:: Forums ›
detaljno
Krv (jačanje, masnoća..)
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#46: Re: ::::: Masnoca u Krvi ::::: >cholesterol Autor: sborovLokacija: Bgd PošaljiPoslato: Sre Okt 17, 2007 4:05 pm
    ----
i nešto malo uopšteno o masnoćama u krvi

MASNOĆE U KRVI

Holesterol je masnoća koja se normalno nalazi u organizmu i ima veoma važno mesto u njegovom funkcionisanju. On je važan sastojak svake ćelije u organizmu, sastavni deo muških i ženskih seksualnih hormona, hormona nadbubrežne žlezde i vitamina D kao i žučnih kiselina koje učestvuju u varenju. Organizam ga sam stvara, ali se i unosi prvenstveno preko namirnica životinjskog porekla. Iz jetre se putem krvi prenosi po telu na mesta gde je potreban.
LDL i HDL holesterol

Holesterol je masnoća rastvorljiva u mastima, a krv se većinom sastoji iz vode tako da su za njegov prenos putem krvi potrebni posebni prenosioci. Oni se nazivaju lipoproteini i, u stvari, su kombinacija masti i proteina. Postoje dve vrste lipoproteina:

* LDL holesterol (''loš'') koji prenosi holesterol do ćelije, tkiva i organa
* HDL holesterol (''dobar'') skuplja i odnosi višak holesterola nazad u jetru odakle se on izlučuje

Ako LDL holesterola ima u višku on se taloži na zidovima krvnih sudova i nastaje ateroskleroza pa je on zato ''loš'''. Ako HDL holesterola ima više onda se i holesterol više odnosi i krvni sudovi se ''čiste'' od njega tako da je HDL holesterol ''dobar''. Što je manje LDL holesterola i više HDL holesterola manji je rizik od razvoja ateroskleroze i njenih komplikacija.

Trigliceridi su masnoće koje unosimo hranom i koje se u našem organizmu nalaze u masnim ćelijama kao skladište energije. Sve što pojedemo više nego što nam treba pretvori se u trigliceride i taloži se u vidu masnih naslaga u organizmu.Kada unosimo manje hrane nego što nam treba te masne naslage se troše. Zatoje, ako su trigliceridi u krvi povišeni, dijeta prvi korak u rešavanju ovog problema.

#47: Re: ::::: Masnoca u Krvi ::::: >cholesterol Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Okt 18, 2007 7:48 pm
    ----
Ono sa cimetom, cula sam i ja ovde za takvo nesto.
Cimet je mirisan zacin za kolace, pre bih mlevenu papriku pojela nego cimet. Organizam je nesto lepo koje treba da se ceni.Paprika nije oporita i proverena je da sadrzi vitamina c, ipak je i ona samo zacin sa vitaminom c.
A manuti se zivotinjske masti i okrenuti se lepoj ishrani. Malo ali lepo.

#48: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: limuncic PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2007 4:01 pm
    ----
Evo mog provjerenog recepta: ciklu naribati,dodati malo vode i sok od narandže. Garatujem da ima efekta.

#49: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: limuncic PošaljiPoslato: Sub Okt 20, 2007 4:02 pm
    ----
Eh, zaboravih nije baš za dijabetičare u većoj količini.Dosta je slatko.

#50: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: biksiLokacija: beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 07, 2007 10:53 am
    ----
Grejpfrut je provereno dobar za skidanje masnoce,
uzima se 200-300 gr dnevno,otprilike jedan veci bice dovoljan.
Ne sme se uzimati u kombinaciji sa lekovima za skidanje masnoce,
jer se u tom slucaju efekat duplira.Za pocetak ,ukoliko niste navikli
na ukus,nadite neki koji je manje gorak(brzo se navikne).
Naravno,nema ogranicenja kada su godine u pitanju.
Pozdrav od biksi

#51: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: nikomiciLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 07, 2007 11:56 am
    ----
Grejp ne da ne treba uzimati sa lekovima za skidanje masnoće, nego molim da svako ko preporuči nekome korišćenje ovog agruma OBAVEZNO napomene da se ni u ludilu ne sme uzimati ukoliko je potrebno u nekom momentu piti antibiotike. KOMBINACIJA GREJP-ANTIBIOTIK može dovesti do fatalnog ishoda. Na većini antibiotika u svetu farmaceuti to i navode kao vrlo važno upozorenje.

Ups, zaboravi da kažem, da ako se za ovu kombinaciju sa grejpom odlučite onda potražite crveni grejp.

