morrib citat: |
MOJA NAMERA JE DA POSTAVIM OVU TEMU I DA MNOGIMA PRENESEM SVOJA PROFESIONALNA ISKUSTVA, U PODIZANJU ZASADA,ODABIRU SORATA,PROIZVODNJI VOCNIH RAKIJA I VINA, TOJEST ODRZAVANJE I NEGA PROIZVODA, 36 GODINA RADNOG STAZA U PROIZVODNJI. |
DAVID citat: |
Neko je na forumu postavio pitanje kako se pravi orahova rakija pa evo jednog recepta Orahovača, orovača se spravlja tako što se u 1 l rakije stavi 30 zelenih oraščića i ostavi da odstoji na suncu 7 dana. Posle ceđenja koristi se kao lek kod oboljenja štitne žlezde. Ova rakija je jako lekovita jer sadrži veliku količinu joda iz oraščića.POZDRAV !!! |
DAVID citat: |
Medjutim sledeca frakcija je butil-alkohol on se javlja kad jacina rakojie padne na 40 stepeni.U ovom slucaju koristi se gradomer koji kontrolise jacinu rakoje. Do sada sam onu rakiju koja potece kada se istoci prvenac i odstrani metil alkohol do momenta kada jacina padne na 40 stepeni mogao odmah piti bez bojazni t.j. nisam isao na prepek. A ona rakoja koja istece kada jacina padne ispod 40 stepeni stavljao u naredni kazan i postupak ponavljao. Na ovaj nacin sacuvali su se neki aromati sljive koja su joj davala odredjeni prijatan ukus. |
vocko007 citat: |
Pozdravljam sudionike foruma! Da odgovorim svima koji se pitaju o pečenju rakije od jabuka. Može se peći i to jako kvalitetna i ukusna (kažu oni koji su probali).Cijena joj je veća od šljivovice (šljiva 25.kuna ,a jabuka 40.kn) To su cijene-otprilike- kod nas u Hrvatskoj. Pa ako nekoga zanima spreman sam savijetom pomoći ! ![]() |
misko07 citat: |
Da li iko zna od kojih trava se pravi travarica.Popio sam kod prijatelja travaricu koja je zelene boje i koja ima dosta lekovitih biljaka u sebi. Moyete mi poslati recept na mail bwave @ verat.net. Unapred zahvalan |
Zdravcilo citat: |
Nigde nisam pročitao i pogrešno je mišljenje da se metil alkohol uklanja sa prelivanjem tegle ili menzure i odstranjivanjem prvih decilitar rakije.Tos se radi iz nekih drugih razloga da bih se odstranili lako isparljivi alkoholi koji štete mirisu i ukusu rakije kao i oni na kraju teški alkoholi koji kisele rakiju.I na kraju zašto bih ste vraćali na pečenje ono što ste već jednom odstranili.Rakija se nikad nepušta do kraja već se razređuje sa destilovanom vodom i to po mogućstvu ne odmah.Da bi ste bili sigurniji da vam je rakija kvalitetnija što se tiče metil alkohola prepecite je. |
Bagrem citat: |
Da li neko zna kako da napravim kvalitetnu rakiju od duda? |
Bagrem citat: |
A da li treba da dodajem vodu u bure u koje cu skupljati dud? |
orcka citat: |
Samo da nam ne zamre tema. Jel ko peko rakiju od smokava. Ima li kakav recept. ![]() |
scorpioX citat: |
Kanadski Lallemand je u vrhu liste proizvođača selekcionisanih vinskih kvasaca. Koliko mi je poznato, u Srbiji ih zastupu Enovitis iz Vinče, ali pakovanja su im od 0.5kg, što ti je za količinu od 2-3000 litara komine. |