:: Forums ›
detaljno
Lekovite rakije i vina
Idi na stranu: 1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#1: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 12:57 pm
    ----
ZOVINO VINO

Zovino vino se priprema tako sto se dva kilograma secera prokuva u sedam litara vode, a zatim se doda tri kilograma ociscenih zrelih plodova zove bez peteljki. Sve se ponovo zagreje ali da ne prokljuca i tako ostavi dok se sadrzaj ne ohladi, pa se u to doda dve stotine grama smrvljenog pekarskog kvasca i sve izruci u staklenom balonu. Balon se zatvori plutanim zapusacem, kroz koji se protna staklena cev ciji se drugi slobodan kraj potopi u sud sa vodom da bi mehurici vazduha nesmetano izlazili iz balona kroz vodu, a da se nebi vazduh vracao u zapusen balon. Da bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon treba cuvati na temperaturi od oko dvadeset stepeni. Intezivno vrenje traje osam do deset dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena jos osam do deset nedelja, tihom fermentacijom. Nakon tog vremena se skoro sav sadrzaj istalozi talogom i skoro se sasvim izbistri. Tada se tecnost procedi u ciste staklene boce koje se zatvore i cuvaju u hladnoj prostoriji (najbolje u podrumu). Tako pripremqeno vino moze da se cuva i nekoliko godina a da vino ne izgubi na svojoj lekovitosti.
Vino se pije protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluca, i tada se obicno pije toplo prokuvano vino. Mo`e da se pije i kao obicna vina, lepog je ukusa, mirisa i ima odredjenu kolicinu alkohola pa se deci daje samo kao lek i onda obavezno razredjeno vodom.

MEDOVA RAKIJA

Pet grama listova nane i deset grama listova ruzmarina pomesati sa deset grama propolisa. Sve to preliti sa pedeset grama meda i jednom litrom ljute sljivove ili lozove rakije, dobro promuckati i drzati na toplom i mracnom mestu, uz povremeno muckanje.
Nakon dvadesetak dana rakiju procediti, i piti po jednu casicu pre jela. Ova medovaca je dobra ako imate problema sa apetitom, a dobra je i za jacanje organizma.

Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Idea Idea Idea Idea
Very Happy Very Happy Very Happy

#2: Re: lekovite rakije i vina Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Ned Maj 08, 2005 10:19 pm
    ----
.:: SWEDISH BITTER::.

sastojci:

1. 10gr aloe (umesto aloe se mogu koristiti koren lincure ili prah pelina);
2. 5gr mire- Comiphora myrrha;
3. 0,2gr shafrana (ne znam latinski naziv);
4. 10gr lista sene- Sennae folium;
5. 10gr prirodnog kamfora (ne znam gde se moze nabaviti);
6. 10gr korena rabarbare;
7. 10gr korena isijota (kurkume);
8. 10gr mane (nemam pojma sta je?);
9. 10gr terijak venecijane (isti slucaj);
10. 5gr korena kravljaka- Carlina acaulis l.;
11. 10gr korena angelike- Angelica archangelica.

svi sastojci se stave u bocu od 2L, preliju sa 1,5L prirodne rakije i ostave 14 dana na suncu ili blizu toplote. svakog dana mesavina promucka, kao i pre upotrebe. nakon toga se procedi i cuva na hladnom.



kazu da je swedish bitter poznat po mnogim lekovitim svojstvima, samo ne znam gde da nadjem sve ove sastojke.. za neke ne znam ni sta su?

molio bih nekog strucnijeg za pomoc, unapred zahvalan! Smile

#3: Re: lekovite rakije i vina Autor: Uncle_TomLokacija: Zemun / Kragujevac PošaljiPoslato: Pon Maj 23, 2005 8:45 am
    ----
RAKIJA SA NANOM

U 1 litar domace, ciste rakije, jacine do 40 stepeni, staviti jednu grancicu nane duzine do 15 santimetara. Ostaviti je na svetlom mestu nekoliko dana i nanovaca je gotova.

Uzima se po jedna mala casica pre jela kod grceva u zelucu.