#52: Re: ::::: Masnoca u Krvi ::::: >cholesterol Autor: nikomiciLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 07, 2007 12:45 pm
    ----
xslatkaxmalax citat:
hmmmmmmmm ok nije to lose......

ali ima jos nego ista dobro sto bi moglo pomoci ?

Ono što će najbolje pomoći u skidanju masnoće i triglicerida u kvrvi je da se uradi dodatna analiza i ustanovi uzročnik nastanka holesterola, a na osnovu toga i triglicerida.

Kada se ustanovi pravi razlog povećanih vrednosti (a mogu biti genetske ili stečene), tek onda treba pribeći narodnim lekovima koji će podpomoći prepisanu lekarsku terapiju.

Ovako odokativnim izborom može doći do drastičnog kontraefekta i ne samo to, mogu se poremetiti i druge vrednosti prilikom sledeće kontrole. Rezultat toga će biti zna se: grdnja od strane lekara i ono najgore opšte loše stanje.

#53: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: nikomiciLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Dec 07, 2007 12:52 pm
    ----
Ako se odlučite za kombinaciju sa cimetom, morate voditi računa da niste slučajno punokrvi ili lako uzbudljive prirode, u tom slučaju imaćete dodatnih problema. Nadam se da ćete koristiti koru cimeta, jer se ona upotrebljava za lek, a ne mleveni cimet koji se dobija iz drugog tj unutrašnjeg dela biljke i služi isključivo kao začin. Svrha mlevenog (što bi rekli cimeta iz kesice) može se postići ako se koristi u kombinaciji sa medom (2:3 u kašičicama) kažu da ova kombinacija skida holesterol u momentu za 10%, ali (to prokleto ali) u istom momentu se drastično smanjuje i nivo šećera u krvi.......

#54: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: salihLokacija: Bihac PošaljiPoslato: Pet Dec 14, 2007 11:44 pm
    ----
Zato bez (ali) napravite sebi vocnu tursiju:jako jednostavno.Uzmes jedno bure,moze i plasticno,i u njega stavis trecinu divljih jabuka,tome dodas 1-2 kg sipka isto toliko trnjina i gloginja,pa na to toliko bobica od smreke i to sve zalijes obicnom vodom-bolje ako je izvorska- naspes do vrha i zatvoris bure.najbolje ako mozes da sacekas do sledece godine i tek onda da procjedis u flase ,em je zdravo,em mozes piti sa ljekovima zajedno ........

#55: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 16, 2007 2:08 am
    ----
nikomici citat:
Ako se odlučite za kombinaciju sa cimetom, morate voditi računa da niste slučajno punokrvi ili lako uzbudljive prirode, u tom slučaju imaćete dodatnih problema. Nadam se da ćete koristiti koru cimeta, jer se ona upotrebljava za lek, a ne mleveni cimet koji se dobija iz drugog tj unutrašnjeg dela biljke i služi isključivo kao začin. Svrha mlevenog (što bi rekli cimeta iz kesice) može se postići ako se koristi u kombinaciji sa medom (2:3 u kašičicama) kažu da ova kombinacija skida holesterol u momentu za 10%, ali (to prokleto ali) u istom momentu se drastično smanjuje i nivo šećera u krvi.......

Lažu.....

#56: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: JasbiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Dec 16, 2007 2:11 am
    ----
nikomici citat:
Grejp ne da ne treba uzimati sa lekovima za skidanje masnoće, nego molim da svako ko preporuči nekome korišćenje ovog agruma OBAVEZNO napomene da se ni u ludilu ne sme uzimati ukoliko je potrebno u nekom momentu piti antibiotike. KOMBINACIJA GREJP-ANTIBIOTIK može dovesti do fatalnog ishoda. Na većini antibiotika u svetu farmaceuti to i navode kao vrlo važno upozorenje.

Ups, zaboravi da kažem, da ako se za ovu kombinaciju sa grejpom odlučite onda potražite crveni grejp.

Od čega zavisi to "može"? Evo ja piskaram i čutuckam postove.... Very Happy

#57: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: mikalja PošaljiPoslato: Ned Dec 16, 2007 11:17 am
    ----
nikomici citat:
Ako se odlučite za kombinaciju sa cimetom, morate voditi računa da niste slučajno punokrvi ili lako uzbudljive prirode, u tom slučaju imaćete dodatnih problema. Nadam se da ćete koristiti koru cimeta, jer se ona upotrebljava za lek, a ne mleveni cimet koji se dobija iz drugog tj unutrašnjeg dela biljke i služi isključivo kao začin. Svrha mlevenog (što bi rekli cimeta iz kesice) može se postići ako se koristi u kombinaciji sa medom (2:3 u kašičicama) kažu da ova kombinacija skida holesterol u momentu za 10%, ali (to prokleto ali) u istom momentu se drastično smanjuje i nivo šećera u krvi.......

