#1: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: peach, Lokacija: OsijekPoslato: Čet Jun 23, 2005 4:15 pm ---- zanima me da li netko suši voće. meni su te grickalice jako fine (i kalorične ) našla sam par članaka na netu o tome (ako nekog zanimaju neka pošalje mail na pp), ali više bi volila savjete iz prve ruke.
hvala
#2: Re: sušenje voća Autor: tsnena, Lokacija: PozarevacPoslato: Ned Avg 07, 2005 12:24 am ---- Ne sušim voće al' imam jedan drugi odličan recept za ostavljanje breskvi, tvoje omiljeno voće :wink:, u zamrzivač. Ako si pristalica zamrzavanja hrane, javi se...
#3: Re: sušenje voća Autor: frau, Lokacija: ontario, kanadaPoslato: Ned Avg 07, 2005 8:24 am ---- a sto na pp?
pa i mi bismo nesto da naucimo
Recept je sledeći: breskve kojima se vade koštice prelomiti na polovine i zamrznuti; zamrznute poređati u pleh, posuti šećerom i peći dok ne omekšaju (još je bolje zasladiti ih, kada se ispeku i prohlade, nekim prirodnim zaslađivačem poput meda ili malteksa).
#5: interesovanje Autor: kondrasin, Poslato: Čet Mar 23, 2006 12:01 am ---- Interesuje me dali seajagode mogu susiti i kako ako neko zna da mi se javi
#6: Re: interesovanje Autor: peach, Lokacija: OsijekPoslato: Čet Mar 23, 2006 8:06 am ---- mislim da sam negdje pročitala da mogu, ali sad ne mogu pronaći članak procedura je vjerojatno ista ko i kod ostalog voća. izrežeš na tanke šnite i staviš u pećnicu. pečeš dok ne budu hruskave. uglavnom probaj pa javi rezultate
#7: Re: sušenje voća Autor: GilaC, Poslato: Sub Nov 11, 2006 3:20 pm ---- Kod nas je proizvodnja sushenog voca slabo zastupljeno zbog slabe tradicije njegovog konzumiranja. Proces ide otprilike ovako: Voce se pere,vadi se semena loza (ili kostica, zavisi od vocne vrste), vrste koje se ne sushe ucelo se seku na ravnomerne delove (zbog ravnomernog sushenja),na njih se deluje vitaminom C ili sumpor dioksidom ,stavljaju se u susharu i sushe na odredjenu vlaznost (ona zavisi od namene, tj. da li ce se odmah pakovati ili ce se cuvat). Postoji i osmotsko sushenje (to je ta fora sa secerom, npr. isto svojstvo se koristi i kod sushenja shunke, samo se naravno koristi so). Detaljnije potrazi knjige na temu : Tehnologija sushenja voca ...mislim da je ovo vishe nego dobar odgovor...
#8: Re: sušenje voća Autor: iivancevic, Lokacija: BeogradPoslato: Sub Dec 02, 2006 9:42 pm ---- Tradiconalan način sušenja smokava je sledeći: zrele plodove smokve, (osboito akosu na granama prosušeni, a ne mora) ubrati obavezno sa peteljkom. Poređati na drvenoj podlozi, peteljka okrenuta na gore, prekriti gazom, radi zaštite od muva, osa, i drugih napasti. Ostaviti na jako osunčanom mjestu. Kroz tri četiri dana okrenuti svaki plod, na suprotnu stranu, pa tako dvadesetak dana, okretati svaka 3-4 dana dok se ne osuše. Svaki dan kontrolisati, zbog mrava. Noću se ne sakupljaju.Kada je završen taj dio, posla. Proključa se dovoljna količina vode, (zavisi koliko smokava sušite), skloni sa vatre. i suve smokve se potope u kipuću vodu. odmah vade na istu drvenu podlogu , prekriju gazom ostave jedan dan da se osuše na suncu. Zatim se svi plodovi uvaljau u pšenično brašno. Po volji se nanižu u ogrlicu dužine po svom izboru. Ili naprosto istresu i slože u papirnim kutijama.
#9: Recepti za proizvode od voća (džem, pekmez...) Autor: soja, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Feb 01, 2007 2:17 pm ---- džem (pekmez) bez konzervansa
5 kg voća bez semena (kajsije, šljive, višnje ili mešano voće)
2-3 kg šećera, zavisno o slatkoći voća
1 dl vode
1 dl domaće rakije
0,8 dl sirćeta
Ovo sve se dobro promeša i ostavi da prenoći, a sutra dan se kuva i sipa u tegle. Tegle se mogu staviti u vruću rernu. Povezati celofanom ili staviti poklopce i to je to.
Ovako pripremljen džem sa rakijom i sirćetom može stajati više godina a da se ne pokvari i da ne isplesnivi.
#10: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: zaklina, Lokacija: BanatPoslato: Čet Feb 01, 2007 2:29 pm ---- Dal je recept isproban? Kakav je ukus?
#11: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: soja, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Feb 01, 2007 4:01 pm ---- Od kada znam za sebe moji prave pekmez po tom receptu. Ukus je odličan, ne oseti se ni sirće, niti rakija, a održi se godinama da se ne pokvari. Ako otvoriš teglu nakon 5 godina ista je kao da si ga juče kuvao.
Pošto si blizu može i teglica za degustaciju.
#12: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: zaklina, Lokacija: BanatPoslato: Pet Feb 02, 2007 2:13 pm ---- Ako je tako napravicu jednu turu i po ovom receptu Volim da pravim zimnicu a mrzim kad moram da je bacim
Nisam bas jako blizu, al ima me povremeno i u NS pa o degustaciji otom-potom, kolega
#13: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Ljubinka, Lokacija: BeogradPoslato: Pet Feb 02, 2007 2:40 pm ---- Sojo, rakija je u prevodu danasnjice konzervans a sirce limontus.
I svi oni kao ja alergicni na alkohol upotrebljavamo ove vestacke supstance a ostali slobodno pravite, recept sirce-rakija.
Moja je svekrva tako pravila, ali dobi snaju-mene pa za mene kako je ona govorila sa vestacima tegla.
#14: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: soja, Lokacija: Novi SadPoslato: Pet Feb 02, 2007 3:00 pm ---- Konzervansi su štetni i kancerogeni, a rakija nije, bar ne u malim količinama, ha, ha! Alkohol ne pijem, ali je ovaj pekmez sa rakijom odličan.
#15: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Ljubinka, Lokacija: BeogradPoslato: Pet Feb 02, 2007 3:55 pm ---- Hoces da kazes da je mazljiv na vruc hleb