:: Forums ›
detaljno
Domaci recepti za proizvode od voća
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Voće

#46: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: aco85Lokacija: Raska PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 12:22 am
    ----
Mislim da je bosiljak ili bosiok takodje dobar prirodan konzervans zato sto ubija postojece bakterije i sprecava stvaranje novih zato sto veze sav kisonik za sebe. Zbog toga ga ljudi stavljaju u kiseli kupus da prestane da kisne. A procitao sam na netu da cimet i origano imaju isti efekat na bakterije, odnosno unistavaju ih.

#47: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: bumbarica PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 8:50 am
    ----
ja vam za zaštitu marmelade od kvarenja koristim jednostavnu metodu; kad napunim teglu, na vrh ulijem običnog jestivog ulja da pokrije sadržaj

na taj način mu je rok trajanja gotovo neograničen, jer zrak ne može do marmelade, a ulje se jednostavno kasnije odlije i skine žličicom

na isti način "zaštičujem" i kečap i sl. tako da mi ne treba ni pasteizacija ni konzervansi

#48: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: BlunetaLokacija: Pomoravlje PošaljiPoslato: Sre Maj 28, 2008 9:15 am
    ----
Mene su starije domaćice naučile da je za džem (kao i za ajvar) najvažnije da bude dobro ukuvan, tj. maksimalno oslobodjen vode.
Onda se još sipa u vrele tegle i odmah zatvori, tako da se hladjenjem stvori vakuum, i nema nikakvih problema! (Osim što posle jedva otvorite teglu!)
Lično sam se uverila da su džem i ajvar, na ovaj način ostavljeni, potpuno sveži do marta naredne godine, a za dalje ne znam jer uvek sve pojedemo!

#49: Re: džem (pekmez) bez konzervansa Autor: baka PošaljiPoslato: Sub Maj 31, 2008 3:45 pm
    ----
Bravo Bluneta , ja na isti nacin ostavljam i ajvar i razne dzemove ,ajvar mise odrzao 2 godine a dzem i duze .
Ne trebaju nikakvi praskovi!

#50: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: baka PošaljiPoslato: Sub Maj 31, 2008 4:00 pm
    ----
Pijem sokove uglavnom sveze iscedjene , nikako kuvane
ali ni one sto se prave od zalfije,zove, nane itd... to mi nekako vise ide za caj.

#51: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: p.bataLokacija: Jugo-zapadna Backa PošaljiPoslato: Ned Jun 01, 2008 9:27 am
    ----
draganp citat:
Baš me zanima koje sokove koriste članovi Foruma. Ja od Nectara organsku jabuku, na tržištu je od skoro, najlepši bistri sok od jabuke. Sirovina su im jabuke sa podkopaoničkog kraja. Odličan je. Druga ponuda, sokovi "Zdravo" Slovana iz Selenče. Oni prave sokove od višnje, maline, jabuke i cvekle. Samo voće vrhunskog kvaliteta koriste za proizvodnju sokova, trulo voće je isključeno.
Patriota, kao i ja! Wink
Iste sokove koristim jer sam za njih potpuno siguran!
I, naravno, obozavam da sam pravim sokove tako sto cedim ili meljem voce!

#52: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: šulc PošaljiPoslato: Uto Jun 03, 2008 10:50 am
    ----
Nocna_Frajla citat:
steta sto se niko nije javljao ovoliko dugo jer je prosao period voca kad je bilo vreme za spremanje domacih sokova.ali uskoro ce cvetati zova i sezona krece.pravim sokove od raznog voca i bilja. neki se koriste kao svezi a neki su sirupi pa mogu duze da stoje.interesantni su sok od zove , nane , majcine dusice... cak sam probala i sok od bagrema.samo ja umesto secera stavljam med jer imamo i pcele pa toga ima dosta.u sezoni voca se piju sveze cedjeni sokovi a preko zime sirupi. trudim se da ne budu sa konzervansom nego stavljam lekovito bilje koje je prirodni konzervans.izbor je razlicit svake godine tako da bude od kajsija, visanja, bresaka, jabuka, krusaka, kupina,malina...od kupovnih najcesce nektar narandza i jabuka 100%

Pozdrav svima...
Ovo zvuči jako dobro.. nadam se da je još i ukusnije kad se proba.
Volio bih znati koje ljekovito bilje koristiš kao prirodni konzervans...

