:: Forums ›
detaljno
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
-> Voće

#241: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Uto Avg 27, 2013 2:43 pm
    ----
Vlado , znam odlicno kako izgleda i kakvoj je ukusa. Rakija od lubenicarke je odlicna rakija i nije za svakodnevnu upotrebu. Mislim da nije manje od 500 dinara na pijacama . Mozda gresim ali mi ne prodajemo a i ne kupujemo pa pojma nemam koliko kosta .
Pozdrav.

#242: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: vladarsLokacija: Valjevo PošaljiPoslato: Sre Avg 28, 2013 11:00 am
    ----
Hvala Nenade :). Mi to pravimo za sopstvene potrebe, ali baš je mnogo ima ove godine, pa ako neko bude tražio da znam koliko otprilike vredi... Mada rakija može i da stoji ;)...

#243: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: prpl_trtl PošaljiPoslato: Sre Avg 28, 2013 11:10 am
    ----
Ako je stvarno dobrog kvaliteta, može da ide od 7 - 10e, komotno.

#244: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA I POMOC Autor: boss074Lokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Feb 08, 2014 5:00 pm
    ----
DAVID citat:


U svemu tome znaci bitan je materijl t.j. sljiva iskljucivo od nasih sorti
( moravka , ranka , cacanka rana ...) koliko mi je poznato stenlej ne dolazi u obzir…

Nadam se da ce se diskusija nastaviti.

Što se tiče priče o održavanju, trenutku branja, trenutku pečenja slažem se. Tu su jako bitni i sudovi u kojima se šljiva odlaže, kao i sudovi u koje se kasnije rakija odlaže.

Što se tiče sorti, za rakiju - najviše tera moravka, ali je jako sitna, nezgodna za branje,... ali se nikako ne slažem da stenlej ne dolazi u obzir. Ne znam ko ti je to rekao. Unazad desetak godina proizvodim šljivovicu od stenlejke i odlična je! Ove godine cena šljive (6 din/kg) je bila katastrofalna, ali odlična za proizvodnju rakije, doduše ko je imao sudove. Ja sam ostavio 5 tona šljive za rakiju, 5 sam prodao jer nisam imao više sudova, a u tom trenutku u Blacu nije imalo ni da se kupi, čekalo se po desetak dana i više da dođu kace i sudovi u prodajne objekte.
Međutim, čekanje bolje cene šljive - do čega nije došlo, je dovelo do toga da je šljiva bila prvoklasna za rakiju, prezrela, slatka i toliko puna šećera da je par šljiva bilo dovoljno da se čovek zasladi, sve preko toga je bilo otužno od slatkoće. Tako da sam ja ove godine ispekao 1 tonu prepečenice. Ko sumnja u kvalitet, može da dođe i da se uveri lično. Proba se ne plaća, ostalo ćemo se dogovoriti! Wink

#245: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: ljubavacLokacija: ljubava PošaljiPoslato: Čet Mar 06, 2014 7:29 pm
    ----
RAKIJA OD JABUKEJabukovača je tip rakije naročito cenjena u Francuskoj (pokrajine Normandija i Bretanja), gde se proizvodi pod imenom Caliados (kalvados ). U ovim pokrajinama ovaj proizvod je pod zaštitom geografskog porekla.

Jabuke za proizvodnju rakije imaju 7- 14% šećera (najčešće 10%), 4-8 g /l kiselina, a karakteristične su po tome, što imaju povećan sadržaj pektinskih materija. Sadržaj kiselina varira u zavisnosti od sorte. Kod nas su se nekada najviše koristile, kolačara, budimka i kožara dok danas preovladjuju visoko intenzivne sorte, ajdared, delišesi, melroz, jonagold, greni smit i druge sa manjim sadržajem kiselina. Posle mlevenkja i pasiranja plodova (bolja tečljivost) i cedjenja, previre ceo kljuk a destilacija se kasnije obavlja, ili na aparatima za dvokratnu destilaciju, ili na aparatima za kontinuirani rad. Za oba načina potrebna ja čista kultura kvasaca.

Da bi se ubrzalo vrenje kljuka, dodaje se (NH4)2HPO4 (50g/100 kg kljuka). Pri ovakvom načinu prerade, dolazi do hidrolize pektinskih materija, a dobijena rakija ima povećan sadržaj metanola. Takodje dobijena rakija je aromatičnija nego rakija gde fermentiše samo sok.

Na tržište izlazi kao bezbojna ili obojena. Boljeg je kvaliteta ako se dobija mešanjem nekoliko različitih sorti. Rakija jabukovača ima bar 2x više viših alkohola nego šljivovica. Na ovu pojavu utiču i kvasci (stvaranjem veće količine viših alkohola u odnosu 7:1) Snižavanje sadržaja metanola obavlja se na isti način kao i pri proizvodnji šljivovice, odnosno odvajanjem jednog dela prvenca tokom prepeka ovo sam dobio od jednog prijatelja

#246: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: чича PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2014 12:17 am
    ----
www.svetbiljaka.com/co...ize=1.html
www.svetbiljaka.com/co...ize=1.html
www.svetbiljaka.com/co...ize=1.html

Slike ovogodisnje orahovace. Videcemo kakva ce biti za 40-ak dana.

