:: Forums ›
detaljno
Stevia rebaudiana
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#91: Re: Stevia (Stevia rebaudiana) Autor: osman PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2010 1:13 am
    ----
draganp citat:
Evo male pomoći po pitanju stevije. Ja sam semenke kupio proletos preko ovog Foruma, tako da mogu da se nadam da će je ljubitelji iste moći nabaviti i na proleće. Nadam se da će biti akcije nabavke semena. Moja stevija tek sada cveta, nemam iskustva sa prikupljanjem semena, nadam se da ću nešto imati. Savet svima koji poruče seme stevije, kupite sto veću količinu semena, klijavost je veoma mala, a i biljke su veoma nežne...Meni su ostale dve velike biljke, utrapiću ih u podrum, s obzirom da je stevija višegodišnja biljka, u proleće ću ih ponovo posaditi, jer ne mogu da izdrže minus veći od -5 stepeni. Pokušaću na proleće da ih razmnožim deljenjem korena, to bi bio najidealniji način za razmnožavanje, tako da se čujemo po pitanju stevije na proleće Wink

#92: Re: Stevia rebaudiana Autor: osman PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2010 1:14 am
    ----
molim da mi pomognete gdje mogu kupiti biljku stevija ili pak sjeme

hvala unaprijed

#93: Re: Stevia rebaudiana Autor: osman PošaljiPoslato: Čet Jan 14, 2010 1:14 am
    ----
molim da mi pomognete gdje mogu kupiti biljku stevija ili pak sjeme

hvala unaprijed

i ako mi mozete privatno poslati poruku ili samo citirati moj citat

#94: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:24 pm
    ----
malo sam zapostavio temu,imao drugih obaveza,al aj da nastavim svoja iskustva i podelim ih sa vama ,možda nekome pomogne.
evo kako to izgledalo kod mene u 8.mj prošle godine



#95: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:31 pm
    ----
napokon u 9.mjesecu obrao listove i ostavio da se suše


#96: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:39 pm
    ----
kada se listovi osušili krenuo u "proizvodnju" haha,mlinac za kafu poslužio jako dobro Wink



#97: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:41 pm
    ----
e sada sve je ok,slatko do bola,sve je super,osim jedne sitnice
okus,ako se stavi u kavu promjeni okus kave,jest da je slatka,ali okus,kao trava.pregledao stotine stranica al nigdje nisam našao na koji način da se odstrani okus,koje otapalo koristiti i na koji način.

#98: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:51 pm
    ----
evo da ja malo podjelim svoja iskustva sa vama.što se tiče praha stevije u kolačima dobro se pokazao.moja ga supruga stavlja u pitu sa jabukama i u tijesto i posipa jabuke,odlično je
samo treba steći osjećaj za količinu,
i supruga primjetila da jabuke kada se pospu sa prahom ne potamne kako je to slučaj kada se posipaju sa šećerom,čak jednom prilikom naribala previše jabuka,ostatak zamotala folijom i stavila u hladnjak,nakon 3 dana radila ponovo pitu,boja ostala ista,svježe kao da su maloprije bile naribane

malo eksperimentirao kako još upotrebiti prah stevije ,napravio i ovo,
stavio žličicu praha u 1l vode koja je uzavrela
,kuhao pola min,procjedio,dodao nekoliko kapi limuna i super čaj

#99: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:55 pm
    ----
e sada ono što nas sve zanimalo kako dobiti tekućinu da je možemo koristiti za kavu,pretresao net uzduž i poprijeko,nešto našao,al to sve nekako ne definirano,nitko ne želi otkriti omjere,recept
što je i normalno.haha.evo mojih rezultata poslije dosta "kemijanja" i potrošenog praha,dobio što sam htio,tinkturu,tekućinu koju mogu koristiti kao sladilo za kavu i čaj,a i za neke druge stvari
trebalo mi neko otapalo,pokušao sa vodom prvo, al premalo ostalo tekućine.
Naravno kada ti je teško u životu,ubiješ se u alkoholu,haha,pa rekoh aj
naravno rakija bila prva na dohvat ruke,ćorak,prejak miris
odlično se pokazao konjak ,al votka idealna.evo da skratim pola litre votke,1 žlica praha ili svježega lista,desetak listova,stavi se u staklenku sa poklopcom,2 x dnevno protresti
nakon 7 dana stavio u lonac za kuhanje,dodao još pola litre vode
i zagrijavam do nekih 85 c.,ne više,znamo da akohol isparava na nekih 78 c a voda na 100
polako mješao nekih pola sata,i stavio da se hladi nakon toga profiltrirao 2-3 puta i ulio u male bočice sa kapaljkama.samo da kažem
4-5 kapi dovoljno za zasladiti vodu za kavu za 4 osobe
stavljam ih u vodu dok još nije počela vreti ,prije nego stavljam kavu u vodu
eto već 2-3 mjeseca tako radim kavu i što je najbitnije nema onoga miisa po travi kao prah,naravno ako se ne pretjera sa kapima,ako se stavi više osjeća se,zato kažem treba steći osjećaj o doziranju


#100: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 5:57 pm
    ----
evo da malo pojasnim gornju fotkicu
prva bočica sa lijeve strane je sirup kojemu dodao malo tekućeg vitamina c
i služi za dodatak čaju,druga bočica napravljena od zelenog svježega lišća,da sam to bar ranije znao,haha,dosta je slađa otopina nego od iste količine kada se osuši i onda priprema,al za slijedeći put ću i to znati,ostale dvije bočice su otopina od praha bez ičega u sebi.nadam se da sam nekome pomogao da na jednostavan način ,koliko toliko dođe do veće primjene stevije

#101: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 6:00 pm
    ----
naravno ,morao sam malo vidjeti kako to radi konkurencija,haha,pa pronašao u jednoj ljekarni ovo,cijena za pakiranje 148,50 kn.nije ni nešto pretjerano skupo kada se uzme u obzir koliko je slatko,mislim da je cijena realna,inače pakiranje je 37 grama.al to već kompliciran proces,znači za nas smrtnike nedostižno,tvornički,kemijski kao hoćete,znači rafiniranje,nešto slično kao dobijanje šećera



#102: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 6:13 pm
    ----
ovo se sve događalo prošle godine,sada malo da pokažem šta se sada trenutno događa kod mene Wink


#103: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 6:19 pm
    ----
malo sam sakupio sjemena prošle godine pa sada u ove tmurne dane,ubijen depresijom se sklonio u podrum na osamu daleko od pogleda svih,evo zašto
Wink



#104: Re: Stevia rebaudiana Autor: vepar81Lokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 6:23 pm
    ----
pokušao stvoriti pogodne uvjete kao što ima i u prirodnom staništu,znači dosta vlage,topline i svjetlost,nisam mogao vjerovati,treći dan..
Surprised Smile



za sada uspio zasijati oko 4 000 kom,planiram još oko 2 000,ako uspijem srediti (očistiti )još jenu prostoriju u podrumu Wink

#105: Re: Stevia rebaudiana Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jan 17, 2010 8:36 pm
    ----
Bravo vepar80 seto ova sto go prikaza e edno upesno proizvodstvo upotreba i ponovo proizvodstvo na tolku mnogu mladi bilki imaj uspeh.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Sledeća  :| |:
Strana 7 od 15