:: Forums ›
detaljno
ši-take (shiitake)
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: ši-take (shiitake) Autor: tsnenaLokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Čet Maj 05, 2005 10:22 pm
    ----
Da li neko ima, ili je imao, iskustva sa lekovitim gljivama?

#2: Re: ši-take Autor: loncinaLokacija: Stutgart, Njemacka PošaljiPoslato: Čet Maj 05, 2005 10:24 pm
    ----
Jel samo ljekovitim...hehehe

#3: Re: ši-take Autor: kukurjek2002Lokacija: Israel PošaljiPoslato: Čet Maj 05, 2005 11:51 pm
    ----
Sitake ili japanska gljiva (Lentinus Edodes) je gljiva koja se koristi i u ishrani i moze se cesto naci u receptima iz kuhara Very Happy . Gljiva je jako pikantnog ukusa ali je (bar ovdje jako skupa 4-5 gljivica kostaju oko 2 eura ) . Prodaje se i kao osusena a sadrzi jako puno proteina minerala i vitamina . Cuo sam da ima i ljekovita svojsva i da se koristi i u te svrhe pogotovo u aziji .

#4: Re: ši-take Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Pet Maj 06, 2005 12:46 pm
    ----
evo ima tu informacija: www.shiitake.hr

#5: Re: ši-take Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Sub Maj 07, 2005 12:33 pm
    ----
loncina citat:
Jel samo ljekovitim...hehehe

a sa kakvim si ti to, druidu mudri, imao isQstva? Wink Laughing

#6: Re: ši-take Autor: loncinaLokacija: Stutgart, Njemacka PošaljiPoslato: Sub Maj 07, 2005 9:22 pm
    ----
Samo sa domacim...muhare ludare i ostale slatke.

Ali samo probao...ne zloupotrebljavam Rolling Eyes

#7: Re: ši-take Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 4:33 am
    ----
iii.. kao ti bilo? Wink


Laughing

#8: Re: ši-take Autor: violetaLokacija: Cuprija PošaljiPoslato: Sub Jun 11, 2005 11:49 pm
    ----
treba da unose osobe sa krvnom grupom B,to je ona nova teorija HRANITE SE PO KRVNIM GRUPAMA,sto ima logike,bar laicki mislim

#9: Re: ši-take Autor: draganpLokacija: Bačka Palanka PošaljiPoslato: Ned Jun 12, 2005 9:39 am
    ----
Pročitao sam u jednim novinama o zelenom muharu, doslovce je pisalo da oni koji su jeli muhar, i preživeli, kažu da u životu nisu ništa lepše jeli.Oće neko da se igra ruskog ruleta.

#10: Re: ši-take Autor: loncinaLokacija: Stutgart, Njemacka PošaljiPoslato: Ned Jun 12, 2005 10:34 am
    ----
Jeo sam je ja. Gljiva ko gljiva...nit smrdi nit mirisi, bar u friskom stanju.

E sad pripremljenu u tanjiru nisam probao...a sigurno je malo onih koji su se najeli pa jos i stigli da pohvale rucak...heheh

#11: Re: ši-take Autor: TomyLokacija: Palić PošaljiPoslato: Uto Avg 16, 2005 11:59 am
    ----
Postoji gotov supstrat shii take ( u valjku od 2 kg) sa uputstvom o uzgoju ili micelium za zasejavanje odsecenih stabala (napomena da prvi rod stize za 6-12 meseci a radja 3-6 godina )!

Pozdrav !

#12: Re: ši-take Autor: SnježnaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Avg 17, 2005 2:15 pm
    ----
Nemam iskustva i nisam je gajila, moja mama pije kapsule.
Ali, Tsnena ovo sam pronašla za tebe:

Gljiva shiitake
Najčešće gajene vrste gljiva su šampinjoni i bukovača. Pored njih u novije vreme sve se više gaji i širi Shiitake.Hranjiva i kulinarska vrednost ove gljive je znatno veća nego šampinjona. Sadrži prosečno oko 13-14% belančevina, 1,5-2,5% masti, te značajne količine esencijalnih aminokiselina. Od vitamina sadrži B1, B6, B12, A2, C, D, E i K. Bogata je mineralnim materijama, ima lekovita svojstva, smanjuje holesterol u krvi, povećava otpornost na viruse, a ekstrakt ima anitikancerogeno dejstvo.

Proizvodnja gljive shiitake može se vršiti tradicionalnim načinom na drvenim oblicima, kako se i danas najčešće obavlja u Japanu ili na odgovarajućem supstratu. Proizvodnja na supstratu je ekonomična i svi tehnološki postupci su dosta slični proizvodnji gljive bukovače. Kao supstrat koriste se biljni ostatci kao što su slama čitarica, strugotina drveta, slama leguminoza i slično. Veoma dobri rezultati se postižu na supstratu koji je napravljen od mešavine slame graška, piljevine i mekinja. Proizvodnja se pri tome obavlja u tri faze.

