#226: Re: Kefir Autor: gordana.k., Lokacija: RaljaPoslato: Sre Dec 16, 2009 11:16 pm ---- Izvinjavam se zbog iskakanja iz koloseka! Znaci, zbog odnosa broja poruka i vremena pristupa?!
#227: Re: Kefir Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Čet Dec 17, 2009 11:08 am ---- Zbog lepog stila pisanja i umerenih recenica ,mislim sadrzajnih i sa puno ljubavi i paznje napisanim. Salim se samo napred -zasluzila si i teraj dalje . Pozdrav Nenad.
#228: Re: Kefir Autor: Veljanovic, Lokacija: KragujevacPoslato: Čet Dec 17, 2009 2:02 pm ---- Vojvodo, iznasmeja me.
Kefir je fermentirano mleko, a cime je fermentirano sta ima veze, samo da ne smrdi ili da se ne potrujemo.
Ja mislim da su kefiri kvasci. Mleko moze da bude od bilo koje mlekonose, najboljeg kvaliteta. Dobiveni product je kefir. Najbolje je da je biljka samlevena i da ostane u mleku, jer je lekovitije. Samo molim sve koji ga prave. Nemojte sintetickim putem. Gajite kvasce-kefire. Volimo kvalitetan zivot. Koji se kefiri obnavljaju. Raspadaju se u sve sitnije delice.
#229: Re: Kefir Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Čet Dec 17, 2009 11:22 pm ---- Gospodjo Veljanovic.. Nemojte mi se naljutiti molim vas . Vidim da odlicno poznajete neke stvari ali za kefir, kombuhu, sitake, sampinjone i ostale gljive kao i kvasce nemoooj da mi pricate . Molim vas . Ocigledno ,,ne vredjam,, da niste razjasnili sta je potrebno mleku da bi se ukuselilo. Pa zasto nase babe nisu onako skuvano mleko stavljale na prozor pa kad se ukuseli onda kusaj pa makar to potrajalo i nedeljama. Kefir je vrsta gljiva koja nastaje samo u kobiljem mleku ili drugacije receno po Leskovacki-u mleko od kobilu. Kefir moze da ne ponavljam jer me opet necete razumeti. Jeste da moze da se susi da se zaledi ali da nastaje od ukiseljenog mleka nema veze . Kombuha tako nastaje ali kefir ,,jok,,. Nisam dete imam 43 godine i odlicno se secam mlecnih proizvoda koje je pravila moja baba od mleka. Nema tu kefira kako kaze neko . Mleko + siriste i to je to . Mleko kuvano i siriste se mesaju da bi se dobio sir a mleko i kvas ili potkvasa se mesaju da bi se dobilo kiselo mleko. Kefir sluzi za kiseljenje ali ako ga ostavite na toplo a bude u mleku desice se sta . Narasce onoliko koliko ima mleka u posudi . A ako ostavite kiselo mleko da stoji ,,pokvarice se ,, Ukucajte u vasem pretrazivacu,,fermentacija mleka uz pomoc secera a posle uz pomoc ,,kuvanog pirinca,,.. Probajte pa cete videti. Na kraju ne zamerite Sumadinko nego vi radite po vasem ucenju a ja cu po mom shvatanju. Nije velika razlika u ucenju samo sto vi kupujete po vasim marketima Produkte gljive kefir a ja cist Kefir . Video sam pakovanja kefira a i vi to bolje od mene . Samo sto je to sasvim nesto drugo od onoga sto vam ja govorim. Sta biste rekli sta je onda jogurt i kiselo mleko, da nije i to mozda produkt gljive kefir . Ako je po vama i to kefir zamolio bih vas da se ne mesate i ne spominjete kefir kao gljivu a ni mene moja Sumadinko. Pozdrav i hvala na paznji. ---- Moja majka ga koristi od kad me je rodila . Nemam ni krave ni koze ni kobile ,kupujem mleko ali ga ne kiselimo nego gajimo kefir u njemu . Laku noc nastavljam sutra.
#230: Re: Kefir Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Pet Dec 18, 2009 9:11 am ---- Molio bih vas gospodjo Veljanovic da mi samo objasnite ovo. Pod 1. Sta se dobija mesanjem kuvanog mleka i sirista . Pod 2. mesanjem kuvanog mleka i jogurta ili ,,podkvase,,. I posto odlicno znate sve o kefiru da mi kazete ,ne morate da mi objasnjavate ... Sta se dobija kada se u jednoj posudi stave ,,zajedno i kefir i kombuha,, moze to da bude voda,mleko, caj ili bilo koja tecnost. Samo to kako se zove ta ,,stvar,, i zasta sluzi. Sigurno znate zasta se ta da kazem ,,stvar,, koristi i zasto nije preporucljiva za one neupucene da je mesaju i da vrse neke eksperimente mesajuci ove dve gljive. Sta sve moze da se desi njihovim sjedinjavanjem. Pozdrav i svako dobro.
#231: Re: Kefir Autor: Veljanovic, Lokacija: KragujevacPoslato: Pet Dec 18, 2009 1:47 pm ---- E vojvodo. I ja sam mislila da je kombuha samo za caj, ali ne da se stavlja u mleku. Imala sam je jedno vreme. Pardon, bila je preljigava za mene.
Kada se siriste stavi u mlako mleko, nastaje sir. Kada se stavi kisela pavlaka u mleko nastaje lepo kiselo mleko. Kako nastje malo tecniji jogurt neznam.
