:: Forums ›
detaljno
Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi
-> Sukulenti i kaktusi

#1: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 11:13 pm
    ----
Dali u svojoj kolekciji imate neki kalemljeni kaktus. Dali ste probali da iskalemite kaktuse, i dali uopste znate zasto se kaktusi kaleme

#2: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 11:25 pm
    ----
Nemam, ne znam, objasni nam

#3: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Čet Maj 12, 2005 11:40 pm
    ----
Ja sam vidjela onaj divni jarko crveni, i zacudila se kad sam doznala da je kalemljen. S obzirom da intenzivno ucim i vjezbam kalemiti za hibiskuse, bas bi me zanimalo to prosiriti i na kaktuse. Cekam uputstva.......


ciao, Nina

#4: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Maj 13, 2005 1:03 am
    ----
Princip kalemljenja kako za druge biljke tako i za kaktuse je u principu isti, kaleme se da bi se nesto popravilo ili sacuvalo. Kod kaktusa ima vise razloga zasto se kalemi. Neki se kaleme zato sto sporo rastu, pa im osnova pruza brzi razvoj i rast. Nekima propadne korenov sistem od previse vode, a imamo ga samo jednog, pa ako je ostalo nesto malo biljke, propali deo secemo i bacamo a zdrav kalemimo. Kod nekih od miliom biljaka koje niknu iz semena jedam izgubi maticna svojstva (na primer zelenu boju hlorofila kao onaj na slici gore) pa postane crven ili zut ili braon ili...... Kao takav i on bi propao jer nema uslova za razvoj pa i njega kalemimo da bi mu osnova dala to sto mu treba. Kalemi obicno imaju kraci vek trajanja nego obicno, ali su izuzetno lepi i interesantni, a i cvetaju kao i normalne biljke. Eto to je o kalemljenju uopsteno, A SADA AJDE DALJE SA PITANJIMA, I SLIKAMA AKO NEKO IMA NEKI KALEM.
Razz Razz Razz Razz Laughing Laughing Laughing Laughing

#5: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Maj 13, 2005 1:17 am
    ----
Evo jos jednog kalemljenog kaktusa. Na slici se u donjem delu jedva vidi (ali se vidi) osnova. Vrste je kalemljena zbog sporog rasta.

#6: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Maj 14, 2005 1:01 am
    ----
1. Kako se odredjuje na koju osnovu se moze kalemiti koji kaktus?

2. Koja vrsta reza se prakticira? Slike molim!

3. Moze li se napraviti, npr. raznobojni epyphilium kalemljenjem?



Toliko zasad, ciao, Nina

#7: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Maj 14, 2005 8:39 pm
    ----
Nina citat:
1. Kako se odredjuje na koju osnovu se moze kalemiti koji kaktus?

Obicno se kalemi na ''prostijim'' vrstama kaktusa. Ja na primer u kolekciji imam dosta ehinopsisa, i oni su se pokazali kao dobra podloga za mnoge kaleme.



2. Koja vrsta reza se prakticira? Slike molim!

Zavisi od kaktusa koji hoces da nakalemis. Podloga mora da bude stara bar jednu godinu. Seces je ziletom (koji se predhodno plamenom dezinfikuje, a moze i alkoholom) na dve trecine visime, znaci jednu trecinu odbacujes. Bitno je da je precnik reza podloge veci od precnika kalema. Ivice podloge oboris i odmah seces kalem. I jedan i drugi rez moraju da budu ravni. onda kalem biljku postavis preko podloge, blago odozgo necim pritisnes, e tu ima raznih metoda. Bitno je da tako odstoji pritisnuto tri-cetiri dana. Nakon toga oslobadjas obe biljke pritisaka ili veza, gumica, kanapa sta si vec koristio. I to ti je to.

3. Moze li se napraviti, npr. raznobojni epyphilium kalemljenjem?

Kao sto sam ranije napisao, ne kaleme se prostije vrste koje brzo i dobro rastu, vec one koje imaju spori rast. Kaleme se na primer ostecene biljke, koje su n.p.r. izgubile korenov sistem, kojima je donji deo biljke ostecen, koje su izgubile zelenu boju i postale crvene ili zute, i sta ti ja znam kojih sve razloga drugih. Epi i ovakav kakav jeste raste dobro i brzo pa nema razloga da ga kalemis. Inace kalemljena biljka zadrzava sva ranija svojstva kao i pre kalemljenja. I cvet i osnovni izgled. Podloga je samo hrani i pospesuje rast.



Toliko zasad, ciao, Nina

CAO I TEBI. A AKO TE INTERESUJE JOS JAVI SE, A SLIKE O KALEMLJENJU NEMAM. IMAM IH U KNJIGAMA, ALI NEMAM SKENER.
PROBAJ KALEMI I JAVLJAJ KAKVE USPEHE IMAS.

#8: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Maj 14, 2005 9:35 pm
    ----
Zasto kalemimo kaktuse:
1. Kalemljenjem olaksavamo gajenje osetljivih vrsta ili formi. Koren nekih vrsta cesto napadaju bolesti , zato kalemljenjem izbegavamo propadanje takvih biljaka.
2. Ubrzavamo rast biljaka. Kaktusi odgajani na podlogama- kalemljeni, odlikuju se sposobnoscu da brzo narastu do velikih dimenzija. Podloge mnogo jace hrane kalem. To je posebno izrazeno kod kalemljenja sejanaca.
3. Kalemljene vrste ranije cvetaju, postize se dakle brze procvetavanje, cvetovi su brojniji, cesto i krupniji nego obicno.
4. Kalemljeni kaktusi obicno imaju mnogo duze i jace bodlje, vise resica i finih vlakana.
5. Kalemljenjem odrzavamo u zivotu samu biljku koja bez kalemljenja bebi bila sposobna za samostalni opstanak, to se posebno odnosi na auree ili rubre, t.j. kaktuse bez hlorofila.
6. kalemljenjem spasavamo ozledjene biljke, koje su izgubile korenov sistem, koje je poceo da jede puz, koje su pocele da trule. Neke se tada tesko razmnozavaju t.j. odrzavaju secenjem i oziljavanjem, vec je najbolje da ih kalemimo. To se cesto desava u zimskim periodima.

Koje se sve podloge koriste.
Trihocereus spoachianus, Trihocereus macrogonus, Trchocereus pachanoi, Trichocereus chickendantzii, Echinopsis eyriesii, Cereus peruvianus, Cereus jamacaru, Eriocereus jusbertii, Roseocactus tephracanthus, Opuntia ficus indica

#9: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Maj 14, 2005 10:49 pm
    ----
hi, Saba, hvala na objasnjenjima. Ne izgleda uopce tesko, a i brze je nego kod drugih biljaka. Objasni, molim te, sto znaci: "ivice podloge oboris" kako to?

ciao, Nina

#10: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Maj 15, 2005 1:06 am
    ----
Pogledaj gornju, prvu poruku sa slikom zutog kalema. Ispod zutag kalema se vidi zelena biljka- podloga. Pre kalemljenja je na toj podlozi nacinjen ravan rez. Onda su po celom obodu u visini oko 3 mm. koso podsecena rebra pod uglom od 45*, mislim da se to jasno vidi. E to ti je obaranje ivica podloge. Valjda ti je sada jasnije. Ja sam se plasio pre da ti nece biti mozda jasno ono sa ''PRITISKOM'' gornje biljke na donju. Nazalost to se najbolje vidi na slici, ALI... slike nema.

#11: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Pon Maj 16, 2005 12:38 am
    ----
Hi, Saba, cemu sluzi to obaranje ivice na podlozi?

Sto se tice pritiskanja, to mi je jasno sta je i cemu sluzi, ali nemam bas ideju kako bih to izvela da ne ostetim kalem. Pretpostavljam da klasicno povezivanje podloge i kalema ne dolazi u obzir u ovom slucaju, zbog bodljika prvenstveno, a i zato sto nisu iste debljine. Kako se pritiska?

Zanimljivo je da mu treba tako kratko vrijeme da se "uhvati".

Zao mi je da sve ovo nisam znala ranije. Prosle mi je godine strunuo jedan lijepi kaktus, i gledala sam kako trulez napreduje od korijena na gore, a nisam znala sta uciniti.

ciao, Nina

#12: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Maj 16, 2005 3:21 pm
    ----
Nina citat:
Hi, Saba, cemu sluzi to obaranje ivice na podlozi?

Sto se tice pritiskanja, to mi je jasno sta je i cemu sluzi, ali nemam bas ideju kako bih to izvela da ne ostetim kalem. Pretpostavljam da klasicno povezivanje podloge i kalema ne dolazi u obzir u ovom slucaju, zbog bodljika prvenstveno, a i zato sto nisu iste debljine. Kako se pritiska?

Zanimljivo je da mu treba tako kratko vrijeme da se "uhvati".

Zao mi je da sve ovo nisam znala ranije. Prosle mi je godine strunuo jedan lijepi kaktus, i gledala sam kako trulez napreduje od korijena na gore, a nisam znala sta uciniti.

ciao, Nina

Obaranje ivica na podlozi ima i estetskih funkcija, da bi izgledalo lepo, zamisli da ti je podloga u precniku 4-5 cm. a kalem 1-2 cm. onda bi ravan rez bio dosta ruzan, pa se obaranjem dobija na izgledu. Obaranje ima jos i za zadatak kalusiranja . Kada iseces deo kaktusa koji je sastavljen 90% od vode. prilikom susenja dolazi do ''upadanja'' sredine reza i izdizanja ivica. Obaranjem se to ublazava, Mozda ima jos neku funkciju, ali ja je neznam. Prihvati to kao iskustvenu stavku, pa i ti radi tako- obaraj ivice.
Ja sam za pritiskanje u pocetku koristio gumice koje sam prebacivao preko vrha kalema i dna saksije i na taj nacin pritiskao kalem. Sada imam prirucni alat koji je od metala. Na drvenom postolju od sper ploce sam stavio metalnu cev precnika 6mm. visine oko 15 cm. na cevi sam postavio klizajuci umetak koji se fiksira uz pomoc srafcica, tako da mozes da ga pomeras gore-dole. Na umetku sam pricvrstio parce lima koji stoji horizontalno, duzine 5-6 cm. Onda stavim saksiju sa isecenom podlogom, pa na podlozi stavim iseceni kalem i klizni umetak spustim da lim pritisne odozgo kalem, fiksiram srafom i to je to. Malo je opis slozen pa ako ti jos uvek nije jasno, posalji mi tvoju adresu a ja cu ti sve to lepo nacrtati, i za jednu i za drugu metodu i poslati ti. Kada vidis bice ti sve mnogo lakse i jasnije.
A za biljku koja ti je propala, eto da si znala pa da istruleli deo iseces i zdrav nakalemis sacuvala bi biljku. Ponekad propadne veci deo biljke, a ostane samo mali deo zdravog dela, pa se kalemom sacuva. Bitno je da kalem ima bar malo sredisnjeg dela gde prolazi snop koji hrani kaktus. I slobodno mozes drzati pritisnuto i nekoliko dana dok se podloga i kalem ne slepe-sastave sigurno dobro.

#13: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Uto Maj 17, 2005 1:21 am
    ----
Hi, Saba, sila si. Nemam zasad nista sto bi stvarno trebalo kalemiti, ali cu se poigrati sa svoja dva-tri kaktusa, da vidim na sta ce to liciti. Nekoliko kalemova hibiskusa mi se primilo, iako sam to prilicno nevjesto napravila i cak mimo nekih osnovnih pravila, pa cu mozda biti sretne ruke i sa kaktusom. A bit cu sigurno i izbodene.

Reci jos samo koliko jak mora biti taj pritisak?

ciao, Nina

#14: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Maj 17, 2005 1:40 am
    ----
Kada postavis kalem na podlogu, i jedan i drugi su nakon secenja puni sokova, i na rezu ih pustaju, samim tim ce se i slepiti jedan za drugi, znaci pritisak mora da bude dovoljno jak da se jedan za drugi sastave, i tako ostanu, a dovoljno slab da ne osteti kalem. Znaci samo da ih pritisnu jedan uz drugi. (Sto u sali kaze jedan moj prijatelj, da bude jak kao ZAGRLJAJ).
Jednom sam probao i stavio saksiju sa tek okalemljenim biljkama pored jedne police, jer sam kalemio kaktuse kod prijatelja a nisam imao nista pri ruci od uobicajenih ''pritiskaca'', koja je bila visoka kao i kalem, i na polici jednim krajem naslonio skolski lenjir a drugi kraj lenjira odozgo preko kalema. dodatno sam opteretio na sredini lenjira i jednom saksijom 5x5cm. sa zemljom i drugim kaktusom. I USPELO JE, sto znaci da pustis sebi na mastu i improvizuj. Bitno je samo da ih dovoljno pritisnes jedan za drugi da se lepo zalepe, jer posle nekoliko dana kada opterecenje skines, izmedju na sastavima nema slobodmog prostora, da budu sjedinjeni kao jedna biljka.
Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Wink Wink Wink

#15: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2005 12:52 am
    ----
Da li postoje kaktusi koji su bolja podloga za kalemljenje od ostalih?

#16: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: dadoLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2005 1:26 pm
    ----
ovo je super, mene bi još zanimalo u koje doba godine je najpogodnije za kalemljenje, ili to možemo napraviti bilo kada kad je u pitanju "oštećenje biljke".

usput na ovoj stranici se lijepo vidi ono o čemu je Saba pričao,
zgodne sličice Razz Razz Razz


[url]
www.mushmush.nl/?page=...ting_cacti
[/url]

#17: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Sep 26, 2005 9:17 pm
    ----
Maja_J citat:
Da li postoje kaktusi koji su bolja podloga za kalemljenje od ostalih?
Majo, ako procitas malo pazljivije moje predhodne odgovore, videces i odgovor na tvoje pitanje, a ako posetis sajt koji je predlozio DADO videces i sam postupak i to kompletan. A na istom sajtu imas i u galeriji slike raznih vrsta kalema. Slike su stvarno super, a neka resenja su stvarno originalna i nesvakidasnja. Ti kalemi deluju vanplanetarno, kao da su neke biljke iz kosmosa i kao da se uopste ne radi o kaktusima. VREDI POGLEDATI, DADO SVAKA CAST ZA OVO STO SI PRONASAO.

#18: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pet Okt 07, 2005 11:22 pm
    ----
Hvala Saba, ali vec sam podrobno izanalizirala sve sto je napisano i prvi put kalemila kaktuse. Proslo je 15 dana od kalemljenja, lepo i cvrsto se i drze i nadam se da cu uskoro moci da posaljem slike. Puno hvala na lepim objasnjenjima a stranicu sam upravo posetila i fascinirana sam! Very Happy

#19: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Okt 08, 2005 8:06 pm
    ----
A ja evo ubacih u mojoj foto galeriji jos dve slicice kalemljenih kaktusa koje sam skinuo sa neta. Nadam se da ce vam se svideti.

#20: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sanjamarija PošaljiPoslato: Ned Okt 09, 2005 12:27 am
    ----
Izgledaju stvarno odlično

#21: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Ned Okt 09, 2005 4:44 pm
    ----
Neverovatno!Zar moze kalem na kalem albino kaktusa? Predivno je! Laughing
Ja sam takodje nasla nekoliko fascinantnih fotografija kalema i dodala ih u svoju galeriju a za one koji zele da ih vide sve, evo linka za divnu galeriju kalemljenih kaktusa

cactus-art.biz/gallery..._index.htm

Ali zanima me jedna stvar! Naisla sam na mnogo fotografija kaktusa kalemljenih na vrlo usku "podlogu" kao sto su ovi na fotografijama.Na stranicama na engleskom jeziku cesto stoji prosto objasnjenje "cacti grafted on stick" ali jos nisam nasla ime takvog nekog kaktusa (a sa fotografija je tesko prepoznati)! Buduci da imam jednu predivnu Neochileniju crvenkaste boje ("roja") koja sporo raste volela bih je bas tako kalemiti. Nadam se da neko ima predlog koji kaktus bi mi mogao posluziti kao podloga koja rastom nece gubiti na vitkom obliku!


Poslednji put izmenio Maja_J dana Pon Okt 10, 2005 11:00 am, izmenio ukupno 2 puta

#22: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: BornaZGLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Okt 10, 2005 1:05 am
    ----
Koja vrsta je otpornija na truljenje, ako se malo pretjera s H2O.

#23: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Okt 12, 2005 1:12 am
    ----
BornaZG citat:
Koja vrsta je otpornija na truljenje, ako se malo pretjera s H2O.
Za kaktuse se zna da uopste nisu podlozni jakom zalevanju. Obicno za sve vazi ono prosto pravilo:
1. ZALIVAJ ME STO REDJE,
2. UVEK POGLEDAJ DALI JE ZEMLJA SUVA PA TEK ONDA ZALI,
3. KAD MISLIS DA TREBA DA SE ZALIJE, A TI SACEKAJ JOS DVA DANA, PA TEK ONDA ZALI.
4. NIJEDAN KAKTUS I SUKULENT NE VOLE MOKRE "NOGE"

#24: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Okt 12, 2005 1:20 am
    ----
Engleski slabo znam i ne razumem sta pise, a slobodno mozes i ti da kalemis na ovoj podlozi. Ja trenutno nemam nesto posebno kao podloge, a koristim ehinopsise za to> brzo napreduju kalemi, lepo se hrane, i jaki su i podloga i kalem.

#25: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sre Okt 12, 2005 7:44 pm
    ----
Da, izvinjavam se zbog neprevedenog dela!Zapravo ih zovu kaktusima "kalemljenim na stapice". Ali, hvala na predlogu! Imam dosta Echinopsisa koji su dovoljno stari za kalemljenje i pokusacu!
Hvaaaala! Smile

#26: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Čet Okt 13, 2005 6:43 pm
    ----
A sada imam (naravno) još jedno pitanje vezano za kaleme!
Buduci da imam Pediocactus koji je počeo da propada (izgleda pre nego što sam ga kupila,samo se to nije videlo) zbog lošeg supstrata i mislim da bi mu se morao odstraniti dosta veliki deo iznad korena, zanima me, koliki deo kaktusa mora biti sačuvan kako bi bio dobar kalem! Da li, ako je odsečen preveliki deo, gubi mogućnost da se dalje razvija i kada je nakalemljen na zdravi kaktus?

#27: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Okt 14, 2005 12:01 am
    ----
Tu nema pravila. Bitno je da za odgovarajucu velicinu odsecenog zdravog dela koji zelis da sacuvas, nadjes i odgovarajuce veliku podlogu. A kaleme se i mali i veliki delovi kaktusa. Treba da samo sto pre odstranis bolestan deo i da potpuno zdravi ostatak sto pre nakalemis. Cuvaj ga u kuci jer dolaze hladni dani i valjda ce ti uspeti. PUNO SRECE SA KALEMLJENJEM.

#28: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Sub Okt 15, 2005 11:55 pm
    ----
Ok! Akcija kalemljenja s ciljem spašavanja Pediokaktusa je izvedena! Sada samo preostaje da vidimo koliko uspesno! Kada sam odstranila sve trule delove ostalo je zaista jako malo zdravog kaktusa ali, nakalemljen je već 5 dana i (iako je jos uvek pod pritiskom) čini mi se da čvrsto deluje!
Hvala još jednom!

#29: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Okt 17, 2005 10:30 pm
    ----
Evo, neki dobri ljudi su na svoje internet stranice postavili fotografije raznih faza kalemljenja! Ima raznih varijanti ali evo nekoliko slika nacina koji je precizno objasnio saba a koje mozda malo vizualno priblize postupak!

