:: Forums ›
detaljno
MEDOVINA
Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: MEDOVINA Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 1:25 am
    ----
Evo recepta za pripremu MEDOVINE. Posto pcele med sakupljaju sa biljakja i ovo ima veze sa lekovitim biljem.
Wink Wink Wink Wink Wink Embarassed Arrow Very Happy Shocked Smile Exclamation

OPOJNA MEDOVINA

Medovinu obicno treba proizvoditi u vreme berbe grozdja, da bi se u sto kracem vremenskom roku i sto potpunije obavilo previranje. Potrebno je pripremiti kvalitetan kvasac (maju). Od kilograma zdravog zrnevlja grozdja iscediti sok, dodati malo vinskog kvasca i sadrzaj sipati u staklenu flasu od litre. Za cetiri do pet dana kvasac ce uzreti.
Zatim pristupiti izradi mednog sirupa koji se priprema od deset litara vode i dva do dva ipo kilograma meda. Sirup se stavlja na vatru da provri. Kada provri temperatura se smanjuje, a sa povrsine se uklanja bela pena. Vazno je da se pena potpuno ukloni, jer ce se u protivnom medovina ukiseliti. Da bi medovina bila sto ukusnija, u sirup se stavlja nekoliko karanfilica, korica cimeta i malo limunove kore. Tek kada sirup prestane da se peni skida se sa vatre i hladi se. Nakon hladjenja cedi se i sipa u stakleni balon ili drveno bure i dodaje se predhodno vec pripremljeni kvasac (maja). Posuda u kojoj se odvija proces previranja ne sme biti napunjena vise od dve trecine zapremine suda. Na otvor posude se stavi cista krpa ili vrenjaca. Sve dok se vrenje ne okonca posuda se ne zatvara. Nakon dve nedelje medovinu treba pretociti u drugi sud, uz obavezno odstranjivanje taloga.
Proces vrenja u drugoj posudi traje jos najmanje deset do dvanaest dana. Tek posle toga medovina se moze piti. Medjutim duzim stajanjem ce se izbistriti i postati jos kvalitetnija i opojnija.
[/list]

#2: Re: MEDOVINA Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 1:35 am
    ----
wow, super!

moracu recept da prosledim kevi.. ona je expert za orahovace, visnjevace i slicne napitke Very Happy

thanx!

#3: Re: MEDOVINA Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 1:43 am
    ----
Imam ja jos toga, samo trazite sta vas interesuje

Question Question Question Idea Idea Idea Arrow Arrow Arrow

#4: Re: MEDOVINA Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 5:15 pm
    ----
znas li recept za swedish bitter? Wink

ako znas otvori novi topic.. ja znam neki, ali ne mogu da prikupim sve sastojke, komplikovano Confused

#5: Re: MEDOVINA Autor: draganpLokacija: Bačka Palanka PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 8:43 pm
    ----
Ja sam pre dve godine pravio vino od ploda zove. Znam da većina misli da je zova otrovna. To se odnosi samo na zelene plodove( a i zeleni paradajz je otrovan). Vino je odlično, inače se zova u Austriji i Nemačkoj gaji na plantažama, čak postoje i hibridi. Plod zove po svom kvalitetu prevazilazi plod kupine. Postupak pravljenja vina je malo specifičan...

#6: Re: MEDOVINA Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 10:18 pm
    ----
ti si stvarno pun znanja!

daj taj recepis, pa da probamo ako nije bas toliko komplikovano

#7: Re: MEDOVINA Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sre Maj 04, 2005 11:48 pm
    ----
Šteta je samo što se kod medovine provri med i tada mu se ubiju svi korisni sastojci, a ostane samo šećer. Med na temperaturi preko 45 stepeni gubi sve sastojke.

#8: Re: MEDOVINA Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Maj 07, 2005 7:58 pm
    ----
Zova sigurno nije otrovna, ni cvet ni zrele bobice. Cak se od zrelih bobica pravi vrlo ukusna marmelada.

#9: Re: MEDOVINA Autor: draganpLokacija: Bačka Palanka PošaljiPoslato: Sub Maj 07, 2005 9:39 pm
    ----
Trik je kako odvojiti zelene bobice od zrelih, sve se ljuljne u vodu, zelene plivaju na površini.Napisaću koliko se sećam, mada imam negde i zapisano. Četiri kilograma ploda se propasira, doda se pola kg šećera ili meda, i zagreva se u loncu da baci prvi ključ. Čim baci ključ skida se sa vatre, hladi se do temperature 30-ak stepeni, zatim se doda kvasac. Sve se sipa u staklene posude, sa oduškom, drži se u prostoriji na 20-ak stepeni celzijusa,i posle 5-7 dana se procedi.

