#211: Re: Stevia rebaudiana Autor: kamelia, Lokacija: srpska republikaPoslato: Sre Jan 18, 2017 4:34 pm ----
Mary Jo citat:
Manje zalivanje! Bolje je zimi da je potpuno suva nego permanentno vlazna. A na prolece kako je vise sunca i vise temperature - zalivanje se povecava.
Nisu to nikakvi "biseri" , istina je to !. Njamačka je 4 godine vodila borbu da dobije dopust bar 15 % proizvodnje Stevie . Velike se borbe vode , konkurencie ne spavaju
.
#212: Re: Stevia rebaudiana Autor: Scotch, Poslato: Sre Jan 18, 2017 7:01 pm ---- Ma da a može li sok stevie ili bilo koji njen deo da konzervira kao što to može "šećer"?
#213: Re: Stevia rebaudiana Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Sub Jan 21, 2017 3:12 pm ---- Da , dilema...i ja bih hteo da čujem odgovor na to...
Dakle da li produktom stevije može da se pravi slatko od jagode, višnje...?
#214: Re: Stevia rebaudiana Autor: kamelia, Lokacija: srpska republikaPoslato: Sub Jan 21, 2017 5:15 pm ---- I te kako, i te kako ! Prelijepa marmelada, kolači , ma sve što je kuvano/pečeno. Meni, jedino u čaj i limunade nije lijepo, dok moja kći obožava . Mi je koristimo u tečnom i ćvrstom stanju ( tabletice i prah) . Jedna flašica od 5 € ili 3oo i nešto tabletica bude vječnost. Nije skupo je imati !
#215: Re: Stevia rebaudiana Autor: bole123, Lokacija: dvoristePoslato: Sub Jan 21, 2017 9:10 pm ---- Hvala "Mary Jo!"
#216: Re: Stevia rebaudiana Autor: Scotch, Poslato: Ned Jan 22, 2017 2:26 pm ---- I te kakao, nisi me baš nešto ubedila. Uostalom voće ima dovoljno šećera da se samo konzervira i očuva,problem je samo da se smanji vlaga ili poveća procenat suve materije. Pa kupi bilo koji veštački zaslađivač, pa makar bio i od stevije i napravi "pekmez" ali ćeš ga čuvati u zamrzivaču.
Veštački zaslađivači pa makar i od stevie. energetska vrednost 0, sposobnost "konzerviranja 0 nutritivne vrednosti 0, sve je to samo obmana čula ukusa.
#217: Re: Stevia rebaudiana Autor: kamelia, Lokacija: srpska republikaPoslato: Ned Jan 22, 2017 2:50 pm ---- kad pravim marmeladu , stavljam džemfx (ne sječam se sastojaka)
ili čisti pektin . Stevia služi samo kao zaslađivač !
#218: Re: Stevia rebaudiana Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Pon Jan 23, 2017 6:27 pm ---- Čekajte...čekajte....Dajte usaglasite se malo...Nisam pitao ovo bez veze...imam i previše šećera u krvi...tako da ne smem da konzumiram te konzervisane stvari sa šećerom od repe, te trske a naročito kukuruznog slada...stevija je jedna od mogućnosti...A taj džemfiks stavljju i sa šećerom u pekmeze razne i dosad...A količina šećera kad se pravi neki pekmez...šta ja znam , kajsija , vinogradska, šljiva ili mešavina... ide u "ogromnim" količinama...bar koliko sam ja upoznat...
A šta čemu služi u toj mešavini voća i šećera, ne znam ?
#219: Re: Stevia rebaudiana Autor: kamelia, Lokacija: srpska republikaPoslato: Pon Jan 23, 2017 6:41 pm ---- Nisi dobro upoznat ! Koliko se ja sjećam , taj džemfix nema šećera . To ti je kao želentin .
Ako oćeš šećer da izbjegneš , slatke stvari ipak da jedeš pređi na zdrav i ljekovit slad = Stevia .
Nevjerovatno je izdašna, zdrava , ljekovita i bez kaloria a jeftina !
