:: Forums ›
detaljno
Lekovite rakije i vina
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
-> Lekovito i začinsko bilje

#31: Re: lekovite rakije i vina Autor: malamacaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Apr 19, 2007 8:32 pm
    ----
Orahovača

U veću teglu stavi se 40 zelenih oraha (veličine višnje) i u to sipati šećer dok se ne popuni prostor između oraha i vrlo malo da ih prekrije. To treba da stoji 40 dana po mogućnosti na suncu. Sirup koji se dobije sipa se u 2 litre rakije a ko voli mogu se u flašu sa rakjiom staviti i orašćići.

Višnjevača

U teglu od 1 kg staviti višnje i sipati šećer dok se ne popuni prostor između njih i samo malo da prekrije (da bude ravno sa višnjama). Kad odstoji mesec dana sirup sipati u 2 litre rakije. U flašu se mogu staviti i višnje.

#32: Re: lekovite rakije i vina Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Čet Mar 27, 2008 9:09 pm
    ----
VINO OD MASLACKA

Potrebna je velika drvena kaca ili posuda koja nije od metala i malo bure, sifon i flase.
Potrebno:
*dovoljno cvetova od maslacka(oko 600 gr koriste se samo cvetovi biljke)
*malo burence od 4 l
*2,5 l vode
*725 gr secera
*2 limuna, sa tanko oljustenom korom(mogu i pomorandze)
*15 gr dobro izgnjecenog korena djumbira(svez koren)
*15 gr svezeg kvasca
PRIPREMA:
1.Potopite cvetove maslacka u vodu, poklopite i ostavite tako 24 casa. Skinite poklopac i povremeno promesajte sadrzaj, a zatim brzo ponovno poklopite.
2.Sipajte u duboku posudu, dodajte koru limuna, dodajte djumbir i pustite da provri i neka vri pola sata. Stavite secer u veliku posudu i procedite tecnost preko secera uz pomoc velikog levka ili dobro postavljenog komada gaze.
3.Secer treba da se istopi u toploj tecnosti.Po potrebi promesajte drvenom varjacom. Probajte kada se ohladi i dodajte malo soka od iscedjenog voca ako mislite da je ukus suvise jak.
4.Izgnjecite kvasac i dodajte ga u mlaku tecnost. Jos jednom promesajte
i prekrijte sud krpom. Tecnost ce vriti i dizati se oko dva dana. Kada prestane da vri i da pravi mehurice procedite jos jednom, sipajte u burence i labavo poklopite(nikako ne zatvarajte cvrsto moze eksplodirati),
a posle nekoliko dana zavrnite poklopac do kraja. Ostavite tecnost u burencetu dva meseca, a zatim prespite u flase. Dobro zatvorite i ostavite da stoji naredni 6 meseci.

#33: Re: lekovite rakije i vina Autor: gioiaaLokacija: Loznica PošaljiPoslato: Sub Mar 29, 2008 12:46 am
    ----
VINO OD JAGORCEVINE
Potrebno:
*1 kg svezih cvetova jagorcevine
*1,5 kg belog secera
*4,5 l kipuce vode
*kora i sok od 2 limuna(ili pomorandze)
*60 gr svezeg kvasca
Priprema:
1.Kuvajte vodu i secer, dok ne dobijete blag sirup,a zatim prelijete preko kore i vocnog soka. Ostavite da se smlaci, a zatim dodajte cvetove i kvasac i dobro promesajte.Poklopite posudu krpom i 3 dana povremeno mesajte i ujutru i uvece.
2.Pazljivo procedite tecnost u kacu, s tim sto cete malo tecnosti ostaviti sa strane i vabavo ga poklopite.Osluskajte svaki dan fermentaciju i kada se utisa, dodajte preostalu tecnost koju ste zagrejali i poklopili, zategnite poklopac i ostavite da stoji oko 10-12 nedelja. Procedite.

#34: Re: lekovite rakije i vina Autor: estiLokacija: Backa Topola PošaljiPoslato: Sre Apr 02, 2008 11:01 am
    ----
Ja sam pre 2 godine napravila neku moju varijantu lekovitog napitka od bilja koje sam mogla ubrati u svojoj okolini i basti. Prema biljnom kalendaru pratila sam kada se koje bilje bere. U prolece sam nabrala koren i list maslacka, prve izdanke koprive, rusomacu, bokvicu...kasnije kamilicu, mentu, maticnjak... i svaki put kad sam nabrala bilje, ocistila, iseckala i prelila domacom rakijom (lozom), uvek samo toliko da prekrije bilje. U leto je sledila sledeca tura od cvetova mente, kantariona, zalfije, nevena...dodala malo karanfilica, cimeta i vanile u sipki. Kad je sve lepo odstajalo, procedila sam i sastavila u jedno pice. Pijuckali smo preventivno, obicno ujutru po jedan gutljaj. Ziveli Ziveli

#35: Re: lekovite rakije i vina Autor: icanecaLokacija: Leskovac PošaljiPoslato: Pon Apr 07, 2008 1:39 pm
    ----
Ljubinka citat:
Jako interesantno pitanje. U svim navedenim eliksirima, od ma koje biljeke primat je alkohol. Pa je i moje pitanje sta ustvari alkohol daje kao moc biljnom leku.

Djoricu dobro nam dosao i zadrzao se sa nama na nasem prelepom sajtu. Lj.

Odgovor na vase pitanje je taj da je alkohol odlican rastvarac kojim se iz biljnog materijala ekstrahuju bioaktivne materije odgovorne za lekovito dejstvo.
Naravno caj je alternativa ako ste protivnik alkohola cak i u svojstvu leka, ali se neke materije zasluzne za lekovito dejstvo lakse i u vecoj meri rastvaraju ipak u alkoholu.

