:: Forums ›
detaljno
Kefir
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#121: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 12:01 pm
    ----
Iseckaj tu pihtijastu koru, dodaj joj malo secera i ona pusta kiseli kefir-kafirovu vodu.

#122: Re: Kefir (Salsola Collina) Autor: baka PošaljiPoslato: Sub Jun 21, 2008 11:43 pm
    ----
A, pa nije to bas tako tvrdo , ta pihtijasta voda vise lici na sline tako se razvlaci nema koru .

#123: Re: Kefir Autor: Radmila-HB PošaljiPoslato: Ned Jul 13, 2008 2:14 pm
    ----
Trazim "tibetsku gljivu" u okolini Banja luke!...ako neko ima nek mi se javi. Hvala unapred.

#124: Re: Kefir Autor: TanjaBGLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 19, 2008 12:48 pm
    ----
Hajde i mene "utefterite", ali mi prvo objasnite razliku izmedju domaceg i kefira iz prodavnice. Zanima me, da li ista gljivica daje i vodeni, i mlecni kefir, tj. moze li se koristiti jedna ista za oba?

Unapred hvala... Bye Bye

#125: Re: Kefir Autor: Miodragz PošaljiPoslato: Ned Sep 07, 2008 5:26 am
    ----
Pozdrav svima.

Postoje neki "hibridi" vodenog kefira sa kojim se moze praviti i mlecni napitak, medjutim radi se o totalno dve razlicite stvari.

Mlecni kefir
en.wikipedia.org/wiki/Kefir

Vodeni kefir
en.wikipedia.org/wiki/Tibicos

Elem, u zadnje vreme ima dosta zanimljivih projekata na ovu temu. Evo jednog takvog projekta ukrstanja kombuhe i mlecnog kefira.
www.instructables.com/...ha-Hybrid/

Inace ja uzgajam kulturu cistog vodenog kefira koju sam dobio iz Rusije, pa ako ima neko zainteresovan iz Cacka ili blize okoline posaljite mi mejl na miodragz at gmail dot com

#126: Re: Kefir Autor: MilanNishLokacija: Ниш PošaljiPoslato: Uto Sep 09, 2008 5:42 pm
    ----
Pozdrav svima,
poslednjih mesec dana "gajim" vodeni kefir , prilicno se namnozio tako da bih rado poklonio jedan deo istomisljenicima iz Nisa ili okoline.
milannrj80 @ yahoo.com Bye Bye

#127: Re: Kefir Autor: darkman PošaljiPoslato: Pet Sep 19, 2008 11:59 am
    ----
Pozdrav svima od novajlije na ovom forumu! Smile
I ja sam prošle godine dobio od jednog prijatelja seme za mlečni kefir ali su mi nažalost posle izvesnog vremena stradale gljivice.. Sad
Molio bih ako bi neko bio voljan da mi pošalje malo..
Hvala!

#128: Re: Kefir Autor: darkman PošaljiPoslato: Pon Sep 22, 2008 8:27 pm
    ----
Niko???
Ajte ljudi plaćam u $$$! Smile

#129: Re: Kefir Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 10:50 am
    ----
Od cicokica.

#130: Re: Kefir Autor: mirhaLokacija: BiH PošaljiPoslato: Uto Okt 28, 2008 3:37 pm
    ----
Ja sam nedavno od prijateljice dobila tibetansku gljivu tako je zovu (ovaj tekst sam prenijela sa nekog drugog foruma) ja je tako održavam. Moram priznati da ja u početku nosam mogla piti kefir (ma ja inače nisam ljubitelj ni jogurta ni kefira) ali ostali moji ukućani ga obožavaju, kažu da nebi mogli bez njega, super im je. Joj već mi je i dosadilo svako veče ispirati i prepirati je.

Pozdrav svima.

TIBETANSKA GLJIVA

1.Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara kolesterol u krvnim žilama
3.Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
4.Liječi gušteraču, jetru i slezenu
5.Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
6.Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta.
7.Regulira krvni tlak
8.Liječi bolesne bubrege i kontrolira mokraćne puteve
9.Zaustavlja razvoj metastaza
10.Spriječava brzo starenje
11.U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.Sadrži vitamine potrebne za život

NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU

Dvije velike plastične žlice gljive preliti sa 1/4 l ( 0,25l ) mlijeka.

Nakon 24 sata promiješati drvenom ili plastičnom žlicom i procijediti kroz plastično cjedilo (ono veće, ono za čaj je premalo).

Činite to nježno da ne oštetite gljivu. Procijeđeno mlijeko popijte.

