:: Forums ›
detaljno
ši-take (shiitake)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#61: Re: ši-take (shiitake) Autor: zamurovicLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Jan 09, 2008 7:51 pm
    ----
Kao sto sam i obecao, evo fotke prvih gljiva. Inace imam fotke od dobijanja briketa tj supstrata pa do ovog roda (danasnja fotografija).
Ukoliko nekog vise interesuje neka mi se javi (nema smisla da opteretim sajt sa velikim brojem fotografija).

#62: Re: ši-take (shiitake) Autor: NenaS PošaljiPoslato: Pet Jan 11, 2008 6:29 pm
    ----
Bye Bye Pozdrav od vaseg novopridoslog clana! Pazljivo sam procitala sve napisano - ali nisam nasla odgovor na jedno vrlo specificno pitanje...Pominjete svezu i susenu pecurku, i to je O.K., mene, medjutim, zanima da li je iko igde pokusavao da konzervise shiitake na neki drugi nacin, recimo mariniranjem i pasterizacijom,kao sampinjone? Da li bi na taj nacin mogao da se ocuva hranjivi i lekoviti element ove pecurke? Bila bih vam zahvalna da me uputite na eventualne izvore ovih podataka..

#63: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Pon Jan 14, 2008 9:21 am
    ----
naravno da moze ima vise nacina za cuvanje siitake ali je sveza i susena ekonomski najisplativija za sitne proizvodjace za sve ostalo potrebno je mnogo vise vremena i ulaganja i razne dozvole i papirologija ali za kucno spremanje ima mnogo nacina,zamrzavanje,pasterizacija... sve kao i sampinjone koliko sam ja razumeo ako zelis kucaj gljivari pa ces tamo naci u knjizi o uzgoju i nacine cuvanja siitake

#64: Re: ši-take (shiitake) Autor: NenaS PošaljiPoslato: Sub Jan 19, 2008 12:16 pm
    ----
O.K. Hvala na informacijama!

#65: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Pon Apr 14, 2008 9:01 am
    ----
Bye posle mnogo peripetija i naravno ispale Evil or Very Mad od prvog dobavljaca od drugog sam konacno dobio panjeve Skakucu juhu!!!! sada konacno mogu da kazem da uzgajam pecurke posle pola godine nerviranja i maltretiranja od strane dobavljaca ali sada krece na bolje Very Happy

#66: Re: ši-take (shiitake) Autor: nikolamilanko PošaljiPoslato: Sub Apr 19, 2008 9:55 am
    ----
da li neko zna gde mogu da nadje nesto o gajenju shiitake pecurki,interesu je me sve a pogotovo kako da pravim spstrat(koje su komponente i gde mogu da ih kupim).

#67: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Uto Maj 20, 2008 3:12 pm
    ----
konacno prva berba oko 22,5kg bilo za prodaju i jos nekoliko kg za susenje sutra u gazeti izlazi moje gajiliste sardnik davao intervju o gajenju i lekovitosti siitake a moje gajiliste je najblize pa mu dobro posluzilo

#68: Re: ši-take (shiitake) Autor: ChillyLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jun 09, 2008 10:25 pm
    ----
pozdrav svima , da se i ja ukljucim malo u temu...

I ja se razmisljam da udjem u pricu sa gajenjem ovih gljiva ali za pocetak mi je vazno da znam koliko mi treba ulaganja u prostor i prve substrate.
Imam prostor u delu kuce koja je u izgradnji , koji je u "sirovom stanju"(znaci blokovi-ne malterisani i pod nije izbetoniran).Takodje ni spoljni zid nije malterisan i izolovan.Inace prostorija je recimo oko 35-40 m2.
E sad posto sam iz prethodne price zakljucio da su potrebni odredjeni uslovi tipa regulacija provetravanja,temperature,vlaznosti,dezinsekcije i svetlosti(mozda sam nesto izostavio) zanimaju me vasa misljenja i predlozi kako da prostor doveden u potrebno stanje sa sto manje ulaganja.

-mogu li se gajiti na policama u vise spratova ili nije preporucljivo?
-moze li se za pod staviti neka vrsta podloge a da izbegnem betoniranje(i ako je neophodno stavljanje plocica)
-moram li zidove malterisati(i stavljati plocice) ili se moze nekako drugacije ovo odraditi
-sta koristiti za ventilaciju prostora(ovo pitam posto ne zivim u kuci u kojoj nameravam da gajim gljive)
-takodje sta koristiti za zagrevanje/hladjenje prostora? da li je klima uredjaj pozeljno resenje ili naprotiv nije?

mogle bi i neke fotke vasih "uzgajivacnica"... Smile

Takodje ma zanima misljenje da li se moze zaraditi gajenjem gljiva shi-take na 35-40 m2 da odma znam sta mogu da ucekujem.

