:: Forums ›
detaljno
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
-> Voće

#166: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: penzijaLokacija: srbac PošaljiPoslato: Sre Sep 23, 2009 12:46 pm
    ----
Moj kazan je 95l i traje oko sat i po

#167: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: prezontije PošaljiPoslato: Sre Sep 23, 2009 1:05 pm
    ----
Hvala australac i penzija.Da iznese jos neko svoja iskustva pa cu vam objasniti zbog cega pitam.

#168: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Sre Sep 23, 2009 8:10 pm
    ----
Ja licno mislim da to ne moze biti pravilo. Zavisi od mnogo faktora: Velicine kazana, jacine vatre, vanjske temperature, temperature koma i vjerovatno jos mnogo toga. Kazan koji sam ja koristio je zapremine 110 l i otprilike je trebalo pola sata da procuri i onda jos sat vremena da se sa prvih 65 stepeni smanji na 24. Kod prepicanja takodje pola sata da procuri i onda aktivnog pecenja 2 sata od 75 do 50 stepeni. Mozda je bitno i to da kazan nikad nije bio pun do vrha.

#169: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: prezontije PošaljiPoslato: Sre Sep 23, 2009 9:41 pm
    ----
Cikamiso slazem se sa vama da zavisi od mnogo faktora,samo sto sam dosao u sukob sa nekim forumasima na jednom nasem sajtu da rakija ne moze da se ispece bez najmanje 5-6 sati pa je islo i do 9 sati.Inace govorio sam o kazanu prevrtacu(serpasu) zapremine 120 l,dosta plitkim a sirokim,sa velikim kapkom i precnikom lule od 50mm(kazan koji je prikazan na slici ). .Ja sam rekao da nije potrebno toliko vremena pa me zanimaju vasi stavovi oko toga.Inace vazi samo za kominu ne za prepicanje.Pozdrav

#170: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Sep 24, 2009 6:27 pm
    ----
Mozda su ljudi u pravu, ali ja jos nisam cuo za tako dugu destilaciju. Nemam mnogo iskustva u ovom poslu, jer ovo prvi put radim samostalno. Dosta sam se raspitivao kod starijih, listao literaturu i trazio po internetu, ali nisam naisao na takav podatak. Istini za volju to mi izgleda pomalo i nemoguce.
Ja sam koristio 110 litarski kazan, koji je u potpunosti, do najsitnijeg detalja, izradjen od rostfraja (cak i loziste). Nije potrebno stalno mjesati jer je zagorjevanje svedeno na minimum. Ne znam koliko tacno, ali je dosta sirok i samim tim i plitak. Gore sam naveo koliko vremena je trajala destilacija, a vatru sam drzao tek toliko jaku da ne prestane da curi. Ako bih htio pruduziti vrijeme morao bih smanjiti vatru, a u tom slucaju bi prestalo i isparavanje i kondenzacija. Ne znam, mozda i nisam u pravu. Volio bih da neko ovo pojasni.

#171: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Sep 24, 2009 7:02 pm
    ----
Evo nesto veoma interesantno:
Izrada minijaturnih kazana za pečenje rakije

Milenko Božić zanatlijsku vještinu izrade kazana za pečenje rakije naučio je od svog oca, ali se nije bavio njihovom izradom u standardnoj veličini već je nastojao da napravi minijaturnu verziju.

Riječ je o minijaturnoj spravi, koja ima sve ono što i veliki rakijski kazan u kome se tokom jeseni peče rakija. G. Božić već godinama izrađuje male rakijske kazane od jednog ili više litara koji su prava mala umjetnička djela.

Mnogo truda i znanja potrebno je da se napravi kazan litrenjak iz kojeg poteče domaća rakija. Za izradu kazana od 1 ili 2 l potrebno mu je oko 150 časova čistog kujundžijskog rada sa čekićem i makazama, ručnog rada koji jedino narušava upotreba električne bušilice. Kazan suvenir na sebi ima ugrađen otvor, odnosno mehanizam za sipanje i ispuštanje koma kao i mehanizam za miješanje.

Svoje svojevrsne suvenire g. Božić izlaže na brojnim sajmovima male privrede i ostalim manifestacijama, a oko njegovog štanda je uglavnom najveća gužva. Na licu mjesta, za petnaestak minuta od litra koma potekne decilitar izuzetno jake rakije koja se u slast ispija.
Minijaturne kazane izrađuje po narudžbi, a narudžbe najviše poručuju ljudi iz inostranstva tako da se g. Božić može pohvaliti da njegovih umjetničkih djela ima širom svijeta.

INFO
FIRMOPISAČKI ATELJE
Milenko BOŽIĆ
Nemanjina br. 40
74000 Doboj
+387 (0)53 221 108, +387 (0)65 987 868
E-mail: oka.reklame @ gmail.com>

#172: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Sep 24, 2009 10:15 pm
    ----
Svaka cast majistoru,samo nam reci jos cijenu za taj kazancic.

