:: Forums ›
detaljno
PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
-> Voće

#46: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: Mocprirode PošaljiPoslato: Uto Sep 18, 2007 1:35 am
    ----
Danas sam bas kupio tamni secer, ako se bude trebalo dodavati, navodno uzgajan je u Africi negde gde je ekoloski cisto .....
Taj secer ima skroz drugaciji ukus od obicnog belog secera, meni se vise svidja i konkretno jedino njega i koristim u kuci za svoje potrebe.
Ako je secer nuzno zlo koje se mora stavljati, onda cu stavljati onaj bolji i zdraviji secer, jer seceri su opste poznato otrovi, s tim sto belji i vise preradjivan to otrovniji.

#47: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: SingaLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Uto Sep 18, 2007 11:00 am
    ----
i ja kupujem zuti, ali sam procitala da je to samo karamelizovani beli secer Very Happy ko zna Znoji se

ne znam da li se stavlja u grozdje, znam da ga stavljaju u sljive i visnje,
i da je rakija odlicna, probala sam Very Happy

#48: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: atina_majstorLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Sep 18, 2007 12:50 pm
    ----
U mom kaficu donose mi domacu rakiju, koju par ljubitelja iskljucivo piju. Ako neko ima da ponudi malo vece kolicine (minimum 5 litara), dobre vocne rakije, sa razumnom cenom, nek se javi na pp.

#49: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: mikalja PošaljiPoslato: Uto Sep 18, 2007 4:11 pm
    ----
Ni jedna rakija u koju se stavlja shecer niiijeeee prava rakija ona domaca nego shecerusha,koju moj deda nebi okusio niposhto Twisted Evil I kad nabavlja rakiju strogo vodi rachuna da li je PRAVA rakija ili shecerusha? Bye Bye Bye Bye Bye Bye Bye Bye

#50: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: Mocprirode PošaljiPoslato: Sre Sep 19, 2007 12:56 am
    ----
Danas sam muljao grozdje i merio sam procenat secera u siri, mostu ili sta li je vec.
Procenat je 16% u jednom buretu a u drugom 16,5% sto je bas malo.
Desilo se ono sto je i logicno kada se grozdje bere ranije nego sto bi trebalo, a to je nizak procenat secera.

Komasija kaze da je idealni procenat secera 20% i da se do tog procenta jedino moze sada doci dodavanjem secera.
Znaci preko 3% secera moram da dodajem na 100kg sto je po mom ukusu bas puno.

Nabavio sam prirodnog secera za koji tek sada vidim da su mala pakovanja od 500g, a mislio sam da su od 1kg.
Secer je LIGHT MUSCOVADO CANE SUGAR.
Na pakovanju pise izmedju ostalog:
svetli Muskovado je najkvalitetniji nerafinisani svetlo smedji secer u svetu jer potice iz tropskih i ekoloski cistih podrucja Mauriciusa.
Obiluje vitaminima i mineralima prisutnim u prirodnoj melasi secerne trske.
Garantovano nerafinisan proizvod , bez aditiva i konzervanasa.
Sastav: saharoza i melasa.
Proizvodjac: SSM, P.Luis, Mauricius
Uvezeno: iz Makedonije

www.vitalia.com.mk/def...9D054E8DFA

Cena za 500g je nekih 160 dinara.

-------------
Grozdje je stajalo 3 dana ubrano jer nisam mogao da nadjem taj muljac, posle muljanja oko 4-5 sati sam merio postotak secera, mozda je to pokazalo pogresno malo manji postotak, a mozda i ne?
--------------
Singa ne znam za taj zuti secer, mada trebalo bi da je manje preradjivan secer od belog, bar za jednu nijansu.
Kupio sam danas i neki gorzdjani secer, ali on je bel i sitan kao secer u prahu, tako da mi to lici na neki preradjivani i doradjivani secer.
--------------
Mikalja i ja bi volio da mi je grozdje dovoljno slatko samo od sebe i da ima taj idealni procenat secera, ali u mom slucaju nema i moram da dodajem secer, tako da mi to ispada kao neko "nuzno zlo" , iskreno se nadam da ce mi iduce godine grozdje imati veci procenat secera.
--------------
Atina_majstor ja nemam za prodaju jer ipak imam male kolicine, ali znam coveka u ZR od kojega i sam povremeno uzimam rakiju.
Kazu da mu rakija nije losa, ja inace ne pijem i nisam probao.
Cene rakija kod njega su ono za moj pojam dosta niske i koliko se secam: Loza: 300din, Kajsija: 500din, Jabuka 250din.
Zasto mu je Loza skuplja od jabuke, ne znam, mozda je imao neko kvalitetno grozdje ili sta znam.....
Ako te zanima reci, mogu ti posaljem fon na PP.
Ja nisam pio tu rakiju i ne mogu reci da je 100 posto u redu, ali niko se do sada nije zalio na nju ko je pio od ovih koje znam.