#30: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Okt 17, 2005 11:06 pm
    ----
U slučaju jako malih kalema koje bi gumica mogla oštetiti, kalem se može pričvrstiti trakom i to tako da se između kalema i trake postavi komad vate ili suđera (spužve) kao na ovim slikama!

#31: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Okt 18, 2005 12:18 am
    ----
SLIKE SVE GOVORE, SAMO JE TREBALO OBARATI IVICE PODLOGE, IZ ESTETSKIH RAZLOGA.

#32: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Uto Okt 18, 2005 12:28 am
    ----
Da, i ja sam se nadala da ću naći malo jasniju sliku obaranja ivica ali za sada je nisam nasla. Čim naletim na neku, biće ovde! Very Happy

#33: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 2:28 am
    ----
Zima je pred nama, imacete dosta vremena da napravite ovakav jedan alat koji ce vam pomoci da kalemite kaktuse. Svrha mu je da izvrsi pritisak na kalem i da ga zadrzi zalepljenog za podlogu bar tri-cetiri dana.
Postolje moze biti od bilo kog materijala, na postolju se usrafi - ucvrsti metalna sipka precnika 6-10 mm. na kojoj se postavi klizac za zavrtnjem za fiksiranje visine. Klizac se spusta ili dize na odredjenu visinu, postavi se podloga, na podlozi kalem, sve se blago pritisne i ucvrsti zavrtnjem da se ne pomera. Za klizac je pricvrscen tanak aluminijuski lim koji je elastican i koji pritiska kalem. Mislim da i slika govori sve, pa ko voli nek izvoli, neka se malo pomuci, i dobice pomoc pri kalemljenju. Na ovaj nacin 99% biljaka koje se kaleme ostanu lepo zalepljene za podlogu. Nema iskliznuca i muka prilikom vezivanja nekim drugim metodama.
EFIKASNO GARANT.....

#34: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 4:20 pm
    ----
E, super sabo!
Postolje ću nekako da izvedem od drveta, ne znam kako da nađem toliku metalnu ili čeličnu ploču, ni ovaj komad lima nije problem (neko će u komšiluku ostati bez oluka!!! Wink ) nego, samo da pitam (budući da ne zalazim često u te radnje), gde da nabavim ovu šipku s klizačem odnosno, je l' može to u kompletu da se nađe?

#35: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: DaceLokacija: Cuprija PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 7:59 pm
    ----
Mozes li da nadjes zicu za pecenje pilica u elektricnom sporetu,tako izgleda i Sabina. Smile Smile

#36: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: DaceLokacija: Cuprija PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 8:06 pm
    ----
Ovo je jedan kaktusar iz Nemacke koji samo kalemljene kaktuse drzi.Posle pet godina hobija on ima sopstvenu firmu i od toga zivi.To se zove spajanje ljubavi i biznisa. Very Happy Very Happy

#37: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 8:20 pm
    ----
Quote::
Mozes li da nadjes zicu za pecenje pilica u elektricnom sporetu,tako izgleda i Sabina.

A baš to imam negde! Crkao šporet a taj "mali ražanj" ostao! Pa da, šta fali, samo onda dodam ovaj klizač!!! Very Happy Very Happy Very Happy

A ovaj čikica je kralj! Em, uživa em, zarađuje!!!

#38: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 9:27 pm
    ----
Za sipku i klizac moze da posluzi svasta. Za sipku moze i bakarna ili aluminijumska cev, parce armature, bilo sta precnika od 6-10mm. Uvek se nadje u kucnoj radionici ili cak i na otpadu kakvo parce. Za klizac isto tako moze da posluzi svasta, od parceta cevi koji je malo veceg precnika nego sipka, plasticni delovi, pa cak i drveni. Bitno je da moze da se izbusi, nareze navoj i navije sraf koji ce da stezanjem i otpustanjem fiksira lim koji pritiska kalem. Moracete malo da budete mastoviti.

#39: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Okt 24, 2005 9:32 pm
    ----
Da, baš ću se potruditi da to izvedem. Osmislila sam i šipku, dakle, i postolje još klizač i da mi neko to izbuši....snaći ću se, imam sada sličicu! Very Happy

#40: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: blablLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jan 03, 2006 1:40 pm
    ----
Ivice se obaraju prvenstveno iz higijenskih razloga (nesto kao obrezivanje polnog organa :)) a takodje je bitan i estetski aspekt naravno.
24 sata pre kalemljenja ni podloga ni vrh se ne zalivaju jer bi inace sokovi smetali za prianjanje dvaju kaktusa.

www.mushmush.nl/?page=home\methods

Po instrukcijama sa ovog sajta bez problema sam napravio nekoliko kalema jer je sve opisano do najsitnijih detalja!

#41: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Uto Jan 03, 2006 9:10 pm
    ----
Ovo je stvarno interesantno Very Happy , otkako imam ovaj jedan kalemljeni kaktus - stvarno ste me zainteresirali.. ali ne mogu ja sada još i sa time da se bakćem, da tražim grmljavinu da opet buši, ruši.. imam ovaj jedan kalemljeni i super mi je, obožavam ga.. moram prepustiti Vama koji volite te stvarčice i kaktusiće, ja mogu eventualno doči u obilazak i naravno u "shoping" Cool

#42: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2006 3:14 am
    ----
[quote="blabl"]Ivice se obaraju prvenstveno iz higijenskih razloga (nesto kao obrezivanje polnog organa
OVO BAS NE RAZUMEM U POTPUNOSTI, AJDE MI MALO RAZJASNI

#43: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2006 4:02 am
    ----
i meni malo čudna ta teorija, pogotovu poređenje Laughing

#44: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: PinkiLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Pet Jan 06, 2006 8:23 pm
    ----
hm...nemojte ga zezati.. Very Happy Hvala na stranici ima mngo korisnih informacija. Wink

#45: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: kukurjek2002Lokacija: Israel PošaljiPoslato: Ned Jan 08, 2006 9:08 pm
    ----
Saba svaka cast za temu , ovo je stvarno izazov za pokusati :+ .

#46: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Jan 09, 2006 3:10 am
    ----
Evo mojih novih bebica . Ovaj zadnji sam osvojila na lutriji - kalemljeni ( pomagajte kako se zovu i jedan i drugi), sada - posadila sam ih u :na dno posudice su kamenčići, zatim sam bila u potrazi za pijeskom ali nisam na brzinu uspjela nači pa sam dohvatila zemlju za bonsaie na kojem sam pročitala da ima vulkanske gline i 20%pijeska, i malo treseta sam stavila iznad, a sutra sam u potrazi za lijepim kamenčićima koji bi bili gore., na toj zemlji.

#47: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Maja_JLokacija: Pula PošaljiPoslato: Pon Jan 09, 2006 3:13 am
    ----
Malo je mutno! Je l' ovo?
www.svetbiljaka.com/in...p;start=15

#48: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: StanislavaLokacija: Zagreb PošaljiPoslato: Pon Jan 09, 2006 3:16 am
    ----
Majo mislila si na ovaj Palectiphora Confused , nekako mu jako sliči, ali mislim da ovaj moj nije tako jako nazubljen, više je gladak, kako tako loše slikam muku mu... a znaš li kakav je ovaj okrugli, glatki, kako se zove?

#49: KALEMLJENJE Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Nov 29, 2006 11:23 pm
    ----
posto nisam imao iskustwa sa kalemljenjem resio sam i u tome da se isprobam,ali uz wasu pomoc.Imam jedan kalemljeni kaktus.Widim da se obicno kaktusi kaleme na onaj drwenasti,trouglasti kaktus(ne znam naziw) a kog mene ga ima na pretek.PA WAS MOLIM ZA SAWET I AKO MOZE MALO SLIKOWITO.PLEASE

#50: Re: KALEMLJENJE Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Nov 29, 2006 11:24 pm
    ----
Ewo moje adrese pa mi pisite vule93 @ panline.net

#51: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 12:26 am
    ----
Posto vidim da ima interesovanja za kalemljenje, evo malo da obnovim ovu vec nacetu i staru temu, posto nekoga ili mrzi ili se ne snalazi da pronadje temu koja ga interesuje. WULENCE, evo prelistaj ovih nekoliko strana gde se bas pricalo o kalemljenju.

#52: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 10:02 pm
    ----
Ewo ja imam kalemljeni i ja sam stawio istu temu.platio sam ga 300 din. , posto sad znam kako se kalemi probacu jer imam dosta owih prostih. Da li netko zna koliko ovaj moj kaktus može da živi ? ( Gymnocalicyum mihanovici )

#53: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Nov 30, 2006 11:05 pm
    ----
Meni je malo nejasno ovo utiskivanje ivica i to urezivanje. Kada kalemim kaktus samo prislonim jedan na drugi i pritisnem 3-4 dana ? Jel tako ? Question Sad

#54: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Dec 01, 2006 1:55 am
    ----
U principu da to ti je osnova kalemljenja, pritisak jednog na drugi, sve ostale radnje su estetskog uticaja, da bi ti kasnije taj kalem lepo izgledao. Ipak ti procitaj celo nase prepucavanje oko kalemljenja, ima tu dosta pitanja i odgovora, naucices ti puno toga, a gde cemo mi i sta cemo kada ti porastes i budes iskusan kaktusar sa nekih 20 i kusur godina, iiiihhhhhiiiiii hhhhhiiiii. Dobijacemo izgleda svi mi packe od tebe. Bas ti se divim, tako mlad a tako zeljan znanja, i sto je jos interesantnije, po tvojim porukama se vidi da stvarno imas i znanja i iskustva. JOS JEDNOM BRAVO ZA WULENCE- ta.

#55: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Dec 01, 2006 9:26 pm
    ----
Hawala SABO!!!!!!
Ponekad mi se ljudi smeju kada kazhem da imam 13 god. akazhem da se razumem dosta oko kaktusa,a ja im kazem smejte se wi ali ja znam da znam!!!!Pa kako i ne bi znao kad sam procitao toliko enciklopedija . . . . . . . .Od pre godinu dana to kalemljenje za mene predsatwlja jako weliki izazow pa sam se danas odlucio da probam.
Sekao sam jedan zdraw i jedan sto sam mislio da je zdarw(ali nije,poceo je da mu truli sredisnji snop).Tako da je ispalo super ostao bi bez njega da ga nisam rasekao.Ne izgleda mi bas nesto extra posto se kalem malo deformisao zbog nekih wasi a i zbog neprawilnog zaliwanja.........
AKO MI USPE POTRUDICU SE DA POZAJMIM APARAT I POSLACU WAM SLIKE . . . . .. .POZZZZZZZZZ.
jAWICU WAM OBAWEZNO ZA NEKIH 5 DANA STA SAM I KAKO URADIO Laughing

#56: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pon Dec 04, 2006 9:06 pm
    ----
E ja sam probao da kalemim jednu mamilariju.Skinuo sam joj poweze i gumice i dobro se drze zajedno i nema nista izmedju njih.Kao da su jedna biljka.A da li ce se odrzati zajedno to cemo widetii ako uspu ja se snalazim za aparat i saljem wam slike........

SABA,znate da smo na pp komentarisali o poklapanju sredisnog stuba.....
ja i moja nastawnica biologije doneli smo zajednisku teoriju:

SWAKAKO JE BOLJE KADA SE SREDISNI STUBOVI POKLAPAJU,ALI I NE MORAJU JER:
kada se vrši pritisak na kalem tu se ćelije i podloge kalema spajaju. Stub kalema provodi hranjive materije po podlozi, a ujedno će ih raznositi i po kalemu jer su se ćelije ujedinile- prvo će preneti u ćelije koje su nastale kalemljenjem, a posle će te ćelije prenositi na ostale koje su u blizini i tako redom. Ovo sam makar ja lako shvatio iz prostog razloga zato što kada nekim kaktusima koji su naglo porasli posećem vrh-vidim da stuba nema čak ni u začetku te stoga zaključujem da kaktus nema drugog načina da opstane osim ovog i da nije " upotrebio " ovu tehniku - propao bi !!!!!

#57: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Dec 05, 2006 1:30 am
    ----
Bravo WULENCE, skidam ti kapu, sve me vise iznenadjuje tvoja ljubav prema kaktusima, tvoje znanje, i tvoja upornost i zelja da to sto znas, dovodis do savrsenstva. Za tebe izgleda nema sredine, ti ides do maximuma u onome sto radis. Samo me jedna stvar kod tebe plasi, mnogo si mlad i mnogo znas za svoje godine, i vrlo ces brzo dostici maximum u tom izvanredno lepom hobiju. Plasim se da tada kada dodjes do kraja - maximuma, da te ne napusti zelja za kaktusima, jer zasto nesto radimio, da bi o tome sto vise naucili i znali, pa da ti se ne desi da u dvadeset i nekoj vise nems volje za kaktusima, jer o njima ces vec tada znati puno, pa da ti ne dosade.
PREDLAZEM MARKUSU DA TI ZA LUTRIJU DODELI VAN KONKURENCIJE NAJ NAGRADU (PRVU NAGRADU, AKO ONA I POSTOJI), KOJU IMA, JER SIGURNO TO I ZASLUZUJES.

#58: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: Wulence PošaljiPoslato: Uto Dec 05, 2006 12:13 pm
    ----
HWALA HWALA!!!!!!!!MA NECE MI SIGURNO DOSADITI JER IH JA SADA NEMAM MNOGO!!!!!SADA IDEM DA NAUCIM SWE O NJIMA A KASNIJE SE BACAM NA PUTOWANJA I NA ONO PRAWO SAKUPLJANJA!!!!PSTO CU TADA ZNATI DOSTA O NJIMA MALI BROJ CE DA MI PROPADA PA CU IMATI DOSTA A AKO ZATREBA DACU NESTO I WAMA!!!!!!

#59: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: krisLokacija: Kosovska Gracanica PošaljiPoslato: Uto Dec 05, 2006 1:11 pm
    ----
Evo i ja da vam se javim sa mojim iskustvom. Letos citajuci ovaj sajt, samo u nekoj drugoj temi je bilo, Saba je isto ovako podrobno objasnjavao postupak kalemljenja. E, ne lezi vraze, poneta savetom da je to zaista lako, ja isecem jedan deo kaktusa koji imam var. cristata, ostavim ga dva dana da se susi, pa lepo uzmem ehinopsis, isecem, oborim ivice, onu cristatu sto sam imala nameru da je nakalemim, opet malo recnem, da bih dosla do soka, jer se pre toga susila... Spojim ti ja sve to po receptu, upotrebila gumicu da ih "zagrlim", prodje jedno 7 dana vidim cristata se drzi fino, nije ni malo uvenula, prodje jos jedno 2 dana i ja ti to iznesem na terasu misleci da ce im prijati. Dodje mi to vece prijateljica, koja me inace i zarazila za kaktuse, ja sva srecna, ne mogu da joj se nahvalim kako mi je sve to uspelo, kako je lako, kako je super... e, a sad dolazi glavni deo price. Treba pokazati svoje remek-delo. posto je vec bio mrak napolju, sidjem ja na terasu, da donesem dokaz. Kad tamo gledam pa ne mogu da verujem... Moj nakalemljeni deo pao... Kako? E to je sad veliko pitanje??
Da li ga je mozda macka srusila, da li mu je vetar smetao, jer taj dan je bas bila neka oluja, uglavnom doslo mi je da placem od muke...
Ne znam ni sama da li su se bili dobro zalepili???
To je Sabo moje iskustvo, neuspesno ali ...
mozda na prolece opet uradim nesto...
treba pokusavati, ali je meni zao zrtvovati te osetljive biljcice, ehinopsisa imam za izvoz...
Javljam ako nesto uradim
poz

#60: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Uto Dec 05, 2006 11:51 pm
    ----
Evo mislim da mogu odmah da ti kazem i ukazem na gresci koju si napravila. Kada se kaleme kaktusi, odmah, ali pazi, ODMAH, makor rezanja i podloge i kalema sa obe spajaju, nema cekanja, jer tada su sokovi i kod osnove i kod kalema najjaci i najlepljiviji. Ceka se nakon rezanja samo onda kada se sadi u zemlju, a kod kalema ne, i mozda jos jednu gresku si napravila, a to je mozda sto si prerano skinula gumice. Preporucujem ti da napravis onaj alat za pritiskanje, jer je sa njim ubedljivo najlakse da se pritiskom spajaju kalemi. Kod vecih kalema ce gumica biti efikasna, ali da vidite muka kada je osnova tanka, kao kod nekih vrsta koje sluze kao osnova, svega 5-6 mm, a i kalem mali da ga jedva vidite. Onda nema sanse da sve to uradite gumicama. Onaj moj alat se pokazao kao mnogo funkcionalan, a i lak je za izradu. Ja kada kalemim drzim pritisnuto i po nekoliko dana, a nece mu sigurno smetati da ih drzis pritisnute cak i desetak dana, dok se sigurno ne spoje. Probaj sada nakon ovih saveta, pa da se cujemo.

#61: Re: KALEMLJENI KAKTUSI Autor: PinkiLokacija: Rijeka PošaljiPoslato: Sre Dec 06, 2006 10:21 am
    ----
Wulence citat:
HWALA HWALA!!!!!!!!MA NECE MI SIGURNO DOSADITI JER IH JA SADA NEMAM MNOGO!!!!!SADA IDEM DA NAUCIM SWE O NJIMA A KASNIJE SE BACAM NA PUTOWANJA I NA ONO PRAWO SAKUPLJANJA!!!!PSTO CU TADA ZNATI DOSTA O NJIMA MALI BROJ CE DA MI PROPADA PA CU IMATI DOSTA A AKO ZATREBA DACU NESTO I WAMA!!!!!!

Wulence ako može, bez vikanja. Laughing Ne volimo baš velika slova osim ako se nešto treba posebno naznačiti. Molim te, pripazi da ti Caps lock nije uključen prilikom pisanja postova. Wink Ja sam sve promijenila pa samo malo pazi. Puno ti hvala. Wink

#62: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Dec 06, 2006 1:18 pm
    ----
pa ja uopste ne wicem ni na koga niti imam nameru Rolling Eyes ,ali u redu

#63: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: krisLokacija: Kosovska Gracanica PošaljiPoslato: Sre Dec 06, 2006 2:22 pm
    ----
Hocu Saba!!!
Probacu ali tek krajem marta. Sada nesto i nemam vremena a i miruju uveliko. Svaki dan ih gledam, sem problema sa dva tri koje su napale vasi nista se ne desava pa ih ne bi budila iz zimskog sna!
Do tada cu jos d acitam i ucim. Javljam sta sam uradila.
Nego Saba ja sam ti pre jedno dva meseca slala pp ali nisam dobila odgovor?
Mozda i nisi dobio pp?
Zanimalo me je dali imas rebutie na prodaju? Crvenu... ili neku drugu boju, posto ja imam zutu?

e-mail:
kristina.jovanovic @ gmail.com

#64: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Dec 06, 2006 6:10 pm
    ----
Neznam, ne secam se da sam video pp, izvini u svakom slucaju. Rebucie imam i to vrlo lepe sa crvenim cvetovima, pogledaj u moje galerije slika i na forumu i na ove dole, pa mozemo na prolece da se menjamo. Za sada ih ne bih dirao.

