:: Forums ›
detaljno
ši-take (shiitake)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#16: shiitake Autor: nattasa PošaljiPoslato: Sre Mar 08, 2006 1:14 am
    ----
Zna li neko gde se moze naci seme ove pecurke, i kakvi uslovi su potrebni za gajenje?

#17: Re: shiitake Autor: Turin_TurambarLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Sre Mar 08, 2006 4:18 am
    ----
nattasa citat:
Zna li neko gde se moze naci seme ove pecurke, i kakvi uslovi su potrebni za gajenje?

Heh, to bih i ja voleo znati - pitam se zasto kod nas nema vecih uzgajivaca ove, izuzetno zdrave, pecurke? Jedino sto znam je da se gaje na panjevima ili korama od drveta....

#18: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Sre Nov 15, 2006 10:04 am
    ----
ima uzgajivaca ali za sada nema nista organizovano. Ja sam trenutno u kontaktima sa nekim ljudima, bice nesto ozbiljnije ubrzo. Inacemoze da se uzgaja i na posebno pripremljenim supstratima od piljevine

#19: Re: ši-take (shiitake) Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 16, 2006 4:45 am
    ----
Ši-taka može da se gaji u uslovima jako sličnim bukovači, na piljevini i na trupcima bukve. Period prorastanja micelija je nešto sporiji nego kod bukovače pa je zato potreban duži period inkubacije. Micelij se može nabaviti iz Francuske od firme Somicel ili jednostavnije pronaći na poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Dr. prof. Mišu Nikšića koji je doktorirao ši-taku u japanu (često ima predavanja u botaničkoj bašti). Početkom osamdestih (1981) smo nas dvojca zajedno ovde pokušavali da ubedimo ljude da gaje bukovaču i ši-taku i proizvodili micelij na polj. faksu ali tada niko nije imao razumevanja za to. Drago mi je da vreme čini svoje i da širina u razmišljanju ipak preovladava pa makar i posle 25 god. Uzgaivači je još uvek stidljivo gaje jer nije komercijalna gljiva (jede se samo dve-tri dnevno) i ne donosi profit kao šampinjoni i bukovača. Ali njena primena je u industriji lekova. Mogu se praviti mnogi lekoviti preparati od ove zaista vredne i kvalitetne gljive koja u Japanu i Kini ima veliku primenu kako u ishrani tako i u farmaciji. Možda nešto naučimo od njih u narednih 50 god Wink . Mnogo smo zadrt narod Evil or Very Mad pa nauka teško prodire u ove krajeve iako je imamo mnogo pre nego ostala Evropa zahvaljujući našim naučnicima entuzijastama. Zato će proći još mnogo vekova dok neki uporni, ekscentrični "Tesla" ne razbije ovu našu žabokrečinu.

#20: Re: ši-take (shiitake) Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 17, 2006 12:23 am
    ----
Ima u TEMPU hoby kit zasejan sa ši-takom pa može da se gaji za kućne potrebe.

#21: Re: ši-take (shiitake) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 17, 2006 12:57 pm
    ----
lepisinisa citat:
Ima u TEMPU hoby kit zasejan sa ši-takom pa može da se gaji za kućne potrebe.

Hvala druže na info.. Wink

#22: Re: ši-take Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 17, 2006 1:04 pm
    ----
[quote="Snježna"]Nemam iskustva i nisam je gajila, moja mama pije kapsule.

Ima li kapsula u slobodnoj prodaji, i gde?

#23: Re: ši-take (shiitake) Autor: lepisinisaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 18, 2006 1:32 am
    ----
Neznam za tablete verovatno ima u apotekama. Ali ima kod Kineza sušene ši-take. Kesica od 200 gr je oko 250 din. Izvadiš dve tri, potopiš u vodi oko 1-2 sata i one narastu i budu kao sveže inače ima na pijacama svežih po ceni od 600din/kg. (kalenić).

#24: Re: ši-take (shiitake) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 18, 2006 11:50 am
    ----
lepisinisa citat:
Neznam za tablete verovatno ima u apotekama. Ali ima kod Kineza sušene ši-take. Kesica od 200 gr je oko 250 din. Izvadiš dve tri, potopiš u vodi oko 1-2 sata i one narastu i budu kao sveže inače ima na pijacama svežih po ceni od 600din/kg. (kalenić).