#10: Re: MEDOVINA Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Maj 07, 2005 11:46 pm
    ----
alex citat:
znas li recept za swedish bitter? Wink

ako znas otvori novi topic.. ja znam neki, ali ne mogu da prikupim sve sastojke, komplikovano Confused

Evo nesto slicno tome, mozda ti posluzi

TRAVARICA ''KALUDJERICA''
''Kaludjerica'' je travarica slicna cuvenoj zapadnoevropskoj travarici ''klosterfrau''.
Za kaludjericu je potrebno 10 l. ljute komove rakije, jos bolje lozovace 54 gr. maticnjaka, po 70 gr. omana i korena angelike, po 7 gr. srcanika i orahovog lisca, i po 70 gr. muskatnog oraha i cimeta. Ova smesa lekovitih i aromaticnih sastojaka odlezava potopljena u rakiji sve dok ne poprimi zeljenu obojenost. Zatim se macerija prekida, odvajanjem rakijskog ekstrakta. Ovaj ekstrakt se mesa sa meksom rakijom, ali tako da ukupna kolicina alkohola u ovako dobijenoj travarici ne bude ispod cetrdeset i pet stepeni.

#11: Re: MEDOVINA Autor: gogaLokacija: Varaždin PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 1:11 am
    ----
Saba, a znaš li možda recept za kupinovo vino, probala sam prošlu jesen po nekom receptu, ali ti to meni po okusu nije slično onom kupljenom, hoću reći nije njam!

#12: Re: MEDOVINA Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 12:54 pm
    ----
Posto za ovakve teme sa vinima i rakijama od lekovitog bilja ima dosta interesovanja, otvoricu novu temu, pa se javljajte i dodajte nove recepte. Za zovino vino trenutno nemam recepturu, ali cu se potruditi da je pronadjem.

#13: Re: zovin sok. Autor: Gost PošaljiPoslato: Sre Jun 08, 2005 12:49 pm
    ----
>samo je potrebno.42.zovina zrela cveta,staviti u posudu sa.7 do8L,vode,5kg.secera,tko mora do odstoji 24h,procediti i dobija se sirup od zove,bas je super.

>> slobodno probajte provereno!!!!!!!!!!!

#14: Re: zovin sok. Autor: SnježnaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Jun 08, 2005 1:53 pm
    ----
Anonymous citat:
>samo je potrebno.42.zovina zrela cveta,staviti u posudu sa.7 do8L,vode,5kg.secera,tko mora do odstoji 24h,procediti i dobija se sirup od zove,bas je super.

>> slobodno probajte provereno!!!!!!!!!!!

Da recept je ok, ali je bolje prvo potopiti samo cvet u vodu, ostaviti da odstoji 24h, procediti kroz til(gazu) i dodati šećer i još 5-6 limuntusa.

DA, super ideja da se otvori topić sa receptima bilja.

Mi pravimo sok od lipe, koji zimi kada otvoriš kao da upravo lipe cvatu.

Da li neko može da prosledi recept za liker od oraha?

#15: Re: zovin sok. Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Jun 10, 2005 4:49 pm
    ----
Snježna citat:
Anonymous citat:
>samo je potrebno.42.zovina zrela cveta,staviti u posudu sa.7 do8L,vode,5kg.secera,tko mora do odstoji 24h,procediti i dobija se sirup od zove,bas je super.

>> slobodno probajte provereno!!!!!!!!!!!

Da recept je ok, ali je bolje prvo potopiti samo cvet u vodu, ostaviti da odstoji 24h, procediti kroz til(gazu) i dodati šećer i još 5-6 limuntusa.

DA, super ideja da se otvori topić sa receptima bilja.

Mi pravimo sok od lipe, koji zimi kada otvoriš kao da upravo lipe cvatu.

Da li neko može da prosledi recept za liker od oraha?

Neznam za liker ali ja sam pravio med sa mladim orahovim plodovima, a sada je pravo vreme da se uberu mladi plodovi velicine 1-2 cm. u precniku. Poredjajte ih (napunite) u staklenu tehlu i nalijte medom do vrha. Ostavite da odstoji cetrdesetak dana na toplom mestu i nakon toga procedite med o orahovih plodova. Mozete da jedno stotinak grama tog meda ubacite u dobru lozovu rakiju, i dobicete liker od meda i oraha. Probajte.........



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 2