#65: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: OgnjennLokacija: Vranje PošaljiPoslato: Čet Dec 07, 2006 11:44 pm
    ----
hteo bih da se ubacim na temu za kalemljenje(kris) da si pri preklapanju zaboravila ili nisi uspela da preklopis snopice.Kod kristate mislim da nisu pravilno rasporedjeni.Ja sam kalemi mihaenovici na echinopsis i myrtilocactus i samo mi je jedan preziveo jer su bhili na ekstemno vlaznom.nisam mogao da verujem kad je ceo gornji kaktus(plemkas) nestao za 15 dana?!?.Znaci mozda ti je i vlaznost ali i period mirovanja uticao na (ne)spajanje.Mene najvise interesuje biolosko ubrzavanje spororastucih kaktusa a i drugih,pa me interesuje da li je neko kalemio na pereskiop[sis i dal je kalemio horizontalno,odnosno vise mladih sejanca na jednu biljku u aksile.ako jeste voleo bih da cujem koje pomagace je koristio i naravno koji su rezultati.
Jos nesto,sabo slao sam ti pp za onu knjiigu sto si razgovarao sa efgenijem pa nisam dobio odgovor,ona valjda jos uvek moze da se skine.poz.

#66: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Dec 08, 2006 1:26 am
    ----
ma odustao sam kada sam video da su skoro sve na ruskom, a njaga ne razumem. Sta ce mi, samo da bih ih imao, to mi nije cilj. vise bih voleo da ih razumem, citam i nesto i naucim. Hvala na brizi, imamo mi na nasem SB-u puno literature koju sam skinuo i koristim.

#67: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: krisLokacija: Kosovska Gracanica PošaljiPoslato: Pet Dec 08, 2006 1:32 pm
    ----
Pozdrav ljudi
Obratila sam ja paznju na snopice, kazem sve je desetak dana bilo super a tek posle je doslo do razdvajanja. Ali sigurno cu na prolece da pokusam ponovo i to sa vise vrsta. Ovo o cemu je Ognjen pisao nisam probala. Sabo, hvala na odgovoru, znam da je sad period mirovanja i da ih ne treba dirati. Pitala sam za prolece. A tvoju kolekciju sam videla, zato sam te i pitala, jer si cak nekome davao savete da pocetnici treba da krenu sa gajenjem rebutia, sulcorebutia... Pa ja sebe jos uvek smatram za pocetnika, samo se plasim da tako i ne ostane...jer zaista im treba omoguciti uslove, pogotovo zimi. Uzivam ja u njima i u zimskom periodu, ali se odusevljavam kad pocnu da cvetaju. U svakom slucaju racunaj na mene na prolece, za neki kaktus..
Veliki pozdrav

#68: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Pet Dec 08, 2006 6:54 pm
    ----
Pogledaj na trecoj strani ove teme, tamo ces videti moj alat za pritiskanje kalema na osnovu. Vrlo je jednostavan za izradu, a i vrlo je efikasan, bolji od gumica, traka, tegova i svih drugih pomagala. Imas celu zimu da ga napravis.

#69: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sub Dec 09, 2006 8:44 pm
    ----
Dragi kaktusari i kaktusarke,porslo je wec wise od 10 dana kako sam kalemio moj kaktus i da kucnem u drwo kuc,kuc,kuc za sada se dobro drze,ali mislim da se moj kalem nece odrzati iz wise razloga:

1.osnowu sam doneo iz podruma,a kalem sam drzao pored peci

2.zaborawio sam da dezinfikujem zilet

3.kalem sam dosta zaliwao (pre kalemljenja) jer je bio pored peci i ta woda mu je bila potrebna,a osnowu nisam jer je bila u hladnom podrumu,pa sada ako ne zaliwam porpada mi kalem jer se nawikao na wodu,a ako zaliwam (da bi udowoljio kalemu)propada mi kalem.

Ne znam ni sam kako se toga nisam setio kad sam kalemio-tek nocas mi je proslo kroz glawu,ali wec sam spreman da propadnu i jedan i drugi i onako imam duplikate,ali trudicu se da mi makar osnowa ostane jer je manja steta ako mi satrune kalem-njega imam wise

#70: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Dec 10, 2006 12:15 am
    ----
Sve sto se vise trudis, i sve sto im vise udovoljavas oni ce ti vratiti kontra merom, PROPASCE, zato se ne brini mnogo, a kalem ce ti mozda opstati, na tvoje veliko iznenadjenje, bas zbog toga sto sve to nisi uradio, a samo zato sto su to toliko otporne i nezahtevne biljke, da je to za GINISOVU knjigu rekorda. Ja sam sejao na primer proslih godina semena, i nicalo mi, imao sam i gubitaka, stitio ih, zalevao, pazio ali onako, sve nesto ofrlje. A ove godine tri put sam sadio, i sve po knjigama pazio i mazio, i sve im uslove maximalno ispunio i ugadjao im, i zamislite, ove godine mi SVE, ama bas SVE PROPALO, tako da ove godine nemam sejance.
Tako i ti ne brini mnogo, nece im od prljavog zileta otpasti glava ili zbog manjka ili viska vode, ili sta ti ja znam zbog cega drugog. Opusti se i teraj ti tvoje, VOLI ih i oni ce tu ljubav vratiti tebi.

#71: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Ned Dec 10, 2006 2:27 pm
    ----
Znam sabo to je prawa istina-sto im wise ugadjas po prawilima to ce oni da budu losiji.Pa ocigledno je da oni wode neki zivot bez reda tako da ja necu ni da pokusawam da im prawim neki red. Ja sam licno ne mojim kaktusima isprobawao neka osnowna prawila i dokazao da nisu tacna,i sada sam ta prawila izmenio a nesto i sam dodao i sad je swe super.Widecu ja i neke fore kod kalemljenja,ali owo mi je tek prwi kalem pa ne znam ali na leto cu da kalemim pa cu ja malo da swe to prostudiram i da donesem zakljucke.....

Samo zelim da se nadowezem na onu teoriju o kalemljenju i poklapanju sredisnih snopowa.Dakle sa owom slikom imam razlog wise da werujem da sredisni snopowimogu (a i ne moraju) da se poklapaju jer ne werujem da owaj owako mali kalem uopste moze da ima sredisni snop.Owa slika je kopija sa foruma

#72: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: OgnjennLokacija: Vranje PošaljiPoslato: Uto Dec 12, 2006 2:41 pm
    ----
Cisto neke osnovne bioloske cinjenice.Voda kao i hranljive materije kod biljaka prolaze kroz snopice.Ako im prekines dotok one propadaju.svaki kaktus ili biljka bilo koje velicine ima provodne snopice(za nesto ti treba lupa a za nesto mikroskop ali to je sigurno tacno).Fatalna je greska ako se snopici na preklope bilo periferni bilo centralni.A taj kalemljeni kaktus na slici (posto je veoma mali) bolje bi bilo iskalemiti na neku podlogu manje povrsine ili na aksile( i tu ima provodnih snopica)Sto se tice razlika u zalivanja podloge i plemke mislim da nije doliko velika greska kao i sterilizacija ali sigurno znam da bi drzanje na vlaznom mestu ili ako je kaktus u mirovanju moze biti mnogo gore.Najvise zavisi sta kalemis i ja mislim da sa echinopsisima nekim mamilarijama,rebicijama mozes da radis sta oces i da ti nikad ne propadnu.

#73: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Uto Dec 12, 2006 7:44 pm
    ----
pa neznam kao bi owi ljdi kalemili a ne wide snopice sigurno nisu koristili mikroskop Rolling Eyes

#74: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: krisLokacija: Kosovska Gracanica PošaljiPoslato: Sre Dec 13, 2006 2:07 pm
    ----
Wulence, svaka cast ali ipak je mozda bolje da sacekas do proleca, barem do februara kad pocinju da se bude iz sna.
Poz
Sabo, svaka cast tebi na alatu koji si napravio za kalemljenje, a o pravljenju cu razmisliti, nisam masinac..
salim se... stvarno je ideja super, videla sam ja to i jos na pocetku, trudim se da sve strane na forumu pomno iscitam

#75: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: OgnjennLokacija: Vranje PošaljiPoslato: Sre Dec 13, 2006 5:01 pm
    ----
to za mikroskop sam reko onako ako si hocez da vidis strukturu snopica.Floem i ksilem ali to i nije bitno,samo bi bas voleo da vidim kaktus koji moze da upija vodu iz tela drugog kaktusa.Sto se tice kalemljenja ja sam za samo ako imas toplo i suvo mesto.Ja cu moje sejance da kalemim negde oko treceg mesaca i to na pe5reskiopsis.Hocu da probam sve vrste pa da vidim da li ce astrophita i echinophosula da dostigne 2-3 cm u precniku za godinu dana.Skoro da je nemoguce da se moze spasiti svi sejanci bez kalemljenja.

#76: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: drcactusLokacija: Blace PošaljiPoslato: Sre Dec 13, 2006 5:45 pm
    ----
Sada nikako nije period za kalemljenje!

U zimskim mesecima kalemimo samo ako zelimo da spasimo neke vrste od propadanja. To se cini samo na podlogama Eriocereus jusbertii koju nazalost vecina kaktusara nema!

Sacekaj prolece!
Pozdrav!

#77: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Dec 13, 2006 10:12 pm
    ----
Pa kod nekih mojih biljaka uwek je leto i prolece.Leti su mi napolju a zimi neke wrste ne unosim u podrum da ne smrznu pa su mi zato kod peci pa mogu da kalemim i sada a jedan kaktus(ne znam mu naziw) ewo sada pusta pelcer a zahwaljujucu owoj temperaturi za 2 god. dostigao je wisinu preko pola metra a ja sam ga uzeo kada je imao samo 5 cm

#78: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: drcactusLokacija: Blace PošaljiPoslato: Čet Dec 14, 2006 6:28 pm
    ----
Wulence citat:
Pa kod nekih mojih biljaka uwek je leto i prolece.

Kaktusi moraju da imaju period mirovanja inace se deformisu.... Ako rastu zimi rastu sa nedostatkom svetla i totalno drugacije se razvijaju, postaju tanji, cmiljavi i niko ziv ne moze da ih prepozna!

?

#79: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Dec 14, 2006 8:02 pm
    ----
Ma ne moji sawrseno rastu!!!Owaj sto ternutno pusta pelcere wec dwe zime mi je pored peci i super napreduje.Za nekih 1 mesec porastao je 10cm.Sad ga prebacim malo pored wrata jedno mesec dana zaliwam nekim preparatima,prihranjujem ga dok se malo ,,ne ugoji,, i ne udeblja pa opet pored peci i swe tako.Na prolece iznesem kaktuse wece za 30 cm i meni kaktusi (koji su u kuci) wise rastu zimi nego leti.Ne znam kod mene nije slucaj da se deformise,ali i da do toga dodje ja im odsecem wrhowe ali skroz neprimetno,zalijem zelenim woskom i posle ih imam koliko hoces Rolling Eyes Rolling Eyes

#80: Re: Kalemljeni kaktusi Autor: OgnjennLokacija: Vranje PošaljiPoslato: Pet Dec 15, 2006 10:02 pm
    ----
Ok je da ponekad forsiras kaktus ali ne valja da predje u naviku.To mozes da radis sa brzorastucim vrstama ili onima iz brazila koji su navikli na tople zime.U svekom slucaju ostajes bez cveca jer ih izmoris,a ovi brzorastuci bi ti i ovako brzo porasli.Ponekad i njima treba odmor.

#81: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2007 8:39 pm
    ----
MIslim da slike sve govore

#82: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2007 8:40 pm
    ----
sledece operacije

#83: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2007 8:43 pm
    ----
i na kraju

#84: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2007 8:47 pm
    ----
slike 5 i 7 su se same ubacile. Otvorite sliku klikom na nju i dobicete prave slike.
Pozdrav Boban

#85: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Uto Maj 15, 2007 10:10 pm
    ----
Super!!!Moram i ja da probam sa opuntiom Wink

#86: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MihajloooLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Čet Maj 17, 2007 11:50 am
    ----
PA meni je 1 kaktus u poslednje vrenme poceo da se susi. NEznam dali da ga kalemim ali necu da propadne pre zime. Sta sada??

#87: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: luka06Lokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Maj 20, 2007 5:26 pm
    ----
Ako imas strpljenja,pokusacu da ti pomognem oko kalemljenja jer nije toliko tesko kao sto izgleda.Necu ti objasnjavati Zasto vec je dosta objasnjeno pa da se ne ponavljam.Uputstva su iz knjige Gajenje kaktusa-Fleischer-Schutza.Ja sam prije 9 godina kao totalni pocetnik iz prvog pokusaja spasila opunciju Tephrocactus diademata.Jos uvjek je ziv. Very Happy Problem je postoje slike koje ne znam kako prenijeti .

#88: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: luka06Lokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Maj 20, 2007 5:48 pm
    ----
Najobicniji nacin je kalemljenje vodoravnim rezom,ovako se najcesce kaleme loptasti i kraci stubasti oblici na stubaste podloge.Uvjek prvo presjeces podlogu i to 1 cm od mjesta gdje ce se nasaditi kalem.Zatim kosim rezom uokrug odsjeces rubove rebara.Sada izvodis drugi rez kako bi prvi ispravio,jer prvi nije nikada potpuno ravan.Konacni rez mora biti vodoravan i potpuno gladak.To postizes jednim potezom,noz zato treba da je izuzetno ostar.Ako ne uspijes prvi put bolje je izvesti novi rez da ne ostanu neravnine.Dok pripremas kalem,presjek pokrij platnom da se ne susi isto to radis i sa pelcerom.Presjeces ga vodoravno,ukosis krajeve i ako treba izravnaj rez.

#89: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: luka06Lokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Maj 20, 2007 6:07 pm
    ----
Sad skines platno i priljubis plemku sa podlogom. Vazno je da se dodiruju provodni snopici koji se nalaze u sredini rezne povrsine kao kruzic.Kad smjestis kalem na podlogu,laganim pritiskom ga namjesti tako da se dobro priljubi uz podlogu i da se istisne vazduh.Zatim kalem gumicama pricvrsti uz podlogu.Pogodne su vece gumice,prvo je navuci ispod saksije pa onda preko kalema,ali PAZLJIVO spusti na kalem.obicno idu dvije gumice unakrst.Bolje upotrijebi vise labavijih gumica nego jednu jacu.Da bi sprijecio da se inficira rezna povrsina,odmah po kalemjenju nanesi na slobodni dio koji je rezan,ALUMINIJSKI prah.Mozes ga napraviti i sam od al zice npr.turpijicom. Sada mozes biti siguran da ce sve biti OK.Kalemljenje se vrsi po lijepom vremenu i suvom,tada kalemi srastu jako brzo,manji cak i za jedan dan,a za vece sedmica i vise.Gumice ne treba prebrzo uklanjati,jer kad kalem proradi i pocne da upija vodu mogle bi nastati supljine,pa bi svjeze tkivo na mjestu srastanja moglo biti osteceno.Biljke skloni u hlad da ga sunce ne oprlji.(umjesto noza mozes koristiti zilet,pravi ravniji rez!)

#90: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: luka06Lokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Ned Maj 20, 2007 6:12 pm
    ----
Ako te zanima jos nesto slobodno pitaj.Ove slike su nastale kao u doba prvih spijunaza a mozda ti posluze Very Happy Very Happy

#91: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Ned Maj 20, 2007 6:57 pm
    ----
ej pa owu knjigu imate da skinete u tekstowima sa lewe strane

#92: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: luka06Lokacija: Sarajevo PošaljiPoslato: Pon Maj 21, 2007 8:47 am
    ----
da ,to je to.Knjiga je super!!!

#93: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pon Maj 21, 2007 9:06 am
    ----
Ja je imam odawno i baš mi je poslužila....

#94: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Uto Maj 22, 2007 10:42 am
    ----
Jeste da sada nije wreme za kalemljenje ali ja probah......
Reko ajd malo da probam i to... Wink
Kalemio sam mammilariu gracilis na neki (nemam pojma koji je ono)kaktus.
Imam jedan kaktus koji je star samo dwe godine a weć je wisok oko 90 cm.Prošlo leto mi je pao sa prozora i slomila se jedna ,,grana,,.Nju sam posadio i znatno slabije i sporije napreduje nego pre pada.Pošto mi se zimus deformisala pored peći ja sam joj odsekao polowinu deformiteta.Pustio je pelcer i kada sam ga izneo prwi dan na sunce,zapalio se pelcer i deformitet.Nisam mogao da werujem da sunce tako prži.danas sam odsekao zapaljeni deo i ostawio ga da se osuši pa da probam da ga ožilim,a na owom ostatku od nekih 10 cm sam kalemio.Imao sam problem oko probodnih snopića jer su kod owog kaktusa 2-3 mm od ,,zida kaktusa,, ,a kod mammilarie su na centru a i mali su jer je kalem mali.Ali ja sam bez obzira na to,kalemio ne obraćajući pažnju na sudiće.Werowatno neće uspeti zbog toga,ali nema weze.Možda i uspe jer sam ih lepo,,priljubio,, i nisam ih wezao gumicom(da ne oštetim mammilariu) nego sam ih spojio sa zawojem i flasterom.

Ostaje mi da se nadam da će da uspe i da neće da se odwoje posle nedelju dana kada skinem,,utege,, Smile

#95: Proba kalemljenja Autor: DaceLokacija: Cuprija PošaljiPoslato: Čet Jun 14, 2007 4:16 pm
    ----
Podloga selenicereus,kalem gymnocalycium mihanovichii(kako ga zove kuma Sneza "MIHAJLOVIC"). Very Happy Very Happy

#96: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sub Jun 23, 2007 6:25 pm
    ----
Quote::


Kalemljenje kaktusa
Datum: 08.08.2006
Rubrika: Zabava, odmor, hobi


U prodavnicama cveжa иesto se mogu zapaziti lepi i neobiиni kaktusi, иiji se donji i gornji delovi razlikuju po boji, obliku ili rasporedu bodlji. Na primer, donji deo je zelen, a na njemu je ћuta ili crvena “kapa”, ili je donji sa retkim i иvrstim bodljama, a gornji sa mnoљtvom sitnih, mekih bodljica. Ove oblike nije stvorila priroda, veж su plod truda odgajivaиa koji ћele da stvore љto zanimljivije oblike. Zato kaleme kaktuse. Ukoliko i vi poћelite da eksperimentiљete, moћete to da uradite i same, jer je kalemljenje kaktusa priliиno jednostavno, tako da ga moћe obaviti i nestruиnjak. Postoji nekoliko naиina, ali je verovatno najlakљi kalemljenje u procep, kao kod voжa. Obiиno se kao podloga ili donji deo kaktusa koristi deblji, valjkasti kaktus, a za kalem tanji ili okruglasti.
Najpogodnije vreme za kalemljenje je u leto, kada se temperatura ne spuљta ispod 18 stepeni. Isto tako, za uspeh u ovom poslu veoma je vaћno da su obe biljke, i podloga i kalem, sasvim zdrave. Onaj za podlogu mora imati i dobro razvijen korenov sistem.

Postupak je sledeжi: Najpre treba oљtrim noћem, skalpelom ili ћiletom odseжi donju treжinu kaktusa, koja жe se koristiti kao podloga. Preseиena povrљina mora biti sasvim glatka i иista. Zatim sa podloge treba paћljivo opseжi ivice, tako da u sredini ostane samo manji kruћiж, preиnika oko jedan centimetar. A onda se sa kaktusa kalema odseиe vrh visine dva-tri centimetra i u sredini paћljivo izdubi za onoliko koliko je ostavljen иepiж na podlozi.

