:: Forums ›
detaljno
Domaci recepti za proizvode od voća
-> Voće

#1: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Čet Jun 23, 2005 4:15 pm
    ----
zanima me da li netko suši voće. meni su te grickalice jako fine (i kalorične Smile ) našla sam par članaka na netu o tome (ako nekog zanimaju neka pošalje mail na pp), ali više bi volila savjete iz prve ruke.
hvala

#2: Re: sušenje voća Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Avg 07, 2005 12:24 am
    ----
Ne sušim voće al' imam jedan drugi odličan recept za ostavljanje breskvi, tvoje omiljeno voće :wink:, u zamrzivač. Ako si pristalica zamrzavanja hrane, javi se...

#3: Re: sušenje voća Autor: frauLokacija: ontario, kanada PošaljiPoslato: Ned Avg 07, 2005 8:24 am
    ----
a sto na pp?
pa i mi bismo nesto da naucimo Sad

#4: Re: sušenje voća Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sub Avg 13, 2005 10:32 pm
    ----
frau citat:
a sto na pp?
pa i mi bismo nesto da naucimo Sad

Tvoja želja je meni zapoved Very Happy

Recept za frau, a i ostale koji to žele, naravno!

Recept je sledeći: breskve kojima se vade koštice prelomiti na polovine i zamrznuti; zamrznute poređati u pleh, posuti šećerom i peći dok ne omekšaju (još je bolje zasladiti ih, kada se ispeku i prohlade, nekim prirodnim zaslađivačem poput meda ili malteksa).

#5: interesovanje Autor: kondrasin PošaljiPoslato: Čet Mar 23, 2006 12:01 am
    ----
Interesuje me dali seajagode mogu susiti i kako ako neko zna da mi se javi Embarassed

#6: Re: interesovanje Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Čet Mar 23, 2006 8:06 am
    ----
mislim da sam negdje pročitala da mogu, ali sad ne mogu pronaći članak Sad procedura je vjerojatno ista ko i kod ostalog voća. izrežeš na tanke šnite i staviš u pećnicu. pečeš dok ne budu hruskave. uglavnom probaj pa javi rezultate Wink

#7: Re: sušenje voća Autor: GilaC PošaljiPoslato: Sub Nov 11, 2006 3:20 pm
    ----
Kod nas je proizvodnja sushenog voca slabo zastupljeno zbog slabe tradicije njegovog konzumiranja. Proces ide otprilike ovako: Voce se pere,vadi se semena loza (ili kostica, zavisi od vocne vrste), vrste koje se ne sushe ucelo se seku na ravnomerne delove (zbog ravnomernog sushenja),na njih se deluje vitaminom C ili sumpor dioksidom ,stavljaju se u susharu i sushe na odredjenu vlaznost (ona zavisi od namene, tj. da li ce se odmah pakovati ili ce se cuvat). Postoji i osmotsko sushenje (to je ta fora sa secerom, npr. isto svojstvo se koristi i kod sushenja shunke, samo se naravno koristi so). Detaljnije potrazi knjige na temu : Tehnologija sushenja voca ...mislim da je ovo vishe nego dobar odgovor... Cool

#8: Re: sušenje voća Autor: iivancevicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Dec 02, 2006 9:42 pm
    ----
Tradiconalan način sušenja smokava je sledeći: zrele plodove smokve, (osboito akosu na granama prosušeni, a ne mora) ubrati obavezno sa peteljkom. Poređati na drvenoj podlozi, peteljka okrenuta na gore, prekriti gazom, radi zaštite od muva, osa, i drugih napasti. Ostaviti na jako osunčanom mjestu. Kroz tri četiri dana okrenuti svaki plod, na suprotnu stranu, pa tako dvadesetak dana, okretati svaka 3-4 dana dok se ne osuše. Svaki dan kontrolisati, zbog mrava. Noću se ne sakupljaju.Kada je završen taj dio, posla. Proključa se dovoljna količina vode, (zavisi koliko smokava sušite), skloni sa vatre. i suve smokve se potope u kipuću vodu. odmah vade na istu drvenu podlogu , prekriju gazom ostave jedan dan da se osuše na suncu. Zatim se svi plodovi uvaljau u pšenično brašno. Po volji se nanižu u ogrlicu dužine po svom izboru. Ili naprosto istresu i slože u papirnim kutijama.

#9: Recepti za proizvode od voća (džem, pekmez...) Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Feb 01, 2007 2:17 pm
    ----
džem (pekmez) bez konzervansa

5 kg voća bez semena (kajsije, šljive, višnje ili mešano voće)
2-3 kg šećera, zavisno o slatkoći voća
1 dl vode
1 dl domaće rakije
0,8 dl sirćeta
Ovo sve se dobro promeša i ostavi da prenoći, a sutra dan se kuva i sipa u tegle. Tegle se mogu staviti u vruću rernu. Povezati celofanom ili staviti poklopce i to je to.
Ovako pripremljen džem sa rakijom i sirćetom može stajati više godina a da se ne pokvari i da ne isplesnivi.

#10: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Čet Feb 01, 2007 2:29 pm
    ----
Dal je recept isproban? Kakav je ukus?

#11: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Feb 01, 2007 4:01 pm
    ----
Od kada znam za sebe moji prave pekmez po tom receptu. Ukus je odličan, ne oseti se ni sirće, niti rakija, a održi se godinama da se ne pokvari. Ako otvoriš teglu nakon 5 godina ista je kao da si ga juče kuvao.
Pošto si blizu može i teglica za degustaciju.

#12: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pet Feb 02, 2007 2:13 pm
    ----
Ako je tako napravicu jednu turu i po ovom receptu Wink Volim da pravim zimnicu a mrzim kad moram da je bacim Evil or Very Mad
Nisam bas jako blizu, al ima me povremeno i u NS pa o degustaciji otom-potom, kolega Very Happy

#13: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: LjubinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 02, 2007 2:40 pm
    ----
Sojo, rakija je u prevodu danasnjice konzervans a sirce limontus.
I svi oni kao ja alergicni na alkohol upotrebljavamo ove vestacke supstance a ostali slobodno pravite, recept sirce-rakija.
Moja je svekrva tako pravila, ali dobi snaju-mene pa za mene kako je ona govorila sa vestacima tegla.

#14: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Feb 02, 2007 3:00 pm
    ----
Konzervansi su štetni i kancerogeni, a rakija nije, bar ne u malim količinama, ha, ha! Alkohol ne pijem, ali je ovaj pekmez sa rakijom odličan.

#15: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: LjubinkaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Feb 02, 2007 3:55 pm
    ----
Hoces da kazes da je mazljiv na vruc hleb Wink

#16: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: sojaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Feb 02, 2007 5:22 pm
    ----
Ne spominji klopu, još sam na poslu i gladan sam...