Pazite da ne popijete ni djelić gljive, ni djelić gljive ne smije dospjeti u odvod sudopera ili kanalizaciju.

Gljivu u cjedilu oprati pod mlazom hladne vode.

Ispranu gljivu staviti u čistu staklenku, naliti mlijeko i promješati.

Staklenku poklopljenu plastičnim poklopcem držati na sobnoj temperaturi

Gljiva se ne smije dodirivati prstima niti metalnim predmetima!!!

NE DRŽATI U FRIŽIDERU!!!!


KURA

Mlijeko piti 20 dana i to prije spavanja ( dakle samo jednom dnevno) - uglavnom kao poslednji dnevni obrok.

Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzirati 10 dana.

Kuru ponovite nekoliko puta dok se ne osjeti poboljšanje.

Gljiva mora uvijek biti u mlijeku jer inače pocrni i nakon 24 sata gubi ljekovitost.

Za vrijeme pauze od 10 dana gljivu treba redovito svaki dan čistiti i držati u mlijeku.

Zdrava gljiva podvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.


NAPOMENA

U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu

Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..

Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.

#131: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Nov 12, 2008 8:22 pm
    ----
Molim sve poznavaoce kefira da pogledaju ovu sliku jer ja imam nesto sto jako lici na to.
Problem je sto ja imam jedan recept a koliko vidim ovo sa slike neki ljudi cuvaju u vodi sa secerom a neki sa mlekom.
Sta je od svega toga tacno neka neko ko se razume napravi specifikaciju prema slikama koje su objavljene i koji recepti idu uz njih.
evo slike sa jednog sajta i to je naj slicnije onom sto ja imam.

#132: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Nov 12, 2008 8:27 pm
    ----
mirha citat:
Ja sam nedavno od prijateljice dobila tibetansku gljivu
U Europu je gljivu donio jedan profesor Uniklinike u Glowitzu
Radio je u Indiji preko pet godina i razbolio se od raka jetre..
Monasi su ga izlječili pomoću ove gljive pa ih je prije povratka u Poljsku zamolio da mu daju gljivu.

DALI MOZE NEKA FOTOGRAFIJA posto je ocigledno da se mnogo pise a niko ne razume o kojoj se (ne identifikovanoj) stvarcici radi?

#133: Re: Kefir Prvo iskustvo Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Nov 13, 2008 8:07 pm
    ----
Evo mog prvog iskustva sa mlecnim kefirom. Gde gresim?
Upravo je proslo 24h. Litarska tegla je bila zatvorena. Sadrzaj sam kroz cediljku plasticnu presipao u ciniju. Kefirove "grombuljice" isprao pod mlazem hladne vode i sipao u drugu teglu sa mlekom napunjenu 3/4. ovog puta sam stavio samo salvetu preko tegle. Mleko u ciniji je sasvim normalno tecno kao i pre 24h. Samo se na dnu tegle primecuje neki malo gusci vrlo tanak talog koji vrlo slabo kiselkasto mirise ali prijatno. Ostavicu Teglu sa "kefirom" jos 24h bez "grombuljica" da jos malo sazri. Mozda nakraju i bude nesto od toga pa i ja omastim brk.
hvala na bilo kakvom komentaru. Doro bi mi doso kao podrska da ne odustanem pre nego sam i poceo. Da sam barem gucnuo malo od pravog kefira. Ako mi ovo uspe osecam da cu postati zavistan od kefira jer mislim da covek nijednoj stvari ne posvecuje toliko paznje i to svakodnevno na duge staze koliko spravljanju ovog napitka. Verovatno i to ulaganje energije u spravljanje daje kefiru deo magije koju poseduje.
Puno pozdrava ostalim clanovima.

#134: Re: Kefir Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Nov 14, 2008 9:31 am
    ----
Ljudi Pomagajte. I posle 36 sati nista. U tegli je obicno mleko kao i kad sam ga sipao.

#135: Re: Kefir The End Autor: savamansasLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sub Nov 15, 2008 1:00 am
    ----
Kraj.
Radovao sam se drugoj turi zato sto se posle 12 casova zgustilo to jest ukiselilo mleko. Posle 24 casova procedio sam sadrzaj i u cediljci nije ostalo nista.
Mrvice kefira su se pretvorile u kiselo mleko.
Moja tuga je neizmerna.
Hvala svima koji su se odazvali mom vapaju kada sa trazio pomoc na samom pocetku.
Hvala i onima koji su znali a nisu hteli ..., jer zbog njih sam jos odlucniji i jaci da otkrijem tajnu odgajanja i pripremanja izvornog mlecnog kefira.
Uzdravlje.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sledeća  :| |:
Strana 9 od 23