Ovo treba raditi љto brћe, da biljke ne izgube mnogo vlage. Pripremljenu podlogu i kalem bi zatim trebalo spojiti, pazeжi da se ne povredi nijedna biljka. Delovi treba da prionu jedan uz drugi, pa ih onda moћete privezati kudeljnim ili pamuиnim kanapom, unakrst. Dobro je da se posle toga saksija prekrije tankom, providnom plastiиnom folijom, ali ona pri dnu ne sme biti priиvrљжena za saksiju, veж slobodna, tako da vazduh moћe da struji.

Drugi naиin kalemljenja je da koso iseиeni vrh kaktusa kalema uglavite u zaseиeni procep na onom koji жe posluћiti kao podloga i poveћete kanapom, unakrst.

Posle kalemljenja kaktuse treba drћati na tamnom, suvom i toplom mestu. Kalemljenje uspeva od иetiri do 10 dana, u zavisnosti od vrste. Ukoliko je uspelo i kaktusi su dobro srasli jedan uz drugi, moћete skinuti kanap i biljku izneti napolje. A ako nije - pokuљajte ponovo, uz malo viљe paћnje nego prvi put.
URL za ovaj иlanak je:
www.dnevnik.co.yu/modu...;sid=13091
Prekopirah owo sa neta pa rekoh da widim šta wi mislite o owome? Po meni owo je čista glupost ali da čujem was...

#97: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Mahmut PošaljiPoslato: Sre Jul 11, 2007 2:52 pm
    ----
ako bi kalemljenje uradio u oktobru da li bi bilo uspjesno....

molim vas samo nemojte reci da cekam tamo 4-5 mjesec

hvala

#98: Re: Proba kalemljenja Autor: calypsoLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jul 15, 2007 12:51 pm
    ----
Dace citat:
Podloga selenicereus,kalem gymnocalycium mihanovichii(kako ga zove kuma Sneza "MIHAJLOVIC"). Very Happy Very Happy

Ako je ikako moguce i nije prekasno. htela bih ostatak od te podloge. Wink
A sada da vas razveselim malo - sta se radi kad jedan kaktus padne na glavu i slomi vrat, a istovremeno dodjete u posed onog koji ne moze opstati sam? Napravi se smejurija... Mr. Green

#99: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ellena PošaljiPoslato: Pet Jul 27, 2007 9:23 pm
    ----
Ljudi molim za POMOC!!Moj kalemljeni kaktus je poceo da zuti pri dnu!!Kako da ga spsim?? Bye

#100: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Jul 27, 2007 11:06 pm
    ----
Ne bih da te obezhrabrim ali mida to za njega znači kraj.... Sad
Možda podloga žuti onako ali mislim da počinje da se suši.... Sad
Koliko dugo ga imaš?Njima je ,,rok trajanja,, oko 5 godina...
Koliko dugo ga nisi zaliwao/la? Oni se malo češće zaliwaju od ostalih jer treba da se snabewaju dwa kaktusa wodom...ako se duži period ne zaliwa podloga počinje da se suši i odaje kalemu swu wodu koju ima.Tada je kasno sa zaliwanjem jer tada podloga wiše ne uzima dowu iz zemlje... Sad Oda kalemu wodu koja je preostala i osuši se a kasnije počinje i kalem da se suši.
Tako i ja umalo da izgubim swoj kalemljeni kaktus jer sam ga za celu zimu zalio dwa puta a bio je u sobi-sada ga češće zaliwam sa dosta wode(ali je zemlje propusna)i mislim da se malo izwukao..... Wink

Ja ti sawetujem:
Da počneš češće da ga zaliwaš(na swaka tri danaj) MLAKOM WODOM i u tu wodu dodaj neko đubriwo za kaktuse(ako si iz srbije imaš FLORAVIT đubriwo za kaktuse) i možeš da dodaš neki hormon za ožiljawanje.NEKA IMA DOSTA SWETLOSTI,ALI NE DIREKTNOG SUNCA!!!
Čisto sumnjam da će uspeti jer je kod njega weć došlo so sušenje i žutenja,što kod mog nije bio slučaj,ali ti pokušaj.
Za to wreme isčitawaj owu temu o kalemljenju i pripremaj se za tako nešto... Smile
U koliko ne uspe owo zaliwanje moraćeš da ga prekalemiš.Skinućeš mu swe pelcere( u koliko ih ima) i nakalemiti na male biljčice,a owaj weliki crweni ćeš skinuti sa podloge i prekalemiti ga na drugu......
U TEKSTOVIMA o SUKULENTAMA (nalaze se na lewoj strani foruma) imaš e-knjigu za download.U njoj imaš baš opširno a kalemljenju i još dosta toga o kaktusima.Skini je i mnogo će ti pomoći.....
P.S DOBRODOŠAO/LA I PUNO SREĆE U SAKUPLJANJU KAKTUSA I U REŠAWANJU OWOG PROBLEMA..... Wink

#101: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MihajloooLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2007 9:12 am
    ----
Takav kalem sa i ja dobio pre 3 dana za rodjendan . Wulence ti to ozbiljno da je rok trajanja samo 5 godina???? Dali njima treba neka posebna nega ili smo cesce zalivanje???

#102: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2007 1:16 pm
    ----
Cesce zaliwanje i malo wiša temperatura prezimljawanja(oko 12 C°) sa dosta swetlosti,ali ne direktnog sunca...
Ja ti najozbiljnije kažem.Oko 5-6 godina...Može da se desi da dožiwi malo wiše ali je to retkost...

#103: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: drcactusLokacija: Blace PošaljiPoslato: Sub Jul 28, 2007 5:28 pm
    ----
Makni taj kaktus sa direktnog sunca i drzi ga vlaznim jedno dva tri dana!

On ce brzo da upije vlagu ali ce ostati tako zut jos neko vreme1

Nikako direktno sunce, tj ovo najace Smile

#104: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: g.endziLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Jul 30, 2007 2:51 pm
    ----
Hvala vam puno pokusacu sve da ga spasim!

#105: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: g.endziLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Jul 30, 2007 2:56 pm
    ----
Zaboravila sam sifru pa sam se registrovala novim imenom ali evo na poslu nisam bila odjavljena!Bitan mi je ovaj crveni deo da bar njega spasim posto imam i drugi kaktus za podlogu.Polivala sam ga cesto ali bio je na direktnom suncu i mala mu je saksija pa mu mozda to nije bilo dovoljno vode.

#106: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 11:10 am
    ----
Juče sam dobio(opet) kalemljeni kaktus! Onaj što sam dobio od sestre je weliki i žuto-narandzast je(postawljao sam weć sliku) ,a juče sam dobio od drugarice isto kalemljeni gymnocalicium iz garden centra(UWEZEN IZ HOLANDIJE!!!!POLA SAKSIJE NAPUNJENO ONIM OTROWNIM BELIM KUGLICAMA!!!KATASTROFA!!!) ali owaj je nekako crweno-roz a na wrhu po malo narandžast,bodlje su bu bele i meke a na prwom su braon i čwrstije su.
Owaj što sam dobio juče ima 3 pelcera taman za kalemljene a owaj od pre ima 5 welikih za kalemljenje 2 od nekih 3 mm i 3 koji su tek počeli da izbijaju. E ja bih to hteo da brobam da kalemim.Widim da ce owaj cereus -waljda(ne znam tačno koji je) najbolje pokazao kao podloga jer na njega kaleme i chamaecereus silwestri.Koliko ja znam on ima twrde prowodne snopiće koji obrazuju u sredini kao neki ,,prutić,, od nekih 3-4 mm u prečniku.I tu mogu da kalemim kako hoću.

Ali eto ga problem.Ja njega nemam u mojoj kolekciji jer takwim kaktusima treba dosta wremena da se ožile.Dok ga je imalo mene je mrzelo da ga sadim a sada kada mi treba mogu da nađem samo neki osušeni i zakržljali koji mi ne treba.


Da ga neko nema wiška za poklon,razmenu....?

#107: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 11:14 am
    ----
Ewo slikica starog,a wideću da li mogu da uslikam i owaj now Wink

#108: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 11:48 am
    ----
danas sam i ja kalemio moje kaktuse. : )
a, ona knjiga sto ste je spominjali pre na ovoj temi, koja je to? rekli ste da ima u textovima, samo, kako se zove? jel mozete dati link na ovu stranicu?

#109: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 12:19 pm
    ----
Na šta si kalemio? Imaš li malo owog kaktusa?Ewo ja ću sada da nađem link pa ću da ti postawim u sledećem postu Wink

#110: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 12:22 pm
    ----
Greškom sam postawio link u temi gde ti pitaš za glistenjak.Ewo ga sad i owde a neka ga i tamo nije na odmet... Wink

www.svetbiljaka.com/Se...d=242.html

#111: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 9:22 pm
    ----
iskustva bas nemam nekakvog, ali sutra cu postaviti slike da vidis.. nadam se da sam dobro uradio.

samo sto mi je pukla saksijica kad sam ih sekao.. izgleda se sprzila na suncu.. : (


Poslednji izmenio Martin988 dana Čet Avg 30, 2007 10:26 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#112: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 9:48 pm
    ----
evo ih sada. kombinacije su neke po mom izboru. vise mozda exprimentalno da bih video kako to sve funkcionise..

#113: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 9:50 pm
    ----
ostale vrste nisam probao. imam ih jos 10 ali samo po jednu pa ne bih zeleo da sa njima exprimentisem..

#114: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Avg 30, 2007 10:51 pm
    ----
Želim ti da ti uspe ali meni nije uspewala mammilaria gracilis na chamaecereusu....možda tebi hoće....

#115: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 10:26 am
    ----
videcemo.. za nekih 15 dana cu imati prve rezultate, tj. videcu sta je uspelo a sta nije, pa cu javiti kako je proslo..

#116: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Avg 31, 2007 11:06 am
    ----
Martin,drzimo fige da uspije!!!

#117: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Sub Sep 01, 2007 12:00 pm
    ----
hvala! : )

#118: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Pon Sep 17, 2007 8:57 am
    ----
jos i dan danas, moj se ni jedan kalemljen kaktus nije osusio. samo su malkice smezurani, ali ipak im je odsecen dotadasnji dovod energije kad su kalemljeni, pa valda ne mogu jos uvek da je dovoljno nadoknade odnosno iscrpe iz nove podloge.

nego, imam jedno pitanje, posto ne znam da li sam dobro upamtio kad sam negde citao. ovako, ako mi podloga (kaktus na koji sam kalemio) pocne terati zaperke tj. male kaktusice sa strane, sta to znaci? da je kalemljenje ne uspesno, ili kako, odnosno sta? jos nisu poceli, samo pitam ako se nesto pojavi, da znam..

unapred hvala na odgovoru.

#119: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pon Sep 17, 2007 10:23 am
    ----
Da kalem prekalemiš na drugu podlogu..

#120: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: CTAHOJKO PošaljiPoslato: Uto Sep 18, 2007 2:43 pm
    ----
Gde mogu da nabavim pelcer za Gymnocalycium mihanovichii cv. (Moon Cactus, Ruby Ball), strasno su interesantni, pa bi da iha kalemim na Ecinopsis. Da li je to moguce i u koje doba godine?

#121: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Sre Sep 19, 2007 10:35 am
    ----
Moguce je. Procitaj ovu temu od pocetka. Saznaces dosta toga u vezi kalemljenja.
A, najpogodniji period za kalemljenje je u prolece kada se biljke bude iz "sna". Sada vec, kada je zahladilo, nije dobar period jer bi kaktusi trebali da imaju zimsko mirovanje. Zimi kalemis samo ako ti neki kaktus hoce da propadne, pa da bi ga spasio.
A, Gymnocalycium mihanovichii ja nemam. Trazio sam ga vec neko vreme, ali nisam nasao.
Odakle si ti?

#122: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: CTAHOJKO PošaljiPoslato: Čet Sep 20, 2007 9:00 pm
    ----
Procitao sam ovu temu i malo mi je jasnija. Sacekacu prolece za kalemljenje. Gymnocalycium sam nasao, verovaoili ne, u Maxiju. Uvoznik je Garden centar. Bilo je par crvenih i jedan rozi. Uzeo sam najkrupniji crveni, u precniku je jedva 2cm. Inace ima oznaku 'Gymnocalycium T.'


Nakalemljen je na neku podlogu, trouglastu u precniku. Ime vec i neke izdanke, ali cu sacekati prolece, pa cu probati da ga nakalemim. Ne znam samo da li da ga vadim iz one holandske saksijice. Ima one kuglice, koliko shvatam, nisu bas dobre.

#123: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Pet Sep 21, 2007 2:00 pm
    ----
Mozda bi bilo potrebno da ih u tom slucaju presadis.
Evo, procitaj ovaj text (tu ima o sastavu zemljista i o kaktusima i uslovima koje "zahtevaju") a mozes i da downloadujes ovu knjigu sa ovog sajta (tu je sve to ali opsirnije).
Bye Bye

#124: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Sep 21, 2007 4:20 pm
    ----
Pa presadi ga...A koliko si ga platio???Ja sam skoro dobio iz gardena isto g.mihanovichii i plaćen je 300. Uopšte nije malo!!!

#125: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: saniLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Sep 21, 2007 4:34 pm
    ----
Wulence citat:
Pa presadi ga...A koliko si ga platio???Ja sam skoro dobio iz gardena isto g.mihanovichii i plaćen je 300. Uopšte nije malo!!!
Ima i u Tempu da se kupe,kostaju manje od 300 dinara,nisam bas sigurna,ali mislim da su oko 220! Bye Bye

#126: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: CTAHOJKO PošaljiPoslato: Sub Sep 22, 2007 3:14 am
    ----
Placeni su 270 din. u Maxiju...

#127: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Pon Okt 22, 2007 6:47 pm
    ----
Zelim da objavim da je kalemljenje kombinacije echinopsis i mammilaria gracilis uspelo, a isto tako da nije uspelo kalemljenje chamaecereus silvestrii i mammilaria gracilis (iz podloge stalno nicu mali zaperci), a i da je najverovatnije uspelo (ne vide se rezultati) kalemljenje echinopsis i chamaecereus silvestrii.
veliki pozdrav

#128: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Sre Okt 24, 2007 5:43 pm
    ----
Kakav ce biti uspeh ako se sad nakalemi Lobivia silvestri aurea na Myrtillocactus geometrizans
pozdrav Boban

#129: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Okt 25, 2007 11:06 am
    ----
JA nisam nešto stručan za kalemljenje-tek počinjem.Ne znam uopšte da li se te dwe wrste sčažu.U swakom slučaju ne predlažem ti sada da kalemiš( u koliko ne moraša da spašawaš neku biljku) jer je poslednji rok bio awgust...

#130: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Čet Okt 25, 2007 7:51 pm
    ----
Hey, Wulence, koja je ono podloga na kalemljenim kaktusima (na onome sto si postavio sliku pre)?

#131: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Okt 26, 2007 12:00 am
    ----
NE znam....i ja se pitam..i tražim je jer mi je propala na jednom kalemljenom gymnu. pa bih sad da ge prekalemim pošto sam ih razdwojio...

#132: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Pet Okt 26, 2007 3:03 pm
    ----
Kupio sam ovaj kalemljeni kaktus. On je mali i zelene je boje. Da li neko zna koja je vrsta i da li moze samostalno da se posadi bez kalemljenja.

#133: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: tiborLokacija: osijek PošaljiPoslato: Pet Okt 26, 2007 4:51 pm
    ----
BGrujic..
Nas strucnjak Wule ce ti reci koja je to vrsta..
A za tak kaktus znam da se moze gajiti i bez tog donjeg dijela..

Neki dan sam uslikao neke nove ali sam ih bio stavio u krivu temu,pa ih vracam gdje i trebaju biti..

#134: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Okt 26, 2007 6:04 pm
    ----
tibor citat:
BGrujic..
Nas strucnjak Wule ce ti reci koja je to vrsta..
A za tak kaktus znam da se moze gajiti i bez tog donjeg dijela..

Neki dan sam uslikao neke nove ali sam ih bio stavio u krivu temu,pa ih vracam gdje i trebaju biti..

Ne,ne nisam ja stručan za latinske naziwe....ja sam ipak stručan za uzgoj,uslowe....
Znam sigurno da owa biljka može da se posadi samostalno...ima hlorofil...

#135: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Okt 26, 2007 6:05 pm
    ----
A owaj twoj sam znao kako se zowe...ali,.....

#136: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MandrakLokacija: Niš - Srbija PošaljiPoslato: Ned Nov 11, 2007 2:59 am
    ----
BGrujic citat:
Kupio sam ovaj kalemljeni kaktus. On je mali i zelene je boje. Da li neko zna koja je vrsta i da li moze samostalno da se posadi bez kalemljenja.
I ja sam skoro kupio isti kaktus samo ne toliko izpelcerisan u medijaninoj cvecari. To je sigurno neka parodija ali nisam utvrdio koja. Najslicnija je parodia nivosa ali ona ima duze bele bodlje. Postoji mogucnost da ne mozemo da ga determinisemo jer je izbujao u mraku na bujnoj podlozi, sto ni u kom slucaju nije njegov prirodan izgled.
Puno pozdrava od tvog imenjaka iz Nisa. Svrati kad si u prolazu.

#137: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BGrujicLokacija: Brus PošaljiPoslato: Ned Nov 11, 2007 1:35 pm
    ----
Pozdrav Bobanu, ima zaista divnu kolekciju.

#138: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Ned Nov 18, 2007 2:34 am
    ----
Ja sam kalemio echinopsis i mammilariu gracilis var.1.
Pa ja mislim da mi je napokon uspelo jer se drže weć 3 nedelje.kalemio sam dwe mammilarie na dwa echinopsisa,a ,,utega,, im je bila lepljiwa traka okrenuta naopako.Mogu wam reći da ih je traka najstabilnije držala od swega ostalog.Wideću da ih slikam pa da okačim sliku da widim šta wi mislite. Wink

#139: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MandrakLokacija: Niš - Srbija PošaljiPoslato: Ned Nov 18, 2007 4:06 am
    ----
I ja sam jednom pre desetak godina kalemio slicnu kombinaciju ali nisam siguran dali i istu (sta je var. 1 ). Moja je bila var arizona snezna kapa i mogu vam reci da je to idealna kombinacija za brzo bujanje iste. Od jednog nakalemljenog pelcera sam dobio oko 30 novih istina mrsavijih. Medjutim posle otprilike 2 godine podloga je pocela da propada jer nije mogla da hrani toliku alavicu. To je uopste problem sa ehinopsisima jer brzo propadaju pod kalemom. Naravno sve pelcere sam zazilio na svom korenu i sad upotpunjuju mnoge kolekcije.

#140: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Ned Nov 18, 2007 2:02 pm
    ----
Na mojim kalemima Mammillarie gracilis i echinopsisa se vidi napredak. Very Happy
Mammillaria gracilis je malko porasla. No, sada ide na zimsko mirovanje, pa cemo videti kako ce napredovati na prolece kad pocne sa vegetacijom.
Za pricvrscivanje sam na jednom kalemu koristio lepljivu traku okrenutu naopacke, kao i Wule, a na drugoj je to bila obicna gumica. Oba kalema se dobro drze, tj. uspelo je kalemljenje i na jednom i na drugom.
Wule, cekamo slikicu. Wink

#141: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 5:18 pm
    ----
U svojoj kolekciji imam 2 kalemljena kaktusa (tu su i slicice).Nabavila sam ih pre 2 meseca na sajmu.Interesuje me da li zahtevaju neke posebne uslove cuvanja?Cula sam svakojake prica i da su na hladnijem i da vole da su na toplijem.Ja ih inace cuvam u prozoru, tj izmedju dva prozora jer tu imaju najvise svetla i kad je malo hladnije otvorim ovaj unutrasnji da im ne bude hladno.Da li ja tu gresim?Kod crvenog se pojavilo nesto zuto ispod crvene kuglice, kao da vene.Ne znam sta da im radim i gde da ih stavim??

