:: Forums ›
detaljno
Dijabetes
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#31: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Feb 20, 2007 8:36 pm
    ----
oliverar citat:
Jasbi, 100% te podržavam, samo napred, ići će to...polako polako i sve će biti mnogo bolje
od nečega mora da se krene, pa kasnije ide lakše i neosetno kada se uvode dodatne promene


Radim na tome...:wink:

#32: Re: DIJABETES Autor: rubensicaLokacija: zagorje zeleno PošaljiPoslato: Uto Feb 20, 2007 8:58 pm
    ----
nisam sigurna baš za ime ali netko mi je spominjao JARI GRAH (tako se navodno zove) u vezi s dijabetesom. ali navodno ne pomaže kod svih oblika (moj brat kaže da ga on ne smije, a neki drugi dijabetičari da im pomaže). Navodno i kineski kupus spušta šećer ali trebalo bi provjeriti...

#33: Re: DIJABETES Autor: panthalassaLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Mar 21, 2007 3:43 am
    ----
Gledao sam kod nas u Hrvatskoj emisiju Globalno sijelo u kojem su ljudi iz okolice Zadra objašnjavali kako se JARI GRAH ili SIKIRICA koristi: on se melje i od njega se kuha kava koja navodno potpuno anulira dijabetes. Imam malog prijatelja iz Italije (7 godina) koji ima najteži oblik dijabetesa. Već duže vrijeme pokušavam saznati latinsko ime tog graha,jer malom prijatelju naša imena tog graha ne pomažu puno. Ako netko zna latinski naziv te biljke,molio bih ga da napiše.

#34: Re: DIJABETES Autor: VladanLokacija: Срем PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2007 12:20 pm
    ----
Najbolja hrana protiv dijabetesa je japanski pasulj (grah) "Azuki". provereno odlicno deluje protiv dijabetesa. Imate ga u makrobiotickim radnjama. On je sitan, malo je veci od pirinca, crvene je boje i nije bas jeftin. Ja sam ga proizvodio jednu sezonu i namlatio pare. Pozdrav.

#35: Re: DIJABETES Autor: TufnicaLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2007 9:50 pm
    ----
E bas mi je drago sto cu moju jubilarnu 100-tu poruku da napisem bas ovde.
Pronasla sam neke recepte za dijabetes. Vec ste pomenuli mahune, ali da napisem konkretno za boraniju.
Boranija (zeleni pasulj, zeleni grah) mora biti glavna hrana vecine dijabeticara. U toku leta i jeseni koristiti svezu boraniju, a zimi smrznutu, osusenu ili iz konzervi. Boranija se sprema kao svako drugo povrce, salata s belim lukom i na mnoge druge nacine, prema ukusu bolesnika.
Posto je secerna bolest dugotrajna, stalna upotreba boranije ce dosaditi bolesnicima, zbog cega se mora menjati nacin njene pripreme dodajuci razne zacine, pre svega, dobar ajvar od crvenih paprika, paradajz u obliku pirea ili drugi nacin, beli i crni luk, persunovo lisce, kiselo mleko, mesano povrce itd.
Mnogim bolesnicima je pomoglo razno gorko bilje: kicica, lincura, trava-iva, grcica (gorka detelina), hajducica i dr.

#36: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 10:15 pm
    ----
panthalassa citat:
Gledao sam kod nas u Hrvatskoj emisiju Globalno sijelo u kojem su ljudi iz okolice Zadra objašnjavali kako se JARI GRAH ili SIKIRICA koristi: on se melje i od njega se kuha kava koja navodno potpuno anulira dijabetes. Imam malog prijatelja iz Italije (7 godina) koji ima najteži oblik dijabetesa. Već duže vrijeme pokušavam saznati latinsko ime tog graha,jer malom prijatelju naša imena tog graha ne pomažu puno. Ako netko zna latinski naziv te biljke,molio bih ga da napiše.

