:: Forums ›
detaljno
Šampinjoni
-> Ratarske i povrtarske kulture

#1: Šampinjoni Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Pon Maj 16, 2005 12:02 am
    ----
Ako nisam usmerila temu na pravo mesto, ispravite me.

ŠAMPINJONČIĆI

1.Gajila bih šampinjone za porodične potrebe, da li je to izvodljivo?
2.O gajenju NE ZNAM, ama baš N I Š T A, kako da saznam?
3.Dojadilo mi da kupujem, sumnjivog su kvaliteta i uvek ih bude premalo.
4. Dobre volje imam na pretek, para ni izdaleka toliko.
5.Tako ih vooooooooolimo!

Pomagajte, ako ste drugovi!!!!

#2: Re: ŠAMPINJONI Autor: golubLokacija: 44°37'50"N 20°25'01"E PošaljiPoslato: Pon Maj 16, 2005 4:24 am
    ----
e pa nismo drugovi Smile

salim se, nema to veze sa tim da li smo drugovi ili ne, vec da li nesto znamo ili ne.

bas pre mesec dana jedan moj poznanik je krenuo u posao sa sampinjonima, ulozili su on i nejgov drug po 10 000 evra, i sad rade...

kaze da je posa orizican posto ima 100 mogucih bolesti i virusa koje mogu napasti pecurke i da uslovi za gajenje moraju biti strogo kontrolisani, tako da ne znam da li se tebi isplati da samo za kucne potrebe to gajis. bilo bi tu puno maltretiranja za dva tiganja sampinjona...

a ako zelis u posao sa time, onda je to druga prica...

#3: Re: ŠAMPINJONI Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Pon Maj 16, 2005 7:05 pm
    ----
Neka, neka, za ovo da nismo drugovi Sad

Salim se i ja! Smile

Ma, kakav posao, kakvih 10 000 evra! Da ih imam, ne bih bila ovde!

Samo od juce sam saznala dovoljno, da vise ne pomisljam na tu ludost!
Nazalost!

Golube hvala na trudu, znala sam da nisam na zemlji bas sa obe noge

#4: Re: ŠAMPINJONI Autor: peachLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2005 1:24 pm
    ----
evo još malo informacija...

Za uzgoj plemenite pečurke odnosno šampinjona mogu poslužiti podrumi, staje, napušteni tuneli i svi drugi prostori debelih zidova u kojima se može održavati temperatura i vlažnost potrebna za uzgoj ovih gljiva. Dakako, ako ne raspolažete s takvim prostorom tada je potrebno izgraditi gljivarnik dobro izoliranih zidova u kojem će ovi osnovni uvjeti za uspješan uzgoj šampinjona biti zadovoljeni. Naime, u prvoj fazi uzgoja šampinjona – fazi u kojoj micelij gljive prorašta kompost potrebno je postići temperaturu od 22 – 25 C i ta temperatura ne smije varirati. Također je u toj fazi potrebno održavati visoku relativnu vlagu zraka oko 90 – 95 posto. U drugoj fazi – fazi plodonošenja odnosno rasta plodnih tijela gljive, temperaturu treba spustiti na 17 – 18 C, a i vlaga zraka trebala bi biti nešto niža od 95 posto, a održavaju se prskanjem ili zalijevanjem nasada mlakom vodom. Kako temperatura i vlaga za pojedine faze uzgoja nisu iste, najbolje bi bilo urediti gljivarnik tako da ga se pregradi u dvije prostorije. Proizvodnju treba podesiti tako da se u jednoj prostoriji odvija inkubacija odnosno proraštanje supstrata dok će istovremeno u drugoj u kojoj su smještene već proraštene vreće s kompostom ili prorašteni kompost na policama – odvijati plodonošenje. Na taj ćete način produžiti berbu odnosno osigurati kontinuirano plodonošenje pa ćete neprekidno imati gljiva za plasman na tržište.
Uzgajalište mora imati mogućnost prozračivanja osobito ako je prostor pretrpan.
Valja također napomenuti da je za uspješnu proizvodnju šampinjona nuždna potpuna čistoća prostorija. Stoga unutarnji zidovi i pod, a i strop uzgajališta, trebaju biti glatki kako bi ih se lakše pralo i dezinficiralo, a prozori i svi drugi otvori moraju biti zaštićeni gustim mrežama kako mušice i drugi štetnici ne bi mogli ući u uzgajalište.