#142: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 6:07 pm
    ----
Kalemljeni kaktusi su obicno kratkog veka, i ne mogu kao ostali da dozive duboku starost, vec je njihov vek oko 5 godina. Za to vreme pustaju (kao ova dva tvoja) izdanke, koje mozes ponovo nakalemiti na drugim osnovama, Na taj nacin ces dobiti nove kalemljene kaktuse koji ce opet tako pustiti izdanke, pa u svojoj kolekciji uvek mozes imati po nekoliko komada ovih lepotana
To sto se pojavilo ''nesto zuto'' u podnozju kuglice, ne mora da bude nista opasno, ALI ako mislis da je to pocetak truljenja ili neko ostecenje usled cega moze da dodje do propadanja, prekalemi ga sto pre. Kalemi obicno imaju malo vece zahteve po pitanju temperature nego obicne vrste, i najbolje bi bilo da ga u toku zime cuvas u toplijoj prostoriji, cak mozes i u dnevnom boravku, jer ces na taj nacin imati u sta da uzivas u toku zime, kada drugi kaktusi imaju zimsko mirovanje. I kalemi cvetaju, ali da bi cvetali i oni moraju da imaju period zimskog mirovanja, ali malo zahtevnije i malo vece temperature. Posto im bas optimalne uslove za to mirovanje ne mozemo bas u potpunosti pruziti, obicno ih drzimo zimi u toplim prostorijama ili staklenicima gde su idealni uslovi. E sad ako cvetaju dobro je, ali ako ne cvetaju, nije opasno, lepi su i interesantni i ovakvi kakvi jesu. Mnogi koji su laici za kaktuse kada ih vide pitaju dali im je to plod ili cvet. A deluju stvarno zbunjujuce na prvi pogled.
Procitaj celu temu od prve do poslednje strane, i saznaces puno toga o kalemljenim kaktusima. Probaj i ti da od ovih izdanaka iskalemis nove biljke, pa nam javi kakve uspehe si imala.

#143: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 8:12 pm
    ----
saba citat:
Mnogi koji su laici za kaktuse kada ih vide pitaju dali im je to plod ili cvet. A deluju stvarno zbunjujuce na prvi pogled.
Procitaj celu temu od prve do poslednje strane, i saznaces puno toga o kalemljenim kaktusima. Probaj i ti da od ovih izdanaka iskalemis nove biljke, pa nam javi kakve uspehe si imala.

Zove mene sanja iz bg-a i kaže kako je videla neki lepi okrugli,a dole duguljast-zelena,a ovaj gore crven.I kaže kako joj je žena u cvećari rekla da mu je to cvet. Znoji se
Odmah sam znao o čemu se radi,i rekao sam joj da ga uzme...to je bilo pre tri godine i još uvek je( 3x pu) super.....

Ček da nađem slike ovih što sam ja kalemio..

#144: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MandrakLokacija: Niš - Srbija PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 9:33 pm
    ----
Jeko obavezno u toplo ta dva kaktusa zato sto ta osnova na koju su nakalemljeni ne voli ispod 10 stepeni. Idealno bi bilo da celu zimu provedu na otprilike 15 stepeni. Mozes da zalivas jednom u 2 meseca i to ne mnogo obilno. Na prolece stavi ih na sto svetlije mesto ali ne u podne na direktno sunce jer ti albino kaktusi ne vole najjace sunce. Tad ih zalivaj normalno kao i svaku drugu biljku, otprilike jednom nedeljno.

#145: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Martin988Lokacija: Backa Palanka PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 9:46 pm
    ----
Mandrak, kako se zove ta podloga kod Jeke?
I, koji je to kaktus kalemljen na njega?

#146: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: drcactusLokacija: Blace PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 10:51 pm
    ----
Za tibora:

Te kalemljene vrste su Euphorbia lactea! Ja sam doneo dva komada iz Svedske pre tri godine. Ta aurea forma mi je riknula nazalost a ovu drugu i dalje imam ali izuzetno sporo raste.

Martine podloga se zove Hylocereus trigonus!
Prvi kalemljeni je Gymnocalicium michanovichii f. rubra
a drugi je Chamacereus (lobivia) slivestri f. aurea

#147: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 12:22 am
    ----
Hvala puno na savetima.Prebacila sam ih u dnevnu sobu, tu imaju svetla a i toplije je.Nadam se da ce preziveti.

#148: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 12:47 am
    ----
jeka_nis citat:
Hvala puno na savetima.Prebacila sam ih u dnevnu sobu, tu imaju svetla a i toplije je.Nadam se da ce preziveti.

A zasto nebi preziveli, ne gledaj sve tako crno. Ma uzivaces ti u njima jos dugo, i kao sto rekoh, ako imas podloge i smelosti, skini one izdanke i nakaleni ih, pa da se cujemo.

#149: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: davidkraljLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 2:35 pm
    ----
saba citat:
Kalemljeni kaktusi su obicno kratkog veka, i ne mogu kao ostali da dozive duboku starost, vec je njihov vek oko 5 godina. Za to vreme pustaju (kao ova dva tvoja) izdanke, koje mozes ponovo nakalemiti na drugim osnovama, Na taj nacin ces dobiti nove kalemljene kaktuse koji ce opet tako pustiti izdanke, pa u svojoj kolekciji uvek mozes imati po nekoliko komada ovih lepotana
To sto se pojavilo ''nesto zuto'' u podnozju kuglice, ne mora da bude nista opasno, ALI ako mislis da je to pocetak truljenja ili neko ostecenje usled cega moze da dodje do propadanja, prekalemi ga sto pre. Kalemi obicno imaju malo vece zahteve po pitanju temperature nego obicne vrste, i najbolje bi bilo da ga u toku zime cuvas u toplijoj prostoriji, cak mozes i u dnevnom boravku, jer ces na taj nacin imati u sta da uzivas u toku zime, kada drugi kaktusi imaju zimsko mirovanje. I kalemi cvetaju, ali da bi cvetali i oni moraju da imaju period zimskog mirovanja, ali malo zahtevnije i malo vece temperature. Posto im bas optimalne uslove za to mirovanje ne mozemo bas u potpunosti pruziti, obicno ih drzimo zimi u toplim prostorijama ili staklenicima gde su idealni uslovi. E sad ako cvetaju dobro je, ali ako ne cvetaju, nije opasno, lepi su i interesantni i ovakvi kakvi jesu. Mnogi koji su laici za kaktuse kada ih vide pitaju dali im je to plod ili cvet. A deluju stvarno zbunjujuce na prvi pogled.
Procitaj celu temu od prve do poslednje strane, i saznaces puno toga o kalemljenim kaktusima. Probaj i ti da od ovih izdanaka iskalemis nove biljke, pa nam javi kakve uspehe si imala.



A, kako se manifestuje kraj zivota jednog kalemljenog kaktusa, da li se osusi ili stagnira u rastu?

#150: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: calypsoLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 11:40 pm
    ----
davidkralj citat:
A, kako se manifestuje kraj zivota jednog kalemljenog kaktusa, da li se osusi ili stagnira u rastu?

Najcesce propadne podloga, a sa njom i kalem. A kako umiru kaktusi? Mogla bih o tome dosta da ispricam, ali pssst.. kaktusari ovo citaju cesto..pa ne bih da me strefi nesto iznenada. Mr. Green

#151: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: davidkraljLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 30, 2007 11:42 am
    ----
i ja sam kaktusar, reci mi bas me zanima, da li je rec o susenju, truljenju ili cemu vec...

#152: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Nov 30, 2007 7:48 pm
    ----
davidkralj citat:
i ja sam kaktusar, reci mi bas me zanima, da li je rec o susenju, truljenju ili cemu vec...

Može da se manifestuje na oba načina...

#153: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pon Jan 14, 2008 7:16 pm
    ----
Jaaaaoooo upomoc!!!!!
Mislim da mi propadaju kaktusi. U pitanju su ovi kalemljeni ( slicice sam vec postavila, ima ih na prethodnoj strani). Prebacila sam ih u dnevnu sobu, i samo sam im jednom dolila vodu i to bukvalno po 3 kapi. A sad vidim da mi je osnova nekako meka.. Sad Sad Sta moze da im smeta?
Bas sam se nasekirala...to su mi omiljeni kaktusi Bye

#154: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Uto Jan 15, 2008 7:01 pm
    ----
Nko?!?!
Jao bas me panika uhvatila.Nemam kog drugog da pitam Sad

#155: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mija_57Lokacija: Niš - carski grad PošaljiPoslato: Uto Jan 15, 2008 8:17 pm
    ----
Pitaj doktora za kaktuse! dr cactus kalemi i zna!

#156: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Jan 16, 2008 2:56 am
    ----
Pa ako je tako(verovatno truli),u obzir dolazi samo ,,prebacivanje,,na drugu podlogu,ali .....slaba vajda.......
Šta da ti kažem....probaj i želim ti puno sreće(ali ako su u pitanju Holandeži......šta da ti pričam)

#157: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Dario_no_slavonac PošaljiPoslato: Ned Jan 20, 2008 5:00 pm
    ----
Da li mladi izdanci kalemljenih kaktusa koje želimo odvojit od matične biljke zadržavaju ista svojstva kalema?

Što se postiže ponovnim kalemljenjem kalemljenih kaktusa?

#158: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Ned Jan 20, 2008 5:57 pm
    ----
Ne znam na šta tačno misliš?Na kalem kao matičnu(gornju) biljku ili na kalem kao celinu..?na šta god mislio,evo mog odgovora.....
Mladi izdanci kalemljenih kaktusa imaju sve osobine kao i matična biljka.Ako su u pitanju albino kaktusi(bez hlorofila) oni moraju da se kaleme(mislim na mlade),a ako su upitanju klasične biljke(sa hlorofilom) mladu biljku možeš posaditi,a možeš je ,opet, i kalemiti....

Razlog za ponovno prekalemljanje je opstanak biljke(ako osnova počne da daje izdanke,ako počne da se suši,ako počne da truli,ako se pojavi orožali deo između podloge i kalema....)

A neki naučnici i eksperti za kaktuse prekalemljavaju kaleme da bi ispitali ,,ponašanje,,biljke na određenim podlogama(jer se na različitim podlogama različito ponaša-dužina,boja i tvroća bodlji,boja i izgled cveta...)

U prvom slučaju,glavni uzrok za prekalemljavanje je opstanak biljke,a u drugom je razlog ,,ispitivanje,,(tipa,koja podloga odgovara određenoj vrsti) i estetika...

Nadam se da sam rekao ono što si ti očekivao(rekao sam i nešto više).Ako još nešto nije jasno....pitaj....

#159: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Jan 31, 2008 1:00 pm
    ----
Samo da kazem da mi je propao onaj kalemljeni kaktus. Osnova mu je skroz bila meka. Ovaj gornji deo bi trebao da je dobar. Probacu da ga nakalemim na neki drugi kaktus. Bas sam se bila iznervirala.

#160: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 12:59 am
    ----
Opet ja! Smile
Interesuje me koja je ovo vrsta kaktusa i da li moze da se koristi kao podloga za kalemljenje?

#161: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 1:02 am
    ----
I jos 2 slicice

#162: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 11:50 am
    ----
jeka_nis citat:
Opet ja! Smile
Interesuje me koja je ovo vrsta kaktusa i da li moze da se koristi kao podloga za kalemljenje?

Veoma lici na Hylocereus trigonus, uobicajenu podlogu za kalemljenje.

Odakle ti?

Joca

#163: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 1:07 pm
    ----
Imala sam ga kuci a od kada i odakle mi strvarno ne znam. Stajao je u drugom delu dvorista i tek sam se juce setila da bi mogao da posluzi za kalemljenje. Imam jos neke slicne takve samo nisu toliko cvrsti i tanji su. (sto sam dala objasnjenje hehehe Smile ) Bye Bye

#164: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 5:19 pm
    ----
jeka_nis citat:
Imala sam ga kuci a od kada i odakle mi strvarno ne znam. Stajao je u drugom delu dvorista i tek sam se juce setila da bi mogao da posluzi za kalemljenje. Imam jos neke slicne takve samo nisu toliko cvrsti i tanji su. (sto sam dala objasnjenje hehehe Smile ) Bye Bye

Jesi, dala si!

Ako ti ta velika biljka ima po neki izbojak sa tri rebra a mnogi drugi, verovatno i veciina, jednostavno pljosnati, sa dva brida, onda se radi o nekom od filokaktusa. Zato sam i rekao da lici i pitao te odakle ti.

Filokaktusi su srodni hilocereusima ali, na zalost, nisu dobra podloga za kalemljenj. Ako zelis da zapatis hilocereus trigonus, najbolje je da kad kupis neki kalemljani kaktus sacekas da potera izbojak. To ce se redovno dogoditi kad kalem bas nije najbolje srastao, ali se posle par godina ili u vecoj saksiji i dobrom supstratu uz prihranjivanje i inace dogadja.

Ako bas hoces da zapatis hilocereuse a nenas strpljenja da sacekas, onda kupi jedan kalemljini koji je na sto duzoj podlozi, sacekaj prolece pa ga odseci na par santimetara od zemlje. Gornji deo uzili, to obicno nije neki problem a donji ce ti isterati izbojke.

Samo, opet nemoj biti previse nestrpljiva, dopusti mu da istera nekoliko clanak pa ga onda pocni da koristis.

Pozdtrav,
Joca

#165: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 8:14 pm
    ----
Hvala puno na objasnjenju. Nisam ni znala sta imam u svom dvoristu. Smile
Samo jos jedno pitanje.....da li kaktusi mogu i sad da se kaleme (posto je na jednom propala podloga pa da ga nakalemim na drugi) ili u prolece kad se i presadjuju?

#166: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sre Feb 13, 2008 9:09 pm
    ----
na proleće....imaš u knjizi o gajrnju kaktusa....mislim da je u pitanj mart i april

#167: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Čet Feb 14, 2008 12:47 pm
    ----
Citala sam, znam, ali meni je skoro propao jedan tako da nisam sigurna da bi mogao da saceka prolece. Bilo kako bilo prekalemljen je. Videcemo da li ce da opstane.

#168: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Čet Feb 14, 2008 8:59 pm
    ----
Epa to je sasvim ok pošto je hitno.....Ja sam kalemio jedan u novembru...I primio se...

#169: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jeka_nisLokacija: Nis PošaljiPoslato: Pet Feb 15, 2008 12:18 pm
    ----
Nadam se da cu biti iste srece. Hvala puno Wulence!!!

#170: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pet Feb 15, 2008 2:49 pm
    ----
Pa drža ga samo negde na toplom kako bi lepo srasli-brzo.....Ja sam ih držao pored TA peći i na dan sam im po dva tri puta uključivao izduvavanje po minut.....Srasli su za 2 dana......Imam tri kalemljana,koja sam ja kalemio,i svi su živi...

#171: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Ned Feb 17, 2008 8:42 pm
    ----
Evo slika mojih kalemljenih biljčica....
U početku sam mislio da je to za mene nemoguća misija,ali....uspeo sam....Probao sam da kalemim i ranije...problem je bila pogrešna podloga...
Ali ja sam bio uoporan,kao uvek,i uspeslo mi je već iz.....petog-šestog puta.
Pokušao sam da oborim rebra,ali nisam uspeo jer su podloge bile dosta male i mnogo sam se izboo,a nisam hteo da ih držim sa novinom ili tako nečim da ne bi bili još ružniji nego što su ova ,,ne spuštena,, rebra.
Kalemljenje sam izveo uz strogu sterilnost svih instrumenata(možda to nije toliko potrebno,ali.....ako ne pomaže-neće ni da škodi)......
Evo slika.....možda nisu nešto lepi ali su meni izuzetno dragi....

#172: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: zaklinaLokacija: Banat PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 10:25 am
    ----
super su! Sta je podloga?
Uzgred kako su mali mora da si se dobro izbockao!

#173: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 11:43 am
    ----
Podloga je echinopsis.....Pa jesam,ali naviako sam se ..........nije bilo strašno

#174: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 11:45 am
    ----
Možda i grešim!?
Evo slike biljke pa vi procenite šta je...

#175: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 3:12 pm
    ----
Wulence citat:
Možda i grešim!?
Evo slike biljke pa vi procenite šta je...

Jeste, to je ehinopsis. Vrlo dobra podloga za kalemljenje malo krupnijih kalema. Izdrzljiva i trajna.

S njim ima problema samo kad se kaleme mali sejanci jer je njegov provodni snom nesto veceg precnika pa se tesko i delimicno poklopi sa snopicem sejanaca. Ali, ako potrefis - super. Rastu brzo i ne deformise previse kalem.

Jedan trik: ostavi podloge da rastu na slabom svetlu, tako da etioliraju. Onda im je i provodni snopic manjeg precnika. Iznesi ga na svetlo nedelju-dve pre kalemljenja. Pazi samo da ti u nekom cosku ne zabudja jer je ehinopsis dosta osteljiv na pecurke.

I, dobro je da si uporan. Svabe kazu 'Ubung macht Maister!' Za one koji ne govore nemacki 'Vezba pravi majstore'

Pozdrav,
Joca

#176: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Pon Feb 18, 2008 9:32 pm
    ----
Pa tražio sam po knjigama koju vrstu je najlakše naći a da je dobra.....i onda sam uzeo echinopsise(moraću na leto dosta da ih proizvedem)......
Jedan gymno. mohanovichi mi je propao jer nisam imao podlogu da ga kalemim....Nisam mogao da ga kelemim na echinopsis jer je gymno imao udubljenje a nisam mogao da ,,zaoštrim,,toliko echinopsis....A bio mi je mnogo drag :... Sad Svuda sam tražio hylocereus trigonus i nisam mogao da ga nađem....njega nema nigde( a lak je za gajenje) a moja baba ima punu kantu epifilijuma.....
Moram pod hitno ga nabavim da kalemim pelcere sa velikog gymna(imam još jedan) jer su počeli da budu nestabilno....

A to :,,I, dobro je da si uporan. Svabe kazu 'Ubung macht Maister!' Za one koji ne govore nemacki 'Vezba pravi majstore' "
Počeo sam da ih skupljam jo u trećem razredu(sad sam osmi).....Morao sam da vežbam.....Zbog neiskustva mi je cela kolekcija jednom propala,pa sam počeo opet još aktivnije.....
A ti za echinopsis ću probati....ne verujem da će se ubuđati na polici???Ima iste uslove kao i svi kaktusi samo što će biti u ,,mraku,, u ćošku na prvoj pregradi....

#177: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sub Maj 10, 2008 9:03 pm
    ----
opet kod mene isti problem...i veliki ymno počeo je da mi truli... Bye
Molim vasako neko ima viška hylocereus trigona ili neke druge dobre podloge da mi pošalje da pokušam da spasem ove mlade...Mnogo sam vezan za ovu biljku.. Mase Mase

#178: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Ned Maj 11, 2008 11:54 pm
    ----
Nema niko Sad :( Sad šmrc!