#51: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: zita PošaljiPoslato: Sub Sep 29, 2007 1:14 pm
    ----
vocko007 citat:
Pozdravljam sudionike foruma!
Da odgovorim svima koji se pitaju o pečenju rakije od jabuka.
Može se peći i to jako kvalitetna i ukusna (kažu oni koji su probali).Cijena joj je veća od šljivovice (šljiva 25.kuna ,a jabuka 40.kn) To su cijene-otprilike- kod nas u Hrvatskoj. Pa ako nekoga zanima spreman sam savijetom pomoći !
Wink POZDRAV!
Pozdrav svima. Prvi put se javljam mada vec dugo pratim ovaj sajt.
Da li je neko raspolozen da mi pomogne da napravim pravi kalvados. Imam oko 2.000 kg jabuka koje sam iseckao i spakovao u plasticnu kacu. Fermentacija je vec pocela. Kod mene u okolini Jagodine se od toga pravi jabukovaca istim postupkom kao i sljivovica. Na nekim sajtovima sam video da to nije bas pravi kalvados.
Unapred hvala.

#52: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: misko07 PošaljiPoslato: Ned Okt 28, 2007 11:08 pm
    ----
Da li iko zna od kojih trava se pravi travarica.Popio sam kod prijatelja travaricu koja je zelene boje i koja ima dosta lekovitih biljaka u sebi. Moyete mi poslati recept na mail bwave @ verat.net. Unapred zahvalan

#53: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: penzijaLokacija: srbac PošaljiPoslato: Pon Okt 29, 2007 2:59 pm
    ----
Postovani gospodine ,strucnjaci kazu da dodavanjem secera do 2% smatra se prirodnom rakijom.Medjutim ako je rakija za tebe izbjegni i to ili bar koristi vocni secer (saharoza) .Kod nas u Republici Srpskoj proizvodi se u Kozarskoj Dubici.Inace za svaki dodani kg secera na 100l dobices vise 1l rakije. Jos ako imas problema prilikom prepeke na svaki kazan prepeke dodaj jednu kasiku masti. To se dodaje da ne pokipi odnosno povrati kako kazu kazandzije. Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj .

#54: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Okt 29, 2007 4:42 pm
    ----
Da se malo i ja umesam u ovu raspravu oko pecenja rakije, posto imam kazan za rakiju koji ''seta'' po Cupriji da bi pravio drugima zadovoljstvo, a meni doneo neki dinar.
Posto je puno njih peklo rakiju mojim kazanom, svaki put sam i razgovarai i pitovao o nacinima, i tajnama pripreme i proizvodnje kvalitetne rakije. Ima tu puno logickih i pametnih stvari, a cujem i puno gluposti.
Po knjigama koje sam citao, u voce koje se bere, moze se dodati maximalno do 7% secera, naravno rastopljenog u mlakoj vodi i dodatog odmah nakon branja voca, da bi naravno sve to lepo provrelo, jer ako stavite secer na dan pecenja rakije, to je bacen secer. Secer se obicno stavlja u voce koje je sa manjim procentom secera u sebi a to su visnje, jabuke, dunje, kruske.... U sljivovom i grozdjanom kljuku, se obicno ne stavlja, ili se stavlja do 5% secera ako je godina losa i voce nije dovoljno slatko.
Voce sa secerom (ili bez njega) stoji 21 dan da se izvrsi alkoholno vrenje, i nakon toga se pristupa pecenju. Pece se prvo ''meka'' rakija od svog voca, a zatim se ta meka rakija prepece i dobija se kvalitetna ljuta prepecenica. I tu kazu, ima caka. Sljivova, lozova rakija se obavezno prpicaju, dok ostale ''vocne rakije, mogu i da se ne prpicaju, a sve iz razloga da bi se sacuvale arome rakija, to jest da rakija koju pijete, ima malo jaci miris voca od koje je pecena. Opet i tu nema pravila. Ja moje rakije od raznog voca obavezno sve prepecem, a da big dobio i malo vise aroma voca u rakiji, u kazan sa mekom rakijom koju prepicam, obavezno stavim jedno 10-tak litara kljuka - komine, koje sam ostavio bas za tu svrhu.
I jos jedna vrlo bitna stvar i cinjenica. Vino se nakon otakanja drzi u staklenim bocama gde stari i dobija na kvalitetu, a rakija se drzi u drvenim sudovima - buradima, gde dobija boju i kvalitet. U buret bi trebal da se drzi minimalno tri meseca (naravno, moze i mnogo duze), a zatim mozete da je otocite u staklene boce.

