:: Forums ›
detaljno
Đumbir (Zingiber)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#31: Re: Đumbir Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 29, 2006 3:31 am
    ----
Kupio sam na pijaci u bloku 70 na Novom Beogradu nekoliko krtola đumbira i neke su počele da puštale male izdanke i odlučio sam da ih zasadim i primili se. Eto vrlo jednostavno. Đumbir traži toplo(oko 25 stepeni), vlažnu zemlju i da nije na direktnom svetlu. I još jedan uslov kada se pojave ovako mali izdanci treba mu prehrana svake nedelje.

Pozdrav Very Happy

#32: Re: Djumbir Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Okt 29, 2006 3:48 am
    ----
Anja cena đumbira je oko 260 din./kg. ali najsvežiji je kog Kineza na NBGD-u i dosta jeftiniji do 200 din.

Veljanović tvoj đumbir je predivan i veliki nadam se da će i moj uskoro biti takav.

Pozdrav

#33: Re: Đumbir Autor: calypsoLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Okt 29, 2006 9:01 pm
    ----
Hvala!! A jel' moze onaj iz C-marketa? Wink

#34: Re: Djumbir Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Okt 29, 2006 9:23 pm
    ----
Hvala TT na savetu Wink !
lepisinisa ovde nema kineske pijace...

#35: Re: Đumbir Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 2:22 am
    ----
Pa neverujem jer ga oni drže u frižideru a đumbir sve podnosi osim hadnoće (kao i ja). Ovi na pijaci su sveži na tezgi. Ali pravilo je da nema pravila pa što ne probaš kupi koju krtolu i odnesi kući na toplo neka ti stoji negde u kuhinji pa ako počne da izbacuje male izdanke. To je to.

Pozdrav

#36: Re: Djumbir Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 3:00 am
    ----
Ma nije problem poslaću ti dva lepa sa izdancima. Napiši mi adresu na pp. Poslaću ti ili ću ti doneti u N.S. Ja često dolazim u Čortanovce (sano produžim do NS-a) a imam i prijatelje iz Petrovaradina koji često putuju za BGD. Lakoćemo to, đumbir te čeka ako hoćeš Very Happy .

Pozdrav

#37: Re: Djumbir Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 11:11 pm
    ----
lepisinisa hvala puno, ali ja nemam uslova za uzgoj istog, ali hvala u svakom slucaju Very Happy

#38: Re: Djumbir Autor: NerroLokacija: ha ha bgd PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 11:23 pm
    ----
Sutra šaljem recept za Pivo od đumbira. Piće je fantastično, a naročito leti kad su ogromne vrućine. Smile

#39: Re: Djumbir Autor: VikideMarkoLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Pon Okt 30, 2006 11:43 pm
    ----
Nerro citat:
Sutra šaljem recept za Pivo od đumbira. Piće je fantastično, a naročito leti kad su ogromne vrućine. Smile
Razz Nerro, da li to pokusavas da naucis ljude strpljenju? Cekajte jedan dan za recept, a onda u receptu: cekajte 3 dana pa procedite, a onda cekajte 6 dana pa konzumirajte.

#40: Re: Djumbir Autor: NerroLokacija: ha ha bgd PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 12:13 am
    ----
Ma nijeeee tako. Ajd sad ću ga ukuckam.

Isečak iz knjige "Srećni dani uz Goli ručak" J.Oliver

Đumbirovo pivo bez muke

Đumbirovo pivo mi je jedna od najdražiš stvari na svetu, naročito kada krenu letnje vrućine. Ništa ne izgleda tako seksi na vreli letnji dan kao bokal ledenog đumbirovog piva pored spremnog roštilja i .....(prim.autora). Za spravljanje klasičnog đumbirovog piva koriste se fermenti koji su mnogo dobri, ali sporo rade, pa sam smislio način da se isti rezultat dobije gotovo trenutno.

Elem...

za 4-6 osoba

- 140 gr svežeg đumbira
- 4 kašike nerafinisanog šećera od trske
- 2-3 limuna
- 1 l gazirane mineralne vode ili soda-vode
- listići sveže nane

Prvo grubo narendajte đumbir - ne morate ga ljuštiti. Narendani đumbir i dobijeni gusti sok prebacite u činiju i pospite nerafinisanim šećerom. Oljuštite koru sa 2-3 limuna, ubacite je u posudu, pa sve zajedno izgnječite i ugnjavite - ne pregrubo - tučkom od avana ili vrhom oklagije. Dovoljno je 10-15 sekundi, samo da se ukusi izmešaju. Iscedite sok iz sva 2-3 limuna i najveći deo sipajte u posudu. Dodajte mineralnu vodu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa probajte. Ako vam je prekiselo, dodajte malo šećera. Ako je preslatko, dodajte malo limunovog soka. Istinu govoreći ovi odnosi uvek malo variraju, pa se oslonite o sopstvano čulo ukusa. Đumbirovo pivo procedite kroz ne previše gusto sito, uspite ga u veliki bokal i dodajte mnogo leda i listiće nane.

Uživajte.

