:: Forums ›
detaljno
Domaci recepti za proizvode od voća
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Voće

#61: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 9:25 pm
    ----
Ja sam mislio da je razlika u nastanku u zavisnosti da li je pri vrenju prisutan tj. odsutan vazduh. Tako bi u prisustvu vazduha išlo direktno sirćetno vrenje a ne posle alkoholnog .U tako nastalom sirćetnoj kiselini postoje i minerali a u zavisnosti od kog voća potiče.

#62: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 1:22 am
    ----
dekalend citat:
...To je svakako dobar mineralni napitak....

?

@zarkodj
da potpuno se slazem sa tobom. U svemu ima svega! Wink

Samo da li je to dovoljno da sirce nazovemo mineralnim napitkom?
Onda bi jabuku mogli da nazovemo mineralnim obrokom Wink

Svako domace sirce fermentira u prisustvu vazduha. Tokom tog procesa cela masa mirise na dzibru i oseca se alkohol. To je izvesno.

#63: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: mazenkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 2:55 am
    ----
Ja sam par puta pravila sirće od jabuka i grožđa. Jabuke sam narendala i kroz gazu procedila sok, sok sam pravila i od izgnječenog grožđa. Samo zdravo i jako slatko voće, bez truleži! Sok sam držala samo pokriven tanjirićem, tek da ne pada prašina u njega a da ima strujanja vazduha. Povremeno sam otvarala da se bolje provetri. Mušice nisu mogle da dođu do soka. Držala sam ga na frižideru, tamo na onom delu do zida, koji je topao. Tamo je temp. oko 27°C, možda povremeno bude i više... Davno je bilo, mislim da se dosta brzo ukiselilo, možda 7-10 dana, zatim sam ga držala na hladnom, i povremeno sam ga odlivala kao što piše Tartar, da bi bilo bistro.

#64: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 2:59 pm
    ----
ja pravila od divljih jabuka par puta. ispadne mi dosta pa imam po 2-3 godine.cistila sam jabuke od svih delova koji su poceli da se kvare i mlatila ih cekicem za meso pa sve slozila u jedan sud i nalila vodom da ogreznu. zatim ih pokrila gazom i ostavila da rade. posto je to obicno bivalo pocetkom avgusta kad je jos dovoljno toplo, ukiselilo bi se negde do pred kraj septembra.onda nalijem u flase.posle jedno mesec dana prelijem u druge zbog taloga i onda moze da se trosi. narvno drzala sam na hladnom.

#65: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: zarkodjLokacija: Bač PošaljiPoslato: Pon Nov 24, 2008 4:13 pm
    ----
To bi bio recept, ostalo su finese.

#66: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 9:50 am
    ----
kako napraviti vocno sirce
izvor Veliki narodni kuvar- Spasenija-Pata Markovic

U vecu zdelu(staklo,plastika moja primedba) metnuti sve otpatke od voca, ljuske, opalo voce, zatim jabuke, kruske, semenke od voca (ovo ne bih, iz istih razloga zbog kojih se koscice vade kod pravljenja rakije,moja primedba) Sve preliti vodom i ostaviti 3 nedelje. Na svaki kilogram voca staviti 2 litra vode i 1/4 litra rakije.
Posle 3 nedelje tecnost procediti, filtrirati i sipati u flase.

Ocigledno je da ce voce sa vise secera napraviti jace sirce i obrnuto. Divlje voce sa malim procentom secera trazice malo vise rakije.

#67: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Eka58Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 5:45 pm
    ----
Puno vas pozdravljam,
Pravila sam ove godine sirce od meda.Znam,nije voce,ali je ipak sirce.
Voda i med idu u razmeri 5:1.Sjedinila sam lepo,sipala u staklene flase,dodala malo kvasca-zatvorila gazom...i cekala...
U junu je to bilo.Oko mesec dana je stajalo-u hladovini,ali na toplom.

#68: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Nov 26, 2008 8:50 pm
    ----
Bas zanimljivo!
da li je to neko lekovito sirce i za kakve namene?
Bye Bye

#69: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Eka58Lokacija: Krusevac PošaljiPoslato: Čet Nov 27, 2008 6:04 pm
    ----
Mislim da je korisno.Zbog samog sastava meda.A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici.
Ima istu namenu kao i jabukovo. Ukus mu je specifican.Treba se navici.
Koristim ga najcesce za pravljenje napitka-med i sirce po kasicicu u 2. dl. vode.Detetu to pravim godinama.Nikad do sad za ovih 15.god.nije uhvatio nijedan virus,mada je imao alergiju i ekcem,kao beba.
Vrlo cesto kad izgori od prvog sunca,mazem mu opekotine sircetom.Vatom utrljavam,dosta dugo.Sutradan kao da nista nije bilo.
Ne znam da li leci,...ali pomaze.

#70: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Čet Nov 27, 2008 9:51 pm
    ----
Eka58 citat:
....A, kao sto nisu naucno poznate koristi sirceta,tako se ne znaju ni rizici.....
.

sircetna kiselina = acetatna kiselina ?
to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina.
Mozda su u "srodstvu" ?

#71: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Nov 28, 2008 8:24 am
    ----
Tartar citat:
sircetna kiselina = acetatna kiselina ?
to me asocira na acetisal koji je takodje neka kiselina.
Mozda su u "srodstvu" ?

I jedno i drugo su organske kiseline i na tome se srodstvo završava. Inače ta jedinjenja nisu čak ni slične strukture.
Eventualna blagotvorna svojstva sirćeta potuču verovatno od nekih drugih materija koje su zastupljene u tragovima a ne od same sirćetne kiselina.

#72: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: PROSHOLokacija: Gevgelija makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 12:39 am
    ----
ja nisam znao da je pelin ustvari zalfija a toliko sam se namucio trazeci pelina jer znam da je gorkog ukusa a javolim taj gorki ukus pa zadovoljavam se sa svezi sok sa citrusa sa medom

#73: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:00 am
    ----
???
Sok od cvijeta žalfije nije gorak! Više ima onu osvježavajuću aromu, slično menti. A čaj jeste gorak.

Ovdje žalfiju zovu i peliM. PeliN ili pelen je druga biljka...

Bye Bye

#74: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: PROSHOLokacija: Gevgelija makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:05 am
    ----
hvala na odgovoru ja sam malo cackao literaturi i video da se latinski imena ne slaze ali ipak ko pita ne skita

#75: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:12 am
    ----
Curtsey

Samo ti pitaj, pa svi ponešto pitamo Wink

Bye Bye



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 5 od 9