#106: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: nb-campari, Poslato: Ned Mar 08, 2009 10:55 pm ---- molim za pomoc gospodo,
molim da mi neko kaze cime se mogu vaditi semenke iz jabuke. do sada sam rucno skidao peteljke, sada zelim i semenke izvaditi, pa tek onda mljeti za kominu. postoji li neka alatka za to. puno hvala
#107: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: tomm, Lokacija: BeogradPoslato: Pon Jun 22, 2009 1:19 am ---- nb-campari: postoji jedna spravica (rucna), koja izgleda kao modla za kolace, samo sto ima jos seciva u sredini kruga. pri pritisku jabuke odozgo od peteljke, seciva seku jabuku na pet kriski i u sredini ostavlja valjak u kome su semenke. proizvod je tipa "tv shop".
metil alkohol, od skoro usvojen kao metanol isparava na 65c, a etanol, koga mi volimo isparava na 75c. ideja je da se u pocetku drzi niza temperatura (sto bi deda reko: tiha vatra) i saceka istek metanola, zatim digne temperatura i raduje se rakiji. Radi daljeg prociscenja od metanola i vode iz destilata, radi se ponovno pecenje (prepek). Kazani sa termometrom se prodaju u merkuru u bg (30.000-50.000din / 500eu). Temperatura se precizno kontrolise sa plinskim gorionikom. Secer se dodaje da nahrani kvasce u fermentaciji(vrlo malo). Destilovanom vodom regulisemo zeljenu jacinu (prostim razmucivanjem). Boju dobijamo zrenjem u buretu od odredjenog drveta. Zrenje traje oko 2 godine, gde rakija dobija deo arome drveta i isparava voda (raste jacina). Nakog toga se cuva u staklenim bocama na tamnom mestu i podrumskoj temperaturi.Ko nezna podrumsku temperaturu, nek kupi viski i zaboravi ovo gore napisano.
Staklene boce su uglavnom opletene prucem ili imaju plasticnu mrezu da bi smanjili rizik od lupanja boce. To su "Baloni".
Fermentacija traje 21 dan i mulja se par puta. Semenke sadrze neznatnu kolicinu cijanida, pa je preporucljivo bez njih.
Kada u bocu zajedno sa rakijom ubacimo neku lekovitu ili aromaticnu biljku, dobijamo travaricu ili infuziju. Infuzije se piju kao Bar miksevi u saradnji sa tonikom, svepsom ili sl. sa dosta leda i limuna (prim. Pelinkovac).
Zreo plod je kad se lako bere. Opadanje se izbegava zbog ostecenja ploda pri udaru o tlo.
Pije se iz rashladjenih casa uz dobro hladnu bunarsku vodu. Za "meze" se leti sluzi sopska salata, a zimi slanina, prevreli sir i kiseli krastavci. Kvalitet se testira dugim i sporim udisanjem isparenja uz karakteristicno ljuljanje case u krug. Jedini siguran znak lose rakije je mamurluk i proliv. Povracanje ili bljuvanje nije znak lose rakije, vec neumerenosti i netolerancije na odredjene sastojke. Pusaci nisu kompetentni da raspravljaju o aromama i kvalitetu. Kvalitet i cistina etanola je usko povezana sa ponasanjem pojedinca nakon unosenja.
U Srbiji se kultura rakije zahuktava i vec dobija moderne pristupe u izradi i konzumiranju (prim. RAKIA Bar-Beograd). Postoji festival rakije u Beogradu. Takmice se plantaze, instituti, skole i fakulteti, kao i privatni proizvodjaci. Najveca zabluda je da je najbolja "domaca" rakija. Na velikim vrucinama, ljudi naviknuti na poljske radove, piju rakiju umesto hladnog piva da se rashlade.
Cena domace sljivovice bez licence je oko 3eura, a u specijalizovanim prodavnicama vrhunske rakije od raznog voca se prodaju za oko 15eura. a za takav kvalitet je po mojim procenama potrebno uloziti oko 7eura, ez transporta i poreza.