#17: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: pink_pantherLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Pet Feb 02, 2007 7:41 pm
    ----
I ja sam na poslu... gladna... videh ovo, pa reko da i ja nesto recem... moja svekrva alergicna na konzervans, nikad u zivotu ni u jednu jedinu zimnicu nije stavila ni konzervans, ni sirce (naravno ne u slatke stvari!) ali ni rakiju! Dzemovi, pekmezi, slatko, kompoti, sokovi kojih je nekad pravila na tone, sok od paradajza, tursija, paprika, kiseli krastavci... bukvalno sve sto spada u slatku i slanu zimnicu, njoj se uvek bez problema odrzavalo, sto neko rece, ako je trebalo i godinama... Bez rakije, bez konzervansa, stvar je samo u teglama i flasama, koje se moraju naravno dobro oprati, a zatim dobro ugrejati u rerni, koliko znam, upravo je ovo najvaznije!

Cu pitam, pa javim, ako vas bas zanima! Wink

#18: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: draganpLokacija: Bačka Palanka PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 3:40 pm
    ----
Baš me zanima koje sokove koriste članovi Foruma. Ja sam veoma zahtevan po tom pitanju. Sve dok se ne raspitam kod tehnologa, neću redovno konzumirati neki sok. Od velike "ponude" voćnih sokova, izdvojio bih dve: od Nectara organsku jabuku, na tržištu je od skoro, najlepši bistri sok od jabuke. Sirovina su im jabuke sa podkopaoničkog kraja. Odličan je. Druga ponuda, sokovi "Zdravo" Slovana iz Selenče. Oni prave sokove od višnje, maline, jabuke i cvekle. Samo voće vrhunskog kvaliteta koriste za proizvodnju sokova, trulo voće je isključeno. Prijatno.

#19: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: VikideMarkoLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 5:35 pm
    ----
Domace proizvodnje. Kupim voce koje mi se dopada, stavim u sokovnik i gotovo. Sigurna sam da su tu svi vitamini, da nema nikakvih dodataka.
I tako svakog dana.

#20: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: ZmijoborLokacija: antverpen PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 5:47 pm
    ----
EEEEEEEEE, sto volem shiru, ali stvarno tek nacedjen sok od grozdja...

#21: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: BibbyLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 9:28 pm
    ----
Sok od grejpfruta iz domaće radinosti.

#22: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 9:29 pm
    ----
jabuku i narandzu, kupujem :))

#23: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Mary JoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 11:00 pm
    ----
Iskljucivo ono sto sama pripremim.

#24: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: nenanaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 11:17 pm
    ----
Svako jutro sok od narandje ili grejpa koji sama pripremim.

#25: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: GrejpfrutLokacija: Dorcol ,Beograd ,Srbija,Earth ... NEO PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2007 11:31 pm
    ----
Borovnica ,Kupina ,Ribizla ,Ja ,Narandza ... Iskljucivo kupovne ,jer je pranje sokovnika jedna mnogo dosadna stvar ... Wink

#26: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: saniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Maj 03, 2007 9:58 am
    ----
I ja koristim kupovne....Najcesce narandzu,a i sok od ananasa mi je super! Very Happy

#27: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: LIKSONLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Maj 03, 2007 10:03 am
    ----
Svako jutro(pa,skoro) cedim sok od jabuke,šargarepe,cvekle i grejpa. Dodam u to još kašiku meda i polena.To mi je doručak.

#28: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Maj 03, 2007 12:19 pm
    ----
Ovih dana sam pravila sok od cvijeta pelima (ovdje se umjesto žalfija češće koristi naziv pelim).
Pošto dosta vas koristi sokove 'iz domaće radinosti' - evo i recepta:

Svježe ubrani cvjetovi žalfije se potope u vodu i doda se šećer - na litar vode kilogram šećera. Ako su cvjetne drške dužine oko 20 cm, onda je dovoljno onoliko njih koliko se može steći jednom rukom (e jesam ga objasnila U nesvest ali stvarno ih nisam brojala U nesvest 2 ). Od količine cvjetova zavisi koliko će biti jak sok.
To se drži potopljeno dan-dva. Povremeno promiješati zbog šećera. Procijediti sok i dodati limuntos (ako se stavi 1l vode i 1kg šećera - po receptu ide jedna kesica limuntosa, ja stavim pola).
Može i bez limuntosa.
Ovo je sirup tj. razblažuje se!

Bye Bye

#29: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: kamasutraLokacija: strumica,MK PošaljiPoslato: Sub Maj 05, 2007 11:17 am
    ----
Iz naseg organski gajen vocnjak najvise spremamo sokove(dzus i za rastvaranje), kompote, marmalade i slatko od visnja, bresaka, kajsija, tresnja, sljiva. Ali hit je slatko od biljke kojoj ne znam lat. naziv a kod nas je zovu frenkicka.

#30: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Ned Apr 06, 2008 2:13 pm
    ----
iako je proslo dugo vremena od tvoje ponude da das recepte svoje svekrve nadam se da nije kasno da se sada prijavim.ja strasno volim sve sto je na starinske i prirodne nacine pripremljeno pa bih ti bila zahvalna ako nam neke napises.nadfam se da ces ovo videti uskoro.pozz

#31: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 9:19 pm
    ----
steta sto se niko nije javljao ovoliko dugo jer je prosao period voca kad je bilo vreme za spremanje domacih sokova.ali uskoro ce cvetati zova i sezona krece.pravim sokove od raznog voca i bilja. neki se koriste kao svezi a neki su sirupi pa mogu duze da stoje.interesantni su sok od zove , nane , majcine dusice... cak sam probala i sok od bagrema.samo ja umesto secera stavljam med jer imamo i pcele pa toga ima dosta.u sezoni voca se piju sveze cedjeni sokovi a preko zime sirupi. trudim se da ne budu sa konzervansom nego stavljam lekovito bilje koje je prirodni konzervans.izbor je razlicit svake godine tako da bude od kajsija, visanja, bresaka, jabuka, krusaka, kupina,malina...od kupovnih najcesce nektar narandza i jabuka 100%

#32: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 10:28 pm
    ----
Ja uglavnom pripremam sokove od sezonskog voća u sokovniku potpuno prirodno, dodam šećera samo toliko da blago zasladim i sipam vreo u vrele flaše ili tegle, i pije se naravno, bez razrjeđivanja.
Istina treba mnogo toga, ali bar znamo šta pijemo.
Tako ostavljam i zalihe za zimu, a voće kupujem samo provjereno, neprskano

Zatim, sok od limuna, narandže i grejpfruta a od gotovih ananas i jabuke.