Evo, saznala sam nesto preko Makedonije.... Wink

To jedino moze biti NAUT ili bolje poznatije kao LEBLEBIJA

E,sad za vise podataka treba malo guglati.

#37: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 10:22 pm
    ----
Naut ili leblebija




#38: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 10:32 pm
    ----
www.samancambine.ro/in...dinii_naut

Lat. naziv...CICER ARIETINUM

#39: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Avg 10, 2007 10:34 pm
    ----
Nautul se pare ca este cea mai veche leguminoasa cultivata, informatii despre el datand din anul 5400 inainte de Cristos. Bobul de naut are o culoare galben-aurie si seamana mai mult cu o aluna decat cu ruda sa fasolea. In Roma antica era atat de apreciat pentru calitatile sale incat Cicero a fost mandru sa lege numele familei sale de denumirea in latina a leguminoasei – Cicer arietinum.

Continut si indicatii



130g (1/2 de cana) = 110 calorii



· Cantitate abundenta de proteine, dar cu putine grasimi; de asemenea contine carbohidrati care se elibereaza lent si nu cresc glicemia rapid – stabilizand glicemia la un nivel util pentru energia zilnica a organismului

· Vitamina C, B; are un continut dublu de fier si mai multa vitamina C decat orice leguminoasa si este benefic pentru inima fiindca are in combinatie fibre cu cantitati importante de folati si magneziu.

· Folatii ajuta la scaderea nivelului de homocisteina – un aminoacid care s-a dovedit a fi un factor de risc independent, implicat in afectiunile cardiace, descoperit crescut in sangele a 20-40 % dintre pacientii cardiaci; o cana de naut gatit aduce 70% din doza zilnica *( cink ) recomandata de folati.

· Bogat in fibre ce scad colesterolul, mai ales fibre solubile care stabilizeaza si glicemia

· Excelenta sursa de molibden, un mineral cu rol in detoxifierea organismului – mai ales pentru sulfitii din alimentele conservate

· Calciu

· Fier

· Managan – cofactor in sinteza de enzime antioxidante



Mod de consum



¨ Se fierbe in 1,5-2 ore dupa ce a fost lasat la inmuiat peste noapte

¨ Isi tripleaza dimensiunea dupa inmuiat si fierbere

¨ Poate fi utilizat in salate, ciorbe sau mancaruri

¨ O pasta apetisanta se poate obtine combinandu-l cu ulei de masline, usturoi sau ceapa si suc de lamaie.

¨ Este ingredientul principal in hummus si falafel, mancaruri populare in Orientul Mijlociu

¨ Poate fi utilizat in locul cafelei intr-o bautura daca este rumenit si macinat

P.S. Na pakovanju Nauta firme "Beyond" iz Nisa pise "sirova leblebija"
Dalje na etiketi> " Naut je nezamenljiv u makrobiotickoj ishrani. Bogat je VLAKNIMA, CISTI KRVNE SUDOVE,POMAZE U REGULACIJI NIVOA TRIGLICERIDA I HOLESTEROLA U KRVI"
www.beyondhealthfood.com

Ne pominju dijabetes, al ko voli, nek izvoli... Very Happy
Vec cekam da mi se ohladi 100 gr. przenog nauta, da ga meljem i kuvam kafu.

#40: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2007 4:06 pm
    ----
Skuvala...... Very Happy
Nisam znala bas dobro da isprzim, zrna su mi nejednaka, al zadovoljna sam ipak. Samlela sam u elektricnom mlinu za kafu, isto pucketa prilikom mlevenja kao zrno kafe. Dok se kuva, isto se pravi penica koja se podize i preti da pokipi... Very Happy Boja je kao neka svetlija vrsta kafe, ili pre kao kakao.