Ima li neko iz NS ili blize okoline kome bi se mogao obratiti za kupovinu kvalitetnog substrata(uzgred kako se krecu cene uopste) i za neki savet "iz prve ruke"?

hvala unapred na odgovorima Smile

#69: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Uto Jun 10, 2008 1:07 pm
    ----
hmmm pa sta da ti kazem doooooobro se raspitaj sredjivanje prostora je tek pola posla,sto se tice sredjivanja prostorije,na zidove stavis stiropor i na plafon,pa sve to oblozis sa najlonom i gotova stvar,sto se tice poda moze i zemlja ali ces da se kakckas kao prase kada budes vlazio panjeve preporuka malo betona resi mnogo muke,klima je preporucljiva ali ispod -5 mora inverter sto drasticno dize cenu,dodas grejalicu ili jos bolje mali kalorifer(valjda se tako pise)ali klima ti treba zbog leta najvise jer ne sme temperatura da ide preko 25 stepeni jer tada micelija mnogo slabije radi i na vecim temperaturama ugiba sto se tice zarade valjda moze da se zaradi ja jos nisam video neku zaradu ali valjda ce i toga biti jer i ja imam toliki prostor,ali dobro pazi sa kim radis i sve radi sa ugovorom da mozes kasnije da tuzis u slucaju problema mnogo prevaranata ima u ovom posllu
tako dobro pazi sta radis ja sam izvisio za pare i jos ih jurim valjda cu da ih stignem nekada slike cu valjda uspeti da postavim

#70: Re: ši-take (shiitake) Autor: ChillyLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jun 10, 2008 3:00 pm
    ----
hvala na brzom odgovoru peco! Smile

dobra ideja za stiropor i najlon a betoniranje sam ionako mislio da je manje-vise neminovno...

vidim da spominjes panjeve... Jel ti uzgajas na panjevima a ne na piljevini u dzakovima?
hmmm... koliko sam zakljucio iz raznih textova gajenje na panjevima je sporije(ali dugotrajnije daje plodove) dok je na piljevini "plodonosnije"-da kazem "poslovnije" gledajuci isti vremenski interval. Ja sam mislio da mozda u isto vreme(ako pocnem sa gajenjem) pocnem i na nekoliko panjeva a i sa piljevinom pa cu moci posle nekog vremena da uporedim dobijene rezultate.

za ovo sto se tice klime-temperature bi morao da malo istrazujem varijacije temp. u prostoriji u zavisnosti od doba dana ili godisnjeg doba. Cini mi se da su uslovi dosta slicni podrumskim - prostorija je recimo polovinom povrsine prakticno ukopana a drugom polovinom nije(kuca je usecena u brdo). U svakom slucaju ako mi ne treba hladjenje verovatno ce mi trebati grejanje u zimskom periodu.

-koji opseg temperatura pozeljan za uzgoj? jel od -5 do 25 ili...?
-koliko je tebi vremena trebalo da ti iznikne prva tura za berbu gajenjem na panjevima? bilo bi odlicno da postavis koju sliku tvoje "plantaze" Smile
-koja je uopste cena gotovog substrata kod nekog od proverenih proizvodjaca-uzgajivaca i koliko se moze ocekivati prinosa(u kg) po dzaku ako se pridrzavam uputstava?

jel mozes da napomenes koga bi to trebao da izbegavam? ako neces javno ovde posalji na pp da se ne opecem. nemam prava na "luksuz" da me neko magarci za pare dugo vremena. obrt mora da postoji da bi posao opstao...

pitanje i za ostale koji su u ovoj tematici...znaju li neke pouzdane uzgajivace koji prodaju substrat kao i otkupljivace ovih gljiva koji placaju korektno?

jos jednom hvala , pozz!

#71: Re: ši-take (shiitake) Autor: BondLokacija: Novi Beograd PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2008 10:10 am
    ----
tsnena citat:
Da li neko ima, ili je imao, iskustva sa lekovitim gljivama?

Pozdrav,

o lekovitim gljivama mozete saznati puno na sajtu Cudesna Suma

Za pocetak, napisacu ovde nekoliko tekstova o lekovitim gljivama i bolestima koje one lece.

