:: Forums ›
detaljno
BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
-> Ratarske i povrtarske kulture

#46: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: ruzza PošaljiPoslato: Pon Feb 16, 2009 4:04 pm
    ----
Gde mogu da kupim semena iz bio proizvodnje?Sadila bih iskljucivo za sopstvene potrebe.

#47: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: dragan_kiLokacija: Kikinda PošaljiPoslato: Sub Feb 28, 2009 1:11 pm
    ----
Zanimljiva knjiga na www.4shared.com/file/8...rr=no-sess

#48: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: dragan_kiLokacija: Kikinda PošaljiPoslato: Sub Feb 28, 2009 1:44 pm
    ----
Jos bolja knjiga od prethodne! Gajenje povrcća s ljubavlju
www.4shared.com/file/8...avlju.html

#49: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: lunali PošaljiPoslato: Sub Maj 08, 2010 11:17 am
    ----
Da li neko gaji biljku čajota? Danas sam kupila plodove koji su u isto vreme i semenke, reče mi prodavac, već su izbacili izdanke. Samo je znao da mi kaže da ne traže nikakvu posebnu negu. Da li da ih zasadim pored ograde? Kako se koriste plodovi i da li će ih biti ove godine?

#50: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Ned Maj 23, 2010 6:04 pm
    ----
ruzza citat:
Gde mogu da kupim semena iz bio proizvodnje?Sadila bih iskljucivo za sopstvene potrebe.

Sa malim zakasnjenjem - Institut za povrtarstvo imao je ove godine organska semena pasulja i boranije. Od naredne godine bice isargarepa, salate, cvekla...

#51: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: brvukLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Maj 31, 2010 1:13 pm
    ----
Moram da vas pitam nesto. Sadila moja mama kineski kupus i to uopste ne lici na ono sto je bilo na slici, dobili smo neki dlakavi proizvod koji ne pravi glavicu vec cveta...
Da li je kineski kupus dlakav?
Kad pravi glavicu, posle cveta?
Puno hvala

#52: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: Kr1stianLokacija: Krapina/Hrvatska PošaljiPoslato: Čet Avg 12, 2010 8:44 pm
    ----
Ljepo bi molil ak mi moze neko tocno napisati kak od preslice napraviti pripravak za spricanje. Gledam po internetu i negde se spominje 24 sata namakanja u vodi a negde 12 ... negde se spominje i kuhanje pola sata.

Ja sam trenutno napunil jednu ovecu kantu ( cca 30 - 40 litara) pa ne znam kak bi to mogel prokuhati, nemam tak veliki lonac... ili mogu po malo ?

Isto tak sam videl da ima više vrsti preslice... dal je bilo koja dobra za prevenciju od plamenjace ili mora biti bas livadna preslica ?
Ja sam nabral nekakve koja je bila velicine između 30 -100cm. Primjetil sam da su neke pocele odozdola crniti po stabljici pa sam taj crni dio odstranil.

btw.... dal je bolje spricati sa tim pripravkom prije ili poslje kise ?
Kolki treba biti omjer pripravka i vode te koja bi bila posljedica ak stavim prevec pripravka a premalo vode ?

#53: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 13, 2010 8:00 am
    ----
Recepti za spravljanje biodinamičkih preparata:

www.biodynamic.org.uk/...tions.html

@brvuk
kinski kupus je prilično teško odgajuti u našim uslovima, traži hladno vreme jer inače odmah ode u cvet i ne stvara glavicu. Probaj da ga zasadiš za jestnju berbu.

#54: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Pon Feb 14, 2011 11:35 pm
    ----
Kr1stian citat:
Ljepo bi molil ak mi moze neko tocno napisati kak od preslice napraviti pripravak za spricanje. Gledam po internetu i negde se spominje 24 sata namakanja u vodi a negde 12 ... negde se spominje i kuhanje pola sata.

Ja sam trenutno napunil jednu ovecu kantu ( cca 30 - 40 litara) pa ne znam kak bi to mogel prokuhati, nemam tak veliki lonac... ili mogu po malo ?

Isto tak sam videl da ima više vrsti preslice... dal je bilo koja dobra za prevenciju od plamenjace ili mora biti bas livadna preslica ?
Ja sam nabral nekakve koja je bila velicine između 30 -100cm. Primjetil sam da su neke pocele odozdola crniti po stabljici pa sam taj crni dio odstranil.

btw.... dal je bolje spricati sa tim pripravkom prije ili poslje kise ?
Kolki treba biti omjer pripravka i vode te koja bi bila posljedica ak stavim prevec pripravka a premalo vode ?

Sa malim zakašnjenjem!

