frau citat: |
a sto na pp? pa i mi bismo nesto da naucimo |
violeta.r citat: |
Ovih dana sam pravila sok od cvijeta pelima (ovdje se umjesto žalfija češće koristi naziv pelim). Pošto dosta vas koristi sokove 'iz domaće radinosti' - evo i recepta: Svježe ubrani cvjetovi žalfije se potope u vodu i doda se šećer - na litar vode kilogram šećera. Ako su cvjetne drške dužine oko 20 cm, onda je dovoljno onoliko njih koliko se može steći jednom rukom (e jesam ga objasnila ali stvarno ih nisam brojala ). Od količine cvjetova zavisi koliko će biti jak sok. To se drži potopljeno dan-dva. Povremeno promiješati zbog šećera. Procijediti sok i dodati limuntos (ako se stavi 1l vode i 1kg šećera - po receptu ide jedna kesica limuntosa, ja stavim pola). Može i bez limuntosa. Ovo je sirup tj. razblažuje se! |
draganp citat: |
Baš me zanima koje sokove koriste članovi Foruma. Ja od Nectara organsku jabuku, na tržištu je od skoro, najlepši bistri sok od jabuke. Sirovina su im jabuke sa podkopaoničkog kraja. Odličan je. Druga ponuda, sokovi "Zdravo" Slovana iz Selenče. Oni prave sokove od višnje, maline, jabuke i cvekle. Samo voće vrhunskog kvaliteta koriste za proizvodnju sokova, trulo voće je isključeno. |
Nocna_Frajla citat: |
steta sto se niko nije javljao ovoliko dugo jer je prosao period voca kad je bilo vreme za spremanje domacih sokova.ali uskoro ce cvetati zova i sezona krece.pravim sokove od raznog voca i bilja. neki se koriste kao svezi a neki su sirupi pa mogu duze da stoje.interesantni su sok od zove , nane , majcine dusice... cak sam probala i sok od bagrema.samo ja umesto secera stavljam med jer imamo i pcele pa toga ima dosta.u sezoni voca se piju sveze cedjeni sokovi a preko zime sirupi. trudim se da ne budu sa konzervansom nego stavljam lekovito bilje koje je prirodni konzervans.izbor je razlicit svake godine tako da bude od kajsija, visanja, bresaka, jabuka, krusaka, kupina,malina...od kupovnih najcesce nektar narandza i jabuka 100% |
dekalend citat: |
...To je svakako dobar mineralni napitak.... |
Eka58 citat: |
....A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici..... . |
Tartar citat: |
sircetna kiselina = acetatna kiselina ? to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina. Mozda su u "srodstvu" ? |
Bluneta citat: |
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode. Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!) Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo! |
yt1ecp citat: |
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna: KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA? Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve? |
Mladi_Biljar citat: |
Da li neko zna i kako se pravi med od bagremovog cveta? Bagrem je procvetao, pa bih da probam... |
Mladi_Biljar citat: |
:D Ma znam to! Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... |
lužnjak citat: | ||
Ali pitao sam baku kako radi pekmez od malina. Ista stvar kao sa kupinama. Prvo kuhaš njih same. Kad se pretvore u rijetku masu onda ih propasiraš da se riješiš koštica. Tek nakon toga dodaješ šećer po želji i kuhaš do željene gustoće ili dodaš prašak za želiranje i skratiš stvar. lp |
Mladi_Biljar citat: |
:D Ma znam to! Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... |
Sva vremena su GMT + 1 sat