I često koktel jabuka, cvekla, mrkva, narandža i med.

I svima bi preporučila da vode računa o tome šta unose i da svoj mladi naraštaj uče zdravim navikama.

#33: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 10:39 pm
    ----
I ja podržavam sve što je pripremljeno na prirodan način a može da stoji duže vrijeme a da se ne pokvari i takođe čekam recepte za zimnicu i sve ostalo zanimljivo.

#34: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 10:51 pm
    ----
A evo i jedan provjeren recept pekmeza od šljiva, najbolji je od madžarice a može i od bilo koje druge vrste.

4 kg očišćenih zrelih šljiva samljeti na mašini za meso (najbolje su madžarice, a mogu i sve druge vrste), sipati u šerpu u kojoj će se kuhati, dodati pola kg šećera, i sve to dobro kuhati kao i svaki drugi pekmez, a pred kraj dodati 1 kašiku vanile, malo cimeta i 1 vinsku čašu domaćeg sirćeta.

Sipati u vrele tegle dok je još topao, staviti u mlaku pećnicu i tek sutradan pakovati.

Ovaj način pripremanja veoma je preporučljiv, jer je jako ukusan a nije skup.

Isto može ostati dugo, ali se preporučuje upotrijebiti do sledeće sezone.

#35: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sre Apr 09, 2008 1:03 pm
    ----
violeta.r citat:
Ovih dana sam pravila sok od cvijeta pelima (ovdje se umjesto žalfija češće koristi naziv pelim).
Pošto dosta vas koristi sokove 'iz domaće radinosti' - evo i recepta:

Svježe ubrani cvjetovi žalfije se potope u vodu i doda se šećer - na litar vode kilogram šećera. Ako su cvjetne drške dužine oko 20 cm, onda je dovoljno onoliko njih koliko se može steći jednom rukom (e jesam ga objasnila U nesvest ali stvarno ih nisam brojala U nesvest 2 ). Od količine cvjetova zavisi koliko će biti jak sok.
To se drži potopljeno dan-dva. Povremeno promiješati zbog šećera. Procijediti sok i dodati limuntos (ako se stavi 1l vode i 1kg šećera - po receptu ide jedna kesica limuntosa, ja stavim pola).
Može i bez limuntosa.
Ovo je sirup tj. razblažuje se!

Bye Bye

Ovako se kod mene pravi sok od zove. Nisam znala da moze i zalfija, probacu zvuci zanimljivo

#36: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: malabela PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2008 1:54 pm
    ----
evo tek sam se prijavila na ovaj site..i iskrena da budem zao mi je sto vas ranije nisam pronasla! jako mi se svidja i jako je zanimljiv...citam bas za spremanje zimnice,a ja u dvoristu imam puno vocnih vrsta ,pa me zanima da li neko zna dobar recept za spravljanje kompota koji ce moci docekkati zimu?unaprijed hvala!!!

#37: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2008 9:06 pm
    ----
ne znam da li ce ti se dopasti ali ja kompot pripremam ovako. pripremim tegle i u njih slozim ocisceno voce.dodam secer i vode otprilike do pola ili vise. to zavisi od vrste voce, odnosno od toga koliko je vodeno.onda tegle hermeticki zatvorim.slozim ih u veliku serpu i sipam vodu (takodje u serpu). polako vrijucka i pasterizuje se.usput voce pusti svoj sok pa se tegla napuni do vrha.uzmi litarske tegle jer kad otvoris moras da potrosis u roku 48 sati inace hoce da prokisne jer nema nikakvog konzervansa.ja najvise volim od bresaka, ali je super i od tresanja, visanja, krusaka.......ako odlucis da probas javi kako je ispalo.pozz

#38: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Pet Maj 23, 2008 11:13 pm
    ----
Evo sada su procvjetale i turske ruže, sok od njih je fenomenalan, jeste li probali?
Potope se latice ruža u teglu sa vodom, što više ruža to bolje i dodaju kolutovi limuna sa korom, predhodno dobro opranog ili čak oguljen.
Tako stoji na suncu dva-tri dana (dobro bi bilo s vremena na vrijeme promiješati) a zatim procijedi. U dobiveni sok doda se šećera po želji i odmah pije. Može ostati u frižideru nekoliko dana.
Ima i neki drugi način pripreme sa limuntosom i više šećera da se dobije sirup koji stoji dosta duže, ali ja sam za ono što je zdravije.

Evo ja ga upravo danas degustiram.

#39: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: xenia64 PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 3:54 pm
    ----
Evo i ja sam ovih dana pravila sok od žalfije. Iam super boju, a i okus mu je odličan. Kažu i da je super zdrav.

#40: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: JechamLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 8:21 pm
    ----
Xenia64 dali si pravila sok po receptu Violete.R ili po nekom drugom.

#41: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Alium_sativumLokacija: Nish PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 6:53 am
    ----
Prava stvar je sok od majcine dusice! Ukus je fenomenalan (a tek miris)! Moji prave sirup svake godine koji se stavi u zamrzivac i moze da se pije celo leto. Divno osvezava. Ne znam tacan recept, ako vas interesuje pitacu. Mislim da se veca kolicina svezih cvetova (sad je sezona) potopi par dana da odstoji a onda zasladi.

#42: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Alium_sativumLokacija: Nish PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 7:10 am
    ----
Hmm... interesantno. Meni je lakse da napravim dzem po klasicnom receptu i vreo sipati u zagrejane tegle. Smesa je pasterizovana, najlon se prilepi (kao da se vakumira) i nema sanse da se pokvari bar dve godine. Ne dodaje se nista, ni limontus ni drugi konzervansi.

#43: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 9:41 am
    ----
Mozete malo i ovde da upisete svoja saznanja, iskustva i recepte
www.receptomania.com/F.../f=15.html

#44: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 9:43 am
    ----
od majcine dusice, zove, nane, zalfije, bagrema moze da se pravi sok po istom receptu.prema tome navalite, bar sad svega toga ima.

#45: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: zmujLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 27, 2008 11:02 am
    ----
Bravo Floran Smile

#46: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: aco85Lokacija: Raska PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 12:22 am
    ----
Mislim da je bosiljak ili bosiok takodje dobar prirodan konzervans zato sto ubija postojece bakterije i sprecava stvaranje novih zato sto veze sav kisonik za sebe. Zbog toga ga ljudi stavljaju u kiseli kupus da prestane da kisne. A procitao sam na netu da cimet i origano imaju isti efekat na bakterije, odnosno unistavaju ih.

