#106: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Maj 24, 2020 7:05 pm ---- Resio sam da pravim vrganj u salamuri u kantici.
Pogledajte slike od kuvanja, hladjenja i na kraju sa krpom odozgo pa u sobu jer na poslu sam pa je rizicno ,,veoma ,, je rizicno ostaviti kantu bilo gde u zgradi. Ima onih koji vole da ,,ruckaju,, vrganje ali ne pada im na pamet da prosetaju sumom.
Savet onima koji zele da cuvaju vrganje u salamuri.
1. Ocistiti i oprati vrganje
2. Voda koja vri u njoj se sipa 2 kesice limontusa i dve supene kasike soli.
3. Vrganji se stavljaju u kipucu vodu i kuvaju oko 30 minuta.
4. Povremeno se kasikom skuplja ona zuta pena [ to je necistoca koja je ostala na vrganjima ]
5. kada se skuvaju , procede se i stavljaju u hladnu vodu da se ohlade.
6. Kada se ohlade mogu ostati u kantici ili se stavlaju u tegle .
Bilo gde da se stavlaju moraju se preliti vodom u kojoj je predhodno sipana so i limontus .
Tako spremljene mogu i pet godina da stoje na sobnoj temperaturi i da se ne pokvare . Mislim ako su u tegle . Ako su u kantu moraju se na svaka tri , cetiri meseca prepirati i ponovo se pravi novi presol.
Pogledajte slike od kuvanja pa do kantice .
#107: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Maj 24, 2020 7:08 pm ---- Na tanjiru su kuvane i mogu se odmah prziti ili seckati u ,,muckalicu,,. Muckalica je tradicionalno juznjacko jelo od svinjskog mesa sa vrganjima i gomilom raznoraznog povrca.
#108: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Maj 24, 2020 7:09 pm ---- Limontus im daje zutu boju a i potpuno ih ocisti od svih necistoca .
Zar ne deluju malkice privlacno.
Pozdrav
#109: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Uto Jun 23, 2020 8:05 pm ---- Jutros je mene i mog kolegu kisa unistila skroz na skroz . Sve je na meni i njemu bilo mokro. Ni upaljac nije mogao da upali ali pogledajte .
Pozdrav
#110: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Avg 02, 2020 9:23 am ---- Svi dobro znamo lekovitost gljive Ganoderma Lucidum ili hrastove sjajnice . Uspeo sam da pronadjem dva primerka i sada idu na susenje. Kada se osuse smeljem ih dobiveni prah koristim na sve nacine . Ova gljiva ima cudotvornu moc za mnoge bolestine a narocito je dobra za podizanje imuniteta .
Pozdrav
#111: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Pet Avg 21, 2020 12:01 am ---- Godinu 2020. cemo mi na jugu zapamtiti po vrganjima . Cena 200 dinara po kg. Problem je sto ne mogu da se nose. Torbe od po 20 i vise kilograma pa peske i preko 10 km. Vozilima se tesko prilazi jer ovde gde radim nikada nije ni bilo puta . Jedini put je ka Nisu ali tamo je dosta kamenit teren. Kuvamo i sve u salamuru .
#112: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Avg 22, 2020 7:43 pm ---- Evo danas sam nasao prvi primerak gljive sumsko pile .
#113: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Avg 22, 2020 7:44 pm ---- Ove godine se crna truba javila veoma rano i ima je svuda .
#114: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Avg 22, 2020 7:46 pm ---- Vrganji se najbolje suse na suncu . Pogledajte gde ih susim jer ne mam gde a i kucici setaju po poligonu. Stara rashodovana mahindra goa.
#115: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sub Avg 22, 2020 7:48 pm ---- Suseni vrganji i susena crna truba se koriste iskljucivo kao dodatak jelima , [ supe , umaci i corbice ]. Naravno smrvljeni u prah malo vece granulacije .