Ljubinka citat: |
od ovakvog grozdja se pravi vino "Smederevka" poznata vina,vinogradarskog kraja, slika je sa Smederevske Jeseni Slikala VikideMarko Nadovezala sam se na Veprov komentar. |
okianer citat: |
...to i jest za razmisljanje...nego ajde otvori ekolosku temu pa da brljamo po zagadjivacima! |
Tazika citat: |
Diva, ne brini se, neću jesti paradajz koji sam već jednom pojela; ostaviću ga da nasmijavam goste (ne sve, nemaju svi tu vrstu humora |
Tazika citat: |
Diva, ne brini se, neću jesti paradajz koji sam već jednom pojela; |
NoName citat: |
taman sam mislila hranit psa s passiflorama i paradajzima da zasijemo park.... |
Quote:: |
Otkud ja znam da li spadas medj' militantne ekologe |
saltas citat: |
Nego vina imamo i mi u ovim krajevima, npr. vrbnicka zlahtina (Krk) i istarski teran |
Quote:: |
Ta sorta stigla je na otok Krk 80-tih godina 19. stoljeća, a u Vrbničko polje tek između dva svjetska rata. Ime vina žlahtina potječe od općeslavenskog pridjeva žlahten, što znači plemenit. |
Quote:: |
Žlahtina misno Toljanić 2005. Žlahtina misno Toljanić 2005. Gospoja Vrbnik, Otok Krk Prerada autohtone sorte žlahtina gotovo cijelo stoljeće bila je povezana isključivo s Poljoprivrednom zadrugom Vrbnik. Početkom devedesetih na tržište sve više izbijaju i privatni vinari na Krku, poput Katunara, Juranića, Volarića, Dobrinčića, Čubranića, Toljanića... koji su donijeli neke nove stilove i tehnologije proizvodnje žlahtine. Danas u Vrbniku postoji čak sedam vinarija što je mnogo s obzirom da je riječ o tako malom mjestu. Prošle godine u oazi te sorte, u Vrbničkom polju, ubrano je gotovo milijun kilograma na oko 100 hektara vinograda, od čega je PZ je sa svojih 110 zadrugara pokrila gotovo polovicu ukupnog otkupa grožđa. Ova žlahtina plod je proizvođača Franje Toljanića, vlasnika vinarije "Gospoja - Toljanić" koja je ujedno i druga najveća vinarija u samom mjestu. I Toljanić je poput mnogih krčkih vinara ozbiljnije krenuo u vinski biznis početkom devedesetih, a danas bere čak četvrtinu grožđa u Vrbničkom polju. Naime, posljednjih 15-tak godina vrbnički vinogradi se intenzivno šire i obnavljaju novim loznim cjepovima, pa je danas, prema nekim procjenama, u Vrbničkom polju oko 50-60 posto loze mlađe od 15 godina. Misna žlahtina Toljanić ima suglasnost da se pod tim nazivom prodaje od Biskupskog ordinarijata Krk. "Misno vino“ na etiketi znači da je posve prirodno proizvedeno bez ikakvih dodataka, a poluslatko upućuje na to da je u njemu zaostalo neprovrelog šećera. Riječ je o laganom i vrlo pitkom vinu s 12 % alkohola, bogate, voćne arome koje će se sprve svidjeti svima koji vole naglašenu voćnost i slast u vinu. Vino je slamnatožute boje, ne previše naglašene sortne arome, ali vrlo skladnog okusa u kojem dominiraju fini slatkasti tonovi. Lijepo ohlađeno, idealno za popiti s društvom na terasi u predvečerje kad se vratite s kupanja. Najbolje pristaje uz: mlade sireve, šurlice s morskim plodovima, panacottu s preljevom od šumskog voća, a možete ga poslužiti i kao aperitiv Temperatura serviranja: 7-11° C. Cijena: oko 70 kuna |
Sva vremena su GMT + 1 sat