:: Forums ›
detaljno
Limun (Citrus x limon)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201  Sledeća  :| |:
-> Voće

#1396: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Jul 01, 2012 9:47 am
    ----
@Nenad - Nije nikakav problem Nenade, sada shvatam sta si zapravo hteo da kazes. Moj kumquat, Nagami, je danas otvorio svoj prvi cvet - dok Meiwa jos uvek nije, ali pupoljci rastu iz dana u dan. Bye Bye







Igor

#1397: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Jul 01, 2012 9:57 am
    ----
Sto se tice zakiseljavanja vode koje sam pomenuo u jednom od svojih predjasnjih postova, ovom prilikom bih to zeleo da elaboriram. Nije u pitanju nikakva mudrost, a slobodno se moze koristiti za sve ostalo voce i povrce koje za rast i razvoj zahteva blago kiselu pH sredinu (5, 6 pH).

Postoji nekoliko nacina za promenu pH vode, medjutim ja praktikujem zakiseljavanje askorbinskom kiselinom. Askorbinska kiselina se moze naci u bilo kojoj prodavnici, pod nazivom limuntus. Askorbinska kiselina u kristalu se koristi u zavisnosti od pH vrednosti gradske vode ili vode iz bunara. Zivim u Novom Sadu i za nasu vodu idu sledeci razmere: na 100l vode, 60-70g askorbinske kiseline u kristalu. Pretpostavljam da je slicna situacija za vecinu gradova u okolini.

Tako se dobija pH 5 voda, koja je najslicnija kisnici. Bolja je od kisnice jer ima rok upotrebe vise od 2-3 nedelje, za razliku od kisnice koja se mora upotrebiti u roku od par dana. Askorbinskom kiselinom zakiseljena voda je spremna je za upotrebu nakon 1h vremena, posto odreaguje i promeni pH vode. Na taj nacin voda ostaje bistra u buretu i ne ljigavi se niti se u njoj stvara "zabokrecina". Za razliku od kisnice koja se brzo oljigavi. Stajanjem kisnica, takodje, menja svoju pH vrednost (vremenom raste ka baznim vrednostima), dok kisnica proizvedena iz vode sa cesme ili bunara (zakiseljavanjem) ima konstantnu pH vrednost.

Ako nekoga zanima opsirnije, voljan sam pomoci.

Pozdrav Bye Bye
Igor

#1398: Re: Limun Autor: koprijanLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Jul 01, 2012 11:02 am
    ----
specijalac citat:
Ako mislis reznicom, nikada nije kasno, ja sam oziljavao reznice uspesno kako u decembru, januaru tako i u julu, avgustu. Bye Bye
Da, na to sam mislio. Odmah ću da uradim.
Samo, imam još jedno pitanje, koliko smem tih reznica da uradim na jednom limunu? Da ne preteram...

#1399: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Jul 01, 2012 12:16 pm
    ----
Sve zavisi od velicine drveta. Obrati paznju da grancice koje oziljavas budu ovogodisnji ali ne poslednji izdanci. Poslednji izdanci su jos uvek suvise gibki, a prethodni jos nisu skroz odrveneli pa su zato idealni za oziljavanje.

Dakle kako vecina citrusa sada tera druge po redu ovogodisnje izdanke, za reznice mozes uzeti one prve, tj grancice koje su izrasle pocetkom proleca.

Na prethodnim stranicama imas detaljna uputstva za uspesno oziljavanje. Srecno. Bye Bye

#1400: Re: Limun Autor: koprijanLokacija: Niš PošaljiPoslato: Ned Jul 01, 2012 12:55 pm
    ----
OK. Hvala puno!

#1401: Re: Limun Autor: spoki007Lokacija: Bilje(Osijek)HR PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 10:20 am
    ----
specijalac citat:
Sve zavisi od velicine drveta. Obrati paznju da grancice koje oziljavas budu ovogodisnji ali ne poslednji izdanci. Poslednji izdanci su jos uvek suvise gibki, a prethodni jos nisu skroz odrveneli pa su zato idealni za oziljavanje.

Dakle kako vecina citrusa sada tera druge po redu ovogodisnje izdanke, za reznice mozes uzeti one prve, tj grancice koje su izrasle pocetkom proleca.

