#31: Re: Presađivanje nane! Autor: Cimba, Lokacija: PančevoPoslato: Ned Okt 14, 2007 10:22 pm ---- Joj tek sada vidim sve ove odgovore!
Hvala na savetima!
Pozz!!!
P.S.: U pravu ste, 5 kg šećera je puno što su tiče soka od nane!
#32: Re: Presađivanje nane! Autor: Aleksandar, Lokacija: ObrenovacPoslato: Ned Okt 14, 2007 10:40 pm ---- A da li bi meni neko od ljudi koji imaju pitomu nanu poslao malo stabljika sa korencicima ?
#33: Re: Presađivanje nane! Autor: manus, Lokacija: PancevoPoslato: Ned Okt 14, 2007 11:06 pm ---- mogu ti dati koliko hoces aleksandre, samo da se sinhronizujemo nekako pa bar do bg da dodjes i da ti ih predam. posalji mi podatke na pp.
#34: Re: Pitoma i divlja nana Autor: eco-nik, Lokacija: kod SiranaPoslato: Pon Okt 22, 2007 2:36 pm ---- Dule jedan savet : nana se sama ukrsta sa susednom preko korena i polena. Ako ti je pitoma nana propala pogledaj joj koren. Ja inace uzgajam nane, pa me interesuju tvoja zapazanja. Da li znas koju divlju nanu koristis u eksperimentima?
Za vise detalja obratite mi se preko PP ili poste.
#35: Re: Pitoma i divlja nana Autor: maliby, Poslato: Pon Nov 05, 2007 3:09 pm ---- interesujeme vrsta MENTA PIPERITA MITCHAM. Dali neko zna gde ona moze da se nadje
#36: Re: Pitoma i divlja nana Autor: p.bata, Lokacija: Jugo-zapadna BackaPoslato: Sub Maj 02, 2009 12:15 am ---- Gde u Beogradu moze da se kupi sveza nana?
#37: Re: Pitoma i divlja nana Autor: tonka72, Lokacija: okolina beogradaPoslato: Sub Maj 02, 2009 8:40 am ----
p.bata citat:
Gde u Beogradu moze da se kupi sveza nana?
Koja? Divlja ili pitoma? Koja kolicina te interesuje? Ja imam u basti dosta divlje nane. Mada, moram priznati, da ne znam razlikovati pitomu od divlje, posto i ova koju imam mirise veoma jako, ali posto na tom mestu sama nice, (bar mislim da je niko nije posejao, bar ne u zadnjih 18 godina koliko ovde zivim) mislim da je u pitanju divlja nana.
Ona raste kao korov, odnosno, dovoljno samo da je jednom zasadis i imaces je uvek, cak i ako redovno kosis travu i nanu zajedno sa travom. A lepo ju je imati jer zaista predivno mirise. Ja je volim stavljati u krem od cokolade.
Pozdrav.
#38: Re: Pitoma i divlja nana Autor: p.bata, Lokacija: Jugo-zapadna BackaPoslato: Sub Maj 02, 2009 11:38 am ---- Pa ne znam koja ide u mojito!
Treba mi par vezica ili jedan busencic da je posadim pa cu onda i ja imati!
#39: Re: Pitoma i divlja nana Autor: tonka72, Lokacija: okolina beogradaPoslato: Sub Maj 02, 2009 11:52 am ----
p.bata citat:
Pa ne znam koja ide u mojito!
Treba mi par vezica ili jedan busencic da je posadim pa cu onda i ja imati!
Sta je mojito!?
Ja ti mogu dati busencice ali kako da ti ih dostavim? Ako imas ideju posalji na pp.
Ja zivim u okolini Beograda (sremska strana).
Pozdrav.
#40: Re: Pitoma i divlja nana Autor: p.bata, Lokacija: Jugo-zapadna BackaPoslato: Sub Maj 02, 2009 1:18 pm ---- Mojito je koktel.
Zaista nemam ideju ni ja! Ako nesto smislim javljam se!
Hvala!!!
Pozdrav!