Reishi – Ganoderma Lucidum


Više od 2000 godina Reishi gljive (Ganoderma Lucidum) su zauzimale prestižni status kod Kineskih medicinskih stručnjaka kao izuzetno lekovito sredstvo i bile su veoma široko korišćene u Kineskoj tradicionalnoj medicini kao alternativni pristup i kao sredstvo za tretiranje mnogih bolesti. Reishi gljive su legendarno čudo od svih medicinskih lekovitih biljaka zbog svoje očigledne superiorne lekovitosti i zbog odsustva neželjenih dejstava i toxina prilikom korišćenja. Reishi se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga u bila rezervisana za Azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20-tog veka kada se počelo sa organizovanim gajenjem crvene Reishi gljive u Japanu i kada je ta čudesna gljiva postala dostupna populaciji celog sveta.

Reishi gljive su smatrane u drevnoj Kini kao » Lek kraljeva «, Dr. Shi-Jean Lee, najslavniji doktor dinastije Ming u svojoj knjizi Ban Chao Gang Moo » Velika enciklopedija lekovitog bija« je preporučivao upotrebu Lingzhi gljive (Ganoderma Lucidum) kao efikasnu u borbi protiv mnogih bolesti i da dugoročno uzimanje GanodermeLucidum omogućava formiranje zdravog organizma i on je Reishi gljivu smatrao za najlekovitiju od svih medicinskih biljaka, ispred Ginsenga zbog sledećih kvaliteta:

1. Reshi gljiva je netoxična i može se koristiti svakodnevno bez ikakvih neželjenih efekata po ljudski organizam
2. Kada se normalno koristi uspostavlja funcije organizma u njegovo prirodno stanje omogućavajući svim organima da funcionišu normalno.
3. Imunomodulator - reguliše i fino podešava imuni sistem.

Reishi - »Lek kraljeva » i njegovo korišćenje u poboljšanju zdravlja
Možda najveća potencijalna lekovita korist je njegova mogućnost da jača imuni sistem ljudskog organizma. Reishi - Ganoderma Lucidum sadrži visoku koncentraciju organskog Germanijuma, polisaharide i tripertene. Ove aktivne komponente dokazano jačaju naše imunološke ćelije i jačaju naš imuni sistem. Konzumiranjem crvene Reishi gljive stoga vode računa o preventivi i povećavaju imunitet. Reishi gljive imaju veoma široku primenu. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini Ganoderma lucidum pomaže u boljem funkcionisanju i služi za tretiranje bolesti pet ključnih organa kod ljudi - srce, pluća, jetra, pankreas i bubrezi. Ganoderma lucidum se može koristiti za lečenje raznih bolesti ljudskog organizma uključujući : respiratorna oboljenja, kardiovaskularna, digestivna, neurološka, endokrinološka oboljenja itd. Sve ove navedene bolesti a i mnoge druge Ganoderma uspešno leči zahvaljujući najvažnijem efektu " podrška suštini i obezbeđenju korena vitalnosti ljudskog organizma " - poboljšanjem imuniteta ljudskog organizma. Ganoderma gljive pomažu regulaciji celog telesnog mehanizma i metabolizma - da osiguraju da svi organi rade normalno.
Ganoderma gljive imaju dobre efekte na sledeća oboljenja :

