#121: Re: Kombuha Autor: jovs, Lokacija: mihajlovacPoslato: Sre Okt 15, 2008 8:52 am ---- imam i ja jedno pitanje.
moj sin ima problema sa bronhitisom, i to bas veoooooma cesto, narocito po ovakvom vremenu. da li bi mu pomogla Kombuha?
#122: Re: Kombuha Autor: sborov, Lokacija: BgdPoslato: Sre Okt 15, 2008 1:15 pm ---- Da odmogne ne moze sigurno, ako dete hoce da je pije daj mu je, mada kazu da pomaze kod bronhitisa, evo ti ovde procitaj www.zdravzivot.com/cgi...1154766674
#123: Re: Kombuha Autor: Brdjanka, Poslato: Uto Nov 04, 2008 1:19 am ---- Moja kombuha se vec razmnozila,pa ako nekome treba neka se javi
#124: Re: Kombuha Autor: savamansas, Lokacija: NisPoslato: Pon Nov 24, 2008 6:32 pm ---- Ja sam pronasao negde da je kombuha isto sto i kora koja se stvara kad bilo koje sirce najbolje jabukovo ostavite otvoreno na vazduh i toplotu. Neki kazu da to nije kombuha iako niko nenavodi odakle se stvara ta originalna.
Jos se tvrdi u tom tekstu da je krajnji proizvod testiran u laboratoriji i da je identican i od originala i od one kore sa bilo kog sirceta pa makr i vinskog.
Ako neko zna tajnu i istinu dobo bi dosao sa odgovorom.
Ja dobio jednu braon boje i tanku ali pliva na povrsini. Neznam sta da radim ako je bacim sta sam uradio dali da napravim novu od obicnog sirceta ili da od ove braon napravim drugu ali kako pitanje je sad osim one varijante sa kupljenim napitkom koji je vec opisan je ga u Nis-u nigde nema.
Ako niko nista ne odgovori ja cu probati sa jabukovim sircetom pa sta bude. Valda se necu otruti. A i ta original niko ne rece na celom internetu odakle nastaje!
Verovatno od obicnog sirceta bilo koje vrste.
Ako je neko malo vise upuceniji u ove stvari dobro bi dosao sa komentarom.
#125: Re: Kombuha Autor: ivko5, Lokacija: LapovoPoslato: Pon Nov 24, 2008 6:45 pm ---- Kombuha moze da se dobije i z jabukovog i vinskog sirceta, i to je upravo ta kora koja se stvara kada sirce nije dobro zatvoreno, moze da se napravi i od onih sluzavih koncica koji plivaju u sircu.
Ta sto si je dobio verovatno je dobra, ima braon boju zbog caja a na povrsini i treba da bude.
A od jabukovog sirca se ne mozes otrovati nikako
pozdrav i prijatno ispijanje kombuhe
#126: Re: Kombuha Autor: riccardo, Poslato: Sre Nov 26, 2008 9:02 pm ---- dajte ljudi pomozite mi kako da dodem do te kombuha gljive ode u hrvatskoj nema nigdi iz splita sam moze li mi tko pomoc neki kontakt di da nabavim bio bi vam jako zahvalan.MARIN SPLIT
#127: Re: Kombuha posle pet nedelja Autor: savamansas, Lokacija: NisPoslato: Pon Dec 29, 2008 8:06 pm ---- Evo proslo je pet nedelja od kako sam stavio onu braon kombuhu u teglu sa cajem i secerom. Stara kombuha visi od povrsine ka dnu. Povrsina tegle je prektivena tankom belom korom. Tecnos u tegli je svetlije boje i vema gusta tako da kad gurnem kasiku tecnost se ljigavo razvlaci. Na dnu gusti beli talog. Ona bela korica izgleda da je mlada kombuha. Nastavicu sa njom i standardnim receptom. Nisam probao na ukus inace nema nikakav mirs.
Meni se ovo nista ne svidja. O nekoj fermentaciji nema ni govora. ni alkoholna ni sircetna. O mehuricima CO2 nema ni pomena.
neki kazu za fermentaciju nije vazna svetlost to jest radi i u mraku. sta je tacno?
dodacu malo sirceta sledeci put. Mozda to pokrene fermentaciju.
