anci citat: |
Ja sam krtolu kupila u trgovini. |
lepisinisa citat: |
Juče sam na kineskoj pijaci kupio nekoliko prelepih krtola djumbira i kod nekih su počeli da se pojavljuju mali zelenkasti izdanci. Pokušao bih par krtola da posadim pa da vidim šta će da izraste. Da li neko zna kako se djumbir sadi i koji su mu uslovi potrebni |
lepisinisa citat: |
Turin_Turambar poslušao sam tvoj savet i protrčao sam malo po netu i evo kako izgleda đumbir zasadjen pre dest dana. Pozdrav |
Turin_Turambar citat: |
Djumbir je vec odavno moje no.1 sredstvo kod prehlade, a svako jutro pojedem komadic sa medom (takodje odlicno i kod prehlade za ciscenje "gornjih puteva"!) |
VikideMarko citat: | ||
|
gardenija citat: |
Viki, na koji nacin tvoj otac koristi djumbir kod reumatskih bolova? Ja imam probleme sa upalom zglobova. |
anja citat: |
Ja pre neki dan na pijaci vidim nesto sto lici na djumbir i pitam pijanog cicu sta je, a on ce meni "djumbir ili articokLa", tako da sam produzila dalje...ne znam koliko su svezi oni u C marketu |
cimbi citat: |
Ajde Viko, deder daj i taj recepAt protiv mucnine u busu! |
Nerro citat: |
Sutra šaljem recept za Pivo od đumbira. Piće je fantastično, a naročito leti kad su ogromne vrućine. |
Nerro citat: |
Ma nijeeee tako. Ajd sad ću ga ukuckam. Isečak iz knjige "Srećni dani uz Goli ručak" J.Oliver Đumbirovo pivo bez muke Đumbirovo pivo mi je jedna od najdražiš stvari na svetu, naročito kada krenu letnje vrućine. Ništa ne izgleda tako seksi na vreli letnji dan kao bokal ledenog đumbirovog piva pored spremnog roštilja i .....(prim.autora). Za spravljanje klasičnog đumbirovog piva koriste se fermenti koji su mnogo dobri, ali sporo rade, pa sam smislio način da se isti rezultat dobije gotovo trenutno. Elem... za 4-6 osoba - 140 gr svežeg đumbira - 4 kašike nerafinisanog šećera od trske - 2-3 limuna - 1 l gazirane mineralne vode ili soda-vode - listići sveže nane Prvo grubo narendajte đumbir - ne morate ga ljuštiti. Narendani đumbir i dobijeni gusti sok prebacite u činiju i pospite nerafinisanim šećerom. Oljuštite koru sa 2-3 limuna, ubacite je u posudu, pa sve zajedno izgnječite i ugnjavite - ne pregrubo - tučkom od avana ili vrhom oklagije. Dovoljno je 10-15 sekundi, samo da se ukusi izmešaju. Iscedite sok iz sva 2-3 limuna i najveći deo sipajte u posudu. Dodajte mineralnu vodu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa probajte. Ako vam je prekiselo, dodajte malo šećera. Ako je preslatko, dodajte malo limunovog soka. Istinu govoreći ovi odnosi uvek malo variraju, pa se oslonite o sopstvano čulo ukusa. Đumbirovo pivo procedite kroz ne previše gusto sito, uspite ga u veliki bokal i dodajte mnogo leda i listiće nane. Uživajte. Izvinjavam se ako ovom receptu nije ovde mesto. |
lepisinisa citat: |
Pa gde je tu fermentacija. Ovo nije pivo nego gazirani sok. Ništa bez fermentacije . |
Nerro citat: |
Ha ha ha, a mene si kritikovala da sam "čekalica". Ha ha ha |
anja citat: |
A treba li djimbir oljustiti pre rendanja? neuka sam priznajem |
VikideMarko citat: | ||
Nije neophodno, ali moze. |
anja citat: |
Oljustila, merci ...ali kako zabada |
lepisinisa citat: |
Ima jedan lep recept za čaj sa đumbirom: Đumbir skuvati u vodi zatim tako vrelom vodom preliti zeleni čaj. Sve to odstoji dvadest minuta. Čaj je odličan za zaštitu od kijavica i gripa. Podiže opšti imunitet. |
Turin_Turambar citat: |
A Skuvane kolutice mozes i ponovo upotrebiti, ali moj je savet da seces novi komad. Mislim, zasto biti jajara? |
ophidia citat: |
Zdravo svima. Imam jedno pitanje u ime moja prijateljica. Ona je kupila u skoro djumbir i ja sam rekla njoj sta se vi pisali ovde. pa ona oce da zna, jel da ga drzi negde kako vi ste rekli na suvo i toplo i mora li da ga zaliva sa vodom ili da ga ostavi suvo? Sta je najbolje, da stoji na suvo ili u vodu? Ona ne brza da ga sadi jos. |
Jasbi citat: |
Ajd, ljudi, treba mi pomoć. Jurim čičoku, pročitala sam ovde da je dobra za dijabetes. Jedino što znam o njoj je da je slatka. Danas na pijaci je nadjem, kupim i probam..:lol: Sladi, lepo za grickanje. Dodje komšinica i kaže mi da je to - djubmir.. Ne mogu da kažem da ne liči...:roll: |
lepisinisa citat: | ||
To je čičoka ne bi đumbir tako slatko grickala. Najeftinija čičoka a i najsvežija je na zelenoj pijaci u bloku 70 na Novom beogaradu. Ona mala piajca iza kineskog tržnog centra 80 din kilo. Inače najeftiniji đumbir tamo je 200 din kilo(inače je svuda preko trista dinara). Uđi u bilo koji bolji C-market i videćeš kako izgleda đumbir samo je tamo skup. Čičoku oribaš dobro pod vodom starom četkicom za zube ili nekom sličnom oštrijom četkicom i jedeš. Super je slatkastog i hrskavog ukusa. Ne zovu je džabe "slatki" kropir. Može i da se kuva ali gubi svojstva bolje sirova u salati. |
phalenopsis citat: |
moj raste ko lud, već je visok 30 cm i pušta prvi list. jel netko zna voli li đumbir biti posađen u dublje ili pliće posude? |
phalenopsis citat: |
moj raste ko lud, već je visok 30 cm i pušta prvi list. jel netko zna voli li đumbir biti posađen u dublje ili pliće posude? |
crassula citat: |
Znači li to da se on može uzgajat kao kućna biljka i još k tome jesti? Mislim s obzirom da se uzgaja tekućim gnojivom? Nekak mi to ne izgleda baš zdravo. Ali sve u svemu izgleda dekorativno |
sani citat: |
Kupila sam danas djumbir,sutra ga sadim! |