#47: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: bumbarica PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 8:50 am
    ----
ja vam za zaštitu marmelade od kvarenja koristim jednostavnu metodu; kad napunim teglu, na vrh ulijem običnog jestivog ulja da pokrije sadržaj

na taj način mu je rok trajanja gotovo neograničen, jer zrak ne može do marmelade, a ulje se jednostavno kasnije odlije i skine žličicom

na isti način "zaštičujem" i kečap i sl. tako da mi ne treba ni pasteizacija ni konzervansi

#48: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: BlunetaLokacija: Pomoravlje PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 9:15 am
    ----
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode.
Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!)
Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo!

#49: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: baka PošaljiPoslato: Sub Maj 31, 2008 3:45 pm
    ----
Bravo Bluneta , ja na isti nacin ostavljam i ajvar i razne dzemove ,ajvar mise odrzao 2 godine a dzem i duze .
Ne trebaju nikakvi praskovi!

#50: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: baka PošaljiPoslato: Sub Maj 31, 2008 4:00 pm
    ----
Pijem sokove uglavnom sveze iscedjene , nikako kuvane
ali ni one sto se prave od zalfije,zove, nane itd... to mi nekako vise ide za caj.

#51: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: p.bataLokacija: Jugo-zapadna Backa PošaljiPoslato: Ned Jun 01, 2008 9:27 am
    ----
draganp citat:
Baš me zanima koje sokove koriste članovi Foruma. Ja od Nectara organsku jabuku, na tržištu je od skoro, najlepši bistri sok od jabuke. Sirovina su im jabuke sa podkopaoničkog kraja. Odličan je. Druga ponuda, sokovi "Zdravo" Slovana iz Selenče. Oni prave sokove od višnje, maline, jabuke i cvekle. Samo voće vrhunskog kvaliteta koriste za proizvodnju sokova, trulo voće je isključeno.
Patriota, kao i ja! Wink
Iste sokove koristim jer sam za njih potpuno siguran!
I, naravno, obozavam da sam pravim sokove tako sto cedim ili meljem voce!

#52: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: šulc PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 10:50 am
    ----
Nocna_Frajla citat:
steta sto se niko nije javljao ovoliko dugo jer je prosao period voca kad je bilo vreme za spremanje domacih sokova.ali uskoro ce cvetati zova i sezona krece.pravim sokove od raznog voca i bilja. neki se koriste kao svezi a neki su sirupi pa mogu duze da stoje.interesantni su sok od zove , nane , majcine dusice... cak sam probala i sok od bagrema.samo ja umesto secera stavljam med jer imamo i pcele pa toga ima dosta.u sezoni voca se piju sveze cedjeni sokovi a preko zime sirupi. trudim se da ne budu sa konzervansom nego stavljam lekovito bilje koje je prirodni konzervans.izbor je razlicit svake godine tako da bude od kajsija, visanja, bresaka, jabuka, krusaka, kupina,malina...od kupovnih najcesce nektar narandza i jabuka 100%

Pozdrav svima...
Ovo zvuči jako dobro.. nadam se da je još i ukusnije kad se proba.
Volio bih znati koje ljekovito bilje koristiš kao prirodni konzervans...

#53: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 7:11 pm
    ----
sulc, e pa bas mi je drago da te zainteresaovalo ovo o prirodnim konzervansima.
u pravom momentu sam procitila tvoj post jer sada ima majcine dusice da se bere u prirodi a ona je jedan od biljaka sa najjacim antiseptickim dejstvom.mozes da stavljas svezu ili suvu biljku direktno u boce .bosiljak takodje sprecava vrenje i rad mikroorganizama. probaj ...

#54: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: sborovLokacija: Bgd PošaljiPoslato: Pon Jun 16, 2008 8:26 am
    ----
Koristim kupovne sokove i to iskljucivo Nectar uglavnom jabuku, posto moje dete samo to hoce od sokova, ne znam kako mu ne dosadi vise Cool

#55: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: penzijaLokacija: srbac PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 1:32 pm
    ----
Ja ujutro limunadu sa medom ljeti obicno gusti od jabuke i mrkve i od jagode a zimi sirupe i sve to domace i bez konzervansa

#56: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sre Nov 12, 2008 7:11 pm
    ----
lako je tebi kad si "penzija" :-)) Ja pijem cveklu sa ili bez mrkve. Ne verujem većini proizvođača. Mislim da guraju u sok sve i svašta, i teško je naći baš baš dobar. Uz to je i vrlo skup

#57: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 4:42 pm
    ----
Ima li neko iskustvo sa proizvodnjom sirćeta? Postupak, recepti... To je svakako dobar mineralni napitak.

#58: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Branka_mk PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 6:03 pm
    ----
ja pravim jabukovo sirce;
od jabuke iscedim sok pomocu sokovnika i ostavim ga u plasticnu tubu.treba mu 2-3 meseca da se potpuno ukiseli.koristim ga za salate. Bye Bye Bye Bye

#59: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 6:44 pm
    ----
Hvala ti Branka, moj otac je pravio takođe jabukovo, pre desetak godina, ali mislim da mu se to "omaklo" pa ne zna da ponovi recept. Interesantno je i sirće od šipurka, drena i sličnih biljaka. Gde se može nabaviti neki recepti za to? Da li se neko (tehnolog) bavi ovom oblasti. Oni znaju dosta receptura.

#60: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 8:46 pm
    ----
stari narodni (patin) kuvar.

@dekalend
zasto mineralni?
Vocni secer fermentira u alkohol a ovaj u sircetnu kiselinu.

Kod voca sa manje secera pomaze dodatak male kolicine secera i/ili alkohola. Vinske musice pomognu proces. Zato se ovo radi pre nego sto zahladni. Predpostavljam da kada zahladni na nekom toplijem mestu pomaze dodatak "gljive", pihtijaste mase, koja se formira u prirodnom domacem vinskom sircetu. Nagadjam da je rec o nekim kvascima koje bi inace prenele vinske musice.
Kada dobijemo zadovoljavajuce kiseo buckuris procedimo sirce, sipamo u flase i onda se vremenom sirce izbistri a na dnu napravi s prsta debeo talog. Pazljivo da ga ne zamutimo odlijemo sirce u drugu flasu i to je to.
Otprilike Very Happy
A da, na pocetku smo jabuke prilicno komotno ocistili od trulezi a mozemo i da ih tresnemo maljem za meso da puknu. To ubrza proces.

#61: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 9:25 pm
    ----
Ja sam mislio da je razlika u nastanku u zavisnosti da li je pri vrenju prisutan tj. odsutan vazduh. Tako bi u prisustvu vazduha išlo direktno sirćetno vrenje a ne posle alkoholnog .U tako nastalom sirćetnoj kiselini postoje i minerali a u zavisnosti od kog voća potiče.

#62: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 1:22 am
    ----
dekalend citat:
...To je svakako dobar mineralni napitak....

