:: Forums ›
detaljno
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
-> Voće

#211: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dunja132Lokacija: smederevo PošaljiPoslato: Čet Dec 16, 2010 9:58 pm
    ----
da li bi neko mogao da mi kaze kako ide oko registracije rakije, kada bi npr neko zeleo da se bavi proizvodnjom rakije, koji su uslovi i kako to ide kod nas u zemlji, naravno predpostavljam da se to moze dobro plasirati, i sa koliko novca bi se moglo pristojno uci u ovakav posao. hvala unapred Bye Bye

#212: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: ZdravciloLokacija: Maglic kod NS PošaljiPoslato: Pet Jan 28, 2011 8:46 pm
    ----
Има ли неко било какав рецепт за пелинковац?

#213: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: majdraLokacija: Na sunčanoj strani Alpa PošaljiPoslato: Sub Jan 29, 2011 12:16 pm
    ----
Пелинковац је од давних времена познат као „биљни лековити ликер“. Препознаје се по приметном горком укусу пелина, из кога се и производи, уз додатак 26 различитих лековитих биљака које га обогаћују специфичном аромом и угодним мирисом. Ликер садржи до 35% алкохола. Пије се охлађен без леда, као аперитив пре и дигестив након јела.
Kako pa si sami pripravimo grenčico? Za 2 litra grenčice potrebujemo 40 g posušenih rastlin z grenčinami npr. zel pelina (Artemisiae herba), zel rmana (Millefolii herba), koreniko kolmeža (Calami rhizoma), korenino rumenega svišča (košutnika, Gentianae radix (svišči so v Sloveniji zaščiteni!)). Potrebujemo prav toliko posušenih rastlin z eteričnimi olji (listi mete (Menthae folium), listi melise (Melissae folium), zel dobre misli (Origani herba), zel materine dušice (Thymi serpylli herba); 20 dag sladkorja, 1 liter 70% alkohola in 1 liter čiste vode. Posušene rastline z eteričnimi olji namočimo v 7 dl 70% alkohola, rastline z grenčinami (razen pelina) pa v 7 dl razredčenega alkohola, ki ga pripravimo tako, da zmešamo 3 dl 70% alkohola in 4 dl vode. Oboje pustimo namakati preko noči. Zjutraj v 3 dl vode skuhamo pelinov čaj. V preostalo vodo vsujemo sladkor in skuhamo sirup. Rastline, ki so se namakale preko noči precedimo, nato oba alkoholna izvlečka zmešamo ter jima dodamo še ohlajen pelinov čaj in ohlajen sirup. Vse skupaj nalijemo v steklenice, ki jih moramo nekaj dni pustiti pri miru, da se iz grenčice izloči in posede usedlina. Po nekaj dneh grenčico previdno prelijemo v sveže steklenice, da tako odstranimo usedlino.

Pelina ne smemo namakati v alkoholu skupaj z ostalimi rastlinami, ker bi se tako iz njega izločila tudi strupena snov tujon. Tujon ni topen v vodi, zato ne prehaja vanjo, ko skuhamo pelinov čaj, v vodo pa preidejo samo grenčine in aromatične snovi.

Okus grenčice lahko po želji prilagodimo, tako da uporabimo različne količine sladkorja in različne rastline. Poleg omenjenih rastlin, ki uspevajo pri nas, proizvajalci grenčic uporabljajo še druge rastline, kot so npr. klinčki (Caryophylli flos) in pomarančne lupine (Aurantii pericarpium) in druge, ki pa so njihova skrbno varovana skrivnost.

Namesto 70% alkohola lahko za pripravo grenčice uporabimo tudi močno domače žganje, ki običajno vsebuje okoli 40% alkohola. V tem primeru uporabimo ustrezno večjo količino žganja in mu dodajamo manj vode. Za izdelavo grenčice je primerno le žganje, ki samo po sebi nima izrazitega okusa. V nasprotnem primeru lahko priokus žganja pokvari okus grenčice.

#214: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: ZdravciloLokacija: Maglic kod NS PošaljiPoslato: Sub Jan 29, 2011 3:43 pm
    ----
Хвала покушаћу по овоме да нешто направим ,па ћу јавити ваља ли.

