:: Forums ›
detaljno
Domaci recepti za proizvode od voća
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Voće

#31: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 9:19 pm
    ----
steta sto se niko nije javljao ovoliko dugo jer je prosao period voca kad je bilo vreme za spremanje domacih sokova.ali uskoro ce cvetati zova i sezona krece.pravim sokove od raznog voca i bilja. neki se koriste kao svezi a neki su sirupi pa mogu duze da stoje.interesantni su sok od zove , nane , majcine dusice... cak sam probala i sok od bagrema.samo ja umesto secera stavljam med jer imamo i pcele pa toga ima dosta.u sezoni voca se piju sveze cedjeni sokovi a preko zime sirupi. trudim se da ne budu sa konzervansom nego stavljam lekovito bilje koje je prirodni konzervans.izbor je razlicit svake godine tako da bude od kajsija, visanja, bresaka, jabuka, krusaka, kupina,malina...od kupovnih najcesce nektar narandza i jabuka 100%

#32: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 10:28 pm
    ----
Ja uglavnom pripremam sokove od sezonskog voća u sokovniku potpuno prirodno, dodam šećera samo toliko da blago zasladim i sipam vreo u vrele flaše ili tegle, i pije se naravno, bez razrjeđivanja.
Istina treba mnogo toga, ali bar znamo šta pijemo.
Tako ostavljam i zalihe za zimu, a voće kupujem samo provjereno, neprskano

Zatim, sok od limuna, narandže i grejpfruta a od gotovih ananas i jabuke.

I često koktel jabuka, cvekla, mrkva, narandža i med.

I svima bi preporučila da vode računa o tome šta unose i da svoj mladi naraštaj uče zdravim navikama.

#33: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 10:39 pm
    ----
I ja podržavam sve što je pripremljeno na prirodan način a može da stoji duže vrijeme a da se ne pokvari i takođe čekam recepte za zimnicu i sve ostalo zanimljivo.

#34: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Uto Apr 08, 2008 10:51 pm
    ----
A evo i jedan provjeren recept pekmeza od šljiva, najbolji je od madžarice a može i od bilo koje druge vrste.

4 kg očišćenih zrelih šljiva samljeti na mašini za meso (najbolje su madžarice, a mogu i sve druge vrste), sipati u šerpu u kojoj će se kuhati, dodati pola kg šećera, i sve to dobro kuhati kao i svaki drugi pekmez, a pred kraj dodati 1 kašiku vanile, malo cimeta i 1 vinsku čašu domaćeg sirćeta.

Sipati u vrele tegle dok je još topao, staviti u mlaku pećnicu i tek sutradan pakovati.

Ovaj način pripremanja veoma je preporučljiv, jer je jako ukusan a nije skup.

Isto može ostati dugo, ali se preporučuje upotrijebiti do sledeće sezone.

#35: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: MarijaDjLokacija: Cacak PošaljiPoslato: Sre Apr 09, 2008 1:03 pm
    ----
violeta.r citat:
Ovih dana sam pravila sok od cvijeta pelima (ovdje se umjesto žalfija češće koristi naziv pelim).
Pošto dosta vas koristi sokove 'iz domaće radinosti' - evo i recepta:

Svježe ubrani cvjetovi žalfije se potope u vodu i doda se šećer - na litar vode kilogram šećera. Ako su cvjetne drške dužine oko 20 cm, onda je dovoljno onoliko njih koliko se može steći jednom rukom (e jesam ga objasnila U nesvest ali stvarno ih nisam brojala U nesvest 2 ). Od količine cvjetova zavisi koliko će biti jak sok.
To se drži potopljeno dan-dva. Povremeno promiješati zbog šećera. Procijediti sok i dodati limuntos (ako se stavi 1l vode i 1kg šećera - po receptu ide jedna kesica limuntosa, ja stavim pola).
Može i bez limuntosa.
Ovo je sirup tj. razblažuje se!