?

@zarkodj
da potpuno se slazem sa tobom. U svemu ima svega! Wink

Samo da li je to dovoljno da sirce nazovemo mineralnim napitkom?
Onda bi jabuku mogli da nazovemo mineralnim obrokom Wink

Svako domace sirce fermentira u prisustvu vazduha. Tokom tog procesa cela masa mirise na dzibru i oseca se alkohol. To je izvesno.

#63: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: mazenkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 2:55 am
    ----
Ja sam par puta pravila sirće od jabuka i grožđa. Jabuke sam narendala i kroz gazu procedila sok, sok sam pravila i od izgnječenog grožđa. Samo zdravo i jako slatko voće, bez truleži! Sok sam držala samo pokriven tanjirićem, tek da ne pada prašina u njega a da ima strujanja vazduha. Povremeno sam otvarala da se bolje provetri. Mušice nisu mogle da dođu do soka. Držala sam ga na frižideru, tamo na onom delu do zida, koji je topao. Tamo je temp. oko 27°C, možda povremeno bude i više... Davno je bilo, mislim da se dosta brzo ukiselilo, možda 7-10 dana, zatim sam ga držala na hladnom, i povremeno sam ga odlivala kao što piše Tartar, da bi bilo bistro.

#64: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 2:59 pm
    ----
ja pravila od divljih jabuka par puta. ispadne mi dosta pa imam po 2-3 godine.cistila sam jabuke od svih delova koji su poceli da se kvare i mlatila ih cekicem za meso pa sve slozila u jedan sud i nalila vodom da ogreznu. zatim ih pokrila gazom i ostavila da rade. posto je to obicno bivalo pocetkom avgusta kad je jos dovoljno toplo, ukiselilo bi se negde do pred kraj septembra.onda nalijem u flase.posle jedno mesec dana prelijem u druge zbog taloga i onda moze da se trosi. narvno drzala sam na hladnom.

#65: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 4:13 pm
    ----
To bi bio recept, ostalo su finese.

#66: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 9:50 am
    ----
kako napraviti vocno sirce
izvor Veliki narodni kuvar- Spasenija-Pata Markovic

U vecu zdelu(staklo,plastika moja primedba) metnuti sve otpatke od voca, ljuske, opalo voce, zatim jabuke, kruske, semenke od voca (ovo ne bih, iz istih razloga zbog kojih se koscice vade kod pravljenja rakije,moja primedba) Sve preliti vodom i ostaviti 3 nedelje. Na svaki kilogram voca staviti 2 litra vode i 1/4 litra rakije.
Posle 3 nedelje tecnost procediti, filtrirati i sipati u flase.

Ocigledno je da ce voce sa vise secera napraviti jace sirce i obrnuto. Divlje voce sa malim procentom secera trazice malo vise rakije.

#67: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Eka58Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 5:45 pm
    ----
Puno vas pozdravljam,
Pravila sam ove godine sirce od meda.Znam,nije voce,ali je ipak sirce.
Voda i med idu u razmeri 5:1.Sjedinila sam lepo,sipala u staklene flase,dodala malo kvasca-zatvorila gazom...i cekala...
U junu je to bilo.Oko mesec dana je stajalo-u hladovini,ali na toplom.

#68: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 8:50 pm
    ----
Bas zanimljivo!
da li je to neko lekovito sirce i za kakve namene?
Bye Bye

#69: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Eka58Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Čet Nov 27, 2008 6:04 pm
    ----
Mislim da je korisno.Zbog samog sastava meda.A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici.
Ima istu namenu kao i jabukovo. Ukus mu je specifican.Treba se navici.
Koristim ga najcesce za pravljenje napitka-med i sirce po kasicicu u 2. dl. vode.Detetu to pravim godinama.Nikad do sad za ovih 15.god.nije uhvatio nijedan virus,mada je imao alergiju i ekcem,kao beba.
Vrlo cesto kad izgori od prvog sunca,mazem mu opekotine sircetom.Vatom utrljavam,dosta dugo.Sutradan kao da nista nije bilo.
Ne znam da li leci,...ali pomaze.

#70: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Čet Nov 27, 2008 9:51 pm
    ----
Eka58 citat:
....A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici.....
.

sircetna kiselina = acetatna kiselina ?
to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina.
Mozda su u "srodstvu" ?

#71: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Nov 28, 2008 8:24 am
    ----
Tartar citat:
sircetna kiselina = acetatna kiselina ?
to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina.
Mozda su u "srodstvu" ?

I jedno i drugo su organske kiseline i na tome se srodstvo završava. Inače ta jedinjenja nisu čak ni slične strukture.
Eventualna blagotvorna svojstva sirćeta potuču verovatno od nekih drugih materija koje su zastupljene u tragovima a ne od same sirćetne kiselina.

#72: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: PROSHOLokacija: Gevgelija makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 12:39 am
    ----
ja nisam znao da je pelin ustvari zalfija a toliko sam se namucio trazeci pelina jer znam da je gorkog ukusa a javolim taj gorki ukus pa zadovoljavam se sa svezi sok sa citrusa sa medom

#73: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:00 am
    ----
???
Sok od cvijeta žalfije nije gorak! Više ima onu osvježavajuću aromu, slično menti. A čaj jeste gorak.

Ovdje žalfiju zovu i peliM. PeliN ili pelen je druga biljka...

Bye Bye

#74: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: PROSHOLokacija: Gevgelija makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:05 am
    ----
hvala na odgovoru ja sam malo cackao literaturi i video da se latinski imena ne slaze ali ipak ko pita ne skita

#75: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:12 am
    ----
Curtsey

Samo ti pitaj, pa svi ponešto pitamo Wink

Bye Bye

#76: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: PROSHOLokacija: Gevgelija makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:17 am
    ----
epa evo ondak jos jedno iako sam ga postavio i na forumu o kakija
el neko napravio soka sa kaki imam ja neka vecakolicina koja je pocela da truli ne da sazreva nego da prezreva i necu da bacim pa da preradim nekako???

#77: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:26 am
    ----
e to ne znam...

a dobro je što si pitanje postavio u toj temi jer će ga ljudi prije uočiti tamo... i valjda će ti odgovoriti na vrijeme

Bye Bye

#78: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: EviYanLokacija: Aleksandrovac /Timočka Krajina/ PošaljiPoslato: Uto Jan 27, 2009 1:48 am
    ----
Ma,ništa zdravije od DREN-a....samo,gdi da ga nađemo?!!!