Kako onu koru istruzesh kad je uuuzasno tvrda? Shocked A cimet u kesicama koriste svi ooodavno pa i ja za skidanje shecera u krvi i ne koristi se sa medom mozesh s`chim hocesh .Ja ga stavljam u jogurt Wink kako bi sa medom a da se koristi za skidanje shecera ma daj Evil or Very Mad

#58: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: nikomiciLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 17, 2007 10:18 am
    ----
mikalja citat:
nikomici citat:
Ako se odlučite za kombinaciju sa cimetom, morate voditi računa da niste slučajno punokrvi ili lako uzbudljive prirode, u tom slučaju imaćete dodatnih problema. Nadam se da ćete koristiti koru cimeta, jer se ona upotrebljava za lek, a ne mleveni cimet koji se dobija iz drugog tj unutrašnjeg dela biljke i služi isključivo kao začin. Svrha mlevenog (što bi rekli cimeta iz kesice) može se postići ako se koristi u kombinaciji sa medom (2:3 u kašičicama) kažu da ova kombinacija skida holesterol u momentu za 10%, ali (to prokleto ali) u istom momentu se drastično smanjuje i nivo šećera u krvi.......

Kako onu koru istruzesh kad je uuuzasno tvrda? Shocked A cimet u kesicama koriste svi ooodavno pa i ja za skidanje shecera u krvi i ne koristi se sa medom mozesh s`chim hocesh .Ja ga stavljam u jogurt Wink kako bi sa medom a da se koristi za skidanje shecera ma daj Evil or Very Mad

Mislila sam samo da doprinesem dobronamernim savetom i nadam se da će nekom značiti....
Za lek se upotrebljava samo kora, a ostali delovi kao zacini. Koru možete istucati u avnu ili ga kako većina radi istrugati na rende (zavisi koji lek spravljate) Prah u kesici ne može imati ista svojstva jer je lagerovan ko zna gde pre pakovanja u kesice, a u kesicama se vuče po kojekakvim magacinima i u obliku praha proveo ko zna koliko vremena te je možda i verovatno izlapio za lek, što se ne odnosi na njegova začinska svojstva kao poboljšivač ukusa. Plodovi se ne jedu, iz njih se istiskuje vosak za mirisave svetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao zacin ( slicno i lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. To ulje jako žari, pa i samo jedna kap izaziva upalu ako padne na kožu. Ako se kapi ulja prevuku šecerom dobija se tzv. "cimetov konfekt" ili "sanalet", koji se koristi za jacanje želuca. Vanjska kora drveta nema lekovitih svojstava. Koristan je samo njen unutrasnji, svetloružicasto-smedji deo. Ako je kora na jeziku gorka, onda to nije cimet, nego neka druga kora.
Zbog tanina se primenjuje i kao lek protiv proliva.

Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, nervinum, adstrigens i dezinficijens probavnih organa.
Punokrvni i lako uzbudljivi ljudi ga ne podnose. Cimet jaca srce i želudac, oživljuje živce i osvežava krv, pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i sluzi u želucu, kod grcevitog povracanja, krvavih proliva, krvarenja iz materice, te kod prejake i preduge menstruacije ili posle porodjaja, stimulise mokrenje i deluje protiv gihta....... itd. ali to već nije tema ovog naslova.

---------
Sigurno se neće koristiti za skidanje šećera u kombinaciji sa medom, upozorenje se odnosi na one koji imaju normalan i nizak šećer i kaže se da se vodi računa jer može dovesti do pada šećera, to se sigurno ne odnosi na Vas

#59: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: mikalja PošaljiPoslato: Pon Dec 17, 2007 12:48 pm
    ----
nikomici citat:
mikalja citat:
nikomici citat:
Ako se odlučite za kombinaciju sa cimetom, morate voditi računa da niste slučajno punokrvi ili lako uzbudljive prirode, u tom slučaju imaćete dodatnih problema. Nadam se da ćete koristiti koru cimeta, jer se ona upotrebljava za lek, a ne mleveni cimet koji se dobija iz drugog tj unutrašnjeg dela biljke i služi isključivo kao začin. Svrha mlevenog (što bi rekli cimeta iz kesice) može se postići ako se koristi u kombinaciji sa medom (2:3 u kašičicama) kažu da ova kombinacija skida holesterol u momentu za 10%, ali (to prokleto ali) u istom momentu se drastično smanjuje i nivo šećera u krvi.......

