specijalac citat: |
@drveni - Između ostalog za pH vrednost prirodne kišnice odgovoran je način njenog nastanka. Naime, prolaskom kroz atmosferu dolazi do vezivanja ugljen dioksida u njenim kapima. Kako znamo da CO2 utiče na vodu tako što se u njoj "rastvara" i formira hemijsku ravnotežu sa ugljenom (slabom) kiselinom (CO2 + H2O -> H2CO3) logičan je zaključak da CO2 iz atmosfere menja pH kapi kišnice. Kišnicu je najbolje odmah iskoristiti jer stajanjem dolazi do razlaganja molekula ugljene kiseline prirodnim reakcijama (oksidacijom). Proces je svakako ubrzan visokom spoljašnjom temperaturom. što uzrokuje porast njene pH vrednosti. Ne uzimajući reakciju sa posudom u obzir. Da ne spominjem da se stajanjem kod prirodne kišnice formiraju "žabokrečine" koje takođe doprinose povećanju njene pH vrednosti. Još jednom napominjem da nisam hemičar, a ako sam ja možda negde i pogrešio, lakmus papir sigurno nije! Pozdrav Igor |
specijalac citat: |
H2CO3 jeste kiselina i on je odgovoran za pH vrednost kišnice - kiselost, međutim organizmi koji se nastane u buretu konzumiraju CO2 za životne procese pa stoga doprinose razlaganju ugljen dioksida iz jedinjenja, što uzrokuje porastom pH vrednosti kišnice nakon izvesnog vremena ukoliko ne bude upotrebljena. |
specijalac citat: |
Porast pH vrednosti prirodne kišnice nije posledica niti CO2, niti ostalih "zagađivaća" iz atmosfere (oni su odgovorni za njeno sniženje) već naprotiv proces razlaganja jedinjenja koje čine kišnicu pH kiselom! |
drveni citat: | ||
Kiselost, odnosno povećanje kiselosti se manifestuje smanjenjem pH vrednosti. Te stvari su obrnuto proporcionalne. Voda je kiselija što je njena pH vrednost niža. Ja isto koristim kišnicu za zalivanje, i povremeno merim pH. pH vrednost moje kišnice je uvek 6 bez obzira što se skladišti u betonskom rezervoaru. Poznato je da je beton blago bazne reakcije ali se zbog starosti cisterne i dugotrajnog kontakta sa vodom površinski sloj betona očigledno inaktivirao i više ne utiče na pH vode. |
endži97 citat: |
Limune uglavnom dijelimo po boji tj. žute i zelene, ali to je samo komercijalna podjela, jer oba rastu na istom drvetu. Zeleni limun se razvija iz prolećnog cveta drveta veštački izazvanom sušom (mora trajati 40 dana između juna i jula). Tako dobijen plod ima tanku, zelenu koru i vrlo sočno "meso". Takav plod podnosi duga putovanja i skladištenje pa je moguć izvoz po celom svetu. Uobičajeni žuti plodovi, rastu na istom drvetu, samo što sazrijevaju zimi. Ovaj način korišćenja drveta značajno skraćuje njegov životni vijek, ali kako je vrlo isplativ, vrlo često se koristi. |
Sva vremena su GMT + 1 sat