#173: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: nikola145Lokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 7:27 am
    ----
@ Cikamiso zar ne treba kazan da bude od bakra ??? bakar je koliko sam cuo katalizator u celoj prici oko pecenja i nezamenljiv ?

Mali kazan al cena je verovatno velika cim ide samo preko..

#174: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 8:51 am
    ----
Za cijenu nisam siguran, na ovo sam slucajno naisao na internetu.
Sto se tice bakra i ja sam do prosle godine znao samo za tu pricu. Covjek me uvjerava da ta prica potice iz vremena kad je bakar u stvari bio jedini materijal za tu namjenu. Potkrepljuje cinjenicom da se uopste ne smije koristiti za spravljanje hrane, dok je rostfraj univerzalan u tom smislu. Kazem nisam siguran i ne smijem nista tvrditi, a volio bih da i ovo jos neko prokomentarise, posebno neke iz struke.

#175: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: penzijaLokacija: srbac PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 9:35 am
    ----
Pozdrav reci mi koliko kosta taj kazan od rostfraja od 110l i gdje si ga nabavio

#176: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: drveniLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 12:04 pm
    ----
cikamiso citat:
Sto se tice bakra i ja sam do prosle godine znao samo za tu pricu. Covjek me uvjerava da ta prica potice iz vremena kad je bakar u stvari bio jedini materijal za tu namjenu. Potkrepljuje cinjenicom da se uopste ne smije koristiti za spravljanje hrane, dok je rostfraj univerzalan u tom smislu. Kazem nisam siguran i ne smijem nista tvrditi, a volio bih da i ovo jos neko prokomentarise, posebno neke iz struke.

Ovo je sasvim tačno. Bakar tu nije katalizator. U procesu pečenja rakije se čak ni ne odvija nikakva kataliza. Pečenje rakije je u suštini obična frakciona destilacija.
I potpuno se slažem da bi bakar trebalo maskimalno izbegavati u svim procesima tokom kojih se pripremaju životne namirnice. Bakar je štetan metal i u određenim slučajevima može izazvati trovanje, rostfraj ne može.

#177: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: prezontije PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 2:11 pm
    ----
Sto se tice bakarnih sudova potrebno je kalajisati sve sudove u kojima se priprema hrana jer u suprotnom moze doci do trovanja.Kalaj tu sluzi kao filter.E sad bitno je reci da vecina boljih restorana hranu priprema bas u bakarnom posudju.Kod kazana za rakiju nemoze doci do trovanja jer se u kazanima odvija destilacija sto znaci da bakarni oksid ostaje u komini.Prednost bakarnog kazana je u boljem sprovodjenju toplote i u tome sto je laksi za rad jer bakar prilikom zagrevanja postaje mek i elastican za obradu,dok rostfraj je malo teze obraditi.Ovo pricam za kazane rucno radjene kazane,kod fabrickih to vec nije toliko vazno.Mi proizvodimo kazane za rakiju samo od bakra.Sto se tice kvaliteta rakije nema razlike izmedju kazana od rostfraja i kazana od bakra.
Sto se tice duzine pecenja.i ja pecem rakoju na nacin slican vasem cikamiso,i meni je nejasno zbog cega bi trebalo peci rakiju tako dugo.Slazem se da postoje kazani koji su dosta duboki a uski i da sporije provre od sirih a plitkih,ali mislim da ni sa takvim kazanima nije potrebno toliko vremena.Rakiju pecem blizu 20 god,a otac vise od 30 i nikada nismo culi da neko pece toliko dugo.
Dadoxxl zna o cemu pricam i na koji forum mislim.

#178: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: cikamisoLokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Pet Sep 25, 2009 3:06 pm
    ----
Sto se tice ovog kazana od rostfraja covjek ga je radio licno za sebe, a komercijalno ga proizvoditi mislim da se ne bi isplatilo. Covjek je dugo godina bio vani i radio sa rostfrajom, a po struci je bravar. Slucajno je njegov sin moj prijatelj i ja ga mogu posuditi za svoje potrebe. Inace nije ono da bukvalno"ide po selu", ali ga iznajmljuje prijateljima i poznanicima.

#179: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: orcka PošaljiPoslato: Uto Sep 29, 2009 8:27 am
    ----
Pozdrav rakijaši!

Peko sam rakiju od kupina pa mi je malo zagorila. Ako je prepečem hoče li se izgubiti okus zagoretine.

#180: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: zdravko.poposkiLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Pet Okt 02, 2009 10:43 pm
    ----
[quote="orcka"]Pozdrav rakijaši!

Peko sam rakiju od kupina pa mi je malo zagorila. Ako je prepečem hoče li se izgubiti okus zagoretine.


Nece,moras uzeti aktivnog uglja. Moze se nabaviti u humanim apotekama.
Mislim da ide 2-5 gr. na 100 l rakije(nisam siguran).Moras mesati 2-3 dana,onda ostavis da se istalozi, pa polako pretocis rakiju vodeci racuna da ne povuces i talog.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
Strana 12 od 18