#79: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: BlunetaLokacija: Pomoravlje PošaljiPoslato: Čet Feb 26, 2009 5:43 pm
    ----
Koliko ja znam, lekovitost ne potiče od kiseline kao takve već od drugih elemenata. Npr., znam za kalijum, koga ima u jabukovom sirćetu, a koji je značajan za rad srca i izuzetan diuretik.

#80: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: milicasaska PošaljiPoslato: Sre Jun 17, 2009 4:23 pm
    ----
ja koristim kupovne sokove,najcesce negazirane i osvezavajuce.

#81: Susenje smokava Autor: yt1ecpLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 27, 2009 4:20 pm
    ----
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna:
KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA?
Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve?

#82: Re: Susenje smokava Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Jul 27, 2009 4:42 pm
    ----
Može ovako:Ubrati smokve zdrave i jedre.Preliti sa vrelom vodom da se voda procjedi kroz cjedilo i rasporediti ih tako da se ne dodiruju. Suše se na sunčanom i prozračnom mestu na podlozi od letvica koje su razmaknute oko 1 cm.Odozgo obavezno pokriti gazom. Kada pobijele, treba ih okrenuti na drugu stranu kako bi se ravnomjerno prosušile.Ako je vlažno vrijeme,obavezno unijeti u kuću.Kada su suhe,najbolje ih je držati u papirnatoj kutiji Very Happy Mogu se nizati i na konac,ali tu metodu nisam probala, možda neko drugi zna.

#83: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: mika79 PošaljiPoslato: Pon Jan 25, 2010 2:46 am
    ----
super su vam recepti. mene malo zanima proizvodnja prirodnih dzemova na tradicionalan nacin ali za prodaju. znaci ako se za svoje potrebe desi da se ubudja nije strasno ali u prodavnici to ne sme. ima li neko nekih iskustava koja bi hteo da podeli sa nama?

#84: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Feb 03, 2010 11:17 pm
    ----
Bluneta citat:
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode.
Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!)
Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo!

Dzem nije nasa rec a pekmez (valjda) jeste. Ali bez obzira na poreklo reci to nisu iste stvari.

Pekmez je jako ukuvan, jako gust, moze da bude bez dodatnog secera.
Dzem je redji sa dodatim secerom. U dzemu su cesto vidljivi neraskuvani komadi voca.
Najpoznatiji pekmez je od sljiva, naravno sa ljuspom i bez secera. To je toliko ukuvano da nema sanse da se pokvari.
Dzem je osetljiviji (ima vise vode) Ovde je dobro opisano kako se izbegava zagadjenje. A pojacana varijanta je da se vruce tegle stave u vrucu rernu na dodatnu sterilizaciju i tako "peku" par minuta i onda zatvore.
Moderna varijanta :Otvorena tegla stavljena na 5-10 sec u mikrotalasnu rernu je povrsinski sterilisana.....

#85: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: mika79 PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 7:50 pm
    ----
bas to sam i ja saznao raspitujeci se kod baka. jedino sto ne ostavljaju par minuta u rerni vec par sati. a ovo sa mikrotalasnom da li je to neko isprobao? zvuci kao savrsena varijanta.
usput zna li neko gde bi mogao da kupim nekog velikog secka u kojem bi mleo voce?postoji li tako nesto ili da sam konstruisem?

#86: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Tartar PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 8:35 pm
    ----
Probao i uspelo ali to je 2-3 tegle, tako da se ne moze sa sigurnoscu tvrditi.
Medjutim, u svojim eksperimentima sa gljivama uspesno koristim mikrotalasnu rernu za sterilizaciju. Dzem ili pekmez je vec sterilisan kuvanjem problem je sto pre zatvaranja tegle dodje do zagadjenja sporama plesni. Micro-rerna ubija sve po povrsini samo treba voditi racuna da i poklopac treba sterilisati. Ako je od polipropilena (pp) onda moze u rernu a metalni nikako.

#87: Re: Susenje smokava Autor: elsale PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 11:02 am
    ----
yt1ecp citat:
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna:
KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA?
Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve?

staviti ih na nekakvu mrezicu, ne jednu preko druge, samo jedan sloj.

mrezu sa smokvama staviti na sunce. okretati svaki dan svaku smokvu.

malo je zeznut posao ali tako se suse.

#88: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Pet Apr 30, 2010 12:39 am
    ----
Procitao sam ovu temu celu, ali nisam pronaso odgovor na ono sto me zanima... Da li neko zna recept za pravljenje pekmeza od malina i da li je neko pravio? Smile

#89: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Čet Maj 06, 2010 10:49 am
    ----
Da li neko zna i kako se pravi med od bagremovog cveta? Bagrem je procvetao, pa bih da probam...

#90: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: lužnjakLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Maj 06, 2010 4:29 pm
    ----
Mladi_Biljar citat:
Da li neko zna i kako se pravi med od bagremovog cveta? Bagrem je procvetao, pa bih da probam...
Prave ga pčele na ispaši od bagremovog cvijeta. Wink

#91: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Čet Maj 06, 2010 6:46 pm
    ----
Very Happy Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink

#92: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: lužnjakLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pet Maj 07, 2010 9:40 am
    ----
Mladi_Biljar citat:
:D Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink
e sad si me uhvatio. o tome nemam pojma Smile
Ali pitao sam baku kako radi pekmez od malina. Ista stvar kao sa kupinama. Prvo kuhaš njih same. Kad se pretvore u rijetku masu onda ih propasiraš da se riješiš koštica. Tek nakon toga dodaješ šećer po želji i kuhaš do željene gustoće ili dodaš prašak za želiranje i skratiš stvar. Very Happy
lp

#93: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pet Maj 07, 2010 6:12 pm
    ----
Bez praska za zeliranje kuhaj 3-4 sata i bez problema se nece pokvariti.Djeca vole dzem od malina i kupina bez kostica,dok je meni ljepsi sa kosticama,onda sigurno znas da je u proizvodu samo maline ili kupine.Prosle godine mama je pravila dzem i sok,a ja vino od kupina,a ove godine uz to planiram raditi dzemove od malina i borvnica,kao i vina.

#94: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Pet Maj 07, 2010 11:43 pm
    ----
Joj, hvala vam puno lužnjak i dadoxxl za ove recepte i savete! Smile Very Happy Dado blago tebi, ti imas toliko malina i kupina i za dzem i za sok i za vino, pa cak i borovnice... Very Happy Smile Zavidim ti u pozitivnom smislu. Very Happy Wink Nadam se da cu i ja za par godina imati dovoljno i za sok i za dzem... Smile
Do pre 5, 6 godina imali smo mi dosta i malina i kupina, pa cak i 3 grma ribizla, ali nije imao ko da ih odrzava (ipak oko toga treba dosta posla), a ja sam tad bio klinac (pa nisam ni mogao to da odradim, ni znao, a i nisam to kapirao na pravi nacin...), tako da su ih moji sve povadili... Sad Ali na jesen ili na prolece hocu da posadim, na spalir, da sredim i tako...
Dado, a kakvo je zemljiste tamo kod vas, tj. da li si morao da pokiselis zemljiste za borovnice ili ne???