Ostatak zrna sam potopila da prenoci i kuvacu sutra po receptu koji sam nasla na guglu, a to lici na guscu supicu sa sargarepicom... Wink

Raspitala sam se za naziv JARI GRAH....Hm....Naut spada u familiju graha,pasulja, a naziv JARI nije narodn naziv ove biljke, nego naziv koji se koristio, ili se jos uvek koristi, u Hrvatskoj za bilo usev koji se posadi pre zime, prelezi u zemlji preko zime i na prolece rodi. Tako su barem meni objasnili.

Eto, sve sam vam prenela... Very Happy

#41: Re: DIJABETES Autor: DicatharoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Avg 11, 2007 11:13 pm
    ----
Jasbi, evo jos nekoliko sinonima za Naut/Leblebiju, ja mislim da nema povrca sa vise naziva...
U Hercegovini ga zovu i Slani grah ili Slanic (i poznat je Trebinjski proizvod Wink ), a na netu ces najlakse naci recepte na Engleskom-zovu ga Chick pea (ili Chickpea).
Mnogo se koristi u zemljama Magreba za razna jela i salate, a i u Indijskim i Pakistanskim specijalitetima!
Samo je vazno da nije previse star, jer se onda jako tesko kuva Sad
Bye Bye

#42: Re: DIJABETES Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Avg 13, 2007 3:20 pm
    ----
Dicatharo citat:
Jasbi, evo jos nekoliko sinonima za Naut/Leblebiju, ja mislim da nema povrca sa vise naziva...
U Hercegovini ga zovu i Slani grah ili Slanic (i poznat je Trebinjski proizvod Wink ), a na netu ces najlakse naci recepte na Engleskom-zovu ga Chick pea (ili Chickpea).

Da, bre. Ima toliko naziva koji nisu bas nesto slicni da bi ih covek lako povezao i prepoznao jednu te istu biljku. Kakve veze ima naut sa leblebijom???...

Evo, nasla sam neki sajt u kome pise i postupak oko sadjenja ove biljke. Tu se potvrdjuje ona prica za JARI GRAH, da je to u stvari svaka biljka koja se sadi pre zime. Verovatno se misle na "jaru" kao na vremensku priliku.

Cicer arietinum
Chick Pea

Leguminosae

If you enjoy chick peas that have been re-hydrated just wait until you have them fresh off the plant.

These medium sized annuals with their pairs of oval leaflets and their violet pea-like flowers are just wonderful to have scattered here and there around the garden.

They do not take long from germination to their first fruit so they are also good if you are slightly impatient and need to see results in the garden. We usually plant in winter and the first crop is ready in early spring.

#43: Re: DIJABETES Autor: mikalja PošaljiPoslato: Pon Avg 20, 2007 5:53 pm
    ----
Sok od listova masline da li mozemo koristiti i mi sa niskim pritiskom i diabetesom?Poshto pishe za osobe sa visokim krvnim pritiskom i diabetesom Znoji se Pozdravljam sve na forumu i zelim sebi dobrodoshlicu Curtsey a vas sve mnogo pozdravljam Bye Bye
Mikalja

#44: Re: DIJABETES Autor: mikalja PošaljiPoslato: Pon Avg 20, 2007 7:39 pm
    ----
Evo stize vam josh jedna "slatka"i ne pozvana goshca Ziveli Nadam se da necu biti prihvacena kao i svi nezeljeni gosti Znoji se Mahanje ,Pozdravljam sve na forumu a sebi zelim dobrodoshlicu Curtsey .S nadom da ce mo se lepo druziti pozdravljam vas sve Mase Mase Mase

#45: Re: DIJABETES Autor: mikalja PošaljiPoslato: Pon Avg 20, 2007 9:15 pm
    ----
rubensicaa shta je to kineski kupus?I da li ga ima kod nas i pod koim imenom?Mada kontam ti kinezi sve ovde donose pa se nadam da su i taj kupus preneli Jump2 .Pa ako neko neshto zna o tom kupusu kao leku ?Zamolila bih vas da nam napishete Arrow ovde .Unapred vam hvala Smile .I veliki pozdrav za sve Mahanje Mahanje Bye Bye Bye Bye



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 12