#128: Re: Kombuha Autor: vesnasaid, Poslato: Uto Jan 06, 2009 11:08 pm ---- ja sam izgnjecila 2 kg grozdja stavila u teglu i pokrila krpom koju sam pricvrstila gumicom da musice ne bi ulazile.
tegla je stajala na sobnoj temperaturi.kad je pocelo da se kiseli dodala sam malo secera da pomogne proces.sve u svemu posle oko 3 nedelje je na vrhu bila skrama kao cep bele boje,koju sam pustila da raste dok nije postala oko 1cm debljine.to je kombuha
ovaj sam cep stavila u drugu teglu u kojoj je bio zeleni caj sa secerom(ja stavim 5 kasika na litar) i u to sam dodala malo oko jednu casu onog sirceta iz koga sam izvadila kombuhu.
kazu da treba da stoji oko 14 dana da bi bila gotova.mozda u nasim uslovima ali posto ja zivim u toplom podneblju moja je gotova za dva dana
u svemu ovome treba veoma paziti da ruke pre nego sto se ovo radi budu veoma dobro oprane da je tegla u koju se ovo stavlja dobro oprana i da se kombiha svaki put kad nalivate novi caj ispere mlakom -hladnom vodom da se tegla opere dobro i tek tada stavi novi caj i kombuha sa dodatkom prethodne tecnosti.salveta kojom se pokriva mora da se menja redovno i ne poklapati poklopcem jer je za ovaj proces potreban vazduh.isto tako caj ne sme da bude vruc jer moze da ubije kulturu jedva mlak a jos bolje hladan-ne iz frizidera
sretno [b]
#129: Re: Kombuha Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Jan 25, 2009 12:50 am ---- Veliki pozdrav,,Savamansas,,. Zdravo druze moj zemljace i komsijo. Imam jedan problem . Treba mi kombuha. Imao sam ja ranije vise pa sam prestao da je gajim . Sada mi treba pa evo nadjoh tebe ,pa da ti nesto kazem . Inace ja sam malo juznije od tebe [Leskovac]. Zemo u potpunosti si u pravu , a boja kombuhe zavisi gde si je drzao .R anije sam imao vise njih i cuvao sam ih u razne tecnosti tako da su bile i razlicite boje. Probaj ,ne zezam se, stavi je u [mleko] ili procedjenu kafu i videces kakvu boju ima . Inace zivi u bilo kojoj tecnosti . Jednom sam je prao iznad sudopere pa sam posle nekoliko meseci jedva otpusio sudoperu . Neznam da li se na neki drugi nacin razmnozavas . Probao sam da je razmnozim [zapatim] u sirce jabukovo i vinsko pa nece neznam mozda sto je zima ili nesto drugo . Ranije sam je mogao proizvesti u obicnom jabukovom sircetu a ovo sad Babusnicko ima alkohola ,mozda zbog toga . Pozdrav zemo ,inace radim na kamenickom visu [znas gde je pa se mozda i sretnemo .Pozdrav i laku noc zemljace.
#130: Re: Kombuha Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Jan 25, 2009 12:54 am ---- Mnogo hvala madam Vesnasaid u vezi kombuhe . Alal ti vera to mi treba ,hvala i svako dobro. Ako ti nesto treba u vezi biljaka javi se .
#131: Re: Kombuha Autor: savamansas, Lokacija: NisPoslato: Ned Jan 25, 2009 6:45 pm ---- U Tempu sam kupio litar kombuha caja za 110 dinara. Posle 7 dana se stvorila providna tanka korica. Veceras cu da je stavim u caj standardno pripremljen za kombuhu pa cemo videti sta ce biti.
Izgleda da ce ovo uspeti. Korica je providna jako tanka ali i jako cvrsta. U pripremljen caj sam dodao i malo prethodne tecnosti koja je jako kisela sudeci po mirisu. Nadam se da ce sada kombuha poceti da se deblja i raste.
#132: Re: Kombuha Autor: vesnasaid, Poslato: Sub Feb 07, 2009 9:14 pm ---- ostavi je da raste jer joj treba nekoliko nedelja da se;ugoji:
nemoj da je pomeras nemoj da bude izlozena direktnoj suncevoj svetlosti i drzi je na toplom mestu uspece ti sigurno
#133: Re: Kombuha Autor: savamansas, Lokacija: NisPoslato: Ned Feb 08, 2009 12:14 am ---- Uspelo je. imam dve tanke kombuhe i stavljam ih u dve tegle od po litar. Vojvodo ako se nisi snaso do sada dacu ti jednu. napitak je gotov za 7-10 dana i isti je kao onat iz tempa.
#134: Re: Kombuha Autor: Aleksa, Lokacija: Bar-BeogradPoslato: Pon Feb 23, 2009 10:48 pm ---- Ja nabavih kombuhu prosle nedjelje. Postupio sam po svim pravilima, stavio je u teglu ali ona je potonula. Evo vec nedjelju dana lezi na dnu tegle... Jel' to problem? Zar ne bi trebala da pluta?
#135: Re: Kombuha Autor: ivko5, Lokacija: LapovoPoslato: Pon Feb 23, 2009 11:50 pm ---- problem je ...treba da pluta