#179: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jelenacLokacija: Ruma PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2008 8:38 pm
    ----
Da li neko od vas moze da mi odgovori sta da radim sa ovim mojim novim kalemljenim kaktuscicem? Ne znam da li treba da ga stavim na direktno sunce ili neko zasenjeno mesto?
Unapred hvala

#180: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mekinjeLokacija: Rovinj PošaljiPoslato: Sre Jun 18, 2008 10:31 pm
    ----
jelenac, ja sam već odgovorila u drugoj temi kako ja svoje kalemljene držim pa da se ne ponavljam..možda se ovdje javi još netko sa savjetom Kiss

#181: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Čet Jun 19, 2008 6:52 pm
    ----
Wulence citat:
Nema niko Sad :( Sad šmrc!
Kalemi ga na ehinopsis, sigurno mu nece faliti nista, a dotad spremaj podloge. Primeni trik sa odsecanjem vrhova, pa ce pustiti puno mladjara.

#182: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sub Jul 05, 2008 6:53 pm
    ----
postoji li mogucnost da se kaktus koje je kalemljen rastavi, da i onaj gornji pusti korenje i zasadi se posebno?

#183: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Wulence PošaljiPoslato: Sub Jul 05, 2008 11:17 pm
    ----
Sve zavisi od vrste...ako je kaktus albino-bez hlorofila neće pustiti koren jer nema mogućnost vršenja fotosinteze a ako je neka druga biljka i tu opet sve zavisi....koliko je otporna,kako napreduje na vlastitom korenu.....bla,bla,bla...
Uglavnom,ja ti ne bi preporučio razdvajanje(jedino u slučaju truljenja podloge)....
DOBRO DOŠAO!!!

#184: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 9:53 am
    ----
Pa uglavnom se kaleme kaktusi koji teško uspevaju na svom korenu. Ja nešto nemam iskustva sa kalemima (ne znam zašto mi se ne sviđaju). One crvene, roze i naranđaste verzije gymno sigurno ne bi preživele.

#185: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 12:21 pm
    ----
pa vidi ovako,dobio sam pre neki dan nakalemljeni kaktus,baza je onaj trouglasti,a onaj gornji neka vrsta astrofituma..e sad,taj gornji je dosta veci od podloge,ima jedno..6-7cm u precniku i zelene je boje-znaci ima hlorofil,a takodje mu krecu i cvetovi..tako da bih ja njih rado razdvojio,ali ne znam da li smem samo da ih tek tako razdvojim,ako neko zna kako i sta dalje...tenk ju veri mac

#186: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 12:36 pm
    ----
evo dodao sam i sliku istog.ali u galeriji,ne znam kako da je ovde stavim,pa ako ima dobrih ljudi ....:)
pozz
i hvala na dobrodoslici WULE

#187: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: JelencicaLokacija: Ferrara, Italy PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 12:44 pm
    ----
Videla sam sliku, ja stvarno ne znam dal može. Javiće se valjda neko stručniji Wink

#188: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 2:04 pm
    ----
Davidoff79 citat:
pa vidi ovako,dobio sam pre neki dan nakalemljeni kaktus,baza je onaj trouglasti,a onaj gornji neka vrsta astrofituma..e sad,taj gornji je dosta veci od podloge,ima jedno..6-7cm u precniku i zelene je boje-znaci ima hlorofil,a takodje mu krecu i cvetovi..tako da bih ja njih rado razdvojio,ali ne znam da li smem samo da ih tek tako razdvojim,ako neko zna kako i sta dalje...tenk ju veri mac

Ajd da ja pitam prvo tebe, a zasto bi ih razdvajao. Meni je bas super i lep je. Slika je malo mutna pa se ne vidi bas naj, ali na slici se vidi da bas i nije mnogo veci taj astro od podloge. Taman je tu negde idealan. Jedino sto mi se mozda ne svidja kod njega je to sto je odrezan mnogo nisko i ima malo suzen onaj donji deo kod spoja. Izgledao bi jos lepse da je podsecen malo vislje, a i bolje bi se drzao za podlogu. ovako malo je kritican da se ne odvoji lako od podloge zbog male povrsine drzanja za nju. Astro ce ti ovako nakalemljen mnogo brze napredovati , imace mozda bujnije i vece cvetove, a ako imas jos jedan takav astro, koji cveta, mozes ih oprasiti medjusobno, pa kada cvetovi precvetaju i plodovi sazre, pokupi semenke, posej ih i imaces puno malih astrica. Onda eksperimentisi sa njima, neke nakalemi, neke ostavi onako same u saksijama, i videces razlike, u izgledu i brzini rasta i napredovanja.

#189: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 3:47 pm
    ----
e znas za onu "o ukusima ne vredi raspravljati" : ) ja nisam ljubitelj ovih kalemljenih kaktusa,to mi je isto kako kada bi spojio civavu i pit bula ili tigra i macku...nekako mi ne ide,a i sto kazes nekako je ruzno secen i napraljen spoj,pa bih ja da ih razdvojim...ali ako mislis/te da nece uspeti razdvojeni,onda ih ne diram..inace imam jos dva mnogo manja astrofita i cinjenica je da sporije rastu,al' meni to ni najmanje ne smeta. Smile

#190: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 3:58 pm
    ----
evo i slika,zahvaljujuci mazenki...mazenci?! Smile

#191: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 4:56 pm
    ----
Pa onda probaj da ih razdvojis, i da astro ozilis, mada to ide sa njima dosta tesko i sporo, mislim na oziljavanje. U svakom slucaju, imas rezerve pa probaj. A mozes da kontaktiras calypso, ona voli astrofitume, i mozda bi se menjala za taj tvoj kalemljeni.
I jos jedna sitnica, ako ti nije problem i ako ti nije tesko, ubaci u svoj profil, lokaciju odakle si, vise onako reda radi da se zna odakle si. Mozda kod tebe u komsiluku u ulici na kuca dve udaljenosti ima jos neki kaktusar.

#192: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Jul 06, 2008 5:13 pm
    ----
Procitao sam i tvoju privatnu poruku u kojoj me pitas kako da ih najbezbolnije razdvojis. Ja ti preporucujem dve stvari koje mozes uraditi. Prva koja bi bila donekle najbezbolnija i najefikasnija je da ostrim ziletom izvrsis rez na samom sastavu kalema i osnove, tamo gde je i najtanje trenutno. Gledaj da seces astrofitum a ne podlogu. Nakon secenja astrofitum ostavi u debeloj hladovini jedno pet sest dana, da se rez dobro zasusi i nakon toga ga pobodi, posadi u suvi supstrat i vrlo malo poli, tek koliko da ima vlage u zemlji. Saksiju premesti na svetlo ali ne osuncano mesto, povremeno polevaj malim kolicinama vode, i cekaj i budi strpljiv. Mozda ce nakon nekoliko dana da pusti korencice i uzili se. Naravno ovo je samo teorija, jer ja nisam nikad probao da razmnozim astrofitume iz reznice, jer se (bar tako drugi kazu)tesko uziljavaju, a i onaj ostatak odsecenog dela ne pusta mladice za proizvodnju viskova mladih astrofitumcica.
Druga stvar koju bi mozda mogao da uradis je bas ta, da astrofitum ostrim ziletom preseces bas tu negde na sredini, da sa odsecenim delom postupis kao u predhodnom slucaju, a da podlogu i ostatak odsecenog astrofituma ostavis u hladu, i cekas da mozda pusti mladjare. Opet kazem ja to nisam nikada probao, pa i mene interesuje sta bi o toj ideji rekli drugi iskusni kaktusari. Dali je moguc takav zahvat oziljavanja odsecenog dela i pojavu mladih izbojaka na ostatku kalema.

#193: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2008 1:59 pm
    ----
Hvala na savetima!

#194: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Pon Jul 07, 2008 7:25 pm
    ----
.jn

#195: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Uto Jul 08, 2008 8:29 pm
    ----
..

#196: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sub Jul 12, 2008 11:27 am
    ----
A ti si saba iz Cuprije?! Pretpostavljam da poznajes onda gospodina Novicu Janjica..upoznao sam pre par meseci na sajmu cveca,kupio od njega par kaktusa i dobio na poklon jednu agavu,nekoliko korisnih saveta i poziv da dodjem u Cupriju i vidim njegovu kolekciju,zaista retkost...divan covek!

#197: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Sub Jul 12, 2008 12:10 pm
    ----
Kako da ga ne poznjem, Bila bi to sramota da smo oboje iz Cuprije, oboje imamo istu ljubav t.j. kaktuse, a da se ne poznajemo.

#198: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sub Jul 12, 2008 2:24 pm
    ----
e sad,imam jos jedno pitanje u vezi sa ovim gymno (takodje na kalemu),zanima me da li bih mogao i njega da raskalemim i da li da mu skinem ove mlade oko njega? evo i slike

#199: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: verranLokacija: Surčin PošaljiPoslato: Sub Jul 12, 2008 6:24 pm
    ----
Pogledaj zadju stranu na temi Gimnocaliciji i naći ćeš odgovor. Bye Bye

#200: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Jul 13, 2008 9:37 am
    ----
Davidoff79 citat:
e sad,imam jos jedno pitanje u vezi sa ovim gymno (takodje na kalemu),zanima me da li bih mogao i njega da raskalemim i da li da mu skinem ove mlade oko njega? evo i slike

Prema slici koju si okacio, predpostavljam da ovaj kalem drzis napolju, na direktnom suncu. Zato izgleda ima malo tamnu braonkastu boju. Moj savet i tebi i drugima je da sve kaleme (mislim na ove crvene gimno-e i zute chama-e drzite unutra, ba svetlom mestu ali bez direktnog sunca. Vrlo brzo ce dobiti lepu jarko crvenu boju, i izbacice kamaru mladih, koje mozete ocepiti i kalemiti. Kod ovog tvog, mislim da je jos rano da ga odvojis i kalemis. Sacekaj da kuglice dostignu minimum 1 cm. u precniku, pa onda kalemi.
U principu, kaslemljeni kaktusi su vrlo kratkog veka svega nekoliko godina. Zbog toga je dzabe da ih drzite napolju i cekate njihovu poznu starost i samim tim i vrednost zbog starosti. Najbolje je da sve kaleme drzite u nekom zasencenom mestu, da ih malo cesce polevate, ali sa manjom kolicinom vode. Bili bi dobro i da ih malo cesce nego druge prihranjujete. Tako cete imati raskosne i bujne kaleme sa izuzetno jarkim i lepim bojama, bez ostecenjea zbog sunca.

#201: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ggmLokacija: Beogradski pašaluk PošaljiPoslato: Ned Jul 13, 2008 9:54 am
    ----
Hvala Sabo sto si ovako lepo objasnio odrzavanje kalemljenih.
Imam jedan mali crveni gimno koji mi je drag jer sam ga dobila od bratanca pa ne bi zelela da bas brzo rikne.

#202: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Jul 13, 2008 11:57 am
    ----
hvala saba!
ovaj kalemljeni gymno nikako da se rascveta...vec oko mesec dana samo pusta pupoljke koji narastu i onda se smezuraju...a stoji na direktom suncu-mozda mu to smeta,ali ja sam isao logikom (ocito pogresnom)tom da kad sam stavio onaj astrofitum(takodje kalemljeni) na direktno sunce poceo je da cveta,evo i slike

#203: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Jul 13, 2008 12:00 pm
    ----
..

#204: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mekinjeLokacija: Rovinj PošaljiPoslato: Sub Avg 02, 2008 2:45 pm
    ----
Evo slika mojih novih kalema, nisam baš njihov ljubitelja(zbog straha što ću ako podloga počne propadati je nemam drugu i što znam d akratko žive), ali dobila sam ih na poklon pa se ne valja ni žaliti previše. Koje su vrste ne znam osim onog trećeg za kojeg znam da je mihanović. Temu sam čitala još ranije i manje više mi je sve jasno osim dvije stvari.
Prva-pošto su ovi kalemi sa klorofilom, da li bi mogli sami pustiti korijen i nastaviti rasti bez podloge-pretpostavljam da su kalemljeni zbog sporog rasta, ali to što su spori mi ne bi smetalo samo ako mogu tako rasti. Jedan ima bebica pa da probam jednu odvojiti i zakorijeniti? A kako da ne oštetim mamu kad su baš sljepljene?
Druga-ngdje sma viđala d aovaj ljubičasti mihanović raste i sam bez podloge, a ovaj moj ima puno beba pa da li bih mogla probati nekou zakorijeniti? Ili sma to nešto krivo vidjela?
Pomagajte! Mase




#205: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Sub Avg 02, 2008 8:00 pm
    ----
mekinje,ja sam ovog gymno-ljubicastog skinuo jednu bebicu i vec je pustila korenje...kako ce dalje da napreduje,videcemo...za sad se cini da je ok
inace,takodje se spremam da ga "raskalemim" al' sve nekako cekam trenutak,bojim se da nesto ne upropastim,tako da cim primetim da mu je podloga klimava,osta on bez iste Very Happy

pozzzz

#206: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mekinjeLokacija: Rovinj PošaljiPoslato: Sub Avg 02, 2008 9:24 pm
    ----
***Davidoff**** Razz Razz Razz E super, znači mogu neki odvojiti i probati ožilti. Vidjela sam i one od Verran u temi gymnocaliciumi i tek sam sad zapravo shvatila da su i oni skinuti sa kalema, a ja cijelo vrijeme mislim kupljeni tako već ožiljeni. Tako mi i treba kad ne čitam natpise iznad sličica Evil or Very Mad
A valjda bih onda to mogla pokušati i sa ovim bebama sa onog drugog kalema, ima ih puno...a samo me još zanima kako ih odvojite od kalema, rezanjem ili?

#207: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Avg 03, 2008 7:58 am
    ----
Slobodno eksperimentisi, sa svakom probom ces steci iskustvo i nauciti novu lekciju, a sto se tice gubitaka, ne sekiraj se. Dobro bi bili da od svake biljke uvek imas po dva tri komada istih. Tako i ako nesto propadne, uvek imas rezervu. I ja sam imao u pocetku mog kaktusarenja gubitke. Sta sam ih ja samo ''sahranio'', ihahaj, za jedan staklenik od 100-nak kvadrata garant pun. A imam ih i danas. Meni na primer ni dan danas ne ide proizvodnja iz semena. Uvek negde pogresim, i ostanem bez biljaka. A dobro, covek uci dok je ziv, pa cu se valjda i ja nauciti. Evo danas trebam posaditi turu mammillaria, pa cemo videti. Malo sam konsultovao DACE-a, dao mi je neke nove savete, uputstva, ukazao ne nekim sitnicama. A i dobio sam od njega jednog crvenog mihanovica sa puno mladih izbojaka, i odmah jedan iskalemio. Slikacu da vidite.

#208: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Davidoff79Lokacija: Pozarevac PošaljiPoslato: Ned Avg 03, 2008 2:14 pm
    ----
mekinje,ja sam ovako uradio (mozda i pogresno,ali to je bio moj metod) Elem,pazljivo sam skinuo bebicu ne rezanjem vec uvrtanjem od mame biljke i stavio u saksiju sa mesavinom peska i zemlje,ali vecim delom peska,dakle samo je polozio na taj pesak,a ne u pesak i stavio u hladovinu i tako cekao da pusti korencice i pustila je,naravno za to vreme je nisam zalivao,mozda sam je 1-2 samo prsnuo vodom..ovih dana se spremam da joj obezbedim trajnije staniste Smile Ja sam odabrao najveci izdanak i sa njim experimentisao,a i ti isto mozes da probas sa jednim posto ih vec imas na pretek Very Happy
I odmah da se ogradim,mozda ovo kako sam uradio nije najbolje,tako da je bolje da sacekas iskusnije kaktusare sa savetima
Pozzzdrav Smile

#209: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mekinjeLokacija: Rovinj PošaljiPoslato: Ned Avg 03, 2008 2:52 pm
    ----
Hvala Saba, hvala Davidoff Kiss
Neću ja više ništa čekati, beba ima dovoljno za eksperimente pa ću pokušati sa svakog da skinem po jednu (i ja sam mislila da je bolje skidanje kidanjem, tj. "uvrtanjem" od rezanja, manje se oštećuje i jedan i drugi).
Čim padne sunce odoh ja u akciju pa ću kroz neko vrijeme javiti kako je pohod uspio....

#210: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: sabaLokacija: Ćuprija PošaljiPoslato: Ned Avg 03, 2008 5:07 pm
    ----
Uvrtnje je vrlo nezgodna metoda odvajanja, moze da se lako iscupa osnovni sredisnji snop koji obicno ostane na maticnoj biljci, i tako ostecena mladica nema sanse ni da se kalemi ni da pusti korenje. Ja za takve male izdanke koristim ostar mali skalpel kojeg sigurno mozes da ili kupis u apoteci ili da ga neko ''pozajmi'' iz bolnice ili doma zdravlja. Njima nece bas napraviti neku stetu, a tebi ce biti od velike koristi. S tim malim skalpelom sigurno i lako mozes odseci mladjar od maticne biljke vrlo precizno i bez vecih ostecenja.

#211: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mekinjeLokacija: Rovinj PošaljiPoslato: Ned Avg 03, 2008 5:18 pm
    ----
A ja mislila da ću ih rezanjem nagrditi.. Znoji se Probat ću jedan recnuti, a jedan uvrtanjem, pa ima ih dosta neće biti velike štete...
Ja pelcere i ostalo što treba recnuti recnem jednim malim kuhinjskim nožićem koji je oštar k'o sam vrag i koji mi sada koristi samo za to. A blesava sam što se skalpela nisam sama sjetila, muž mi je veterinar, ima sad da biram skalpel!!!! Nece mi se samo on sa operacijama praviti važan! Jump2 Jump2

#212: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ShishicaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Uto Jan 06, 2009 11:28 pm
    ----
Odavno nema novih poruka ovde, ali nadam se da ce me neko primetiti Bouncy Prvo, moram da vam kazem da se jako radujem sto ste me naucili da volim kaktusice! Poslednjih dana ludujem oko njih, kupila sam pet! Curtsey Nadam se da ih necu ubiti. Jedan od njih je kalemljeni kaktusic i izgleda sasavo. Kada ih islikam pokazacu slicice pa da mi pomogne neko ko je dobre volje Jump2 Znacice mi mnogo kada saznam ima li nade za njih i mene, pogodovo za ovog "sasavog"...
Eto....... Ima li vas? .... Mase

#213: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: lepakataLokacija: Zemun PošaljiPoslato: Sre Jan 07, 2009 12:09 am
    ----
Kao prvo dobrodosla Shishice Very Happy , drago mi je sto si sa nama.
Drugo, ja nisam strucnjak Wink koji ti moze pomoci oko nege kaktusa, ali mozda ce ti biti lakse kad budes znala da nas ima jos koji ih volimo, svracamo na sve teme o njima, a isto tako i strepimo hocemo li ih pravilno sacuvati do proleca. U svakom slucaju javice ti se neko iskusniji oko identifikacije i nege, al sve ce biti mnogo lakse kad stavis fotke Bye Bye Bye Bye
I da, MIR BOZJI HRISTOS SE RODI

#214: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ShishicaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Jan 07, 2009 12:29 pm
    ----
Vaistinu se rodi! Ziveli Slikala sam tog Sasavog pa cu danas da postavim slike kad uhvatim vise vremena. Ipak je Bozic pa bi bio red da danas ne zapostavljam moje,kao sto cinim ovih dana viseci na netu! Vidimo se Bye Bye

#215: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ShishicaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Jan 07, 2009 12:53 pm
    ----
Evo slicice, imam jos dva ali nisam ih slikala:

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

Bebe cuvam izmedju dva prozora gde je temperatura nmajmanje 4 stepena, a najvise 10.
Kako se zove taj Sasavi i kako da ga odrzavam, klimav je, moguli ga presaditi sada???

