#196: Re: Sadnice sipurka Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Feb 05, 2014 10:40 pm ---- Sadnice su spremne ali nikom ne preporucujem vece kolicine . Nacine razmnozavanja svima govorim i pisem , zato pamet u glavu i ne bacajte novac.
Sadnice su sa potpunim korenom i unapred su orezane tj. skracene na duzinu zasadnju.
Pozdrav.
#197: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vladan, Lokacija: СремPoslato: Čet Maj 01, 2014 9:54 pm ---- Да ли има разлике у квалитету између дивљег шипурка и домаћег култивисаног?
#198: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vladan, Lokacija: СремPoslato: Čet Maj 01, 2014 10:38 pm ---- Да ли има разлике у квалитету између дивљег шипурка и домаћег култивисаног када су у питању храњиве вредности, витамини, киселине и остало.. Питам шта је боље са здравствене стране гледишта?
#199: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Ned Maj 11, 2014 2:32 pm ---- Naravno da je daleko bolji divlji koji ima bozanstven miris i ukus . Pa i divlja kruska lepse mirise od pitome . Sipurak pitomi je pretezno za industrijsku preradu a divlji samo za svoje potrebe . Probao sam tj. probala moja majka i kaze ,,da ne vidim pitom ,, .
Ko ima mogucnosti da u prirodi nabere on to i uradi ili pak kupi na pijaci. Mnogi sade ovaj hibrid pa u smesu kada iscede stavljaju bundevu da dobiju na masu. I bundeva je jestiva a i zdrava .
Ali dzem koji je na taj nacin dobijen je vise nego gel sa secerom bez ikakvog ukusa i mirisa.
Kada neko kaze ,,zdravo je ,, ma batalite se raznoraznih ,,emulzija,, u smeru zdravlja a koje nemaju ukus .
Miris cistog planinskog vazduha u poredjenju povetarcem kotline .......
Pozdrav.
#200: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: aleksandarva, Poslato: Pon Maj 12, 2014 9:22 pm ---- Moze li mi neko objasniti koja je razlika izmedju divljeg sipurka i pitomog? Kako se dobija pitomi sipurak ili divlja ruza?
Sto se tice krusaka malo je jasnije. Postoje kalemljenje ili pitome i samonikle ili divlje.
Sto se tice proizvodnje kasa o d sipurka istina je da kuvaju i bundevu.
I dalje tvrdim da ne postoji pitomi sipurak.
Naime u prirodi postoji oko 250 srsta divljih ruza ili rosa canina. Od tih 250 vrsta izdvojene su neke koje daju najbolji radman mesa ploda, semenki u samom plodu i najmanje bodlji, i one se gaje plantazno i vi njih zovete pitome.
Kod nas su u plantaznom uzgoju zastupljene Smit ideal(koju najvise upotrebljavaju za podloge za kalemljenje ruza), Polimerijana, Laksa i Imrislaksa.
Moji favoriti su polimerijana koja je bujnija, daje krupnije plodove i sazreva ranije , i laksa koja sazreva oko 20 dana posle polimerijane ima malo sitnije plodove, manje je bujna i ima veoma malo bodlji.
Ove godine ocekujem i prvi rod tako da cu vas obavestiti koliko ce ga biti i po kojoj ceni cu ga data. Izvesnu kolicinu cu i preraditi.
#201: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Jun 18, 2014 8:46 pm ---- Evo prvih plodova mada nista posebno .
#202: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Jun 18, 2014 8:47 pm ---- Evo jos nekoliko
#203: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Šije, Poslato: Uto Avg 05, 2014 10:36 pm ---- Što se tiče šipurka, postoji recept za dobar džem, godinama ga moja supruga pravi, odličan je, ima posla, ali za jedan dan može se napraviti do 20 kg džema, samo nabaviti šipurka, ali se isplati i može stajati godinama ali treba znati uraditi, a sve je prirodno , bez dodataka konzervansa ili nešto slično. Sutra ću objaviti recept, trebam provjeriti sa suprugom i napisat ću
#204: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Avg 06, 2014 8:52 am ---- Aj da vidimo pa cu ja ali stvar je u tome sto sam licno pomagao supruzi u svemu osim u tegliranju.
Pozdrav i dobro dosao na najbolji forum o biljkama na svetu.
#205: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: niknek, Lokacija: BeogradPoslato: Uto Sep 16, 2014 10:16 am ---- Znam I ja gde moze da se nadje.
Moja majka kupuje pulpu od jedne zene vec godinama
#206: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Atko, Lokacija: ZenicaPoslato: Pet Nov 07, 2014 1:26 pm ---- Ukoliko sada u jesen uzmem reznice pitomog šipurka i rasadim ih ispod plastičnih flaša (poput obične ruže), koji postotak prijema mogu očekivati i da li ima tu nekih caka na koje bih trebao obratiti pažnju!?
Da li mogu uzeti reznice od ovogodišnjih izdanaka ili sa grana koje su ove godine dale rod!?
#207: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Pet Nov 07, 2014 7:43 pm ---- Zdravo
Stavi prst na celo i razmisli kada zene zabadaju prutice/reznice ruza u bastu da bi se ozilile. Naravno u prolece i onda stave teglu da bi se reznica brze ozilila. Tegla se stavlja jer reznica ima tenziju listanja pa joj je potrebna toplota i vlaga . Sada u ovom periodu se reznice zabadaju na otvoreno bez icega . Tegla moze samo da pospesi izmrzavanje jer sneg koji padne i prekrije reznicu cuva je od izmrzavanja [ kao i psenica ] Stavis li tegle ti si 100% zavrsio poso i u prolece ces samo naci trule delove reznica .
Poslusaj me prijatelju , nikoga nisam do sada prevario i necu. Ono sto pisu knjige i nauka kaze verujem onoliko koliko da bog postoji. Ono sto sam sam za preko 30 godina probao i uverio se da znam to i primenjujem.
Pozdrav i slobodno pitaj sve sto te zanima .
spostovanjem Nenad Sinadinovic .
#208: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Atko, Lokacija: ZenicaPoslato: Pon Nov 10, 2014 8:18 am ---- Znači da sačekam proljeće, pa da probam sa flašama ili da probam sada sa reznicama na otvorenom bez ičega!?
Pozdrav
Atko
#209: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Sre Nov 12, 2014 9:36 pm ---- Sada sredinom novembra se oziljavaju sve ruze.....
I sipuraj je ,, ruza,, .
Srecno prijatelju i izvestavaj sve sto primetis .
Pozdrav
#210: Re: Šipurak - Rosa canina Autor: Vojvoda, Lokacija: Predejane-Motel-PredejanePoslato: Pet Nov 14, 2014 6:24 pm ---- Evo nekoliko sadnica pitomog sipurka da vidite kako izgledaju sadnice , da ne kupujete od bilo koga raznorazne prutice kao pitomi sipurak.
Pozdrav.