#108: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: nsadjan, Lokacija: Novi SadPoslato: Pon Jun 22, 2009 1:34 pm ---- Primer kajsijevace: zadnjih godina se kajsija na kvantasima prodaje za oko 1eur po kg. Znaci samo cena voca u litri rakije ucestvuje sa 8-10eur. Zatim tu treba ugraditi cenu goriva, amortizaciju opreme, ambalazu, radnu snagu, porez (moj, kao proizvodjaca), moju zaradu za mesec dana petljanja oko rakije, pa tek onda dolazimo do transporta, marze trgovca i pdv-a.
Meni kao proizvodjacu kajsije se daleko vise isplati da prodam kajsiju za 1eur/kg nego da pravim kvalitetnu rakiju. A vi koji kupite kajsijevacu za 10-15eur zapitajte se na cemu je proizvodjac zakinuo.
#109: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Uto Jun 23, 2009 9:58 am ---- Mene zanima kako napraviti kljuk od raznih vrsta voca koja dozrevaju u razlicito vreme. Nesto o tome je napisao Saba ali nije bas dovoljno. Upitanju su razne vrte kruski od onih najranijih koje mogu vec sad da se beru, jabuka, sljiva, pa do dunja.
Da li mogu razlicite vrste u razno vreme da se stavljaju u isto bure?? Ako ne mogu kako ih odvajati??
Da li je dobar sitem gnjecenja sa maljem ?
Da li prati voce???
Kako se vidi kada je kljuk gotov?
Temperatura?? nemam podrum :-(
Na sta obratiti paznju ?
Da li je svako plasticno bure dobro ili mora neka specificna plastika??
Puno pitanja?
Za nekog kome je prvi pokusaj zavsio u kompostu i nije :-)
#110: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: stojaca, Poslato: Uto Jun 23, 2009 1:12 pm ---- Treba mi mala pomoc. Stavio sam visnju za rakiju, oko 1500kg. Interesuje me koji % secera da stavim i koliko dana treba da kom odradi da moze da se pece? Unapred hvala[/align]
#111: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: blake, Poslato: Uto Jun 23, 2009 1:19 pm ---- Moze li mi neko reci gde mogu kupiti dobru rakiju od DUNJE?
Ja sam iz Bg-a!
unapred hvala
#112: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: DonMiki, Poslato: Uto Jun 23, 2009 8:47 pm ---- Postovanje,
i ja bih zamolio poznavaoce da pomognu oko pravljenja rakije od visanja.
video sam na nekoj odprethodnih strana da se ``p.bata`` ponudoi da oko toga pomogne pa bih zamolio njega ili bilo koga ko se razume da pomogne.
koliko staviti secera na odredjenu kolicini?
koliko vode?
koliko traje period vrenja?
i na kraju kakvi su utisci sa ukusom po vama?
ove godine je otkupna cena visnje premala pa sam odlucio da ispecem rakiju, a nemam iskustva sa visnjom. Imam oko 1500 kg. visanja. sta sad?
unapred hvala.
pozdrav iz Krusevca
#113: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Saška, Lokacija: Novi SadPoslato: Uto Jun 23, 2009 9:21 pm ---- Savetovala bih da se ne stavlja voće u jedno bure onako kako pristiže. Tako vrenje nikad nije završeno jer stalno dodajete nove količine šećera, a i ono što je već prevrilo počinje da prelazi u nepoželjna jedinjenja. Ako je ikako moguće, napunite bure odjednom, zatvorite i pustite da kvasci odrade svoje. Dužina trajanja vrenja zavisi od temperature, kvaliteta voća, stepena zrelosti, sadržaja šećera..... Najbolje je da je temperatura bez većih kolebanja tokom čitavog vrenja oko 20 stepeni C. Ako se rakija spravlja od slabije zrelog voća dodaje se više šećera, a inače je to 2-3 % šećera od količine kljuka. Za određivanje završetka vrenja postoji veći broj (ne baš sasvim pouzdanih) metoda: kada klobuk padne na dno, kada kljuk na ukusu nije sladak... Preporučujem da se uzme malo kljuka, profiltrira kroz gazu i širomerom očita vrednost. Kada je ta vrednost niska i konstantna par dana, vrenje je završeno.