Dejstvo gljive Ganoderme Lucidum na tumor
Glavni uzrok razvoja tumora kod ljudi je slab telesni imunitet. Najbolji efekat u borbi protiv tumora Ganoderma Lucidum postiže regulacijom i aktivacijom imunog sistema, naročito povećavanjem telesnog imuniteta - povećavanjem sposobnosti samoodbrane ljudskog organizma protiv tumora.
Najveći deo istraživanja antitumornih efekata gljiva sprovedena je u Japanu. U Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekawa i saradnici ispitali su već davne 1969. na miševima kojima su prethodno presadili sarkom 180, antitumorno delovanje ekstrakata jestivih gljiva, što su 5 godina kasnije potvrdili i proširili Hamuro i Chihara u zajedničkom istraživanju toga instituta i poznate prehrambene kompanije Ajinomoto. Osnovni rezultati tih i brojnih drugih istraživanja su sledeći: Lentinula edodes (shiitake) - stopa kočenja rasta tumora iznosi 80,7 %, s potpunim povlačenjem tumora u 6 od 10 slučajeva; Coriolus Versicolor - stopa kočenja tumora iznosi 77,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 8 slučajeva; Ganoderma Lucidum - stopa kočenja tumora iznosi 98,5 %, s potpunim povlačenjem tumora u 4 od 5 slučajeva (kod nekih komponenti stopa kočenja tumora iznosi do 100 %, s potpunim povlačenjem tumora u svim slučajevima), itd. Posebno je značajno istaći da pojedini antitumorni agensi deluju ne samo na primarne tumore, nego i u visokom stepenu koče pojavu i razvoj metastaza. Navedeni istraživači, kao i oba Morija (otac i sin), Maeda, Taguchi, Nanba, Aoki i brojni drugi, nepobitno su dokazali da neke lekovite gljive pokazuju visoku ili vrlo visoku stopu kočenja rasta različitih tumora, ali i značajnu stopu njihova potpunog povlačenja ako se s korišćenjem započne pravovremeno, kao i vrlo snažnu zaštitu od tumora ako se uzimaju prije njegova nastanka. Radeći konstantno gotovo 40 godina u relativnoj izolaciji svoga "carstva sredine", do istih su rezultata došli i naučnici iz NR Kine (npr. Xiao - Yu Li, Jia-Fang Wang, Q. Y. Yang i dr).
Gljive Ganoderma Lucidum zapravo preko svojih antitumornih jedinjenja pokreću imunobiološke reakcije kojima organizam menja svoje funkcionisanje kako bi ozdravio. Od 1980. za takva je jedinjenja u upotrebi izraz "biomodulatori", odnosno "modifikatori biološkog odgovora”. Ta jedinjenja jačaju i/ili ponovno uspostavljaju imunološke funkcije organizma, kako one generalne, tako i specifični imunitet protiv tumora. Osim toga, ta jedinjenja koče razvoj tumornih ćelija, neposredno ih uništavaju, modifikuju tumorne ćelije, tako da ih odbrambeni sistem organizma može lakše prepoznati kako bi ih uspešnije uništavao, a u nekim situacijama i ubrzavaju sazrevanje tumorskih ćelija, koje se time od malignih ponovno pretvaraju u benigne.
Ganoderma može biti korišćena kao dopuna za vreme hemoterapije i radioterapije za smanjenje neželjenog dejstvo kao što je zamor, gubitak apetita i rizik od infekcija. Takođe može smanjiti toxične neželjene efekte i može ublažiti bolove za vreme hemoterapije i radioterapije naročito kod pacijenata koji su u krajnjoj fazi bolesti, za produžavanje njihovih života i poboljšanje kvaliteta života.

Zaštita jetre i detoksikacija
Reishi gljive su sposobne da zaštite jetru od oštećenja izazvanim raznim fiziološkim i biološkim faktorima. Osim toga efekti uzimanja Ganoderme mogu se videti i pre i posle oštećenja jetre. Ganoderma gljive su redovno preporučivane od strane kineskih lekara u lečenju hroničnog hepatitisa. Rezultati istraživanja u Japanu su pokazala da uzimanje Ganoderme u trajanju od 2-15 nedelja kod pacijenata obolelih od hepatitisa da ukupna stopa uspešnosti je bila od 70-90%, stoga Ganoderma gljive se mogu koristiti za regeneraciju jetre i detoksikaciju, razne vrste hroničnog hepatitisa a takođe i za uspešno tretiranje lošeg rada jetrenih funkcija.

Dejstvo Ganoderme Lucidum na kardiovaskularni sistem

Vekovima je Ganoderma poznata kao kardiovaskularna biljka pa je tako rutinski prepisivana u staroj Kini i Japanu pacijentima sa “ bolovima u grudima “, sa stresom i/ili koronarno arterijskim oboljenjima. Kinski naučnici su našli da Ganoderma poboljšava krvotok i da sadrži kiseline tripertene koje snižavaju visok krvni pritisak, smanjuju holesterol i samim tim sprečavaju srčana oboljenja – infarkt.
Šestomesečna klinička istraživanja na medicinskom fakultetu u Tokiju su pokazala da je skoro polovina od 53 pacijenta sa povećanim krvnim pritiskom imala značajno sniženje krvnog pritiska posle uzimanja extrakta Ganoderme a slične rezultate su dobili Kineski naučnici u svojim obimnim istraživanjima dejstva extrakta Ganoderme na pacijente sa visokim nivoom holesterola kod kojih je nivo holesterola značajno opao posle samo 1-4 meseca svakodnevnog konzumiranja extrakta (kod 68% od 90 pacijenata).

