:: Forums ›
detaljno
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
-> Voće

#181: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: orcka PošaljiPoslato: Čet Okt 08, 2009 6:10 pm
    ----
Prijatelj mi ima vino koje ima ćudan okus. Kad se popije osjeti se na nepcu
kao po sušenom mesu. Zna li netko od ćega bi to moglo biti i ima li neke pomoći.

Hvala!

#182: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: australac PošaljiPoslato: Sub Nov 14, 2009 7:54 am
    ----
orcka citat:
Prijatelj mi ima vino koje ima ćudan okus. Kad se popije osjeti se na nepcu
kao po sušenom mesu. Zna li netko od ćega bi to moglo biti i ima li neke pomoći.

Hvala!
Nisi dovoljno objasnio o cemu se zapravo radi.Mozda je kiselio grozdje u istoj kaci u kojoj je drzao meso u pacu (ako ti tako mirisi),ako mirisi po dimu ?Mozda je bila ta posuda sa grozdjem u blizini dima itd itd.Eto to su moja neka misljenja.

#183: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Savic13 PošaljiPoslato: Sub Nov 14, 2009 9:49 am
    ----
Što se tiče destilacije rakije i drugih destilata bakar je 100% ne zamenjiv, prosto pri kontaktu destilate sa bakrom odvija se hemijski proces koji poboljšava rakiju i to je naučno dokazano, čak mogu da vam navedem i koja reakcija je u pitanju ali to je sada nebitno, prosto ne postoji način da se dobije rakija koja je dobra kao ona sa bakrom a bez njega, sve destilerije u svetu koriste bakar i da sada mu niko nije našao ni približnu zamenu, a ako je kazan od rosfaja makar lula i tabarka treba da budu od bakra. Što se tiče naših kazana od 100-120 ltra koji su plitki i široki, sa kratkim kapakom i širokom lulom i brzom destilacijom prosto ne postoji način napraviti gori kazan i goru rakiju, kod nas se narod utrkuje ko će više kazana ispeći u toku dana, kao da se trkaju na 100 metara a ne da proizvode rakiju. Primetio sam da i način pečenja kod većine je veoma loš a da ne pričam i veoma lošu pripremu džibre, sve u svemu teeeeško je naći dobru domaću rakiju iako kruže priče kako je naša domaća šljivova rakija extra, a zamislite oni je prave od sterlejke koja je za nijansu bolja od džanarike, prosto rečeno teško koja šljiva proizvodi goru rakiju od nje. Sve u svemu tako je stanje koje ja u većini zatičem u mom kraju ali bih se obradovao kad bi drugde bilo drugačije. Kod nas su jabuke domaćih starih sorti koje su extra za rakiju ove jeseni išle i do 2,5 dinara za kilogram, a skoro niko ne peče od njih rakiju jer neznaju da naprave dobru džibru od njih. Ako neko ima jabuke ili može da ih nabavi neka se javi za pomoć, rakija je od njih vrhunska, ali isto tako zavisi i od sorte koja se koristi.

#184: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: australac PošaljiPoslato: Ned Nov 15, 2009 6:43 am
    ----
Ja imam kazancic od rostfraja,a lula i kondenzator od bakra.Pravio sam ga od pivskog bureta.Dosad sam prezadovoljan kvalitetom (i moje pecenje traje i po 5-6 sati).Dosad sam peko od ponarandzi,jabuka i suhog grozdja.Rakiju drzim 2 mjeseca samo poklopitu (ne zacepiu),zatim je razrjedim na zeljenu jacin 45% i na kraju u nju stavim grancicu od sljive da oboja.Za par dana izgleda ko dukat.

#185: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Nov 15, 2009 7:00 am
    ----
Samo naprijed Australac,vidi se koliko su nasi ljudi sposobni i u tudjem svijetu. Bye Bye

#186: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: australac PošaljiPoslato: Ned Nov 15, 2009 10:20 am
    ----
dadoxxl citat:
Samo naprijed Australac,vidi se koliko su nasi ljudi sposobni i u tudjem svijetu. Bye Bye
Sad trenutno spremam od limuna,stoi mi vec 3 nedlje i uopste mi nelici da ce uskoro biti za peci.Jos uvjek se osjeti slatko (jer dodao sam secera,ali ne puno).Nema mirisa na alkohol pa neznam dali ce biti ista od toga.Inace zainteresovan sam da pravim od egzoticnih vocki i to male kolicine,samo za pocastiti prijatelje.

#187: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: vatrogasac PošaljiPoslato: Pon Nov 16, 2009 3:51 pm
    ----
pozdrav, ljubitelji rakija! blizi se vreme za pecenje Dunja koje su u kacama skoro mesec dana. Kupio sam shirometar pa me zanima da li pomocu njega moze da se izmeri kolicina alkohola ili procenat shecera. takodje me zanima koje vrednosti treba da dobijem da bih znao da je komina spremna za pechenje...?
unapred zahvalan.

#188: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Nov 18, 2009 7:57 pm
    ----
Ispekao sam rakiju od dunja,nesto predivno,zato je tako skupa,jer ima posla oko toga.

#189: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: bijeljankaLokacija: RS/ BIJELJINA !! PošaljiPoslato: Sre Nov 18, 2009 8:12 pm
    ----
Ja pečem dosta rakije od raznog voća i dosta zahtjevan posao.

#190: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: p.bataLokacija: Jugo-zapadna Backa PošaljiPoslato: Sre Nov 18, 2009 9:29 pm
    ----
Ja sam pre neki dan zavrsio sa pecenjem rakije od jabuka. I prezadovoljan sam kvalitetom i kolicinom! Wink

#191: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Una83Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Dec 17, 2009 10:17 pm
    ----
Pozdrav svima!

Da li neko moze da mi preporuci neku akreditovanu laboratoriju za analizu rakije u Novom Sadu, a da nije ona na Tehnoloskom fakultetu?

#192: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: orcka PošaljiPoslato: Ned Avg 01, 2010 6:14 am
    ----
Kako se radi rakija od bazge (zove)

#193: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Ned Avg 01, 2010 6:35 am
    ----
Spremio sam dosta bobica za vino od bazge.Kasnije kad ocijedim,ubacit cu malo secera i ostaviti za rakiju.

#194: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: orcka PošaljiPoslato: Čet Avg 12, 2010 6:11 am
    ----
Kako praviš vino s bobicama? Negdje sam pročitao da se bobe stave u rakiju...... ali neznam kako i koliko. Ako neko zna plizzzzzzzz

#195: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Čet Avg 12, 2010 7:49 pm
    ----
Isti princip rada kao sa kupinama.Danas sam pripremio 100 kg.kupina i spremio za vino.
Dakle kako radis vino od kupina na isti nacin radi i vino od bazge.
Prije par dana sam pripremio vino od borovnice,ali nisam mogao naci neki recept,sem onoga u koji se stavlja voda,tako sam i postupio,pa cekam da vidim kakav ce okus biti.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
Strana 13 od 18