#114: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: nikola145, Lokacija: BeogradPoslato: Sre Jun 24, 2009 12:24 am ---- Hvala puno Saska
Ta temperatura ce biti najveci problem mogu samo da ga stavim u ladovinu :-(
Dal bi moglo recimo ubacivanje voca da traje nedelju ili desetak dana ili ni toliko???
#115: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: p.bata, Lokacija: Jugo-zapadna BackaPoslato: Pon Jun 29, 2009 1:06 pm ---- Ja sam moju rakiju od visanja ispekao! 30 litara rakije od 250 litara koma i ostavljena je na 24 grada, prvo dobro da se ohladi ( spasce jos za pola grada) pa cu je nakon toga razblaziti!
#116: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Bluneta, Lokacija: PomoravljePoslato: Čet Jul 02, 2009 9:15 am ---- Tomm, hvala ti puno i svaka čast za sjajan, duhovit post! Javi se opet! Saška, i tebi hvala, kao i uvek - kratko, jasno i korisno!
Mi ćemo prvi put da pečemo rakiju od kajsija ove godine, mnogo su nam korisni vaši saveti!
Javiću vam kako je uspelo!
#117: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dijaner, Poslato: Ned Jul 12, 2009 3:12 am ---- Pozdrav svima, svaka cast na tolikom isustvu, ja sam tek poceo da skupljam kajsije, perem i odvajam kostice, stavljam u plasticno bure.
1. treba li da mesam kominu tokom vrenja?
2. da li je potrebno da pre pecenja propustim kominu kroz presu i procedim.
p.s. prvi put ovo radim, hvala, dragan
#118: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: panters, Poslato: Pon Jul 13, 2009 11:58 pm ---- Skupio sam oko 300 kg kajsija(cisto za svoju dusu-prvi rod),hteo bih da ispcem koju litru rakije,pa me zanima da li je tacno da se mora dodati malo visanja u kom jer tip koji pece kaze da je to neophodno(iz razloga sto kajsija-pokozica u sebi ima malo sumpora?ovo mi je skroz nebulozno ali moram priznati da lik ima dobru rakiju....pa sad ne mogu da se odlucim jel to istina?
#119: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Saška, Lokacija: Novi SadPoslato: Čet Jul 16, 2009 8:36 am ---- Komina se obavezno meša više puta u toku dana da bi se čvrsti delovi, koji izlaze na površinu, potapali i što ujednačenije vršilo vrenje.
Kominu nema potrebe da presovati niti cediti. Ako je suviše gusta, ako niste dodavali vodu kad je punjeno bure, može se dodati voda da se komina ne zalepi za kazan. To ne utiče na kvalitet rakije.
Nema potrebe da se dodaju višnje u kom. Ako postoji sumpor u pokožici, to je od prekomerne primene preparata za zaštitu. Tu višnje ništa ne pomažu. Da li taj tip može da objasni na koji način višnje "isključuju" sumpor?
#120: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: australac, Poslato: Sub Avg 08, 2009 11:43 am ---- Pozdrav svima:Nov sam clan mada sam vec dugo na ovome preljepom forumu.Trenutno sam zainteresovan za pravljenje rakije (svakakvih vrst).Napravio sam kazancic 25L i sad se zabavljam,ispeko sam malo rakije od Guave zatim sam ispeko od pomorandze,u toku mi je priprema jabukovace,a pripremamse i za pecenje rakije od suhog grozdja (grozdjica).Zato sam se i prijavio jer naravno treba mi pravi i kompletan recept kako se sta radi i kako.Zato vas molim,ako netko zna recept da mi ga da bio bih mu jako zahvalan.Unapred hvala.