Ono sa pirincem nije pravi pirinac Rice Kefiran, nego dodaju nesto kiselo u pirincu, pa ga stavljaju u mleko, pa ga zovu kefir u Japanu.
Kefire nemam vise, jer su se istrosili. Potrazicu ih u sumi, ako bude lepa godina
Ovo sto imam je biljka sa krtolom i od nje pravim samo za mene produkt koji zadovoljava kiselost mleku. Kada ih drzim u vodu nastje kisela voda bez secera, koju pijem i koja je protiv kalorija. Ja jedem bezkaloricno i kuvam bezkaloricno ili sto je moguce bezkaloricnije, tako da ne pravim zdravstvene probleme porodici. Kefir niko ne voli sem ja. Od malih nogu samo isprobavam nesto, ali samo ja.
Gledala sam i bilke Cali od kojih se isto pravi kefir, ali ovo bar bele providne krtole, a ono su zelene biljke.
Poslednji put izmenio Veljanovic dana Uto Jan 12, 2010 8:20 am, izmenio ukupno 2 puta
#232: Re: Kefir Autor: sanela81, Poslato: Pon Jan 11, 2010 7:08 am ---- Pozdrav svima ,
Zanimalo bi me ako neko ima kristalne gljive, svetlo bele ,skoro providne kristale.Ja sam ih ranije imala,mesajeu se sa 2l vode i secerom ,pa se tavi limun u vodu i par suvih grozdjica i ostavi se da stoji tri dana ,pa se posle pije ,i jako su zdrave. Htela bih ponovo da ih pijem pa me interesuje da li mozda neko ima takve kristale iz okoline Novog Sada ili Subotice, cak bih i platila za njih .Ako neko ima molila bih vas da mi se javite na mail sanelasarajlic @ gmail.com
Ako nekom treba kefir i kombuha neka se jave , ne prodajem nego poklanjam. Nenad.
Jel imaš onaj kefir kao karfiol?
#234: Re: Kefir Autor: dimitrije024, Poslato: Čet Jan 14, 2010 10:04 pm ---- Ljudi pomagajte...gde mogu da nabavim gljivice kefira???unapred zahvalan.
#235: Re: Kefir Autor: jadranka68, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Jan 15, 2010 9:14 am ---- Sanela nesto mi neide posta, molim te posalji SMS pa cu ti se javiti da se dogovorimo oko preuzimanja kristala 060 02 08 199
#236: Re: Kefir Autor: MarkoDjordjevic, Poslato: Pet Feb 05, 2010 3:47 pm ---- Dali neko prodaje kefir gljivu
#237: Re: Kefir Autor: malinoa, Poslato: Pet Feb 05, 2010 5:25 pm ----
MarkoDjordjevic citat:
Dali neko prodaje kefir gljivu
ja ne prodajem mogu ti pokloniti, samo moras malo sacekati da se razmnozi
#238: Re: Kefir Autor: Veljanovic, Lokacija: KragujevacPoslato: Pet Feb 05, 2010 8:53 pm ---- Primetila sam da svako prolece na jedno mesto u mojoj basti nicu, ali su tako sitne i bele. Posle toga sunce ih ispece, pa ih nema. Ima ih negde i kod nas gde je humusno i vlazno, ali to znaju samo sakupljaci pecuraka. Neki sakupljaci mozda ih prodju, jer ne znaju koliko su bitni nama kefirasima.
#239: Re: Kefir Autor: zvonko54, Poslato: Sub Feb 06, 2010 12:56 am ---- Pozdrav svim forumasima i obozavaocima kefira.
evo i ja da se pridruzim prici o kefiru, sa nesto malo iskustva koje bih rado podelio sa ostalim korisnicima, a i razmenio misljenje. Posebno pozdravljam Vojvodu cije postove odavno pratim, a misljenje cenim, a ja svoje skromno znanje crpim iz vlastitog iskustva i natpisa sa sajtova, pogotovu eksperta iz Australije za kefir, jer sam njegova uputstva isprobavao i proveravao,pa i na sebi dokazao - naravno da ovo tvrdim za sebe, a ko poveruje, moze i sam da isproba,
Posebno se javljam zbog onih koji traze kefir gljivu po bastama i sumama, da skrenem paznju, dobronamerno, jer ono sto mi koristimo je negovana gljiva Kefir ( udruzena sa mlecnim bakterijama) i od pamtiveka se u nekom mleku hrani, raste i razmnozava, a mi kao napitak koristimo ukiseljeno mleko koje zovemo kefirom, Zbog specificne veze bakterije i gljive, kao produkt u ovom specificnom i veoma lekovitom penusavom ukiseljenom mleku- KEFIRU - imamo malu kolicinu alkohola i ugljeni dioksida. ( tako bi trebao da ude pravi kefir mlecni napitak).
Za misljenje i iskustvo, o cuvanju, upotrebi, nameni i mogucoj isporuci pisati na PM
#240: Re: Kefir Autor: Veljanovic, Lokacija: KragujevacPoslato: Uto Feb 09, 2010 8:24 pm ---- Jednom mora da se pocne od pocetka. Kako to samo sa negovanim kefirima. Valjda sa ispiranim. Hajde da pocnemo sami da ih gajimo. Moji su bili negovani, ali posle 3 godine upotrebljavanja, istopili se. Stalno sam ih upotreblavala . Ja bi ih rado kupila, gde da ih kupim.