48 pm ---- Meni moji kristali ne liče na karfiol. Dobila sam ih pre dve nedelje i danas sam ih već podelila. Za tri dana ponovo treba da ih operem pa ću ako uspem da ih slikam ako je to to što želite nema problema biće.