Na prethodnim stranicama imas detaljna uputstva za uspesno oziljavanje. Srecno. Bye Bye

jucer sam odrezao jednu grancicu od cca 15tak cm,pokidao donje listice,ostavio 5-6 listica na kraju reznice,prerezao bocu od 2l na pola,u donji dio stavio pijesak 70% i treset 30% i zapiknio reznicu,zalio sve obilno vodom i gornji dio odrezane boce zalijepio nazad selotepom....
stavio u hladovinu i cekam 20dana da vidimo jeli experiment uspio.... Bye Bye

#1402: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jul 03, 2012 2:50 pm
    ----
Uglavnom se ne ostavlja vise od 2-3 vrsna lista, prerezana na pola. Cilj je smanjiti transpiraciju. Sto vise listova to vise potrebe reznice za vodom, potencijalan problem njenog susenja. Takodje listove nemoj kidati, jer tako mozes ostetiti pupoljke koji se nalaze odmah iznad lisne drske. Sta bi sa mandarinom, jel si odustao od margotiranja?

Bye Bye

#1403: Re: Limun Autor: spoki007Lokacija: Bilje(Osijek)HR PošaljiPoslato: Sre Jul 04, 2012 6:09 am
    ----
nisam odustao nego cu cekati iduce proljece buduci da je na gran(cic)a jos uvijek dosta zelena i nije odrvenila....uslikam sutra,mozda je moja procjena kriva
a dali mogu sada otvoriti bocu i porezati onda jos 2-3 lista?vjerojatno nece biti poslijedica?.....
ps.margotirao sam kivi za probu,nadam se do jeseni novoj sadnici Smile

#1404: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Jul 05, 2012 7:51 am
    ----
Slobodno poskidaj visak listova, ponekada ih smes luftirati iako vole visok pricenat vlaznosti vazduha...

#1405: Re: Limun Autor: skoteinosLokacija: Paraćin PošaljiPoslato: Sub Jul 07, 2012 2:56 pm
    ----
specijalac citat:
Postoji nekoliko nacina za promenu pH vode, medjutim ja praktikujem zakiseljavanje askorbinskom kiselinom. Askorbinska kiselina se moze naci u bilo kojoj prodavnici, pod nazivom limuntus. Askorbinska kiselina u kristalu se koristi u zavisnosti od pH vrednosti gradske vode ili vode iz bunara. Zivim u Novom Sadu i za nasu vodu idu sledeci razmere: na 100l vode, 60-70g askorbinske kiseline u kristalu. Pretpostavljam da je slicna situacija za vecinu gradova u okolini.

Pozdrav Bye Bye
Igor
Ja nisam stručnjak ali koliko znam, a evo sada sam proverio i na Internetu askorbinska kiselina je vitamin C a limuntus je limunska kiselina. Pojasni molim te na šta si mislio, odnosno šta ti koristiš. U nekom od postova u drugoj temi Jovan1 iz N. Sada je pisao da to isto radi ali koristi sumpornu kiselinu u veoma slabom rastvoru. Ovo je mnogo lakša varijanta - pa ako daje iste rezultate, veoma me zanima - jer je to onda primenljivo ne samo na citruse već na sve acidofilne biljke. Inače ja sam svoj limun u saksiji malčirao borovom korom što donekle na duže staze može doprineti blagom zakišeljavanju.
Inače, hvala ti što deliš svoje iskustvo u gajenju citrusa.
Pozdrav. Bye Bye

#1406: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jul 07, 2012 4:40 pm
    ----
skoteinos citat:
specijalac citat:
Postoji nekoliko nacina za promenu pH vode, medjutim ja praktikujem zakiseljavanje askorbinskom kiselinom. Askorbinska kiselina se moze naci u bilo kojoj prodavnici, pod nazivom limuntus. Askorbinska kiselina u kristalu se koristi u zavisnosti od pH vrednosti gradske vode ili vode iz bunara. Zivim u Novom Sadu i za nasu vodu idu sledeci razmere: na 100l vode, 60-70g askorbinske kiseline u kristalu. Pretpostavljam da je slicna situacija za vecinu gradova u okolini.