#53: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: Nocna_FrajlaLokacija: pancevo PošaljiPoslato: Pet Jun 13, 2008 7:11 pm
    ----
sulc, e pa bas mi je drago da te zainteresaovalo ovo o prirodnim konzervansima.
u pravom momentu sam procitila tvoj post jer sada ima majcine dusice da se bere u prirodi a ona je jedan od biljaka sa najjacim antiseptickim dejstvom.mozes da stavljas svezu ili suvu biljku direktno u boce .bosiljak takodje sprecava vrenje i rad mikroorganizama. probaj ...

#54: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: sborovLokacija: Bgd PošaljiPoslato: Pon Jun 16, 2008 8:26 am
    ----
Koristim kupovne sokove i to iskljucivo Nectar uglavnom jabuku, posto moje dete samo to hoce od sokova, ne znam kako mu ne dosadi vise Cool

#55: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: penzijaLokacija: srbac PošaljiPoslato: Uto Okt 14, 2008 1:32 pm
    ----
Ja ujutro limunadu sa medom ljeti obicno gusti od jabuke i mrkve i od jagode a zimi sirupe i sve to domace i bez konzervansa

#56: Re: KOJE VOĆNE SOKOVE KORISTITE Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sre Nov 12, 2008 7:11 pm
    ----
lako je tebi kad si "penzija" :-)) Ja pijem cveklu sa ili bez mrkve. Ne verujem većini proizvođača. Mislim da guraju u sok sve i svašta, i teško je naći baš baš dobar. Uz to je i vrlo skup

#57: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 4:42 pm
    ----
Ima li neko iskustvo sa proizvodnjom sirćeta? Postupak, recepti... To je svakako dobar mineralni napitak.

#58: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Branka_mk PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 6:03 pm
    ----
ja pravim jabukovo sirce;
od jabuke iscedim sok pomocu sokovnika i ostavim ga u plasticnu tubu.treba mu 2-3 meseca da se potpuno ukiseli.koristim ga za salate. Bye Bye Bye Bye

#59: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: dekalend PošaljiPoslato: Sub Nov 22, 2008 6:44 pm
    ----
Hvala ti Branka, moj otac je pravio takođe jabukovo, pre desetak godina, ali mislim da mu se to "omaklo" pa ne zna da ponovi recept. Interesantno je i sirće od šipurka, drena i sličnih biljaka. Gde se može nabaviti neki recepti za to? Da li se neko (tehnolog) bavi ovom oblasti. Oni znaju dosta receptura.

#60: Re: Proizvodnja voćnog sirćeta Autor: Tartar PošaljiPoslato: Ned Nov 23, 2008 8:46 pm
    ----
stari narodni (patin) kuvar.

@dekalend
zasto mineralni?
Vocni secer fermentira u alkohol a ovaj u sircetnu kiselinu.

Kod voca sa manje secera pomaze dodatak male kolicine secera i/ili alkohola. Vinske musice pomognu proces. Zato se ovo radi pre nego sto zahladni. Predpostavljam da kada zahladni na nekom toplijem mestu pomaze dodatak "gljive", pihtijaste mase, koja se formira u prirodnom domacem vinskom sircetu. Nagadjam da je rec o nekim kvascima koje bi inace prenele vinske musice.
Kada dobijemo zadovoljavajuce kiseo buckuris procedimo sirce, sipamo u flase i onda se vremenom sirce izbistri a na dnu napravi s prsta debeo talog. Pazljivo da ga ne zamutimo odlijemo sirce u drugu flasu i to je to.
Otprilike Very Happy
A da, na pocetku smo jabuke prilicno komotno ocistili od trulezi a mozemo i da ih tresnemo maljem za meso da puknu. To ubrza proces.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 4 od 9