Prva faza obuhvata pripremu supstrata, sitnjenje i sterilizaciju. Nakon sterilizacije, supstrat se ohladi, inokulira micelijom, dobro izmeša a potom se pristupi punjenju vreća. Vreće se čvrsto nabiju i izbuše na više mesta radi lakše izmene gasova.

Druga faza je inkubacija (prorastanje supstrata micelijom) koja se obavlja na temperaturi 20-22°C i traje oko 30 dana. Završetak ove faze je kada micelija potpuno proraste supstrat, odnosno kada se beličasta paučina pojavi na unutrašnjoj strani vreća.

Treća faza je plodonošenje. U ovoj fazi je najbitnije održavanje vlažnosti na nivou 85-90%, temperature na 20°C, i redovno provetravanje. Prva berba je između 40-45 dana nakon usejavanja, a sledeća za 10-12 dana. Period plodonošenja traje 60-70 dana. U zavisnosti od održavanja uslova i kvaliteta supstrata, prinos je 20-30% od težine supstrata.

Najpogodnije drvo za za gajenje na oblicima je hrast, bukva, breza i pitomi kesten. Trupci treba da budu 1,0-1,5 m dugi i 8-12 cm debeli. Koristi se sveže posečeno drvo (ne starije od 5 meseci). Drvo se navlaži (zalivanjem ili potapanjem u vodu). Vlažnost je optimalna, ako se piljevina od tog drveta, stiskanjem u šaci formira u grudve koje se ne raspadaju.

Za gajenje se koristi mesto u bašti zaštićeno od direktnog sunčevog svetla i jakog vetra. Micelija se seje u rez, napravljen testerom na dva mesta u oblici. Rez napunjen micelijom prekrije se plastičnom trakom, koja se pričvršćuje za drvo. Tako zasejane oblice poslažu se na odabrano mesto jedna preko druge, pokriju se sa 20 cm debelim slojem vlažne slame i sve zajedno se pokrije tamnom plastičnom folijom. Na foliji se izbuši 5-6 rupa na svaki m. Zasejava se i pomoću specijalnih čekića, s kojim se ukucavaju komadići već proraslog drveta u nove trupce koji se žele zasejati.

Najpogodnije vreme za setvu micelije je u proleće. U toku 3-4 meseca micelija proraste trupac i za to vreme nije potrebno ništa raditi. Onda se otkrivaju trupci i postavljaju u kosi položaj jedan do drugog. Ovako složene trupce treba jednom nedeljno zaliti, a ako je godina vlažna onda se u jesen javljaju prva plodna tela, ali najčešće prva berba je iduće godine. Optimalna temperatura za razvoj plodnih tela se kreće od 14-20°C, a optimalna vlažnost od 80-90%. Trajnost drveta zasejanog shiitake gljivom iznosi 5-6 godina. Za to vreme se postiže se prinos do 15-20% težine zasejanog drveta.

#13: Re: ši-take Autor: exeybachauLokacija: Selo pored BG-a PošaljiPoslato: Sub Dec 24, 2005 11:07 am
    ----
Koliko sam shvatio ovde je pricha o lekovitim gljivama,ne shii gljivi.Vidite postoji gljiva koju nash narod zove hrastova sjajnica,kinezi shrooms of the immortality il kako vec. LAT Ganoderma Lucidum , tako lepo odtipkajte pa se nagledajte lekovite gljive za koju je i medicina potvrdila da nezna za lekovitiju.HEY takodje je tu i Trametes Vesicolor ili ti curanov rep za koji sam siguran da se svako od nas nagledao pri svakoj shetnji po shumi,ali pojma nema sha medicina za njega kaze ...zato ima da se nagledate ako istipkate latino imena

#14: Re: ši-take Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Dec 27, 2005 1:53 am
    ----
Ja si-take nisam upotrebljavao i o njima neznam bas mnogo, ali sam koristio caj gljive KONBUHE. i imam vrlo pozitivno misljenje o istoj i vrlo dobre rezultate sa upotrebom njenog caja, ALI NA ZALOST SAM ISTU GLJIVU< KOMBUHU< "izgubio', pa molim sve one koji mogu da mi pomognu da je ponovo nabavim da mi se jave. Ovde u okolini Cuprije je nema nigde, javljali su mi se prijatelji iz Vojvodine i Hrvatske, ali nismo nasli metod dostave do Cuprije. Ako neko blizi moze da mi pomogne, tu sam, javite se ili na PP ili na moju adresu
zsaba @ scnet.yu

#15: Re: ši-take Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Dec 27, 2005 1:58 am
    ----
violeta citat:
treba da unose osobe sa krvnom grupom B,to je ona nova teorija HRANITE SE PO KRVNIM GRUPAMA,sto ima logike,bar laicki mislim
Pozdrav za Violetu, dugo je nije bilo na forumu.
A ja sam bas krvna grupa "B" negativac, pa mi je izgleda i zato i odgovarala KOMBUHA.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 9