Dzoda citat: |
Hristos se rodi!! Srećan Božić svima koji ga slave. Hoću da prokomentarišem otkupne/prodajne cene o kojima pričate. Zašto se lešnik uvozi iz Turske kada se ovde može kupiti povoljnije , a da pri tome ne bude na štetu domaćeg prodavca? Ukoliko lešnik u Turskoj košta 5-6-7 eur, uvoznik mora platiti I prevoz istog do Srbije (npr. 1.500-2.000 Eur za šleper), pdv prilikom uvoza (nisam siguran da li je 10 ili 20%), zatim fito-sanitarni I trzisni pregled/analize, spediciju, magacinske troskove I sl., pri čemu nije siguran koji kvalitet robe ce dobiti. Uglavnom se I roba placa avansno tako da sve ovo dodje na ulaznu/nabavnu cenu ... Eur. |
HorreumMagnum citat: |
Pa što kažeš Nenade neka rađa i isto ali uz duplo manje posla to je veliki napredak! Verujem da nisi na celoj površini odjednom proređivao? Znači ta mašina odvoji ljusku prilikom krckanja ? Ne treba posebno duvaljka? Izgleda ekstra iskrckano, ne vidim lomove ili cele. Kaži mi molim te jer to fabrička proizvodnja ili ručni rad? |
pavicevic citat: |
Vidim da nema loma,kod mene je bilo najmanje 5%.Da li ih sušiš veštački i kako?Ako budeš prodavao tu staru mašinu kakva će da bude cena?Imaš li mogućnost da radiš kalibraciju jezgre? |
pavicevic citat: |
Turski lešnik ima lošiji ukus od našeg,mislim da im i agrotehnika ,kao ni prinos nisu naročiti.Radi se samo o velikoj količini i kalibraciji.Kupovao sam po 100gr.turskih lešnika,često budu užegli i neukusni,verovatno rod star godinu ili dve.Velike trgovce i firme što pakuju treba zaobići.Najmanji PDV je 10% već dve godine,biošopovi teško ulaze u PDV,treba videti po kojoj ceni oni dobavljaju od veletrgovaca,pa malo spustiti.Pokušavao sam da saznam,pošto imam firmu i radimo trgovinu(samo stočnu hranu,ali oni to neznaju),međutim ne daju ponude telefonom,ali sam sigira da nije ispod 800,pa bogami i do 1000din. |
HorreumMagnum citat: |
Čuo sam da ova veleprodaja na Rakovici prodaje po 900din. Inače za konzum je super kada ima više sorti zbog raznolikih aroma (+rimski koji je bez arome ali slatkast), meni treba kalibrator da bi krckalica radila optimalno. Verujem da konditori imaju striktne zahteve u vezi kalibracije ali meni oni nisu tržište jer nemam dovoljnu količinu (niti ću je imati od 1.2ha). Nenade molim te ako možeš postuj neku sliku tog kalibratora sa rupama. |
tubravich citat: |
Pre možda i više od 10 godina razgovaram sa čovekom koji je tada bio komercijalista u jednoj firmi koja se uglavnom bavila pakovanjem prehrambenih proizvoda. Ja sam preko njega nabavljao kukuruz kokičar i jednom prilikom počnemo razgovor i na temu lešnika. Te godine je njegova firma kupovala lešnik-jezgro po 4,3 € franko Beograd. Uviz iz Italije - poreklo Turska. Tada još nismo imali sa Turskom onaj ugovor o kvoti za uvoz lešnika bez carine. Veliki igrači uvek nađu način da ostvare ekstra profit, a to uvek ide na štetu proizvođača. Prošle godine sam viđao po prodavnicama lešnik pakovan po 80-100 g poreklo Turska, godina proizvodnje 2012. |
Sva vremena su GMT + 1 sat