Kako onu koru istruzesh kad je uuuzasno tvrda? Shocked A cimet u kesicama koriste svi ooodavno pa i ja za skidanje shecera u krvi i ne koristi se sa medom mozesh s`chim hocesh .Ja ga stavljam u jogurt Wink kako bi sa medom a da se koristi za skidanje shecera ma daj Evil or Very Mad

Mislila sam samo da doprinesem dobronamernim savetom i nadam se da će nekom značiti....
Za lek se upotrebljava samo kora, a ostali delovi kao zacini. Koru možete istucati u avnu ili ga kako većina radi istrugati na rende (zavisi koji lek spravljate) Prah u kesici ne može imati ista svojstva jer je lagerovan ko zna gde pre pakovanja u kesice, a u kesicama se vuče po kojekakvim magacinima i u obliku praha proveo ko zna koliko vremena te je možda i verovatno izlapio za lek, što se ne odnosi na njegova začinska svojstva kao poboljšivač ukusa. Plodovi se ne jedu, iz njih se istiskuje vosak za mirisave svetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao zacin ( slicno i lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. To ulje jako žari, pa i samo jedna kap izaziva upalu ako padne na kožu. Ako se kapi ulja prevuku šecerom dobija se tzv. "cimetov konfekt" ili "sanalet", koji se koristi za jacanje želuca. Vanjska kora drveta nema lekovitih svojstava. Koristan je samo njen unutrasnji, svetloružicasto-smedji deo. Ako je kora na jeziku gorka, onda to nije cimet, nego neka druga kora.
Zbog tanina se primenjuje i kao lek protiv proliva.

Cimet je aromatik, korigens, hemostatik, stomahik, nervinum, adstrigens i dezinficijens probavnih organa.
Punokrvni i lako uzbudljivi ljudi ga ne podnose. Cimet jaca srce i želudac, oživljuje živce i osvežava krv, pomaže kod slabe probave, stvaranja previše kiseline i sluzi u želucu, kod grcevitog povracanja, krvavih proliva, krvarenja iz materice, te kod prejake i preduge menstruacije ili posle porodjaja, stimulise mokrenje i deluje protiv gihta....... itd. ali to već nije tema ovog naslova.

---------
Sigurno se neće koristiti za skidanje šećera u kombinaciji sa medom, upozorenje se odnosi na one koji imaju normalan i nizak šećer i kaže se da se vodi računa jer može dovesti do pada šećera, to se sigurno ne odnosi na Vas

Dobro ,i ja reko probala sam onu koru rendati na rendu i nema shanse Nono .Tvvvvrdo rendam sat vremena za trunchic jedan Mad .Znam da je bolja kora ali tucati je u avanu ?Nisam probala ,jer onda se mora neshto meshati i td .Hvala u svakom sluchaju i pozdrav za sve Bye Bye Bye Bye Bye Bye Bye Bye

#60: Re: Krv (jačanje, masnoća..) Autor: nikomiciLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 17, 2007 1:59 pm
    ----
Jasbi citat:
nikomici citat:
Grejp ne da ne treba uzimati sa lekovima za skidanje masnoće, nego molim da svako ko preporuči nekome korišćenje ovog agruma OBAVEZNO napomene da se ni u ludilu ne sme uzimati ukoliko je potrebno u nekom momentu piti antibiotike. KOMBINACIJA GREJP-ANTIBIOTIK može dovesti do fatalnog ishoda. Na većini antibiotika u svetu farmaceuti to i navode kao vrlo važno upozorenje.

Ups, zaboravi da kažem, da ako se za ovu kombinaciju sa grejpom odlučite onda potražite crveni grejp.

Od čega zavisi to "može"? Evo ja piskaram i čutuckam postove.... Very Happy

Sok od grejpfruta koji sadrži furanokumarine može zbog uticaja na enzim koji se zove CYP3A nekim lekovima da pomogne da brže udu u krvotok i u njemu dostignu opasno visoke nivoe. Na ovo sam naišla još ranije, u nekom medicinskom časopisu na temu antibiotici kad i kako, kasnije sam naišla i na rezultate Istraživanja koja su pokazala da je najgora kombinacija ovog soka i lekova za kontrolu krvnog pritiska i snižavanje holesterola, na tome se nisam dugo zadržavala jer ovu vrstu lekova ne koristimo u kući, a u porodici grejp i nije neka omiljena voćka uvek se opredelimo radije za pomorandžu.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća  :| |:
Strana 4 od 5