#95: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sub Maj 08, 2010 6:15 am
    ----
Veoma lako se zile kupine,maline,ribizle,a i tajberi.Tajberi je dosta dobar,jer sazrjeva krajem 5.ili pocetkom 6.mjeseca,ali jedini je problem sitne bodlje,koje bas bodu.
Zemlju sam malo zakiselio,a mozes i ti zemljom ispod borova,piljevinom.Najvecu paznju posveti vodi,jer je ona vazan faktor u pogledu kiselosti zemlje.
Borovnice cu da kupim ove godine za vino. Bye Bye

#96: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Pon Maj 10, 2010 11:15 pm
    ----
Ok. Hvala na savetu dado. Smile Bye Bye

#97: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: BlacKBettYLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 07, 2010 12:40 pm
    ----
lužnjak citat:
Mladi_Biljar citat:
:D Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink
e sad si me uhvatio. o tome nemam pojma Smile
Ali pitao sam baku kako radi pekmez od malina. Ista stvar kao sa kupinama. Prvo kuhaš njih same. Kad se pretvore u rijetku masu onda ih propasiraš da se riješiš koštica. Tek nakon toga dodaješ šećer po želji i kuhaš do željene gustoće ili dodaš prašak za želiranje i skratiš stvar. Very Happy
lp


puno pozdravi baku - subota mi je bila slobodna pa sam resila da isprobam tvoj recept, samo u nedostatku malina stavila sam jagode. Moji su samo u degustaciji pojeli jednu teglicu!- ale moje drage. pekmez je prvoklasan. ma ne, recept je prvoklasan - koga god da sam pitala svi su pravili visu matematiku od toga, ovo je najsazetije sto sam cula.
sad za vikend opet, pa sve dok ima sta da se kuva.
Cmok

#98: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Feb 19, 2011 9:27 am
    ----
Mladi_Biljar citat:
:D Ma znam to! Very Happy Nego mogu i da se oberu cvetovi, pa vestacki da se pravi... Na to sam ja mislio... Wink

Mislim da ja imam neki recept kako se pravi med od maslacka. Jednom sam ga i pravila, verovatno moze i od bagrema isto.
Znam da se potope cvetovi u vodi i to stoji 24h posle se procedi i doda secer i kuva da pola ispari.
Takav med je dobar za bronhije.. za prehlade a i pusaci bi mogli da uzimaju po kasikicu svakog jutra.
Pogledacu gde mi je recept pa javim!! Downtown

#99: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Feb 20, 2011 8:24 am
    ----
Evo recepta za med od maslacka: Sunce sija
300 cvetova Cvetanje maslacka,oprati i potopiti u 4 litre vode i ostaviti da odstoji 24h.
Procediti i u vodi dodati 3kg secera. Kuvaj dok ne savri na pola.
Dodaj 1 ili 2 limuna.. nesecam se kako sam stavila limun, dal sam cedila ili na kolutove kao u slatko sto se stavlja a moze i limuntus.
Verovatno da ovako isto moze i sa bagremom, mada ja vise volim da sve to pcelice odrade, mislim da je kavalitetniji. ipak je ovo beli secer! Cmok

#100: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 9:28 am
    ----
E sad opet ja... Comedian
Imali neko dobre recepte za dzem od kupine i maline??
Ustvari, bas malo recepta ima za dzemove.. zanimame i od ribizla,jagoda...

Moze i neki lepi sokovi.. Hajde domacice sto ste se ucutale...
Downtown

#101: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 9:56 am
    ----
Evo i mog doprinosa za sok od visnje.

Ovaj sok mozete praviti i od jagoda, kupina, malina...
Na svako kilo voca sipati 1l. vode (ja uvek sipam manje, da bi bio veci procenat voca u soku).
Voce rukama dobro izgnjeci, dodaj limontus, na 1kg voca 10g. limontusa...
Ostavi tako da odstoji 24h. Procedi sve na gazu ili najlon carapu (moze prvo i malo da se propasira, lakse je posle da se procedi).
Izmeri sok, na svaki litar soka, dodaj kilogram secera, dobro mesaj da se secer lepo istopi, dodaj konzervans, na 5. jedan konzervans. Sipaj u flase.

#102: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 10:02 am
    ----
I ja pravim sokove na isti nacin, samo bez limontusa i konzervansa. Mislim da je bolje ne stavljati ih, a dovoljno je na kraju sok prokuvati, pa moze da stoji bez problema. Ne mislim na neko dugo kuvanje, vec, sto bi domacice rekle, 'samo da prebaci kljuc' Very Happy

#103: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: nadica1212Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 10:11 am
    ----
Misliste da je dovoljno samo malo da se prokuva i da se nece pokvariti?? Surprised
Ja ih stavljam u plasticne flase uvek..
Ja sam skeptik kad je u pitanju bez konzervansa.

#104: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: voja_milovanovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Feb 24, 2011 10:33 pm
    ----
Med je samo proizvod pčela a ovo drugo je veštački med i nije zdrav kao pravi. (Ima nekih koji nekako krivotvore med radi prodaje a to se dosta lako može utvrditi).
Inače može se praviti med sa aromom tako nečeg što ima jaču aromu od meda koji se za to koristi. Tako, na primer, možemo staviti veću količinu listova žalfije u kantu sa medom, pa kad poprimi aromu i dobije boju, ocedimo ga i imamo "med OD žalfije". Tako neki prodavci na pijaci lažu za med od žalfije a pravi med gde su pčele zaista pasle samo žalfiju ili lavandu ili tako nešto može se naći samo kod pravih pčelara sa posebnih područja kao na primer sa Hvara, Korčule, Rtnja (rtanjski čaj)... i rok trajanja medu je neograničen!