#4: lekovite rakije i vina II Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Jun 14, 2005 9:39 am
    ----
Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation

CRNO VINO SA ALOJOM

Protiv fizicke i psihicke premorenosti napraviti sledeci napitak. Samleti na vodenici jedan ipo kilogram listova aloje, pa tome dodati dva ipo kilograma meda i jedan litar crnog vina. Sve dobro izmesati, sipati u flase i ostaviti da odstoji sedam dana.
Od ovako spremljenog leka uzima se prvih pet dana po jedna kasika dnevno, a zatim dva do tri puta mesecno po jedna kafena kasicica tri puta dnevno pre jela.


Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow Arrow

#5: istarska rakija - grapa Autor: lilija PošaljiPoslato: Uto Jan 31, 2006 11:54 pm
    ----
Cao svima,

ja sam nova ovdje.Moze li mi itko reci kako se pravi istarska rakija - grapa.

Unaprijed zahvalna Rolling Eyes

#6: Re: istarska rakija - grapa Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 12:28 am
    ----
Grappa je lozovača samo iz Istre! Wink

#7: Re: istarska rakija - grapa Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 12:58 am
    ----
Ne bih rekao da je grapa lozovaca, ja mislim da je to aromaticna rakija od JABUKA

#8: Re: istarska rakija - grapa Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 1:17 am
    ----
Sabo, "grappa" je italijanski naziv za rakiju lozovaču dok je naziv za rakiju uopšte"acquavite".
U Istri se ovaj poslednji naziv ne koristi ali se terminom "grappa" uglavnom krste sve vrste rakije! Ipak, i istarska grappa kao i Italijanska podrazumevaju rakiju lozovaču! I koren te reči je vezan za grožđe!
U Istri se proizvode samo tri vrste rakije: Medenica/Medica (rakija
s medom ili, kako bi to Istrijani rekli- RakIja z medon), Biska- zaista autentična istarska rakija kojoj je specifičnost to što se flašira s grančicom imele i grappa ili obična rakija a to je isključivo lozovača jer ovo nije voćarski kraj i teško da bi se od čega drugog i mogla napraviti!
Naravno, mnoge oštarije (kafane) i konobe im aju u ponudi i verzije domaćih aromatičnih rakija (Grappa Istriana alle erbe aromatiche) i u nekima postoje i komadi jabuke ali, nažalost, za proizvodnju rakije, jabuka nema dovoljno!
Evo, ovo će vam možda biti interesantno
www.vrh.hr/index.htm

www.istrianet.org/istr...evande.htm

#9: Re: istarska rakija - grapa Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 4:13 am
    ----
a da ti nama doneseš neku flajku te radže kad se budeš vrnula u bg, pa da malo degustiramo, aa? Wink

#10: Re: istarska rakija - grapa Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 10:25 pm
    ----
alex citat:
a da ti nama doneseš neku flajku te radže kad se budeš vrnula u bg, pa da malo degustiramo, aa? Wink

Hehehe, ovde bi dubili na glavi za "kilo" bosanske šljive a ti hoćeš grappu! Wink
POstoje flaširane verzije Biske i Medice u prodaji ali su preskupe i bez vezne! Ali ima jedna čovek, Jelovac, nekadašnji košarkaš Jugoplastike, koji pravi neviđenu Medicu- to treba probati! Samo on je gore prema Poreču! Jednom ću baš doneti toga! A Biski ima nekoliko vrsta u prodaji, sumnjam da je i jedna kako treba a i često je "turistički" upakuju- pitaj boga šta je unutra!

Ali, da bi istarska rakIja bila prava, domAća, mora se piti u autentičnom ambijentu! U konobi se obično uveče pije vino a "bićerin" ( s naglaskom na drugom "i") i gemišt se obično pije danju! Zato je najbolje otići u neko selo- sva su istarska stara sela na vrh brda, u sred sela glavna pjaca, na sred pjace obavezna šterna (bunar), pored šterne jedina kafana u selu u kamenoj kući a na dnu trga kameni zid na najstrmijem delu brda! Tako da, kad se može sedeti napolju, cirkaš na klupi (ili sedneš na zid) i gledaš u provaliju i panoramu! U ovo selo mi odemo na Bisku, zove se Draguć (Draguccio)!