Pozdrav Bye Bye
Igor
Ja nisam stručnjak ali koliko znam, a evo sada sam proverio i na Internetu askorbinska kiselina je vitamin C a limuntus je limunska kiselina. Pojasni molim te na šta si mislio, odnosno šta ti koristiš. U nekom od postova u drugoj temi Jovan1 iz N. Sada je pisao da to isto radi ali koristi sumpornu kiselinu u veoma slabom rastvoru. Ovo je mnogo lakša varijanta - pa ako daje iste rezultate, veoma me zanima - jer je to onda primenljivo ne samo na citruse već na sve acidofilne biljke. Inače ja sam svoj limun u saksiji malčirao borovom korom što donekle na duže staze može doprineti blagom zakišeljavanju.
Inače, hvala ti što deliš svoje iskustvo u gajenju citrusa.
Pozdrav. Bye Bye

Da, koristim limunsku kiselinu, limuntus, hvala na ispravci. Isti efekat se može postići i sa sumpornom. Takodje zakiseljavanje vode za zalivanje se moze postici i drugim kako organskim (sumporna, fosforna, azotna) tako i neorganskim (limunska, sirćetna, vinska, jabučna) kiselinama. Limuntusom je postupak zakišeljavanja najjednostavnije, pa sam stoga taj postupak i opisao. Ako nekoga zanima zakišeljavanje ostalim, navedenim, jedinjenjima stojim na raspolaganju.

Upavu si za borove iglice, mada kontejnirani citrusi ne vole mnogo malčiranje. Malčirane sadnice su podložnije truljenju korena. Iako se smatra da je poncirus dosta otporan na pojavu phytophthora-e, truljenje korena je i dalje oboljenje broj jedan kod saksijski gajenih citrusa - pogotovo kada dođe hladnije vreme i zima. Ja koristim mešavinu koja sadrži šumski treset koji takođe ima kiselu pH.

Zadovoljstvo mi je kadgod mogu pomoći.

Pozdrav Bye Bye
Igor

#1407: Re: Limun Autor: blinkiLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Jul 16, 2012 10:28 am
    ----
Kupila sam mali limun, visine 30-tak cm. Sve sto sam mogla saznati od prodavca je da je kalemljen, ni kad ni kako... Nisam strucnjak (daaaleeko sam od toga, ovo mi je prvi limun ako izuzmemo sejance Cool ), ali mi se cini da je kalemljen na pup. Da li neko moze otprilike da mi kaze koliko moze biti star? (Slike su ocaj, mobilni, posto mi je limun na poslu)

#1408: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jul 16, 2012 11:19 am
    ----
Prodavci su mahom bezobrazni, a kupce smatraju iskljucivo ovcama za sisanje i ne zele sa njima da se upustaju u polemisanje niti da otkrivaju svoje "tehnike". Stvarno cast izuzecima, jer u svakom kukolju se nadje i po koje zrno zita. Limun nije kalemljen vec je uzgojen iz reznice dugacke 3-4 pupa (od kojih su 1-2 u zemlji). Moze biti cca 1 godinu star (od oziljavanja). Desava se da reznice procvetaju odmah ili nakon samo godinu dana, medjutim od ploda uglavnom ne bude nista. Ako je reznica pazljivo odabrana sa vec radjajuceg drveta, tvoj limun ce cvetati (uglavnom) kada bude 2-3 godine star, dakle malo verovatno vec sledece ili one tamo godine. Ako nije tajna da li bih smeo znati koliko si platila taj limun?

Puno srece ti zelim u uzgoju tvog novog citrusa! Bye Bye
Igor

#1409: Re: Limun Autor: blinkiLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Jul 16, 2012 11:37 am
    ----
Kupila sam dva komada, drugi mi je kuci, iste su velicine s tim da onaj deluje "cvrsce", odnosno kompaktnije i tamnije zeleno, i sama reznica je triput deblja od ovoga na slici. Nisam ni racunala na plodove naredne dve godine, ali poneki cvetic ne bi bio na odmet Very Happy . Moja strina ima dva limuna koji imaju na stotine plodova, kaze da nista lepse ne mirise nego kad procvetaju, razmnozava ih margotiranjem, ali kad sam bila proslo leto tek je bila stavila case od jogurta sa zemljom na grane, pa nije bilo oziljenih. Evo slika njenog od prosle godine... zemlja iz sume, sunce, stajnjak i nista vise ne radi oko njega Shocked . Inace, platila sam ih po 350 din.
Hvala puno na odgovoru!

#1410: Re: Limun Autor: specijalacLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jul 16, 2012 12:10 pm
    ----
Nista za odgovor i drugi put! Ovaj sa slike mozda malo pati od hloroze, ali ja ga ne bih dirao sve dok on tako lepo rada! Da ga ne ureknemo. Smile



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201  Sledeća  :| |:
Strana 94 od 201