#216: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mazenkaLokacija: Stara Pazova PošaljiPoslato: Sre Jan 07, 2009 2:52 pm
    ----
Shishice, ako držiš kaktusiće sa treće slike onako kao što si ih slikala, papiri im ne dopuštaju da imaju svu svetlost koja je ionako slaba zimi.
Ali, ne bi bilo na štetu te papire ostaviti samo sa suprotne strane odakle dolazi svetlo, tako bi se svetlo od papira odbijalo na kaktus, pa bi kaktus imao svetlo sa svih strana.
Onaj klimavi ja sada ne bih presađivala, možda samo da malo pritisneš zemlju oko njega, pa ako zatreba i da dodaš zemlju.

#217: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ShishicaLokacija: Zrenjanin PošaljiPoslato: Sre Jan 07, 2009 7:11 pm
    ----
Mazenka, hvala... Ispravicu to sa papirima, pametan savet! A tom kalemljenom dodacu zemlju.. Valjda ce biti nesto od moje ljubavi prema njima Sesir

#218: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: anri1 PošaljiPoslato: Sub Okt 03, 2009 11:13 pm
    ----
Da li neko zna koja je ovo vrsta kaktusa?


#219: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: markomanLokacija: okolina sombora PošaljiPoslato: Pon Nov 02, 2009 7:04 pm
    ----
da li bi se moglo kalemiti nekoliko vrsta na jednu podlogu

#220: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: igorkostaLokacija: Vlasotince PošaljiPoslato: Pon Nov 02, 2009 9:14 pm
    ----
mislis ovako??

#221: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: markomanLokacija: okolina sombora PošaljiPoslato: Pon Nov 02, 2009 10:22 pm
    ----
tako nesto:)) super kaktusi!

#222: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: markomanLokacija: okolina sombora PošaljiPoslato: Pon Nov 02, 2009 10:33 pm
    ----
kakva je to podloga na drugoj slici?

#223: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: igorkostaLokacija: Vlasotince PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2009 12:35 am
    ----
kao podloga na drugoj slici je koriscen pereskiopsis

#224: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: markomanLokacija: okolina sombora PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2009 3:33 pm
    ----
gde ima da se kupi seme te biljke

#225: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: mara90Lokacija: Aleksinac PošaljiPoslato: Sre Nov 04, 2009 5:27 pm
    ----
Jel se ona moze proizvesti seckanjem ili preko lista i kako? Ja imam jednu ali se malo iskrivila dok je rasla, pa bi na prolece da je razmnozavam Very Happy

#226: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Nov 06, 2009 6:12 pm
    ----
Jedan interesantan link o kalemljenju kaktusa, našila sam slučajno na njega

www.cactus-art.biz/tec...y_step.htm

#227: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Pon Feb 01, 2010 11:41 pm
    ----
Iako nisam ljubitelj kalemljenih kaktusa ( uz izvinjenje onima koji jesu ), procitala sam svih 15-tak stranica u jednom dahu. Razlog je sto sam trazeci ID za jednu biljku naisla na ovu sliku
picasaweb.google.com/F...8016562834
Koliko sam iz vasih postova shvatila, cilj kalemljenja je da se biljka koja je nakalemljena hrani preko korena maticne biljke. Zasto je onda ovima ostavljen korencic ?

#228: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: IainLokacija: Dublin, Irska PošaljiPoslato: Sub Sep 25, 2010 10:54 pm
    ----



#229: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Sub Okt 02, 2010 12:54 pm
    ----
Euphorbia Lactea Forma Cristata Variegata









Poslednji izmenio busm dana Sub Okt 02, 2010 7:40 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#230: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: cvekarkaLokacija: Prilep Makedonija PošaljiPoslato: Sub Okt 02, 2010 1:35 pm
    ----
LIdija prekrasen link, me voodusevi ova sto go vidov, idea ima samo smelost treba i rabota.

Busm mnogu ubavo, kakva osnova , a kakvo steblo, bravo.

#231: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Sub Okt 02, 2010 2:43 pm
    ----
Cvekarka hvala ti Cmok , uzela sam bez razmišljanja jako.

#232: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 12:13 pm
    ----
Skoro sam bio kod prijatelja i dobio dosta pelcera,raznih kaktusa,a pored njih i pelcere sa kalemljenih kaktusa koji su u bojama.Iz radoznalosti sam iscitao temu i video da je neophodno kalemiti kaktuse u boji/bez hlorofila.Znam da nije pravo vreme ali morao sam Razz nasao sam kaktuse kojih imam viska i koji bi posluzili za podlogu i proslog vikenda ih nakalemio.Sinoc sam sa njih skinuo gumice koje su ih pritiskale i izgleda kao da su se svih 5 primili.Videcemo narednih dana sta ce biti.Mozda ne izgleda reprezentativno ali mi je ovo prvo kalemljenje Very Happy Evo par slika

ovako je izgledalo to `pritiskanje` ali sam u medjuvremenu napravio aparaturu za kalemljenje koje je saba postavi na 3. strani




na ovom kaktusu u donjem uglu koji se ne vidi bas najbolje sam probao da oborim ivice,ali nije bas najbolje ispalo


ali na podlozi kod zutog kaktusa sam lepo oborio ivice,kao sto sam vidjao na slikama




Imam par pitanja:

1.gde sada da ih drzim?Trenutno su na toplom ali ne znam da li da ih vracam u zimovnik?

2.kada ih mogu zaliti?

#233: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 1:03 pm
    ----
I ja sam pre par meseci malo eksperimentisala sa kalemljenjem blosfeldije i uspeo mi je jedan kalem. On je jos uvek u zimovniku,temperatura ne spada ispod 10C ( bar za sada), zalivam ga povremeno, a najverovatnije cu je uneti u kucu ako bude nekih zescih minusa napolju.
Mislim samo da bi trebalo da sa te opuncije skines 'listice', da bi sva 'snaga' isla u kalem.
Koja ti je podloga na tom zutom solisti u cetvrtastoj maloj saksiji ? Ako je turbinicarpus ( koliko mi se cini) ja bih te tukla i ne bih ti dozvolila da places Laugh

#234: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 1:41 pm
    ----
Oni bi trebalo malo vise da se zalivaju jer je voda potrebna i podlozi i kalemu,tako sam ovde procitao samo ne znam hoce li im skoditi ako ih sada zalijem?Da npr. ne odbace kalem?

Hahahahahahahahahanije to sto kazete Ahahaha Ahahaha Posto nemam sliku biljke sa koje sam uzeo pelcer nasao sam na internetu i to bi otprilike bila ova mammillaria (a meni nije ni cvetala kao na slici) www.google.rs/imgres?q...=121&ty=48

#235: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 1:56 pm
    ----
Ako se kalem 'uhvatio' kako treba, nema opasnosti od odbacivanja. Zalij, narocito ako su ti u toplom.
Nadam se da ce se javiti neko sa vise iskustva po ovim pitanjima, ali ne znam koliko je mamilarija dobar osnov za kalem....

#236: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 6:49 pm
    ----
Da,pitanje je.Ove osnove na koje sam kalemio vecinu kaktusa,cini mi se da sam procitao da je ona ok.Za ovu opunciju nisam siguran kao ni za mamilariju.Ustvari ja i nemam one trouglaste koje su odlicne za kalemljenje pa sam onda uzeo ono sta imam...kako im je tako im je.Da ih nisam nakalemio propali bi sigurno,a ovako mozda i prezive. Very Happy

#237: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Sub Nov 26, 2011 7:20 pm
    ----
Opuncije su, ako ja nisam pogresno naucila, bolja opcija od 'trouglastih' Wink
I moj jedini uspeli je na opunciji Sunce sija

#238: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 1:34 am
    ----
evo i mojih lepotana Cmok cmok

#239: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 12:39 pm
    ----
U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2 Ekysimpa supre su
Busm U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2 neverovatan je Cmok
boje su im Wau!

#240: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 1:41 pm
    ----
savap citat:
:nes2 U nesvest 2 U nesvest 2 Ekysimpa supre su
Busm U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2 U nesvest 2 neverovatan je Cmok
boje su im Wau!
hvala hvala..bas sam ponosna na njih...:D

#241: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: savapLokacija: petrovcic PošaljiPoslato: Ned Nov 27, 2011 2:23 pm
    ----
Cmok I ja sam skoro kupila 2 nisam mogla da im odolim,sad samo da vidim dal cemo ih sacuvati preko zime

#242: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 1:03 pm
    ----
Imam pitanje...hitno bi morala da nakalemim kaktus..tj da promenim stub vec kalemljenog posto sub poceo da propada a kalem je skroz lep i normalan..pa bih da spasim i kalem i stub Very Happy naime..radi se o Gymnocalycium mihanovichii friederichii..stub je poceo da zuti i omeksava tj truli..ali ne od korena nego odmah ispod kalema :-( istom takvom gimnocalyciumu je pre 2god isto u zimu propao kalem pa bih ja sad da izvrsim jednu operaciju hehe..naime na stub kojem je propao kalem nakalemila bi kalem kojem propada stub..s tim da je kraj novembra pa nisam bas sigurna ni dal ce uspeti ni kakve uslove da mu pruzim..nakon samog cina kalemljenja kakve uslove da mu obezbedim.skontala sam da treba da mu se obezbedi sobna temperatura ili cak nesto visa bez obzira sto bi trebao da prolazi kroz fazu zimovanja..i dal mu treba svetlisti ili ga par dana drzati na zatamljenom mestu..negde sam citala da ga treba drzati na zatamljenom mestu pa posto nisam sigurna sta uciniti bolje da pitam..ne treba ga odmah zaliti vec nakon par dana ..ali dal to vazi i za kalemljenje u zimu kad si kaktusu obezbedio nekih 20+ stepeni zbog samog cina kalemljenja? I sta ciniti sa izdancima koje je pustio ponenuti stub kojem je propao kalem? dal ih odmah otkinuti posto cu da ga kalemim, ii staviti da se ozile ili to uciniti tek u prolece? Very Happy

#243: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 1:22 pm
    ----
a stub koji propada bi isto pokusala da spasim..naime skinula bi samo deo koji propada posto se radi o mozda 1/5 od celog stuba..i ostavila bi ga da se zasuzi..e sad dal ranu da tretiram necim il samo da pustim da se osusi..i koju mu temperaturu obezbediti..dal 20+ il kako?
i jos nesto ako bi izdanke sa zdravog stubica zelela da nakalemim..prvo nakalemim..ostavim par dana da se osusi i pricvrsti i onda stavljam u zemlju da se zakoreni..ali dal ce se zakoreniti u novembru mesecu :S

evo slika Very Happy

#244: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: blazicmilos47Lokacija: Srbija Subotica PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 6:45 pm
    ----
nekako mi je taj zdravi izboj mali (uzak) za ceo kaktus mozda kad bi skinuo dva pelcera za dva dela zdrave podloge ovaj veliki mozes na neki cerus ili sta vec imas viska

#245: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 8:36 pm
    ----
blazicmilos47 citat:
nekako mi je taj zdravi izboj mali (uzak) za ceo kaktus mozda kad bi skinuo dva pelcera za dva dela zdrave podloge ovaj veliki mozes na neki cerus ili sta vec imas viska
pih moguce...al takav bio kupljen :S

#246: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: blazicmilos47Lokacija: Srbija Subotica PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 9:49 pm
    ----
nismo se razumeli mislio sam da kalemis na taj izboj sto ide iz osnove a ona je iz dva dela znaci podeli je i nakalemi dva pelcera sa gornjeg kaktusa jer je taj gornji velik za taj mali izboj sto ide iz osnove nisam bas vest sa recima Very Happy

#247: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 10:05 pm
    ----
hehe..ne ne razumeli smo se mi Very Happy tj razumela sam ja sta ti mislis Very Happy nesto slicno sam i uradila..naime onaj izdanak sam podelila na dva dela..na veci deo izdanka sam nakalemila izdanak sa onog velikog okruglog sto ti kazes...i ostavila sam ga bez sadnje da se zasusi neki dan pa cu da ga ubodem u zemlju...manji izdanak sam isto odvojila al sam ga ostavila ne nakalemljen da se prosusi pa cu i njega za neki dan da ubodem u zemlju da se ozili..s tim sto sam mislila da ih cele zime ostavim na sobnoj temperaturi jer je relativno kasno za ovo sto radim...a oni su ionako mali i nece da cvetaju pa nije strasno..a onaj napadnut veliki sam skinula dobar deo zarazenog sa okolnim zdravim tkivom,pa izravnala, skinula malo sa strane ono kao pod 45 stepeni..i opet na njega nakalemila isti sto je i bio:D nadam se da ce biti ok =)

#248: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: blazicmilos47Lokacija: Srbija Subotica PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 10:11 pm
    ----
treba razmisljati i o tome da se ovi kaktusi kaleme jer ne mogu sami da vrse fotosintezu znaci to radi osnova i zato bi trebalo da je duza jer taj zeleni deo drzi onog gore (parazita) u zivotu

#249: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 10:12 pm
    ----
slikala sam..pa cu da prebacim slike za jedno sat vremena na ocenu moze?? Very Happy

#250: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Uto Nov 29, 2011 11:34 pm
    ----
evooo =)

e a na onoj slici "zdrav stub sa izdancima", izdanak pustio neke brcice zna li neko sta je to uopste? i zasto je pustio to nesto?

#251: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: blazicmilos47Lokacija: Srbija Subotica PošaljiPoslato: Sre Nov 30, 2011 4:27 pm
    ----
mislim da ces velikog morati ponovo da kalemis na prolece

#252: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ekysimpaLokacija: Pfäffikon ZH PošaljiPoslato: Sre Nov 30, 2011 5:54 pm
    ----
ma samo neka meni on do proleca izdrzi hehe..posle nemamo problem Very Happy

#253: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: stemarinLokacija: Temerin PošaljiPoslato: Sre Feb 15, 2012 12:33 am
    ----
Da li neko poseduje Pereskiopsis ili njegove reznice za prodaju ? Zainteresovan sam za kupovinu nekoliko komada!

#254: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Maj 24, 2012 4:58 pm
    ----
A ja sam zainteresovana hoće li se ovo primiti, mada ne računam preterano na to Very Happy Dobro, ne bih ni probala kada bih mislila da nema šanse, ali verujem da su jako male Very Happy


#255: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 25, 2012 9:01 pm
    ----
Lidija citat:
A ja sam zainteresovana hoće li se ovo primiti, mada ne računam preterano na to Very Happy Dobro, ne bih ni probala kada bih mislila da nema šanse, ali verujem da su jako male Very Happy

Ako ti se presek provodnog snopica klijanaca negde preseca sa snopicem podloge - ima sanse.

Ali, voleo bih onda da vidim na sta ce to liciti ako se sva tri prime Unsure

Zanimljivi klijanci, sta ti je to?

Pozdrav,
Joca

#256: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Maj 25, 2012 10:04 pm
    ----
Nisu klijanci, to su - ne znam na srpskom kako se kaže Very Happy - tubercles mamilarije Luethyi.

Joco, kad bi se to primilo, lako bih ja, nego mi nešto neverovatno Razz Luethyi se lako zakorenjuje, skinula bih "višak" i ožilila. Puuuusti snovi Cool

#257: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: palmofanLokacija: Kutina PošaljiPoslato: Pet Jun 01, 2012 6:50 pm
    ----
U jednoj knjizi o fiziologiji bilja sam čitao da ako se biljka koja cvjeta kalemljenjem spoji sa biljkom koja ne cvijeta ta biljka također počne cvjetati. Ima li možda tko iskustva sa kalemljenjem kaktusa koji nije želio cvjetati a procvjetao je nakon što je kalemljen na podlogu koja cvjeta?

#258: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jun 23, 2012 12:18 pm
    ----
Sada zvanicno mogu reci da je kalemljenje upelo. Kalemljen je negde u aprilu. Pravo da vam kazem niti znam sta je podloga, niti sta je kalem. Podloga je pretpostavljam neki echinopsis? Jedne zime je bio na toplom i u jedno delu se neverovatno stanjio i izduzio. Poceo je da se krivi i tu ga ja secnem a nakalemim to sto sam imao. Kalem sam skinuo sa jednog od kaktusa kao pelcer i ne mogu da verujem koliko brze napreduje pd onih koji su i dalje na maticnom kaktusu Shocked prosto neverovatno, ovaj se utrostrucio.


#259: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: drcactusLokacija: Blace PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 2:24 pm
    ----
Bitno je da kada na podlozi pocnu da bujaju izdanci treba ih skidati da ne bi crpli hranu koja je namenjena "plemki" tj biljci koja je nakalemljena.
Kalemljenje ima mnogo prednosti ... jedna od njih je i brzi rast biljaka nego sto bi rasle na svom korenu. ...

#260: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 2:36 pm
    ----
Borčanine, zaklela bih se da si kalemio ehinopsis - na ehinopsis Very Happy Dobro je za vežbu kalemljenja, ali drugu svrhu ne vidim. Very Happy Mada bi bilo dobro da kalem slikaš u krupnom kardu, za identifikaciju.

#261: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 4:25 pm
    ----
Vazi drcactus Smile

Slikacu i kalem. Sta sam kalemio nemam blage veze, jedino sto znam da podloga i kalem nisu iste vrste. Podloga raste kao izduzen kaktus, a kalem kao lopta. S obzirom da nisam ni imao sta drugo kalemiti, onda sam uzeo sta sam imao, naravno, samo da kalem i podloga nisu iste vrste jer onda cemu sve... Smile

#262: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 4:31 pm
    ----
Videćemo kad staviš jasniju fotku, jer ehinopsisa imaš i izduženih i loptastih.

#263: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 4:39 pm
    ----
ko zna, sve je moguce Very Happy

#264: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 5:20 pm
    ----
Evo slika

jos jednom sam slikao kalemljeni kaktus, steta sto ne mogu da nadjem sliku pre secenja, bio je visine oko 20cm


kaktus sa kojeg je uzet kalem, ovi mali kaktusici koji rastu sa strane su iste starosti kao onaj koji je nakalemljen





malci uzeti sa podloge pre par meseci




ne znam koliko se vidi sa slike ali 100% nisu isti podloga i kalem

#265: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: ghostriderLokacija: uzice PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 8:44 pm
    ----
Jesu oba ehinopsisa, ali nema razloga za sikiriki - trebalo bi da budes srecan sto je kalemljenje uspelo Wink

#266: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Jun 25, 2012 10:15 pm
    ----
Ma sve jedno, ako je jedan stubasti, a drugi loptasti nema veze Very Happy

#267: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: LidijaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 26, 2012 7:03 am
    ----
Kao što drcactus reče - sa osnove treba da poskidaš pelcere, jer oni usporavaju rast kalema. Jesi li video ili se raspitao kako cvetaju ovi ehinocereusi? Mislim, čisto iz radoznalosti Very Happy

#268: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: BorcaninLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jun 26, 2012 7:56 am
    ----
Nisam. Cekam ih da procvetaju pa da vidim boju. Smile Nego, ako cvetaju oba, da li mogu procvetati oba i ako su kalemljeni?