#5: Re: ŠAMPINJONI Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2005 4:05 pm
    ----
Sladolež citat:

3.Dojadilo mi da kupujem, sumnjivog su kvaliteta i uvek ih bude premalo.

na zelenom vencu kilogram kosta 80din ili 1E, sto je stvarno dzabaleska
kul je imati svoje, ali i njih moras da djubris i prskas da bi se odrzale i rodile, tako da su po kvalitetu indenticne onim sa pijace

mnogo cimanja ni oko cega

sasvim je nesto drugo ici u prirodu i brati livadske sampinjone, koji su zaista mnogo ukusniji i zdraviji Wink

#6: Re: ŠAMPINJONI Autor: mayLokacija: Slavonija ravna PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2005 10:20 pm
    ----
1 euro kilogram šampinjona!?
kod nas je kg cca 20 kn, na tržnici!? to je skoro 3 eura !!!

#7: Re: ŠAMPINJONI Autor: alexLokacija: Belgrade PošaljiPoslato: Uto Maj 24, 2005 10:53 pm
    ----
pa i kod nas su skuplje u marketu, a zeleni venac je zelena pijaca
cene se krecu od 80 do 140 din za I klasu po kilogramu
to je stvarno jako jeftino, jeftinije od mnogih vocki i povrcki

ali i ove od 80 din uopste nisu lose, ja ih stalno pazarim i ne nalazim manu

inace im je cena godinama ista, ne znam koliko se isplate i proizvodjacima? valjda je porasla konkurencija na trzistu

#8: Re: ŠAMPINJONI Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Sre Maj 25, 2005 2:50 am
    ----
Ljudi, divni ste! Smile Smile Smile

Puno je uslova potrebno, mislila sam da je gajenje jednostavnije. Crying or Very sad Prekomplikovano i prezahtevno za dvoje usta, ma koliko da su gladna.

(Optimista Confused hteo da ubaci dve gajbice u zajednicku prostoriju u zgradi i da sidje da bere kad dodje vreme! A one nek se neguju same u medjuvremenu )

Hvala za savete, mozda ce nekom stvarno biti od pomoci

#9: Re: ŠAMPINJONI Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Sre Maj 25, 2005 2:56 am
    ----
.... onako usput

pecurke se dele na dve grupe:
1.One koje se jedu vise puta
2.One koje se jedu samo jednom...

#10: Re: ŠAMPINJONI Autor: NinaLokacija: Split PošaljiPoslato: Sub Maj 28, 2005 12:34 am
    ----
Laughing Laughing

Sladolez, bas si me nasmijala! Kad vec tako volis sampinjone, znas li koji neobican recept sa njima?

ciao, Nina

#11: Re: ŠAMPINJONI Autor: BonancaLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sub Maj 28, 2005 1:15 am
    ----
U Nišu su 2EUR 1kg na pijaci. A znam za slučaj da je neki čiča gledao,tako,šampinjone na gomili, na pijaci, pa rek'o prodavcu,"A, sinko, što ti ovako skup beli luk..."

#12: Re: ŠAMPINJONI Autor: SladoležLokacija: Nekad bio Zemun PošaljiPoslato: Ned Maj 29, 2005 2:32 am
    ----
Nina citat:
:lol: Laughing

Sladolez, bas si me nasmijala! Kad vec tako volis sampinjone, znas li koji neobican recept sa njima?

Ninochka,
nista nemam pisano, "kreiram" ih na licu mesta, u zavisnosti od raspolozenja.
Nema tu nikakve egzotike, domaci sastojci,
(puno persunovog lisca) i sve sto ti padne na pamet.
Ne mozes pokvariti!

#13: Re: ŠAMPINJONI Autor: BiliLokacija: Niš PošaljiPoslato: Sre Jun 22, 2005 7:17 pm
    ----
Nina citat:


... znas li koji neobican recept sa njima?

Joj gde me nadje! Recepti!
Sakupljam recepte i sve uredno sredjujem, a recepte za spremanje sampinjona imam na stotine. Probala sam dosta njih i nema promasaja!
Samo nezmam gde da ih postavim posto ih ima mnooogo.
Mogu i na PP, ako je neko zainteresovan neka se javi.

#14: Re: ŠAMPINJONI Autor: gardenijaLokacija: Finska PošaljiPoslato: Sre Jun 22, 2005 9:18 pm
    ----
Ocu ja...ocu jaaaa! Skupljam recepte i nisam tako sistematicna kao ti! Imam ih mnoogoo... i nekad se setim da ih i ...koristim...kikikiki (salim se!)

Pst... samo tiho da nas Marko ne uvati i protera sa Foruma...Svet Biljaka (dodavaj za pocetak samo biljne recepte!!) pa ce

#15: Re: Šampinjoni Autor: kupinac PošaljiPoslato: Sub Apr 04, 2009 1:25 am
    ----
Da li neko moze da mi kaze kako mogu stupiti u kontakt sa Madjarskom firmom,koja se zove SAMINJON UNION??NET ADRESA,ILI BR TELEFONA...Zamolio bi ako neko zna da mi posalje odgovor na moj mail...HVALA... kupinac @ gmail.com



-> Ratarske i povrtarske kulture

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1