#41: Re: Pitoma i divlja nana Autor: tonka72, Lokacija: okolina beogradaPoslato: Sub Jul 04, 2009 9:41 pm ---- U dvorištu imam dve vrste nane, koje se razlikuju po obliku ali se ne razlikuju po mirisu, odnosno, obe mirišu vrlo intenzivno i lepo. Da li bi neko od vas koji poznaju i uzgajaju nanu mogao da mi kaže koja je od ovih dve na slici pitoma a koja divlja? Ne znam da li se može videti dobro sa slike ali, nana 1 ima malo duguljaste, deblje i "kožaste" listove dok nana 2 ima okruglastije, tanje i "dlakave" listiće a stablo joj je ljubičaste boje. Zbunjuje me to što obe imaju isti jak i karakterističan miris nane (kada se listići protrljaju). Ako su u pitanju pitoma i divlja nana (a možda su obe neki varijeteti divlje ili obe varijeteti pitome nane) u čemu je onda razlika,... mislim zašto se tako zovu (pitoma i divlja),..... odnosno da li se i divlja nana koristi u ishrani (čajevi, napitci,kao začin...)?
Pozdrav i hvala unapred.
Poslednji izmenio tonka72 dana Ned Jul 05, 2009 10:36 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
#42: Re: Pitoma i divlja nana Autor: Vira, Lokacija: BeogradPoslato: Ned Jul 05, 2009 1:20 pm ---- Dragi moji ljubitelji nane i mohitosa
Ja imam nanu koja nije ni domaca ni divlja, nego "meksicka". Ima zaobljene listove, svetljije zelene je boje, a glavna prednost je sto jace i "sladje" mirise od standardnih nana. Meni su je preporucili kao bolju za koktele.
Za mesec dana koliko je kod mene sam je dobro namucila dok nisam shvatila da joj treba puuuuno sunca i velika saksija (bila je u vrlo plitkoj saksiji i za mesec dana je naunila korenjem).
Sada sam kupila zardinjeru (koja nema drenazu tj. rupice) pa mi treba savet kakvu zemlju nana voli?
Unapreh hvala na odgovorima
P.S.
Nadam se da vidite slicice, obzirom da mi je ovo prvi put da ih kacim na ovaj forum
#43: Re: Pitoma i divlja nana Autor: Mary Jo, Lokacija: BeogradPoslato: Ned Jul 05, 2009 3:09 pm ---- Takozvana "meksicka nana" koju ponekad moze da se nadje i kao "argentinska nana" je bastenska biljka. Brzo se siri i zaista predivno mirise. Bolje je da je zasadis u bastu. Ako pak nemas vec uzivas na svojoj terasi - tvojoj nani je sasvim dovoljna obicna bastenska zemlja. Umesto saksije mozda je bolje da je posadis u sanducetu - sto vecem. Stabla, koja su duza slobodno polegni. Stavi na zemlju i zatrpaj i ukorenice ti se u roku od desetak dana. Slobodno je sisaj jer ce se tada vise bokoriti. A bas bih volela neki recept za koktel sa ovom nanom.
#44: Re: Pitoma i divlja nana Autor: Veljanovic, Lokacija: KragujevacPoslato: Ned Jul 05, 2009 7:25 pm ---- MENTA PIPERITA MITCHAM, pronasla sam ovu biljku na jednog nemackog sajta. Prelepo cveta. Lisce se upotrbljava za prefinjavanje soseva. Cvet za pravljenje prelepih parfema, kao miris za sapune, a u americkoj industriji esencijalno ulje. Ako se ne varam ova je biljka srednje boje bosiljka. Po listu, imam ga, ako jos ovako procveta to je to.
Mentha piperita. E.O Mitcham pepermint.
U svakom slucaju, prelepa bilka i evo slike.
#45: Re: Pitoma i divlja nana Autor: Vira, Lokacija: BeogradPoslato: Pon Jul 06, 2009 4:17 pm ---- Mary Jo puno hvala na super brzom odgovoru
Presadila sam biljku u zardinjeru, kao sto se verovatno visi na fotogradijama na moj 14. spratu nema mogucnosti da bilo sta zasadim u bastu
Ova zardinjera nema rupice za drenazu pa pretpostavljam da lici na sanduk koji si pominjala Na dno sam stavila malo lomljene keramike za drenadzu, a kao zemlju sam stavila Supstralovu Terra Magma, posto mi ni bastenska zemlja nije dostupna. Jednu biljcicu sam polozila (odlican trik, nisam znala ranije), a za zemlju sam je pridricvrstila u U oblikovanom zicom (nadam se da metal ne smeta biljci, mislim da je zica bakarna i oblozena plastikom)?
Sto se recepta tice, meni najbolji recept za Mohitos je:
- Beli rum
- Kasicica braon secera
- pola zgnjecenog Lajma (Limeta) isecene na kriscice
- Nekoliko listova nane (idealno protrljane kroz ruke prvo)
- Napuniti casu ledom i do vrha case naliti vodu
- Dodati slamku