#36: Re: Lekovite rakije i vina Autor: daca77Lokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 8:23 am
    ----
A da li neko ima provereni recept za kupinovo vino? Nalazila sam na netu mnoge recepte, ali postoji neslaganje po pitanju mesta drzanja-po nekima se cuva 10 dana u hladu, a po drugima na suncu...

#37: Re: Lekovite rakije i vina Autor: dadoxxlLokacija: Mostar PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 8:31 am
    ----
Daca i mene to interesuje,vino od kupina,jer negdje pise da se sipa voda,a negdje se voda uopste ne spominje,sta je tacno od toga?

#38: Re: Lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Sre Jul 22, 2009 12:17 pm
    ----
Orahovacu ja pravim ovako: 40 orahcica stavim u teglu. Nalijem malom casom rakije. Posle 40 dana procedim. Alkoholni sok sipam u veliku flasu, pa dodam flasu piva i 250 gr secera. Promuckam lepo, svaki put kada se setim. Za izvesno vreme secer je otopljen. Probala sam malo u casici, nije lose, nije jako. Kao eliksir je lepse nego cist alkohol.
Ovako se prave likeri bilo od koje biljke. Nije za decu.
Cmok

#39: Re: Lekovite rakije i vina Autor: goca58Lokacija: Pancevo PošaljiPoslato: Sre Jun 02, 2010 5:10 pm
    ----
Evo ovako. Posto sam ja nova na ovom forumu, citam malo o tome kako se prave razni napici od biljaka. Zainteresovao me je ovaj recept za orahovacu koji je napisao g.Veljanovic. Sve mi je jasno sem piva. Da li se na ovu kolicinu oraha dodaje (1/2) litre piva ili veca kolicina i koliko. Pozdav.

#40: Re: Lekovite rakije i vina Autor: VeljanovicLokacija: Kragujevac PošaljiPoslato: Čet Feb 07, 2013 9:23 pm
    ----
Tek sam sada videla ovaj post. Dodaje se 1 litar piva. Downtown

#41: Re: Lekovite rakije i vina Autor: boba_1Lokacija: Banja Luka PošaljiPoslato: Čet Avg 14, 2014 12:31 pm
    ----
Ja visnjevacu pravim na ovaj nacin! Visnje operem, stavim u stakleni sud i pospem secerom. Ostavim 2-3 sedmice i onda polijem rakijom! Nakon toga ostavim jos 2-3 sedmice1 I to je to!

#42: Re: Lekovite rakije i vina Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Sre Dec 02, 2015 10:26 pm
    ----
da li neko zna koja je granica u koriscenju biljaka u spravljanju Likera( grama na litru)

#43: Re: Lekovite rakije i vina Autor: VojvodaLokacija: Predejane-Motel-Predejane PošaljiPoslato: Sre Dec 02, 2015 11:06 pm
    ----
Necu da se mesam ali koliko ja za mojih 50 leta znam orahovaca se pravi od zelenih orascica i secera kojin odstoje pa se kasnije doda rakija zvana prepek. ako se mesa sa pivom dolazi do vrenja i to se ukiseli.
nisam cuo da se pivo koristi.
svi moguci vocni likeri se spremaju u staklenim cistim flasama koje stoje na suncu a u flasama je ne vise od 30 plodova [ tresnja, visnja, kleka, dudinka, suva moravka, jagoda, kupina , malina , aronija , ] i jos 100 mgl. zutog secera [ ne obicnog belog ].
Kasnije se doda najaca rakija u koju nema secera .
pozdrav

#44: Re: Lekovite rakije i vina Autor: kreketaloLokacija: Sombor PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 12:43 am
    ----
Edharg citat:
da li neko zna koja je granica u koriscenju biljaka u spravljanju Likera( grama na litru)
Zavisi ti samo od toga da ti neka ne pokvari ukus ako je ima odvise, ili da mozda ne zasmeta organizmu ako je veca koncentracija pa dobije drugaciji efekat.
Inace koliko sam upucen drzanje biljaka u alkoholu je tinktura i uglavnom se drzi van sunca i vecih temperatura.
Prednost je sto se moze i sveza biljka koristiti a da se ne pokvari.
Licno i kad pravim liker ne stavljam secer, samo alkohol pa kad mi treba neki liker procedim alkohol od trava i dodam meda po ukusu.

#45: Re: Lekovite rakije i vina Autor: EdhargLokacija: backa palanka PošaljiPoslato: Čet Dec 03, 2015 4:04 pm
    ----
kreketalo citat:
Edharg citat:
da li neko zna koja je granica u koriscenju biljaka u spravljanju Likera( grama na litru)
Zavisi ti samo od toga da ti neka ne pokvari ukus ako je ima odvise, ili da mozda ne zasmeta organizmu ako je veca koncentracija pa dobije drugaciji efekat.
Inace koliko sam upucen drzanje biljaka u alkoholu je tinktura i uglavnom se drzi van sunca i vecih temperatura.
Prednost je sto se moze i sveza biljka koristiti a da se ne pokvari.
Licno i kad pravim liker ne stavljam secer, samo alkohol pa kad mi treba neki liker procedim alkohol od trava i dodam meda po ukusu.
nisam mislio na tinkture, vise sam mislio na spravljanje aromaticnog pica sa biljem, koja prolazi kroz destilaciju sa alkoholom. E tu sad ima vise vrsta procedura koje sam procitao na sajtovima poznatih proizvodjaca aromaticnih pica.



-> Lekovito i začinsko bilje

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4  Sledeća  :| |:
Strana 3 od 4