Izvinjavam se ako ovom receptu nije ovde mesto. Wink

#41: Re: Djumbir Autor: VikideMarkoLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 12:37 am
    ----
Nerro citat:
Ma nijeeee tako. Ajd sad ću ga ukuckam.

Isečak iz knjige "Srećni dani uz Goli ručak" J.Oliver

Đumbirovo pivo bez muke

Đumbirovo pivo mi je jedna od najdražiš stvari na svetu, naročito kada krenu letnje vrućine. Ništa ne izgleda tako seksi na vreli letnji dan kao bokal ledenog đumbirovog piva pored spremnog roštilja i .....(prim.autora). Za spravljanje klasičnog đumbirovog piva koriste se fermenti koji su mnogo dobri, ali sporo rade, pa sam smislio način da se isti rezultat dobije gotovo trenutno.

Elem...

za 4-6 osoba

- 140 gr svežeg đumbira
- 4 kašike nerafinisanog šećera od trske
- 2-3 limuna
- 1 l gazirane mineralne vode ili soda-vode
- listići sveže nane

Prvo grubo narendajte đumbir - ne morate ga ljuštiti. Narendani đumbir i dobijeni gusti sok prebacite u činiju i pospite nerafinisanim šećerom. Oljuštite koru sa 2-3 limuna, ubacite je u posudu, pa sve zajedno izgnječite i ugnjavite - ne pregrubo - tučkom od avana ili vrhom oklagije. Dovoljno je 10-15 sekundi, samo da se ukusi izmešaju. Iscedite sok iz sva 2-3 limuna i najveći deo sipajte u posudu. Dodajte mineralnu vodu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa probajte. Ako vam je prekiselo, dodajte malo šećera. Ako je preslatko, dodajte malo limunovog soka. Istinu govoreći ovi odnosi uvek malo variraju, pa se oslonite o sopstvano čulo ukusa. Đumbirovo pivo procedite kroz ne previše gusto sito, uspite ga u veliki bokal i dodajte mnogo leda i listiće nane.

Uživajte.

Izvinjavam se ako ovom receptu nije ovde mesto. Wink

Nero izvini, mislila sam da imas onaj stari recept, gde je fermentacija duza. Kad ono J. Oliver, svidja mi se kako razmisljas. Smile

#42: Re: Djumbir Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 12:47 am
    ----
Pa gde je tu fermentacija. Ovo nije pivo nego gazirani sok. Ništa bez fermentacije Wink .

#43: Re: Djumbir Autor: VikideMarkoLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 1:20 am
    ----
lepisinisa citat:
Pa gde je tu fermentacija. Ovo nije pivo nego gazirani sok. Ništa bez fermentacije Wink .
Ne uspevam da pronađem recept koji sam pominjala u prethodnom postu, ali naći ću ga ne idemo mi nikuda odavde.
Tek da ne razočaram Sinišu:
Pivo od đumbira
Sastojci: 1 kg šećera, 1kg meda, 150gr mlevenog đumbira, 50ml vinskog sirćeta, 2,5 l vode, 3 žumanca, 30gr kvasca, 1 limun.

Priprema: Pomešajte šećer i med, dodajte sok i izrendanu koricu limuna, đumbir, sirće i sve dobro izmešajte. Ulite 2.5 l proključale vodu. Kada se tečnost prohladi umutite žumanca sa kvascem i izmešajte u tečnost. Poklopite i ostavite 2-3 dana na toplom mestu, zatim procedite i izlijte u flaše, držite na hladnom.
Posle toga po želji možete da konzumirate. (Ako smete, recept Vam daje antialkoholičar Twisted Evil )
Nadam se da ću naći onaj recept, koji je bolji.

#44: Re: Djumbir Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 3:39 am
    ----
VikideMarko nađi recept, koji je bolji molim te. Ovo sa pivom i žumancetom ne ide baš Sad . To me podsetilo na jednan događaj dok sam imao kafić. Dođe gost i poruči pivo sa šlagom. Priđe mi konobar,sav zbunjen, pita me šta da radi kako da servira gostu ovu kombinaciju. Ja opušteno (navikao sam se u kafiću na razne čudake) kažem vidi ovako uzmi kriglu i sipaj šlag (šlag iz aparata) i odnesi mu flašu piva. Ako pomeša pivo i šlag znaćemo da je "pravi" (za lazu) ako ne pomeša folirao se. I bi tako. Na naše oči čovek ladno uspe pivo u kriglu sa šlagom, pijucka i kulira sa velikim zadovoljstvom. Još je tražio i novine da mu donesemo da užitak bute potpun u 10 sati pre podne. Popije gost svoj koktel uz veliko uživanje uredno sve plati, časti konobara za dobru uslugu i ode Huh . Bez komentara.

Ako sam promašio temu izvinjavam se urednicima. Bilo je spontano.

Pozdrav

#45: Re: Djumbir Autor: NerroLokacija: ha ha bgd PošaljiPoslato: Uto Okt 31, 2006 11:17 am
    ----
Znam ja da je ovo gazirani sok, ali je zato zgodan da ga mogu piti i klinci. Pa ko kako voli. A ja stvarno nemam taj stari recept. Viki će morati malo više da se potrudi. Wink



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 20