:: Forums ›
detaljno
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
-> Voće

#136: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: ladybeeLokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Sub Avg 22, 2009 12:58 pm
    ----
Ma,bojim se da nam na ovom zvizdanu ne udari u glavu Wink a, naravno da ću te pozvati ranije,vidimo se Bye Bye

#137: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sub Avg 22, 2009 1:00 pm
    ----
Sunce sija Sunce sija Sunce sija Sunce sija Sunce sija Danas upeklo,vidimo se Bye Bye

#138: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pon Avg 31, 2009 12:22 pm
    ----
Prvu turu vina od kupina sam otocio,vino je predivno,ali treba jos dosta proteci vremena da se moze konzumirati.Drop sam ostavio i dodao malo scera za pravljenje rakije.Negdje sam procitao da je dobro ubaciti pred pecenja rakije 2-3 kg svjezi plodova kupine.Interesuje me da li ce plod obojiti rakiju kod pecenja?

#139: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Tartar PošaljiPoslato: Pon Avg 31, 2009 1:14 pm
    ----
dadoxxl citat:
....Interesuje me da li ce plod obojiti rakiju kod pecenja?
Ne bi smelo. Kod pecenja treba da se dobije bezbojan destilat....

#140: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pon Avg 31, 2009 2:27 pm
    ----
Negdje sam citao,da se ne oboji ide kao kazan na kazan,ali to ne shvacam.Pise kao ako se ne ubaci svjezi plodova,nema mirisa na kupinu,vec samo na kljuk.

#141: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: SaškaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Avg 31, 2009 10:01 pm
    ----
Destilat se neće obojiti, a da će dobiti aromu od svežih kupina može i ne mora se desiti. Kada sam ubacila dunje u kljuk pred pečenje, destilat je imao fini miris na voće.

#142: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: acimLokacija: zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Sep 07, 2009 1:04 pm
    ----
Interesuje me seci ili mleti jabuku za kominu posto sam ovde procita da se jabuka sece a drugari me savetuju da je sameljem pa bih zeleo vase misljenje da cujem.

#143: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Tartar PošaljiPoslato: Pon Sep 07, 2009 3:53 pm
    ----
Postoji odlicna mala knjiga "Prirucnik za spravljanje rakije" od dr. Slobodana Jovica. Pojedinacno su obradjene rakije od sljive, kajsije, kruske, tresnje, visnje, jabuke i grozdja. Sasvim dovoljno da po analogiji mogu da se prave i druge vocne rakije. Ocigledno da vremenom treba otkriti neke specificne cake da bi rakija bila vrhunska.
Sto se rakije od jabuke tice on predlaze muljanje a ako nema muljace na raspolaganju onda da se plodovi razbiju drvenim maljem. U principu svo voce ima manje ili vise nezdrave sastojke u semenu koji pored toga daju rakiji los ukus. Zato se gde god je to moguce iz voca vadi koscica a tamo gde to ne moze treba povesti racuna da koscica ostane neostecena. Bojim se da secenje ili mlevenje dovodi do veceg broja ostecenih koscica i losijeg kvaliteta rakije.
Ziveli

#144: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: acimLokacija: zrenjanin PošaljiPoslato: Pon Sep 07, 2009 11:17 pm
    ----
Hvala na odgovoru tartar po ovome bolja je varijanta samleti jabuku a ja cu je svakako ocistiti od semena.

#145: JABUKOVACA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Sep 18, 2009 1:24 pm
    ----
Nov sam na forumu i imam konkretno pitanje. Po literaturi sa interneta i gore spomenutom prirucniku za spravljanje rakije, prije 20-ak dana pripremio sam oko 700 kg jabukove komine.
U literaturi sam pronasao da je komina (sira) od jabuka spremna za pecenje nakon 14-21 dan, ili kad dostigne 5-12 oechslovih stepena. Danas, sav sretan jer mi je stigao isntrument, kupio sam menzuru od 1l, iscjedio tecni kom i uronio instrument. Tada sam dozivio razocarenje, jer je instrument u potpunosti uronio u tecnost, odnosno nekih 10-15 mm iznad dule.
Molim Vas da mi objasnite da li komina treba jos da stoji, da li sam zakasnio sa pecenjem, ili je u pitanju nesto trece.

#146: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: SaškaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Sep 18, 2009 1:49 pm
    ----
Desilo se to da je sav šećer prevreo pa širomer nema šta da pokaže. Treba što pre da izvršite destilaciju. 14-21 dan je predugo ako je temperatura pri kojoj se čuva komina veća od 15 stepeni C. Tada za 7-10 dana sav šećer prevri.

#147: JABUKOVACA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Sep 18, 2009 7:19 pm
    ----
Toga sam se i bojao. Nemam iskustva da vizuelno odredim pravo vrijeme za destilaciju jer ovo radim prvi put u zivotu, a tek danas sam nabavio Oechslov siromjer. Za vikend organizujem "akciju pecenja" i prijavicu rezultate.
Citajuci razne literature i surfajuci internetom nasao sam dosta pravih recepata, ali istovremeno i dosta kontradiktornosti. Svi tvrde da su u pravu. Volio bih da iz prve ruke cujem koliko jacinu destilata vaditi prilikom prvog pecenja, a koliko prilikom prepicanja, sam nacin prepicanja i slicno.
Negdje sam procitao da se prilikom prepicanja rakija vadi na 60 stepeni, a do zeljene jac ine se regulise razblazivanjem tehnickom vodom. Imao bih jos mnogo pitanja, ali ne zelim prije svega sam sebe da zbunjujem. Sad kako bude, a slijedece godine planiram se ozbiljnije pripremiti.
Hvala na pomoci.

#148: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Sep 18, 2009 8:53 pm
    ----
Samo jos jedno pitanje: Posto za drugu destilaciju necu imati pun kotao, da li da ga dopunim sa vodom, ili ostavim rakije koliko bude iz prve destilacije?

#149: Re: JABUKOVACA Autor: vladikaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Sep 19, 2009 1:19 am
    ----
cikamiso citat:
Negdje sam procitao da se prilikom prepicanja rakija vadi na 60 stepeni, a do zeljene jac ine se regulise razblazivanjem tehnickom vodom.

Tehnička voda nije za piće pa samim tim nije ni podesna da se koristi pri razblaživanju rakije. Verovatno ste pročitali "destilovanom" vodom...

#150: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: australac PošaljiPoslato: Ned Sep 20, 2009 11:27 am
    ----
Jedan od nacina ti je da iz prvog kazana uhvatis sredinu i odvois je,zatim da uhvatis rep (zadnju frakciju)i patoku tj da teras do 0%.Tako da u drugi kazan naspes tu zadnju frakciju i patoku zatim naspes to jabuke sto imas i na to jos dolijes vode.Kad to peces izdvoji prvu frakciju (nevaljalu rakiju)i baci je,zatim vataj srednju frakciju do zeljene jacine i na kraju vatas slabiju rakiju .



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
Strana 10 od 18