#11: Re: istarska rakija - grapa Autor: anjaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Feb 01, 2006 11:20 pm
    ----
Ako put putujes da bi pila Bisku, mora da je odlicna Laughing

#12: Re: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Feb 04, 2006 12:26 am
    ----
Vidim da je veliko interesovanje u ovim zimskim periodima za rakije i vina sa lekovitim dodacima pa ajd da dam jos jedan recept:

GLOGOV LIKER

Liker napraviti na sledeci nacin: zrele plodove gloga dobro oprati u nekoliko voda, i staviti u praznu staklenu flasu u sloju od sedam-osam santimetara. Flasu zatim dopuniti ljutom komovom rakijom, dobro zatvoriti i cuvati na tamnom i prohladnom mestu uz svakodnevno muckanje. Nakon izvesnog vremena, kada se u flasi budu videle bele kostice gloga, sadrzaj se procedi. Dobijeni napitak koji je tamnocrvene boje, pomesati sa sto grama meda. Kada se med dobro rastvori, napitak moze da se koristi.
Ovaj napitak je dobar protiv vrtoglavice, zujanja u usima a dobro deluje i na srce i krvne sudove. Upotrebljavati ga jednom dnevno, ujutru pre dorucka, po jednu casicu

#13: Re: lekovite rakije i vina Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Jan 22, 2007 11:07 pm
    ----
Zimski je period, i vreme kada mogu da se konzumiraju lekovita pomocna sredstva na bazi meda, lekovitog bilja i alkoholnih napitaka, pa evo da malo obnovim ovu temu:

ZA JAČANjE IMUNITETA
Poznato je da se u narodnoj medicini za jačanje imuniteta koriste čudotvorni listovi kaktusa ALOJE. Listovi bi trebali da budu stariji od tri godine mada savremena medicina govori da su i mladji listovi isto lekoviti kao i stari.
Tri stotine grama listova bez bodlji treba samleti na vodenici za meso, pa u to dodati pola kilograma samlevenog korena vodopije, pola litre crnog vina, pola litra sedamdeset procentnog alkohola. Sve se dobro izmeša i u tamnoj boci čuva na mračnom i hladnom mestu nekoliko dana.
Lek se prvih sedam dana uzima tri puta dnevno, dva sata pre jela, po jedna kašičica, zatim se pije tri puta dnevno, sat pre jela ali, supena kašika. Terapija traje dva meseca a najmanje trideset dana.
Sveže nabrani listovi aloje se najbolje čuvaju u frižideru.

VINO SA LINCUROM
Vino se priprema tako što se na deset litara kvalitetnog belog vina doda tristotine do petsotina grama samlevenog korena lincure. Ekstrakcija uz češce mućkanje traje desetak dana. Granule lincure se zatim cedjenjem odstranjuju iz vina, a vino se pije tri puta dnevno po pola čaše pre obroka.
Ovo vino je uspešan lek protiv bolova u želucu, protiv kašlja, protiv groznice i za regulisanje želudačnog soka.

#14: Re: lekovite rakije i vina Autor: sejaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jan 22, 2007 11:59 pm
    ----
Ljudi ovo je izvrsno... Very Happy

#15: Re: lekovite rakije i vina Autor: FatkaLokacija: Gracanica/Bosna PošaljiPoslato: Uto Jan 23, 2007 1:10 am
    ----
kazu da je swedish bitter poznat po mnogim lekovitim svojstvima, samo ne znam gde da nadjem sve ove sastojke.. za neke ne znam ni sta su?

molio bih nekog strucnijeg za pomoc, unapred zahvalan!

-Alex, imas u apotekmama za kupiti svedsku grancicu i potopis je u alkohol cini mi se 70% i drzis nekoliko dana(trenutno ti ne mogu reci tacno) i svaki dan muckati dok se to ne sjedini tako ces dobiti
svedski buter.Ja sam pravila a isto sam i gotov kupovala u apoteci, ali mi je jeftinije izaslo kada sama pravim.Tim sam oblagala cerki tijelo zbog psorijaze.Ja sam pila te kapi.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 4