#55: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Okt 29, 2007 4:49 pm
    ----
misko07 citat:
Da li iko zna od kojih trava se pravi travarica.Popio sam kod prijatelja travaricu koja je zelene boje i koja ima dosta lekovitih biljaka u sebi. Moyete mi poslati recept na mail bwave @ verat.net. Unapred zahvalan

Pogledaj malo po temama, ima tu bas na lekovitom bilju kako se prave travarice, ja sam bas pisao i ostavio nekoliko tekstova o tome. A ako bas nekoga interesuju recepti za pripremu i proizvodnju lekovitih rakija i vina neka mi se javi pp-om.

#56: Re: Proizvodnja prave domace rakije Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Uto Okt 30, 2007 11:58 pm
    ----
Evo da prokomentarisem i ovde. Dali znate da je rakija lekovita tek posle 60. godine zivota. 1 mala casica na dan,ili jedna vinska casa vina na dan, ili 1 flasa piva na dan.
Inace alkoholi sluze, protiv temperature, kao oblozi. Stavljaju se na bolna mesta, protiv otoka, a ne u grlo. Ili kada se radi o vinu, koliko profesionalna licnost dozvoli.

#57: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Bugsy PošaljiPoslato: Pon Nov 12, 2007 10:10 am
    ----
UPOMOC!!!!!!!!!!
Pekao sam rakiju od sljiva sa drugarima i nisam uspeo da ih ubedim da odvojimo i bacimo prvih 3-4 dl tecnosti = metil alkohola Znoji se
Da bih ga sada odtranio iz rakije, da li moram ponovo da prepecem ili jednostavno mogu rakiju da sipam u serpu, zagrejem na 60-70 C i drzim tako jedno 10-ak minuta da bi metil ispario? Moram da napomenem da nemam merac alkohola.

#58: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: milan60 PošaljiPoslato: Pon Nov 12, 2007 11:22 am
    ----
Po prvi put sam ccitao sta ste sve napisali i mnogo sam iznenadjen ali prijatno,ima korisnih saveta normalno. Kako se jos moze aroma popraviti
osim ubacivanjem vocke.
Bugsy da sam na tvom mestu ja bih to rakije ostavio pa pravio poluprepek tj to stavio sa novom rakijom/kominom a kad peces rakiju pozajmi merac ili kupi na pijacama se mogu kupiti za 100/150dinara a poljoprivrednim apotekama su skuplji

#59: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: Bugsy PošaljiPoslato: Pon Nov 12, 2007 3:50 pm
    ----
Milane,

Nalazim se na 4,000 Km od najblize pijace ili polj apoteke a niko u okolini nema merac Sad

Pored toga sa sljivom je za ovu godinu gotovo, tako da ce sledeca tura biti negde sledece godine u Avgustu

Da li to znaci da ovo sto sam mukom napravio mogu da bacim?

#60: Re: PROIZVODNJA VOCNIH RAKIJA, VINA Autor: milan60 PošaljiPoslato: Uto Nov 13, 2007 12:35 am
    ----
Ziveli Gde se ti nalazis Bogu iza ledja
Izvioni nisam znao da si u takvoj situaciji
to sto sljive nema vise ne znaci da nema drugog voca
ili si se ti odlucio da pijes samo sljivu
sve se iskoristava pa pravi mesanu vocnu rakiju
a za merenje u takvim uslovima nisam nikad probao
Negde sam citao kako je proveravano dal u patoki ima alkohola, pa me interesuje kako si ti proverio tj odlucio kad da prekines pecenje



-> Voće

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sledeća  :| |:
Strana 4 od 18