Idem sutra na Kalenić.. Wink

#25: Re: ši-take (shiitake) Autor: brbr PošaljiPoslato: Ned Nov 19, 2006 7:43 pm
    ----
Danas sam na HRT1 gledala kako se gaji Shitake pecurka. Najavili su da ce i sledece nedelje 26.11. biti prica o ovoj gljivi. Ne znam tacno kad im pocinje emisija, ja sam se ukljucila oko 13h. Smile

#26: Re: ši-take (shiitake) Autor: xemarLokacija: Kraljevo PošaljiPoslato: Pet Dec 08, 2006 3:54 am
    ----
Zdravo narode!
Ako nekoga i dalje interesuje shii take gljiva javite se.Ja se bavim proizvodnjom komposta i uzgojem gljive. Mogu vam možda u nečemu pomoći.
Pozdrav!

#27: Re: ši-take (shiitake) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 12, 2006 9:58 pm
    ----
xemar citat:
Zdravo narode!
Ako nekoga i dalje interesuje shii take gljiva javite se.Ja se bavim proizvodnjom komposta i uzgojem gljive. Mogu vam možda u nečemu pomoći.
Pozdrav!
Lepo od tebe. Imaćemo te u vidu.. Wink

#28: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Pon Dec 18, 2006 1:16 pm
    ----
mene vrlo interesuju problemi na koje mogu da naidjem tokom uzgajanja sto se tice postavke gajilista to je skoro sve jasno ali niko nigde ne spominje probleme prilikom uzgajanja

#29: Re: ši-take (shiitake) Autor: xemarLokacija: Kraljevo PošaljiPoslato: Uto Dec 19, 2006 1:40 am
    ----
Dragi prijatelju,ako nabavljaš već inkubirane supstrate tvoji problemi trebalo bi da su već 90% rešeni (naravno pod uslovom da su dobro inkubirani),ako to nije slučaj onda zaista možeš imati problema na pretek,počevši od (ne možeš ni zamisliti koliko vrsta ) plesni ,pa do insekata koji će se oko njih rojiti. Stoga ti preporučujem inkubiran supstrat, ali ako te ipak interesuje samo zasejan pa dalje ti da se petljaš znaj sledeće:
1. Prostorija za inkubaciju je dijametralno suprotna od prostorije za plodonošenje,tj. u njoj vlažnost ne sme da pređe 55%.
2. Iako mnogi tvrde da provetravanje u fazi inkubacije nije potrebno ne veruj POTREBNO JE! Manje nego u plodonošenju ,ali je potrebno.
3. Svetlo ne mora da bude intenzivno,ali se preporučuje imitiranje prirodnog ritma.
4. Temperatura prva 3-4 dana 17-18°C posle podići na 20-21°C.
5. A najbitnije od svega je kvalitet semena tj. micelija.

Ako ti sve ovo prođe glatko ti si prijatelju ˝na konju˝,ako smo ti pomogli ,drago nam je .
Ovo je samo u kratkim crtama ,jer je tema prilično obimna,ako imaš još neka pitanja piši na xemar @ sbb.co.yu ili se javi na 064/132-18-74.
Možda bi mogli i neke fotose plesni da ti dostavimo.
Pozdrav.

#30: Re: ši-take (shiitake) Autor: manusLokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Uto Dec 19, 2006 1:52 am
    ----
Od jednog poznanika koji se bavio uzgojem poecuraka sam cuo da je ona mnogo opasnija po uzgajivaca jer baca mnogo vise spora nego sampinjoni i da je zbog toga (a i zbog posebnih uslova uzgoja) mali uzgajivaci pecuraka ne uzimaju.

samo dva puta smo uspeli da na ovdasnjoj pijaci nadjemo sitake, prvi put smo kupili iz radoznalosti, drgi put iz zelje da je imamao, jer je neuporedivo ukusnija i od bilo koje druge koje smo probali (sampinjone da i ne pominjem, oni su kao karton ako ih ne spremis uz bilo kakav zacin ili preliv).

Taj hoby kit za kucne potrebe zvui interesantno, lepisinisa, da neznas koliko je kostao i jos neke detalje o njemu?



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 2 od 9