#247: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: чича PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2014 10:48 am
    ----
Litar i po domace rakije, kila secera i 55-60 orasa u svakoj tegli. Na prozoru gde ima najvise sunca. Promesam svakih par dana. Hteo sam da probam umesto secera da stavim med ali nisam imao.

www.svetbiljaka.com/co...ize=1.html

#248: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Maj 22, 2014 4:27 pm
    ----
Vino od meda:
Zasladi se prokuvala (ohladjena) voda medom i izmeri se sirometrom da ima preko 18 % secera (meda)
Moze da se dodaje kvas, cak je dobro par dana ranije kilo, dve voca oprati, samleti i ostaviti da krene vrenje i to staviti u posudu sa rastopljenim medom.
Vrenje naravno bez prisustva vazduha.

#249: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: idklecinLokacija: Bač PošaljiPoslato: Ned Jun 01, 2014 1:46 pm
    ----
Interesuje me da li neko moze malo pojasniti tehnologiju proizvodnje rakije od visnje

#250: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Apr 08, 2015 8:04 pm
    ----
Veoma prosto drugar samo mi reci da li mozda mislis na liker od visanja , zatim na sljivovicu sa plodovima visnje ili na cistu visnju.
Ako je u pitanju plod visnje kao komina princip je isti kao kod dzanarika tj. ringlova .
Mi smo tako radili jedne godine kada nismo imali gde visnju da prodamo. Pola u kace a pola smo dali da beru komsije kome treba .


Boss [ Nis ] koje selo je u pitanju pored Nisa. Radim u Nisu .
Pozdrav

#251: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: mb.spyLokacija: Gevgelija PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 4:51 am
    ----
zagoreo kazan kako se resiti tog problema,samo da nije nesto previse struganja,,, spakla, noz itd

#252: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 2:01 pm
    ----
Ne znam dal bi sirce pomoglo, nikako zuljanje dna.
Sipati da prekrije dno i zaloziti da kljuca blago.
Asepsol je isto dobra stvar - on se ne mora ni grejati.

#253: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 8:05 pm
    ----
[quote="mb.spy"]zagoreo kazan kako se resiti tog problema,samo da nije nesto previse struganja,,, spakla, noz itd[/quote]

Vidi druže...poenta je da ne dozvoliđš da ti zagori kazan...
Reći ću ti kako ja to radim...(i ne tvrdim da je samo tako ispravno ).
Prvo, nemoj stavljati suviše gust kom...znači pre punjenja kazana promešaj kominu ( bez obzira da li pečeš šljivu ,jabuku ili grožđe), i zahvataj koliko je moguće i tečnost i čvrstu materiju...
drugo , ako i pored toga vidiš da je gusto, dodaj vode...i ne brini voda neće ništa pokvariti ni razblažiti ni jačinu koma ni buduću rakiju...
I treće na dno kazana stavi malo slame onako dva rukohvata da pokrije dance, zatim prvu kantu koju sipaš , sipaj polako da ne oteraš slamu sa sredine kazana...naravno stavljaš čistu slamu od pšenice , ječma ili raži, sa čime već poseduješ...i ne brini slama neće uticati na ukus buduće rakije...
I na kraju kad ložiš kazan ...loži ravnomerno...nemoj čas jaču, čas slabiju vatru..nego ravnomernije..
Ja ti ovo pišem iz sopstvene prakse...
Bye Bye

#254: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: gandradLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Čet Okt 15, 2015 8:12 pm
    ----
A ako ti je već zagorelo ...moraš očistiti...uzmeš košturke ( ako je od šljive) i krpu pa njima trljaš i trljaš i trljaš...džak od krompira, ono mrežasti su isto dobri za te stvari...Ili se uzme parče ćeramide ili cigle pa se trlja, trlja, trlja...
Moraš očistiti dobro zbog narednih kazana kojih moraš peći...
A ako ti je mnogo zagorelo...ta rakija se opasno "oseća" i verovatno je moraš baciti-prosuti ili je čuvaš za pranje prozora i slično ili u auto za pranje vetrobrana...
Nikako je nemoj mešati sa ostalom rakijom niti sipati u sledeći kazan radi daljeg pečenja...jer ćeš usmrdeti i čustu rakiju...

#255: Re: VOĆNA VINA Autor: Backi28g PošaljiPoslato: Čet Avg 18, 2016 4:31 pm
    ----
Uncle_Tom citat:
Ovo od kajsija mi mnogo lepo mirise (predpostavljam!), steta sto su ove godine slabo rodile...

Daj toga jos.. Razz
ja sam pravio pre par godina treba mu bar godina ili i vuse da bi sazrelo



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
Strana 17 od 18