Recepti za korišćenje Ganoderme lucidum

Čaj : Ganoderma čaj je tradicionalan način pripremanja pečurke na dalekom istoku.
Način pripreme: Iseći Ganodermu na male komade, što manje to bolje, potopiti u vodu ( 5g na 5-6 dl vode ) i ostaviti je preko noći. Kuvati je na slaboj vatri 60 min., nakon čega se može konzumirati.
Napitak pripremiti za najviše 3 dana, obavezno je držanje u frižideru a preporučuje se da se napitak zagreje pre kozumiranja. Preporučuje se konzumiranje pre jela osim za osobe sa stomačnim problemima koje bi trebalo da napitak koriste posle jela.
Napitak začiniti medom i isceđenim limunovim sokom za bolji ukus napitka, nikako rafinisanim šećerom.
Ganoderma lucidum u belom vinu : 40g Ganoderme lucidum potopiti u pola litre belog vina. Koristiti nakon 10 dana , dva puta dnevno, 30 ml svaki put. Pomaže kod hroničnih stomačnih tegoba.
Tonik : Staviti 15 grama sušene Ganoderme brandi i ostaviti 3-4 meseca da odstoji a najmanje 6 nedelja. Preporuručuje se konzumiranje jedne male čašice dnevno.
Supa : Dodati sušene komade Ganoderme supi ili čorbi po vašem izboru i kuvati na laganoj vatri 1-3 sata a potom izvaditi komade Ganoderme iz supe.
Sušeni komadi gljive Ganoderme se mogu kuvati najviše dva puta.


Reishi gljive mozete naruciti online na adresi:
www.lekovitegljive.com

#72: Re: ši-take (shiitake) Autor: Negotinac PošaljiPoslato: Sre Jul 16, 2008 9:35 pm
    ----
Ja sam još jedan od potencijalnih uzgajivača ove gljive. Na raspolaganju mi je atomsko sklonište korisne površine od oko 130m2 sa urađenom ventilacijom za ubacivanje svežeg i filtriranog vazduha, Ali pošto je sklonište ispod površine zemlje, a ovaj teren je takav, velika je opasnost od izbijanja podzemnih voda. zanima me, pod predpostavkom da ću vodu moći da ostranim, ipak povećana vlažnost, kao i eventualne zaraze iz podzemnih voda, uticati na rod, kao i da li postoje neka hidroizolaciona sredstva koja bi mogla sprečiti izbijanje podzemnih voda?
Za sada toliko, pitanja ima još puno, ali da ne preteram za početak.

#73: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Sre Jul 23, 2008 9:19 am
    ----
za pocetak to sa vlagom i niije veliki problem veci problem je izbacivanje vazduha tj co2 koji bitno utice na kvalitet i rod,vlaga mora da se kontrolise u zavisnosti od trenutka u kom se nalze panjevi jer ako plodonose onda je vlaga oko 95% ako je pred berbu onda je vlaga oko75% ako je odmaranje panjeva onda je oko 60-65% pa sada ako mozes da se uklopis u ove vrednosti onda ok
pozdrav

#74: Re: ši-take (shiitake) Autor: Negotinac PošaljiPoslato: Sre Jul 23, 2008 8:56 pm
    ----
Hvala Peco,
Što se vazduha tiče, kao što rekoh, postoji skoro profi sistem za ubacivanje svežeg ili filtriranog vazduha koji za vrlo kratko vrreme može da izmeni celokupni vazduh u prostorijama.
E sad još nešto važno, pošto sam ja malo dislociran od skoro svih snabdevača komposta, pa ovaj prostor uzima u zakup, a tu su i drugi troškovi i ceo ovaj prostor mi daje mogućnost i za veće količine (oko 500 džakova ili panjeva) postoje li otkupljivači na veliko koji bi preuzimali svu proizvedenu količinu i koja bi to orentaciona cena bila po kilogramu?
Hvala svima, p o z d r a v.

#75: Re: ši-take (shiitake) Autor: peca777Lokacija: Vinca PošaljiPoslato: Uto Jul 29, 2008 8:03 am
    ----
sto se tice otkupa to ti je prva stvar koju moras da nadjes pa onda sve ostalo prvo nadji otkupljivaca pa onda ulazi pare u prostor i nikako ne uzimaj veliku kolicinu ako nnikada nisi radio ovaj posao dok se ne naucis a i da vidis da li ti odgovara ovaj posao Bye Bye



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 5 od 9