Bye Bye

Ovako se kod mene pravi sok od zove. Nisam znala da moze i zalfija, probacu zvuci zanimljivo

#36: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: malabela PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2008 1:54 pm
    ----
evo tek sam se prijavila na ovaj site..i iskrena da budem zao mi je sto vas ranije nisam pronasla! jako mi se svidja i jako je zanimljiv...citam bas za spremanje zimnice,a ja u dvoristu imam puno vocnih vrsta ,pa me zanima da li neko zna dobar recept za spravljanje kompota koji ce moci docekkati zimu?unaprijed hvala!!!

#37: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2008 9:06 pm
    ----
ne znam da li ce ti se dopasti ali ja kompot pripremam ovako. pripremim tegle i u njih slozim ocisceno voce.dodam secer i vode otprilike do pola ili vise. to zavisi od vrste voce, odnosno od toga koliko je vodeno.onda tegle hermeticki zatvorim.slozim ih u veliku serpu i sipam vodu (takodje u serpu). polako vrijucka i pasterizuje se.usput voce pusti svoj sok pa se tegla napuni do vrha.uzmi litarske tegle jer kad otvoris moras da potrosis u roku 48 sati inace hoce da prokisne jer nema nikakvog konzervansa.ja najvise volim od bresaka, ali je super i od tresanja, visanja, krusaka.......ako odlucis da probas javi kako je ispalo.pozz

#38: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: amedaLokacija: sjeveroistočna Bosna PošaljiPoslato: Pet Maj 23, 2008 11:13 pm
    ----
Evo sada su procvjetale i turske ruže, sok od njih je fenomenalan, jeste li probali?
Potope se latice ruža u teglu sa vodom, što više ruža to bolje i dodaju kolutovi limuna sa korom, predhodno dobro opranog ili čak oguljen.
Tako stoji na suncu dva-tri dana (dobro bi bilo s vremena na vrijeme promiješati) a zatim procijedi. U dobiveni sok doda se šećera po želji i odmah pije. Može ostati u frižideru nekoliko dana.
Ima i neki drugi način pripreme sa limuntosom i više šećera da se dobije sirup koji stoji dosta duže, ali ja sam za ono što je zdravije.

Evo ja ga upravo danas degustiram.

#39: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: xenia64 PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 3:54 pm
    ----
Evo i ja sam ovih dana pravila sok od žalfije. Iam super boju, a i okus mu je odličan. Kažu i da je super zdrav.

#40: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: JechamLokacija: Smederevo PošaljiPoslato: Ned Maj 25, 2008 8:21 pm
    ----
Xenia64 dali si pravila sok po receptu Violete.R ili po nekom drugom.

#41: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Alium_sativumLokacija: Nish PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 6:53 am
    ----
Prava stvar je sok od majcine dusice! Ukus je fenomenalan (a tek miris)! Moji prave sirup svake godine koji se stavi u zamrzivac i moze da se pije celo leto. Divno osvezava. Ne znam tacan recept, ako vas interesuje pitacu. Mislim da se veca kolicina svezih cvetova (sad je sezona) potopi par dana da odstoji a onda zasladi.

#42: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Alium_sativumLokacija: Nish PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 7:10 am
    ----
Hmm... interesantno. Meni je lakse da napravim dzem po klasicnom receptu i vreo sipati u zagrejane tegle. Smesa je pasterizovana, najlon se prilepi (kao da se vakumira) i nema sanse da se pokvari bar dve godine. Ne dodaje se nista, ni limontus ni drugi konzervansi.

#43: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: floranLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 9:41 am
    ----
Mozete malo i ovde da upisete svoja saznanja, iskustva i recepte
www.receptomania.com/F.../f=15.html

#44: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pon Maj 26, 2008 9:43 am
    ----
od majcine dusice, zove, nane, zalfije, bagrema moze da se pravi sok po istom receptu.prema tome navalite, bar sad svega toga ima.

#45: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: zmujLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 27, 2008 11:02 am
    ----
Bravo Floran Smile



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 9