#215: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: zokistaLokacija: zrenjanin PošaljiPoslato: Ned Maj 01, 2011 7:46 pm
    ----
imam jedan veliki problem kod mene je zemljista veoma podvodno i podavile su mi se sljive dali neko moze da mi pomogne sa savetom sta da posadim i koja vocka je otporna na visoku podzemnu vodu unapred hvala

#216: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: jablan27Lokacija: Banovići,BiH PošaljiPoslato: Čet Avg 11, 2011 9:35 am
    ----
australac citat:
Pozdrav svima:Nov sam clan mada sam vec dugo na ovome preljepom forumu.Trenutno sam zainteresovan za pravljenje rakije (svakakvih vrst).Napravio sam kazancic 25L i sad se zabavljam,ispeko sam malo rakije od Guave zatim sam ispeko od pomorandze,u toku mi je priprema jabukovace,a pripremamse i za pecenje rakije od suhog grozdja (grozdjica).Zato sam se i prijavio jer naravno treba mi pravi i kompletan recept kako se sta radi i kako.Zato vas molim,ako netko zna recept da mi ga da bio bih mu jako zahvalan.Unapred hvala.

a kako si napravio kazan ako se emije znati. hvala

#217: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: gvozdenibLokacija: cacak PošaljiPoslato: Ned Avg 28, 2011 1:59 am
    ----
zanima me recept za domace vino, mala kol. groždja 30-40 kg?

#218: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: milan-55 PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2011 8:19 pm
    ----
da li je neko pekao rakiju od smokava.
Ja sam poceo da ih skupljam, one koje kao suve opadnu i koje su mekane berem i malo das odstoje na suncu pa ih stisnem i stavim u bure. Svaki dan stavljam po malo i sad kad otvorim ubi me odozdo iz bureta. Da li je to sve sto trebam da radim.

#219: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2011 9:10 pm
    ----
Radim rakiju od smokava niz godina.Recept je ovakav za suhe smokve 100 kg suhi smokava potopis u 350 litara vode od 50 stepeni C,ostavis i uspes selkceionisani kvasac,kad prodje vrenje,od te kolicine treba da izadje oko 55litara rakije jacine 44 stepena.Inace rakija od sirovih smokava ima neprijatan miris.

#220: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: tamarix..Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2011 9:12 am
    ----
A kako se pravi liker od smokve da li neko zna ? Downtown

#221: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2011 5:06 pm
    ----
Liker,rakija,secer i smokve,te na Sunce 40 dana,procijediti i popiti sto prije. Very Happy
Dakle u sire staklenke zrele smokve i secer,te preliti rakijom.

#222: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: tamarix..Lokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2011 7:36 pm
    ----
Da li treba stavljati smokve sa korom ili bez?

Koliko ide smokvi i secera na 1l rakije?

#223: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Uto Sep 27, 2011 9:46 pm
    ----
Smokve idu sa korom,sto vise to bolje.Secera po zelji,zavisi da li volis sladji liker ili ne? Bye Bye Nema tu nekog recepta,ja radim sve iz ruke,probam po okusu i onda,ako fali secera,naknadno dodam.

#224: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: milan-55 PošaljiPoslato: Čet Sep 29, 2011 4:23 pm
    ----
Dadoxxl
Ja nemam suve smokve i ne mogu da ih susim u Beogradu. Imam sortu petrovace koje su jako krupne i socne i kazu da one i ne mogu da se suse. Ja ih kazem bverem kad su socne i kad iz njih pocne da curi sok pa ih malo ostavim na sunce pa gnjecim i u bure. Nema toga puno, al da skupim malo pa koliko bude rakije al da bude cista jer ja ne stavljam nikakav secer niti bilo sta samo skoro svaki dan mesam. Neznam za taj miris, jer nikada nisam ni probao tu rakoju niti cuo da neko ima, mozda bi ako stavim neku travku taj miris neutralisao. Vidim da si ti u tome jako iskusan pa bi mi bilo drago da nesto naucim.
Pozdrav.

#225: Da li neko ima iskustva sa pravljenjem VINA od Aronije Autor: SokoBgd PošaljiPoslato: Pet Maj 25, 2012 11:17 am
    ----
Pozdrav svima,dobio sam i posadio u novembru 2011. god 40 sadnica aronije na placu kod Avale,12 se nije primilo iako sam sve radio po upustvu od proizvodjaca,pregledao sam ceo forum i veoma mi se svidja,gotovo je sve objasnjeno,kako se sadi i rasadjuje aronija,sadnice koje su se primile su cvetale i visoke su oko 1 metra,sta da uradim sa onima koje se nisu primile,da ih orezem do zemlje,pricate o zbunovima a kod mene je jedna stabljika,pokusacu da postavim slike cim se vreme malo prolepsa.Ono sto me jos zanima a na forumu nisam nasao iako sam sve pregledao kako se recimo pravi vino od aronije,rakija,dzem i drugo ako neko ima iskustvo.Pripremio sam jos oko 20 ari da posadim sledece godine jos aronije, mislio sam ove ali mi svi kazu da nije dobro jer je prestupna a i da vidim kako se razvija ovo sto sam posadio.



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
Strana 15 od 18