#220: Re: Stevia rebaudiana Autor: Scotch, Poslato: Uto Jan 24, 2017 1:13 pm ---- Napisah lepo da je stevija lažni zaslađivač kao i oni u tableticama. Čista prevara za čulo ukusa(ko ga ima)-svi ga imaju. Kroz naš organizam prođe ne razgrađen.
Šećeri mono-di i polisaharidi su nabijeni energijom koju Naš organizam može da iskoristi. Šećer u voćnim prerađevinama služe da povećaju količinu suve materije a kao higroskopne materije razaraju membrane štetnih mikroorganizama isto kao i so u slanim prerađevinama. "DŽemfix" sadrži u sebi pektine i želatin koji su "zgusnjivači", tako da se voće sa njima može preraditi i na nižim temperaturama, skoro bez ukuvavanja.
#221: Re: Stevia rebaudiana Autor: gandrad, Lokacija: JagodinaPoslato: Uto Jan 24, 2017 6:07 pm ---- Kamelija, nismo se razumeli...Izvini , probaću pojasniti...
Ja ne spremam džemove , to radi moja Majka i moja Supruga...ja samo obezbeđujem potrebnu sirovinu i druge elemente...
Znači za džem od voća ide maltene podjednako ,dobro možda malo manje šećera od voća, zavisi od voćne vrste...a džemfiks se dodaje da uradi to kako si opisala ...jel to tako...?
Meni smeta šećer a ne džemfiks u takvom proizvodu...
Da li stevija ili šećer od stevije ili kako se to već zove ...može zameniti onu količinu šećera koji je inače potreban za spravljanje džema?
Sa kolegom Scotch, mogu lako sporedovati, jer mu verujem da je to prevara za čulo ukusa , no da li je prevara i za jetru i ostale organe u mom organizmu koji pate zbog povišenog šećera u mojoj krvi...???
Znači meni ne treba malo posoliti, zasladiti kafu ili čaj, te šolju mleka...pričam o spravljanju godišnjih zaliha raznih džemova i slatka, te kompota za jedno domaćinstvo...ili ako moja gospođa pristane pa spravlja po par tegli od svake ture , samo za mene...
Ili sa se manem svega toga, i jedem samo sveže voće dok ga ima...a i onda ne mogu svako...
#222: Re: Stevia rebaudiana Autor: Scotch, Poslato: Uto Jan 24, 2017 9:13 pm ---- Glikozidi stevije a ima ih nekoliko, teško da se mogu razgraditi u našem organizmu. Koncentrat stevije je slađi od belog šećera 200-300 puta. Neke studije navode i "lekovitost" stevije a ona je u USA bila zabranjena biljka 70 godina. I da se razumemo ona jeste zaslađivač ali joj je nutritivna vrednost kao i moć konzerviranja 0. Pozdrav
#223: Re: Stevia rebaudiana Autor: Bagzijevićka, Lokacija: MionicaPoslato: Pet Okt 27, 2017 8:04 pm ---- Kupih Steviju u Maxi-u. Sva srećna, jer sam želela da obradujem mog tatu koji je dijabetičar.
Listovi nisu slatki uopšte. Kud ne gricnuh na licu mesta! Ako nije rebaudiana zašto je uopšte prodaju u marketima? Nije baš neka prelepotica.
Pokušaću da postavim fotografiju.
#224: Re: Stevia rebaudiana Autor: zap666, Lokacija: UEPoslato: Sub Okt 28, 2017 7:19 pm ---- u maxiju prodaju Stevia rebaudiana, znam kupovao
listovi su bili slatki tako da ne znam da li si ubola pravu biljku :-) da neko nije zamenio nalepnice
#225: Re: Stevia rebaudiana Autor: Bagzijevićka, Lokacija: MionicaPoslato: Ned Dec 10, 2017 6:54 pm ---- Definitvno nije rebaudiana. Proverila. A i na nalepnici je pisalo samo stevia. Moram ponovo u izviđanje i grickanje na licu mesta.