#269: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: busmLokacija: Kanjiža PošaljiPoslato: Ned Sep 30, 2012 8:11 pm
    ----
Puna boniae


#270: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: IainLokacija: Dublin, Irska PošaljiPoslato: Pet Okt 19, 2012 6:16 pm
    ----

#271: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MakimakimakiLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Dec 12, 2012 12:45 am
    ----
kako se dobija ovako čudna boja kaktusa????
To su oni bez hlorofila, ali mi nije baš najasnije kako, gde... ih nabaviti???
Inače, ja sam kalemila mamilariju na neki ehinopsis i izgleda extra Razz
Busum, Ianin, kaktusi su vam superiška Wink

#272: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: blazicmilos47Lokacija: Srbija Subotica PošaljiPoslato: Sre Dec 12, 2012 9:50 pm
    ----
to se desava slucajno to su greske prirode i jako se retko desi .Moras posejati seme i nadati se da ce mozda jedan od njih biti takav onda ga nakalemis da bi preziveo

#273: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MakimakimakiLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Sre Dec 12, 2012 10:19 pm
    ----
Hvala!!!
Seme je posađene odavno...i to dosta semena, ostaje samo da se nadam. Za sada svi izgledaju normalno ....

#274: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: blazicmilos47Lokacija: Srbija Subotica PošaljiPoslato: Čet Dec 13, 2012 12:48 am
    ----
trebao bi ako si u mogucnosti da oprasis dva takva kaktusa tada bi sigurno bilo "dobrih" Very Happy

#275: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Dec 13, 2012 3:46 pm
    ----
blazicmilos47 citat:
trebao bi ako si u mogucnosti da oprasis dva takva kaktusa tada bi sigurno bilo "dobrih" Very Happy

Na žalost, nije mnogo sigurno.

Ja oprašim dva crvena medjusobno, posejem i od nekoliko stotina sejanaca po nekad po jedan bude zanimljiv. Ostale dam Banetu da ih poklanja pa ako se nekom zalomi kasnije da neki pocrveni - super.

Sigurnije je uyiliti ili prekalemiti pelcere. Ako ih ima, naravno.

Opet na žalost, kad su na pr. astrofitumi u pitanju ' nema pelcera. Belo variegatirani jos i niknu nekako ali crveni - nikako. A sejao sam ih na stotine.

Stvar je u tome sto ni stotine nisu dovoljno velike brojke, verovatno su potrebne hiljade ili desetine hiljada.

Pozdrav,
Joca

#276: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: MakimakimakiLokacija: Jagodina PošaljiPoslato: Čet Dec 13, 2012 10:36 pm
    ----
Hvala na objašnjenjima Very Happy
Nadam se da će neki da bude zanimljiv... svakako poseliću slike sa vama ako se to dogodi Razz
Hvala, društvance i izbacite još neke sličice da im se divim Wink

#277: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Sub Maj 04, 2013 12:07 am
    ----
Ovo sam kalemila prosle godine,pa me zanima sta su ove bebice podloga ili...?

#278: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Maj 04, 2013 1:33 am
    ----
danijelapetrovic citat:
Ovo sam kalemila prosle godine,pa me zanima sta su ove bebice podloga ili...?

Danijela, to izbija iz podloge i to nije dobro. Napravila si nekoliko greski prilikom kalemljenja.

Najpre, podloga je previse "jaka" za tako malu plemku.

Drugo, nisi odsekla dovoljno vrsni deo. Kad se kalemi na ehinopsisu, napravi se siri rez. Zatim se malo obore ivice, tako da dobijes zarubljenu kupu. Kad to uradis, tek onda rezes definitivan rez i odmah zatim i plemku. Sve to treba izvesti brzo i odlucno.

Sad bi trebalo da nekako uklonis te izbojke ali to ce biti tesko i vrlo verovatno beskorisno jer ce ponovo izbiti a suvise su blizu rezu. Bice tesko da ne ostetis i plemku.

No, dobro, vazno je da si pokusala, mnogi nemaju hrabrosti ni da probaju a kamo li da pogrese.

Pozdrav,
Joca

#279: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: danijelapetrovicLokacija: bogatic PošaljiPoslato: Sub Maj 04, 2013 10:48 pm
    ----
Joco, hvala puno za savete,to sam pokusaka da spasem pelcercic poklon od Savap klinac ga izvlacio iz saksije nekoliko puta,tako da sam pokusala pa sta bude,jos jednom hvala Bye Bye

#280: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Sub Dec 27, 2014 8:49 pm
    ----
Molim vas za pomoc,pokusavam da nakalemim neke kaktuse,i kao podlogu koristim neku cylindropuntia ne znam koja je tacno,ovako izgleda:



Citao sam da prstenovi kambijuma moraju negde da se preseku da bi kalem uspeo,medjutim na horizontalnom preseku ovog kaktusa se uopste ne vidi!? Gde je ovde kambijum?



#281: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Ned Dec 28, 2014 3:43 pm
    ----
Ajmo botanicari,sumari,biolozi,zar niko ne zna? Hitno mi je jer sam vec osakatio jedno 5 kaktusa Znoji se

#282: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Scotch PošaljiPoslato: Ned Dec 28, 2014 4:16 pm
    ----
U knjizi Hans-Friedrich Haage-a Kakteen (Ulmer) sve je lepo opisano i objašnjeno, čak i ilustrovano od str.119 do str.132. Pozdrav

#283: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pon Dec 29, 2014 2:46 pm
    ----
PZ93 citat:
Ajmo botanicari,sumari,biolozi,zar niko ne zna? Hitno mi je jer sam vec osakatio jedno 5 kaktusa Znoji se

Ne znam kako da ti tačno opišem, ali ako uzmeš neku lupu, videces i sam gde su vaskularni kanali. Kod cilindroopuncija stvar nije kao kod uobičajenih podloga, tamo je jasno vidljiv krug po kome su rasporedjeni kanali, mnogo je manji od spoljnog prečnika i mnogo je lakse postaviti plemku gde i kako treba. Ovde, na žalost, niti su jasno vidljivi, nije kružni već po malo zvezdasti raspored i teško ćeš postaviti plemku kako valja. U svakom slučaju, moraš negde ptrefiti vaskularne kanale plemke i podloge, makar i ekscentrično.

Uopšte uzev, to nije dobra podloga a nije dobro ni vreme za kalemljenje pa ćeš možda zijaniti još podosta plemki. Ova podloga ni kasnije, i ako se plemka primi, nije dobra. Ne možeš je lako "disciplinovati", uvek će terati sa strane na uštrb plemke.

Ali, ako baš moraš, pokušaj.

Pozdrav, Joca

#284: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Pon Dec 29, 2014 7:34 pm
    ----
jocacirkovic citat:
Ne znam kako da ti tačno opišem, ali ako uzmeš neku lupu, videces i sam gde su vaskularni kanali. Kod cilindroopuncija stvar nije kao kod uobičajenih podloga, tamo je jasno vidljiv krug po kome su rasporedjeni kanali, mnogo je manji od spoljnog prečnika i mnogo je lakse postaviti plemku gde i kako treba. Ovde, na žalost, niti su jasno vidljivi, nije kružni već po malo zvezdasti raspored i teško ćeš postaviti plemku kako valja. U svakom slučaju, moraš negde ptrefiti vaskularne kanale plemke i podloge, makar i ekscentrično.

Uopšte uzev, to nije dobra podloga a nije dobro ni vreme za kalemljenje pa ćeš možda zijaniti još podosta plemki. Ova podloga ni kasnije, i ako se plemka primi, nije dobra. Ne možeš je lako "disciplinovati", uvek će terati sa strane na uštrb plemke.

Ali, ako baš moraš, pokušaj.

Pozdrav, Joca

E hvala puno! Ali zasto nije dobra podloga? Ja bas mislim da je super jer ovog leta sam jedan "stap" od 30cm i precnika skoro 5cm zasadio direktno u zemlju i velicina mu se udvostrucila do kraja avgusta,to je gledano cisto po masi,vrlo brz rast.Cak je izdrzao i silne kise koje su padale bez truljenja.Hteo sam da probam da nakalemim epifitne kaktuse koje imam na cilindryopuntia,jer kod mene iz nekog razloga uzasno sporo rastu,a ove godine su ih i puzevi unistili.Imam:
-Neki Selenicereus
-schlumbergera 2 vrste
-rhipsalis 2 vrste
-Neki epiphyllum

Nakalemio sam ih sve,medjutim samo je selenicereus uspesno nakalemljen,zato sto sam ga isegao vodoravno i stavio preko celog precnika cilindryopunti-e i onda nema sanse a da ne ubodem kambijum.Videcemo da li ce se i ostali primiti,javicu rezultate.I da,znam da je lose doba godine za to,ali imam toplo mesto sa jakim vestackim osvetljenjem,pa mislim da ce biti OK.

p.s. da li znate mozda koja je ovo cilindryopuntia zato sto sam ja trazio po netu,ali nisam nasao tacan naziv...

#285: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Scotch PošaljiPoslato: Pon Dec 29, 2014 8:45 pm
    ----
Cilindropuntia subulata, i nije dobra kao podloga za kalemljene jer po uklanjanju terminalnog pupoljka aktivira lateralnea i sklona je grananju i bez da se vrhovi oštete ili uklone.
Epifiti loše napreduju jer je loš supstrat a puževi se mogu držati pod kontrolom.
Potrba za kalemljenjem se ukazuje ako se treba spasavati neki redak primerak ili se pojave specifični sejanci ili u komercijalne svrhe.
I ne postoji univerzalna podloga zbog kompatibilnosti pojedinih rodova. Pozdrav.

#286: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2014 6:18 pm
    ----
Scotch citat:
Cilindropuntia subulata, i nije dobra kao podloga za kalemljene jer po uklanjanju terminalnog pupoljka aktivira lateralnea i sklona je grananju i bez da se vrhovi oštete ili uklone.
Epifiti loše napreduju jer je loš supstrat a puževi se mogu držati pod kontrolom.
Potrba za kalemljenjem se ukazuje ako se treba spasavati neki redak primerak ili se pojave specifični sejanci ili u komercijalne svrhe.
I ne postoji univerzalna podloga zbog kompatibilnosti pojedinih rodova. Pozdrav.

Meni zao da sad razdvajam kaleme koji su naizgled uspeli,pa cu ih ostaviti,pa sta bude.Hteo sam postici 2 stvari,1. da im ubrzam rast,i 2. da dobijem estetski lep kaktus,sa oblikom drvceta.Citao sam da se najvise koriste hylocereus-i kao podloga? Koju podlogu mi vi savertujete za pomenute vrste?

Hmmm takodje mi je sad nesto palo na pamet.Posto kazete da se cilyndriopuntia mnogo grana,sta ako joj se uklone sve areole,nakon sto se kalem primi,onda ne bi imala odakle da se grana,i sve bi islo gore,u kalem? U svakom slucaju hvala na odgovorima i savetima @jocacirkovic i @Scotch Bye Bye

#287: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Scotch PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2014 6:35 pm
    ----
Philocereus!
Postoji ono o transformaciji pupoljaka i delova tkiva, tako da nešto što je sklono grananju ne možeš sprečiti i još nešto, one vrste koje su zbog ovih ili onih razloga čitav niz generacija razmnožavane vegetativno pokazuju tendenciju za stvaranjem velikog broja izboja, za razliku od biljaka dobivenih generativno.
Ja niti sam ljubitelj kalemljenih niti kalemim jer nemam potrebe za tim, mada me kopka da na dve visoke biljke nakalemim Aporocactus flageliformis i Shamacereus silvestry, al bijim se da će me posle to povući do stvaranja nekog Frankeštajna.
Inače literatura preporučuje Trichocereus spachianus i T. pachanoi, Cereus peruvianus, Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusbertii, Pereskiopsis...

#288: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2014 7:26 pm
    ----
Scotch citat:
Philocereus!
Postoji ono o transformaciji pupoljaka i delova tkiva, tako da nešto što je sklono grananju ne možeš sprečiti i još nešto, one vrste koje su zbog ovih ili onih razloga čitav niz generacija razmnožavane vegetativno pokazuju tendenciju za stvaranjem velikog broja izboja, za razliku od biljaka dobivenih generativno.
Ja niti sam ljubitelj kalemljenih niti kalemim jer nemam potrebe za tim, mada me kopka da na dve visoke biljke nakalemim Aporocactus flageliformis i Shamacereus silvestry, al bijim se da će me posle to povući do stvaranja nekog Frankeštajna.
Inače literatura preporučuje Trichocereus spachianus i T. pachanoi, Cereus peruvianus, Myrtillocactus geometrizans, Eriocereus jusbertii, Pereskiopsis...

Zanimljivo,mislio sam da svi kaktusi mogu da se granaju samo iz areola.
Hvala na listi brzorastucih,pokusacu da nabavim neke od njih.A ja bas suprotno od tebe,kako sam poceo,ima da napravim frankenstajna i himera na stotine Very Happy otkako sam poceo da citam o tome,u glavi su mi se javile beskrajne ideje,zamislite nakalemljene 3 schlumbergere koje sve imaju razlicitu boju cveta na nekom velikom stubastom kaktusu i onda kad procvetaju sve u isto vreme...ali tek sam krenuo,eksperimentisacu pa postovati ako se desi nesto zanimljivo.

#289: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Scotch PošaljiPoslato: Uto Dec 30, 2014 7:32 pm
    ----
Ko voli nek izvoli, samo napred i sa srećom.

#290: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: KaktusarkoLokacija: veliko gradište PošaljiPoslato: Čet Mar 05, 2015 7:07 pm
    ----
Danas sam pokusala moje prvo kalemljenje... Za sada fino izgleda, jedva cekam da vidim da li je uspelo

#291: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: jocacirkovicLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 06, 2015 12:39 pm
    ----
Kaktusarko citat:
Danas sam pokusala moje prvo kalemljenje... Za sada fino izgleda, jedva cekam da vidim da li je uspelo

E, pa ti si zbilja optimista! Plašim se da ćeš morati malo da sačekaš da se uveriš da li je sve uspelo. Znaćeš da jeste tek kada ti plemka bude počela jasno da napreduje.

Ne znam šta si kalemila, ali sad nije baš najbolje vreme. Da bi kalemljenje uspelo, potrebno je da i podloga i plemka budu u vegetativno aktivnoj fazi. Najbolje je kalemiti negde u maju iako je moguće postići pristojne rezultate i u septembru, posle letnjeg mirovanja.

Pozdrav, Joca

#292: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Ned Avg 16, 2015 9:53 am
    ----
Evo nakon duzeg vremena na kraju sam uspeo da napravim neke kaleme:

Rhipsalis cerescula koji raste na nekom Selenicereus-u,ovo je kalem koji sam napravio jos zimus,pordloga koja je na drugom kalemu je mnogo bolja,verovatno zbog vece povrsine koju ima


I Rhipsalis salicornioides na Hylocereus undatus


Mogu reci da super napreduju,pogotovo R.salicornioides koji je na hylocereusu,da stavim samo jedan segment u zemlju trebalo bi mu sigurno 2-3 meseca da dostigne tu velicinu,a taj kalem na slici sam napravio pre nekih mesec dana.Uglavnom,oni i dalje rastu,videcemo koliki ce biti do kraja leta.

#293: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Pon Okt 12, 2015 3:24 pm
    ----
Evo kako sada izgledaju:


Vidi se napredak Very Happy
Ja sam prosto odusevljen videvsi koliko je lako i efikasno,i koliko tu ima mogucnosti i kombinacija.Uspeo sam da nabavim raznorazne kaktuse ove godine pa cu na prolece da pravim na stotine kalema radi eksperimentacije Smile
I naravno,javljam kako napredujem.

#294: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2016 10:47 am
    ----
Evo kao sto sam i pricao ove godine sam nakalemio razne kaktuse.Podloge koje sam koristio su opuntia comressa i cylindropuntia subulata.O.compressa je zimootporna pa ce nakalemljeni kaktusi biti otporniji na zimu i lakse ce prezimljavati,a c.subulata je cisto eksperimentalno koriscena da vidim kako ce napredovati.

Ne znam vrstu ali nije niti rasla niti cvetala dok je nisam nakalemio ove godine.

Cylindropuntia spinosior

Mammillaria vetula ne pokazuje neki napredak,ali se primila.

Nepoznata opuntia

Brasiliopuntia brasiliensis

Opuntia microdasys

Cylindropuntia spinosior

Uskrsnji kaktus,izbacio pupoljak nakon kalemljenja:

Austrocilindropuntia subulata

Neki echinopsis

Echinopsis chamacereus samo se deblja i deblja,ali slabo raste.

O.microdasys

Gymnocalycium eurypleurum (valjda...)

Brasiliopuntia brasiliensis


95% kalema koje sam pravio uspesno se prima,preporucujem svakome da proba jer je zaista lako,i kalemljene biljke su cesto otpornije prema bolestima,niskim temperaturama i previse vode(u zavisnosti od podloge).
Update na jesen da se vidi sta je napredovalo a sta ne.

#295: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: WerochkaLokacija: Banatsko Novo Selo PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2016 7:38 pm
    ----
Ovo mi je stvarno fantasticno Smile
Do sad sam vidjala da kaleme na nekim drugim podlogama, ali da ovoliko
uspeva na Opuntiama Nono
Prvi kalem je neka Rebutia ili Sulcorebutia.
Ako je Sulcorebutia nije ni cudo sto je procvetala sad kad je nakalemljena jer
njima tako vise odgovara Smile
Dosta ovih vrsta odlicno podnosi hladnocu, mada odlican eksperiment Wink

#296: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: Scotch PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2016 9:28 pm
    ----
Pre svega pozdrav svima.

PZ93 ovo je za svaku pohvalu ali ja moram malo da ga "tupim". Pre svega ne sviđa mi se iz više razloga što činiš preterano veliki raz na podlozi što sa jedne strane kvari opštu sliku biljke a sa druge strane povećava šanse za nastanak neke infekcije koja može da Ti uništi trud kao i obe biljke (podlogu i plemku)

Ja bih na tvom mestu i na mestu svih onih ljubitelja bodljikavaca koji žele da se oprobaju u kalemljenju učinio sledeće.

Odabrao bih i razmnožio biljke za podlogu a onda bi ih naterao da etioliraju i nakon toga na etioliranom delu izvršio kalemljenje. Naravno ovo bi važilo za korišćenje kao plemke kuglastih i tankih stubastih formi.

Konstatacija da nakalemljene biljke brže i bolje napreduju i da najzad cvetaju dokaz je da gajimo biljke na pogrešnom supstratu i u nepovoljnim uslovima što je tema za posebnu raspravu.

Zimootpornost podloge ne može se preneti na plemku, bar ne u potpunosti. Veliki broj vrsta kaktusa se u svojoj postojbini susreće sa "zimom" pa i sa negativnim temperaturama i "tamo" od njih ne stradaju. Zato što su milenijumima pripremani za takve uslove. NPR unesite bilo koji zimootprni kaktus u sred vegetacije u prostoriju sa malim minusom i on će stradati-

#297: Re: Kalemljeni ( cijepljeni ) kaktusi Autor: PZ93Lokacija: Borca PošaljiPoslato: Sre Maj 25, 2016 8:10 am
    ----
@Werochka hvala na ID! Inace glavni razlog sto sam ih kalemio je da smanjim mogucnost truljenja korena jer su na otvorenom,i da im ubrzam rast,pogotovo ovim sitnim.Idem po nekom pravilu,a to je gledas koji kaktusi dobro napreduju u nasoj klimi i na njih kalemis one koji su slabiji.

@Scotch slazem se da su rezovi preveliki i da ne izgleda bas najbolje ali ideja je da kada porastu prekriju podlogu pa da izgleda kao da nisu ni kalemljeni,a sa C.subulata da izgleda kao da je podloga stablo a plemka kao krosnja Smile
Sto se tice infekcija,sve su zdrave za sada.Ako imas neke svoje kalemljene stavi slike,ja obozavam to da vidim,pogotovo ako je neka starija biljka.



-> Sukulenti i kaktusi

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1