To je jedan od lakšiš preparata za pravljenje. Volim da koristim jači čaj - 0.5kg preslice ukuvam u 10l vode. Kada se ohladi možete to dodatno razrediti recimo u kantu koju imate ili uzeti par kapi na 10l i homeopatski dinamizirati.

Koristi se samo jedna vrsta rastavića ili preslice i to ona koja liči na šparglu. Ako imate problema da je identifikujete javite se pa ću postaviti fotografiju.

#55: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2011 2:27 pm
    ----
Ja do sada nisam imala problema sa prepoznavanjem preslice, to su oni kao mali borići, pravilni. Redovito kuham čaj i špricam protiv gljivičnih bolesti.
Međutim, nekidan sam kupila knjižicu PRIPRAVCI Mete Vrhunc, i zapanjilo me da postoji još vrsta preslice, piše: pazite da ne ubrerete MOČVARSKU I ŠUMSKU preslicu!?
Nisam ni znala da postoje???

Imate li fotografije?

#56: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2011 2:33 pm
    ----
Po ovome

hr.wikipedia.org/wiki/Preslica

mislim da je "moja" preslica prava, a i Zagijeva (Zagorčeva-Kristijanova) jer je napisao da joj dno stabljike pocrni i odrveni. Šumsku nisam vidjela, razlikovala bih ju, jedino me ta otrovna močvarna još malo muči, tu nema fotke, samo piše da je otrovna.

Što potvrđuje moju tvrdnju da je "moja" prava, naime mi se napijamo čaja od nje, kad popiješ malo više odličan je diuretik, rješava bolove u bubrezima i slične.
Da je to močvarna, već nas nebi bilo...

..iako oko mog imanja ima dosta močvara, a i ja sam ponosni vlasnik jedne male močvarice od oko pola jutra. I ne, neću ništa saditi po njoj, jer kad joj priđem zujavci me hoće živu pojesti

#57: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: TazikaLokacija: zaselak 25 km južno od Zagreba PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2011 2:37 pm
    ----
Opet sama sebi odgovaram, ali kad sam već izgooglala:

www.cvijet.info/forum/...p?TID=1638

Otrovna ima klas na vrhu, korisna ima klas na početku, a onda kad se pretvori u božićno drvce više nema klas.

#58: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2011 8:11 pm
    ----
saltas citat:
Evo da ja kazem kako uzgajam povrce. Nakon pobiranja povrća u jesen zemlju duboko prekopam i dodam stajskog gnojiva. U proljeće prije sadnje bacim po povrsini malo humusa (sama kompostiram) i razrahlim zemlju motikom tako da i taj humus malo udje zemlju. Plodored rotiram svake godine za jedno mjesto osim cesnjaka koji sadim izmedju jagoda jer mu to jako pase. Inace kroz cijeli vrt slobodno mi rastu neveni, vlasac, bosiljak i maticnjak kao zastita od nametnika jer ne koristim nikakva kemijska sredstva bilo za zemlju ili bilje. Mogu vam rec da kod mene to pali jedino sto ja ne govorim o proizvodnji povrca za prodaju vec je to samo za moju obitelj a dotekne i prijateljima.
Ako imas neke novije popularne sorte jabuka u biovrtu, iz iskustva ti kazem il ih zastiti bar fungicidiom ili ih vadi.

#59: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: findusLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Mar 24, 2011 9:51 am
    ----
Zdravo ljudi
Htela bih da pitam da li neko zna gde mogu da nabavim prirodno seme, odnosno organsko? Hocemo da ukinemo maxi i pijacu, jer imamo dvoje dece i zelimo da jedemo zdravo povrce Smile
Takodje da li neko zna gde da nabavim sadnice za paradajz, i to volovsko srce? Da li tako nesto uopste postoji a da nije tretirano nekim hemijama?
Hvala puno, nadam se da ce neko moci da mi pomogne
Pozdrav

#60: Re: BIO-PROIZVODNJA POVRTARSKIH KULTURA Autor: BiodinamikaLokacija: Vršac PošaljiPoslato: Ned Mar 27, 2011 8:35 pm
    ----
findus citat:
Zdravo ljudi
Htela bih da pitam da li neko zna gde mogu da nabavim prirodno seme, odnosno organsko? Hocemo da ukinemo maxi i pijacu, jer imamo dvoje dece i zelimo da jedemo zdravo povrce Smile
Takodje da li neko zna gde da nabavim sadnice za paradajz, i to volovsko srce? Da li tako nesto uopste postoji a da nije tretirano nekim hemijama?
Hvala puno, nadam se da ce neko moci da mi pomogne
Pozdrav

Pažljivije pročitaj poruke na ovoj strani - Institut iz S. Palanke

Paradajz možeš naći najverovatnije kod Manusa - potraži na ovom forumu pod Ratarstvom.



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
Strana 4 od 5