:: Forums ›
detaljno
Domaci recepti za proizvode od voća
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Voće

#76: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: PROSHOLokacija: Gevgelija makedonija PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:17 am
    ----
epa evo ondak jos jedno iako sam ga postavio i na forumu o kakija
el neko napravio soka sa kaki imam ja neka vecakolicina koja je pocela da truli ne da sazreva nego da prezreva i necu da bacim pa da preradim nekako???

#77: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: violeta.rLokacija: Podgorica PošaljiPoslato: Čet Dec 11, 2008 3:26 am
    ----
e to ne znam...

a dobro je što si pitanje postavio u toj temi jer će ga ljudi prije uočiti tamo... i valjda će ti odgovoriti na vrijeme

Bye Bye

#78: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: EviYanLokacija: Aleksandrovac /Timočka Krajina/ PošaljiPoslato: Uto Jan 27, 2009 1:48 am
    ----
Ma,ništa zdravije od DREN-a....samo,gdi da ga nađemo?!!!

#79: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: BlunetaLokacija: Pomoravlje PošaljiPoslato: Čet Feb 26, 2009 5:43 pm
    ----
Koliko ja znam, lekovitost ne potiče od kiseline kao takve već od drugih elemenata. Npr., znam za kalijum, koga ima u jabukovom sirćetu, a koji je značajan za rad srca i izuzetan diuretik.

#80: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: milicasaska PošaljiPoslato: Sre Jun 17, 2009 4:23 pm
    ----
ja koristim kupovne sokove,najcesce negazirane i osvezavajuce.

#81: Susenje smokava Autor: yt1ecpLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 27, 2009 4:20 pm
    ----
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna:
KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA?
Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve?

#82: Re: Susenje smokava Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Jul 27, 2009 4:42 pm
    ----
Može ovako:Ubrati smokve zdrave i jedre.Preliti sa vrelom vodom da se voda procjedi kroz cjedilo i rasporediti ih tako da se ne dodiruju. Suše se na sunčanom i prozračnom mestu na podlozi od letvica koje su razmaknute oko 1 cm.Odozgo obavezno pokriti gazom. Kada pobijele, treba ih okrenuti na drugu stranu kako bi se ravnomjerno prosušile.Ako je vlažno vrijeme,obavezno unijeti u kuću.Kada su suhe,najbolje ih je držati u papirnatoj kutiji Very Happy Mogu se nizati i na konac,ali tu metodu nisam probala, možda neko drugi zna.

#83: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: mika79 PošaljiPoslato: Pon Jan 25, 2010 2:46 am
    ----
super su vam recepti. mene malo zanima proizvodnja prirodnih dzemova na tradicionalan nacin ali za prodaju. znaci ako se za svoje potrebe desi da se ubudja nije strasno ali u prodavnici to ne sme. ima li neko nekih iskustava koja bi hteo da podeli sa nama?

#84: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Tartar PošaljiPoslato: Sre Feb 03, 2010 11:17 pm
    ----
Bluneta citat:
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode.
Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!)
Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo!

Dzem nije nasa rec a pekmez (valjda) jeste. Ali bez obzira na poreklo reci to nisu iste stvari.

Pekmez je jako ukuvan, jako gust, moze da bude bez dodatnog secera.
Dzem je redji sa dodatim secerom. U dzemu su cesto vidljivi neraskuvani komadi voca.
Najpoznatiji pekmez je od sljiva, naravno sa ljuspom i bez secera. To je toliko ukuvano da nema sanse da se pokvari.
Dzem je osetljiviji (ima vise vode) Ovde je dobro opisano kako se izbegava zagadjenje. A pojacana varijanta je da se vruce tegle stave u vrucu rernu na dodatnu sterilizaciju i tako "peku" par minuta i onda zatvore.
Moderna varijanta :Otvorena tegla stavljena na 5-10 sec u mikrotalasnu rernu je povrsinski sterilisana.....

#85: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: mika79 PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 7:50 pm
    ----
bas to sam i ja saznao raspitujeci se kod baka. jedino sto ne ostavljaju par minuta u rerni vec par sati. a ovo sa mikrotalasnom da li je to neko isprobao? zvuci kao savrsena varijanta.
usput zna li neko gde bi mogao da kupim nekog velikog secka u kojem bi mleo voce?postoji li tako nesto ili da sam konstruisem?

#86: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: Tartar PošaljiPoslato: Čet Feb 04, 2010 8:35 pm
    ----
Probao i uspelo ali to je 2-3 tegle, tako da se ne moze sa sigurnoscu tvrditi.
Medjutim, u svojim eksperimentima sa gljivama uspesno koristim mikrotalasnu rernu za sterilizaciju. Dzem ili pekmez je vec sterilisan kuvanjem problem je sto pre zatvaranja tegle dodje do zagadjenja sporama plesni. Micro-rerna ubija sve po povrsini samo treba voditi racuna da i poklopac treba sterilisati. Ako je od polipropilena (pp) onda moze u rernu a metalni nikako.

#87: Re: Susenje smokava Autor: elsale PošaljiPoslato: Pon Apr 26, 2010 11:02 am
    ----
yt1ecp citat:
Nisam nasao, pa, moram da pitam, ako iko zna:
KAKO DA OSUSIM SMOKVE, PA, KAD DODJE ZIMA, DA SE SECAM LETA?
Salu na stranu, zna li neko kako se suse smokve?

staviti ih na nekakvu mrezicu, ne jednu preko druge, samo jedan sloj.

mrezu sa smokvama staviti na sunce. okretati svaki dan svaku smokvu.

malo je zeznut posao ali tako se suse.

#88: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Pet Apr 30, 2010 12:39 am
    ----
Procitao sam ovu temu celu, ali nisam pronaso odgovor na ono sto me zanima... Da li neko zna recept za pravljenje pekmeza od malina i da li je neko pravio? Smile

#89: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: Mladi_BiljarLokacija: Kovin PošaljiPoslato: Čet Maj 06, 2010 10:49 am
    ----
Da li neko zna i kako se pravi med od bagremovog cveta? Bagrem je procvetao, pa bih da probam...

#90: Re: Domaci recepti za proizvode od voća Autor: lužnjakLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Čet Maj 06, 2010 4:29 pm
    ----
Mladi_Biljar citat:
Da li neko zna i kako se pravi med od bagremovog cveta? Bagrem je procvetao, pa bih da probam...
Prave ga pčele na ispaši od bagremovog cvijeta. Wink



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 6 od 9