:: Forums ›
detaljno
Pečurke/Gljive, šumske delicije
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#106: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2020 7:05 pm
    ----
Resio sam da pravim vrganj u salamuri u kantici.
Pogledajte slike od kuvanja, hladjenja i na kraju sa krpom odozgo pa u sobu jer na poslu sam pa je rizicno ,,veoma ,, je rizicno ostaviti kantu bilo gde u zgradi. Ima onih koji vole da ,,ruckaju,, vrganje ali ne pada im na pamet da prosetaju sumom.
Savet onima koji zele da cuvaju vrganje u salamuri.
1. Ocistiti i oprati vrganje
2. Voda koja vri u njoj se sipa 2 kesice limontusa i dve supene kasike soli.
3. Vrganji se stavljaju u kipucu vodu i kuvaju oko 30 minuta.
4. Povremeno se kasikom skuplja ona zuta pena [ to je necistoca koja je ostala na vrganjima ]
5. kada se skuvaju , procede se i stavljaju u hladnu vodu da se ohlade.
6. Kada se ohlade mogu ostati u kantici ili se stavlaju u tegle .
Bilo gde da se stavlaju moraju se preliti vodom u kojoj je predhodno sipana so i limontus .
Tako spremljene mogu i pet godina da stoje na sobnoj temperaturi i da se ne pokvare . Mislim ako su u tegle . Ako su u kantu moraju se na svaka tri , cetiri meseca prepirati i ponovo se pravi novi presol.

Pogledajte slike od kuvanja pa do kantice .

#107: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2020 7:08 pm
    ----
Na tanjiru su kuvane i mogu se odmah prziti ili seckati u ,,muckalicu,,. Muckalica je tradicionalno juznjacko jelo od svinjskog mesa sa vrganjima i gomilom raznoraznog povrca.

#108: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Maj 24, 2020 7:09 pm
    ----
Limontus im daje zutu boju a i potpuno ih ocisti od svih necistoca .
Zar ne deluju malkice privlacno.

Pozdrav

#109: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Jun 23, 2020 8:05 pm
    ----
Jutros je mene i mog kolegu kisa unistila skroz na skroz . Sve je na meni i njemu bilo mokro. Ni upaljac nije mogao da upali ali pogledajte .

Pozdrav

#110: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Ned Avg 02, 2020 9:23 am
    ----
Svi dobro znamo lekovitost gljive Ganoderma Lucidum ili hrastove sjajnice . Uspeo sam da pronadjem dva primerka i sada idu na susenje. Kada se osuse smeljem ih dobiveni prah koristim na sve nacine . Ova gljiva ima cudotvornu moc za mnoge bolestine a narocito je dobra za podizanje imuniteta .

Pozdrav

#111: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Pet Avg 21, 2020 12:01 am
    ----
Godinu 2020. cemo mi na jugu zapamtiti po vrganjima . Cena 200 dinara po kg. Problem je sto ne mogu da se nose. Torbe od po 20 i vise kilograma pa peske i preko 10 km. Vozilima se tesko prilazi jer ovde gde radim nikada nije ni bilo puta . Jedini put je ka Nisu ali tamo je dosta kamenit teren. Kuvamo i sve u salamuru .

#112: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Avg 22, 2020 7:43 pm
    ----
Evo danas sam nasao prvi primerak gljive sumsko pile .

#113: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Avg 22, 2020 7:44 pm
    ----
Ove godine se crna truba javila veoma rano i ima je svuda .

#114: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Avg 22, 2020 7:46 pm
    ----
Vrganji se najbolje suse na suncu . Pogledajte gde ih susim jer ne mam gde a i kucici setaju po poligonu. Stara rashodovana mahindra goa.

#115: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sub Avg 22, 2020 7:48 pm
    ----
Suseni vrganji i susena crna truba se koriste iskljucivo kao dodatak jelima , [ supe , umaci i corbice ]. Naravno smrvljeni u prah malo vece granulacije .

#116: Re: Pečurke/Gljive, šumske delicije Autor: 3duskoLokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Pon Jan 13, 2025 3:09 am
    ----
Lavlja Griva (Hericium erinaceus) je stvarno fascinantna gljiva! Pored toga što izgleda neobično, skoro kao neko dlakavo stvorenje na drvetu, ima fantastične benefite za zdravlje. Najpoznatija je po tome što podržava regeneraciju nervnog sistema i poboljšava pamćenje i koncentraciju. Postoje istraživanja koja pokazuju da može da pomogne kod neuroloških oboljenja, poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Pored toga, izuzetno je cenjena u tradicionalnoj medicini zbog svog imunomodulatornog i antikancerogenog potencijala. Što se ukusa tiče, kažu da podseća na morske plodove, pa je odlična za pripremu raznih jela. Ako je neko od vas pronašao Lavlju Grivu ili je koristio, voleo bih da čujem vaša iskustva! Smile



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  :| |:
Strana 8 od 8