#105: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Uto Maj 17, 2011 11:52 pm
    ----
Evo,da podelim sa vama recept za moj džem od kajsija:
1 kg šećera ušpinovati,kao za slatko (da pada sa kašike kap po kap)
1 kg kajsija ispolutiti i očistiti od koščica
Ubaciti u špinovavni šećer i kuvati na jakoj vatri desetak munuta.Mikserom polako rasturi kajsije i nastaviti kuvanje još desetak minuta na najačoj vatri uz stalno mešanje.
Da li je gotov probati tako što se malo džema stavi na hladnu tacnu i nagne.Ako" teče",kuvati još malo
Sipati u manje tegle,odmah zatvoriti originalnim poklopcem i izvrnuti par minuta na poklopac.
zatim okrenuti i ostaviti da se ohladi,a zatim smestiti gde i ostalu zimnicu.
Verujte iskusnoj domaćici, izvanredan je.ne treba odjednom kuvati više od dva kilograma kajsija da bi zadržao boju u prozirnost

#106: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Maj 18, 2011 12:00 am
    ----
Pekmez od šljiva, nezaoblazan u mojoj ostavi ,spremam na vrlo jednostavan način:
5 kg šljiva madžarki ispolutiti i očistiti od koščica, dodati oko 1/2 kg šećera i uveče staviti u rernu. Uključiti na slabu temperaturu, oko 50-100 c i ostaviti da se peče.
Ujutru prebaciti na ringlu i desetak minuta dokuvati na jakoj vatri, uz stalno mešanje, dok varjača ne ostavi trag na dnu šerpe.To će biti vrlo brzo.
Na kraju dodati šoljicu vinskog sirćeta.
Sipati u tegle i otvoreno ostaviti da se ohladi. Sutradan tegle zatvoriti i smestiti uz ostalu zimnicu

#107: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Maj 18, 2011 12:09 am
    ----
Džemove od jagoda i drugog sličnog voće spremam ovako:
Na jedan kilogram voća, staviti 600- 800 gr šećera.
Voće bez šečera staviti u sud da se kuva, a predhodno ga malo izmeljati pasirkom za krompir pire. Pustiti voće da vri petnaestak minuta , a zatim dodati šećer koji je predhodno dobro zagrejan u rerni.
Nastaviti kuvanje na jakoj vatri desetak minuta. Maline i jagode brzo želiraju, nije potrebno dugo kuvanje.
Vrelo spati u vrele tegle, zatvoriti i izvrnuti na poklopac.
Posle par minuta ponovo okrenuti i ostaviti da se ohladi.
U džemovima, šećer je taj koji konzervira, zato ga ne treba štedeti.

#108: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: gvozdenibLokacija: cacak PošaljiPoslato: Ned Avg 28, 2011 1:38 am
    ----
zanima me recept za domace vino, mala kol. groždja 30-40 kg?

#109: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: ljutikaLokacija: Niksic PošaljiPoslato: Pet Feb 10, 2012 10:10 am
    ----
Vidim ja da odavno ovdje niko nije bio

#110: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: midhatomanLokacija: BiH PošaljiPoslato: Sub Mar 24, 2012 9:19 pm
    ----
pristiže jagorčevina,podbjel,vrhovi bora,jele,...kako napraviti sirup ,čitao sam da se pravi sa šećerom red cvijeta red šećera,kad popusti šećer procijedi se....

#111: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: bozoLokacija: Uzice PošaljiPoslato: Uto Apr 17, 2012 5:04 pm
    ----
Moja baba je nekad pravila med od vrhova bora, ali je nikad nisam pitao za recept . Znam recepturu ali neznam kloičinu. Pa ako neko zna neka napiše!

ps. možda nepripada ovoj temi ali izvinite!

#112: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Apr 17, 2012 5:20 pm
    ----
Napisi sta znas.

#113: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: apetroLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Apr 18, 2012 8:38 am
    ----
Ja sam nekada pravila med od vrhova bora sinu, kao lek za bronhitis. Nema tu neka mera. Ređa se u teglu i svaki red prekriva kristal šećerom.Tegla se zarvori i ostavi na suncu( 40 dana ) dok se ne pretvoti u med. Onda se ocedi i uzima nekoliko puta dnevno po kašičica.
Odličan je i med od crne rotkve.Pravi se tako što se rotkva kašikom izdubi ali da se ne otvori sa donje strane. Zatim se napuni šećerom i stavi na teglu.Med koji se napravi unutra polako progrize rotkvu i iscuri u teglu. fantastično čisti bronhije i olakšava kašalj.

#114: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: bozoLokacija: Uzice PošaljiPoslato: Pet Apr 20, 2012 2:40 pm
    ----
Hvala! Meni se čini da je to ovako. Određen broj vrhova bora se stavi u neki veći sud (linac).ređajući red vrhova-red šećera ostavi se tako da prenoći (24h) posle nalije se određenom količinom vode opet ostavi da odleži 24h. Posle toga se procedi i kuva određeno vreme, i takav se nalije u tegle. Ja se sećam da je tako radila ali neznam količine.
pozzz!

#115: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2012 10:09 pm
    ----
ja imam dva decaka i zbog njih pravim mnogo soka od zove nane visnje maline i guste od jabuke breskve kruske sargarepe.zanima me moze li i kod sokova umesto konzervansa da se koristi nesto drugo kao za dzem rakija i sirce.ako neko ima proveren recept neka mi javi unapred zahvalna!

#116: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: midhatomanLokacija: BiH PošaljiPoslato: Pon Jun 18, 2012 10:16 pm
    ----
Sok od voća ili ovrća se iscijedi i stavi na vatru kada počne da kuha skine se a za to vrijeme se u veću posudu sipa vode i u nju se stave čiste staklene boce koje će da se ugriju da budu vruće i u njih se sipa onaj sok iz druge posude i to do vrha, odmah zatim se dobrim čepom zatvori boca.Takav sok može da stoji godinu pa i više sve dok se ne otvori.Provjereno,pozdrav

#117: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Sre Jun 20, 2012 9:05 pm
    ----
da to su pasterizovani sokovi tako pravim kasaste sokove.pozz.hvala

#118: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: midhatomanLokacija: BiH PošaljiPoslato: Sre Jun 20, 2012 9:53 pm
    ----
mogu i oni koji nisu kašasti,od mrkve,cvekle,jabuke ili nekog drugog voća i povrća dobro se procijedi tako da nije kašast.

#119: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: maijarLokacija: temerin PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2014 9:36 am
    ----
Davno ovde nije bilo posetilaca, da li to znači da sve znamo? Međutim, ja sam pročitala sve poruke odavde, ali nisam našla što me interesuje.
Da li je neko pravio sok od aronije?:?:
Jeste da je malo rano da se rapitujem pošto sam tek nabavila aroniju.
Pozdrav svim forumašima! Bye Bye

#120: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Apr 07, 2015 9:16 pm
    ----
Zdravo drugari. Nije da reklamiram ali izvrsno je . Moja knjiga a vino moga druga iz Kisaca u Vojvodini.

#121: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 9:34 pm
    ----
Pogledajte ovu masinu. Hidraulicna presa za cedjenje svog voca pa i grozdja . Odlicna je i za izdvajanje pulpe kuvanog sipurka . Slika je skinuta sa oglasa jednog mog prijatelja . Ako ima zainteresovanih znaju pp i moj mejl.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1